warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:306/829)

Roladki z dynią i batatem na parze 173

pieprzem, solą i odstawiam na 30 minut. W tym czasie obieram batata i dynię.Warzywa ścieram na tarce jarzynowej osobno. Najpierw przesmażam dynię na oleju, doprawiam solą, pieprzem,  dodaję czosnek sprasowany, podlewam odrobiną wody żeby dynia zmiękła. Przekładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam batata ale już nie dodaję czosnku, tylko doprawiam solą, pieprz em. Na rozbitej piersi

wesoła kuchnia
Pieczone roladki z piersi z kurczaka z jabłkami i suszonymi morelami (Involtini di pollo con carote e albicocche secche al forno 185

PRZYGOTOWANIE Piersi kurczaka przekrawamy w poprzek, aby powstały 4 filety, lekko rozbijamy. Na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oliwy podsmażamy drobno pokrojoną szalotkę. Po ok. 5 minutach dodajemy 2-3 gałązki tymianku oraz marchew i jabłko pokrojone w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa polewamy 3 łyżkami wody, przykrywamy i na małym ogniu dusimy ok. 10 minut

La grande e la piccola cuoca
KURCZAK Z WARZYWAMI W 15 MINUT 175

kurczaka, płaska łyżeczka czosnku niedźwiedziego, suszona natka pietruszki, łyżka oleju. Przygotowanie: Mięso obieram, przekładam na patelnię z olejem, dodaję czosnek niedźwiedzi i suszoną natkę oraz obficie posypuję przyprawą do kurczaka. Dokładnie mieszam. Papryki kroję w drobną kostkę, kukurydzę osączam z zalewy. Mięso podsmażam z warzywami przez kilka minut do momentu aż będą miękkie

JejKuchnia
Krem ziemniaczany 119

ziemniaków 1 l bulionu przyprawy Boczek pokroić w kostkę i wytopić na patelni. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu z boczku. Dodać pokrojone w plasterki ziemniaki i marchewkę. Obsmażyć przez 5-10 minut i zalać bulionem. Gotować do miękkości warzyw po czym dokładnie zmiksować i doprawić do smaku. Podawać ze szczypiorkiem lub podsmażonymi kostkami boczku. Artykuł Krem ziemniaczany

Pieguskowa Kuchnia
Kalafiorowe placki z piekarnika 175

mnie bardziej kuszące. Ograniczyłam więc mąkę do minimum, główną rolę w placuszkach niech odgrywają warzywa. W tym przypadku kalafior, ale zapewniam, że cukinia czy inne sprawdzą się znakomicie. Do tego ulubione zioła i przyprawy dla nadania smaku i gotowe. Zamiast smażyć je na patelni proponuję zapakować je do piekarnika. I gotowe. Smacznego zatem Wam życzę i niech w końcu lato

Przysmaki Karolki
Rolada z polędwicy faszerowana grzybami i serem 223

przygotowane mięso można podać pokrojone w plastry z dodatkiem warzyw lub surówki. Idealne też jest na obiad z ugotowanymi ziemniakami i podpieczonymi w piekarniku. Przygotowanie grzybów – grzyby umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić drobno. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulkę i smażyć aż lekko zmięknie. Następnie dodać grzyby i smażyć aż puszczą wodę. Doprawić do smaku

Kuchnia Pokoleń
Sałatka z sadzonym jajkiem, suszonymi pomidorami i fasolką szparagową 155

szczypta soli i pieprzu  Fasolkę szparagową myję, osuszam i siekam drobno. Smażę na rozgrzanej patelni na maśle 3-4 minuty, doprawiam solą i pieprzem, na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki. Jajko smażę na maśle 2 lub 3 minuty, tak by żółtko pozostało płynne. Warzywa i ser kroję. Składniki dressingu mieszam. Pokrojone warzywa mieszam razem z usmażoną fasolką. Podaję

Mango Papaja
Tarta z rabarbarem 145

minut. Upieczone studzimy wierzch: Rabarbar kroimy wzdłuż bardzo ostrym nożem lub używając obieraczki do warzyw (musimy mieć dwie długości plastrów równe szerokości formy i długości formy) . Plastry gotujemy tak ,  aby były al dente przez 1-2 minuty w osłodzonej wodzie (najlepiej użyć głębokiej patelni lub szerokiego garnka). Krótsze kawałki rabarbaru (odsączone z wody) układamy obok siebie na papierze

Bon appetit mon amie
Tagiatelle z cukinii w sosie pomidorowo-paprykowym post dr. Dąbrowska 210

łyżeczki soli czarnej 1/4 łyżeczki świeżego mielonego pieprzu Cukinię obierać jak ziemniaki, obieraczką do warzyw, lub specjalną obieraczka do wiórków julienne lub spiralną, do momentu aż pojawią się ziarenka cukinii. Cebulę, czosnek obieram, cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę zeszklić na suchej patelni, dodać czosnek. Paprykę pokroić w drobną kostkę, dodać do cebuli i smażyć 2-3 minuty. Dodać

moj przepis na
Francuska zupa cebulowa z grzankami 235

pomimo wszystkich wskazówek. Winą jest zła odmiana cebuli użyta do wykonania. Nawet wąchając w sklepie warzywo można stwierdzić które ma bardziej ostry zapach a która łagodniejszy, więc naprawdę polecam zwrócić na to uwagę :-) Wykonanie : Cebulę obieramy z łusek i kroimy na cieniutkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, delikatnie solimy i smażymy na małym ogniu przez 30 minut. Cebula

Poezja Smaków - blog kulinarny
Sałatka z brokuła,jajka i pomidora 386

ćwiartki. Pomidory sparzyć wrzątkiem,ściągnąć skórkę i pokroić w dużą kostkę. Słonecznik uprażyć na gorącej patelni na rumiano. Na półmisku ułożyć różyczki brokuła,cząstki jajek i kostki pomidora. Jogurt wymieszać z majonezem i rozgniecionym czosnkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowym sosem polać warzywa i jajka,posypać prażonym słonecznikiem

Kolorowa kuchnia Elki
Jajka z kiełbasą zapiekane w kokilkach 172

temp. 250°C. Cebulę, kiełbasę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć cebulę i kiełbasę, a następnie dodać pokrojoną paprykę i smażyć jeszcze przez chwilę co jakiś czas mieszając. Kokilki wysmarować masłem i przełożyć do nich kiełbasę z warzywami. Posypać solą, pieprzem i suszoną papryką. Na masę nałożyć po 1,5 łyżeczki śmietany i równomiernie

Bullio
Śmietankowy krem batatowo-pieczarkowy z chipsami z jarmużu 233

Część liści jarmużu mieszamy w oliwie i wykładamy na blachę. Drugą część jarmużu dusimy na patelni z solą i pieprzem. Zawijamy małymi porcjami w poporcjowane kwadraciki ciasta francuskiego. Jarmuż wraz z pasztecikami pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut ( paszteciki do zarumienienia)). Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy serek topiony i dokładnie go rozprowadzamy w zupie. Całość miksujemy (możemy dodać

ChilliJemy
Kurczak z papryką 598

pokroić papryki, cebulę w piórka, a marchewkę w pół krążki.  Na patelni rozgrzewamy olej wrzucamy cebulę oraz marchewkę, zeszklić, dodać papryki, chwilę jeszcze razem smażyć uważając by nie przypalić. Na koniec dodajemy mięso i smażymy, aż lekko się zarumieni. Do warzyw wlewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy koncentrat pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, bazylię oraz oregano

magiczna kuchnia Kasi