warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:299/829)

Wiosenne wrapy (wersja light) 182

składniki wrapów mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na trochę (około 20 minut) by „odpoczęło”. Warzywa myjemy i kroimy w kostkę. Liści sałat myjemy i rwiemy na kawałki. Od ciasta odrywamy kawałek i wałkujemy na blacie w placek. Smażymy go na patelni z obu stron na dość sporym ogniu. Uważamy by nie trzymać go na patelni zbyt długo, wówczas

Kolizje Smaków
Big Mac - domowy 321

teflonowej, bez dodatku tłuszczu, kotlety same wytopią tłuszcz. Bułki kroimy na 3 części i opiekamy na patelni też bez dodatku tłuszczu. Górę i dół opiekamy z jednej strony, a cześć środkowa z obu stron.  Gdy mamy już gotowe bułki, kotlety i pokrojone warzywa, nadszedł czas na składanie kanapki. Spód bułki smarujemy sosem --> kładziemy sałatę --> plasterek sera

Zainspiruj się kuchnią
Krokiety orkiszowe w płatkach gryczanych (z mięsem i kapustą) i kilka słów o oleju rzepakowym 211

gryczanych 2-3 jajka olej rzepakowy Przygotowanie: Warzywa obrać i pokroić. Mięso ugotować do miękkości z warzywami, zielem angielskim i listkami laurowymi. W tym czasie podgotować kiszona kapustę a następnie odsączyć. Kiedy składniki ostygną przemielić wszystko, dodać pokrojoną w kostkę, zeszkloną na patelni cebulę, dobrze wymieszać oraz doprawić majerankiem, posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać

Ze smakiem i z pasją
Pasztet z soczewicy 170

ugotować do miękkości. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim cebulę i marchew przez ok. 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz curry. Odsączoną soczewicę dodać do warzyw, wbić jajka i wymieszać. Masę warzywną przełożyć do formy wysypanej bułką tartą. Piec w piekarniku przez

Pasja Smaku
16 SANTE znaczy zdrowie - Kebab w sałacie lodowej 183

kurczaka lub ulubiona chuda szynka * przyprawa kebab * pomidor * ogórek * czerwona papryka konserwowa  Przygotowanie : Na suchej patelni teflonowej podpiec kurczaka lub szynkę z przyprawą do kebaba. Wystudzić. Z jogurtu, czosnku, koperku i przypraw zrobić sos. Na liść sałaty ułożyć mięso i pokrojone warzywa. Można dodać kukurydzę konserwową oraz rzodkiewkę. Im bardziej będą warzywa chrupały tym lepiej.  Polać sosem. Zwinąć

Magiczne Życie Marty
Burgery z szarpaną wieprzowiną i purpurowym coleslawem 208

przez sito i zachować. Cebulę i czosnek również zachować. Przestudzoną wieprzowinę, przy pomocy dwóch widelców, rozdrobnić/rozszarpać na małe kawałki, odrzucając większe kawałki tłuszczu. Rozdrobnioną wieprzowinę przełożyć na patelnię. Wlać 2 szklanki domowego sosu bbq i odrobinę pozostawionego, odcedzonego soku z pieczenia mięsa (jeśli mięso jest zbyt suche) oraz dodać upieczoną, odcedzoną cebulę z czosnkiem. Wymieszać.  Podgrzać(...)łyżki) i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Do miski z warzywami wlać sos i dokładnie wymieszać. Surówkę przykryć folią spożywczą i do czasu podania przechowywać w lodówce. BURGERY: Bułki do hamburgerów przekroić na pół, każdą połówkę posmarować cienką warstwą masła i podpiec na patelni grillowej (opcjonalnie). Na dolnej połowie każdej podpieczonej bułki ułożyć porcję szarpanej wieprzowiny w sosie

Gospodyni Miejska
Kapuśniak z passatą pomidorową i ziemniakami 272

garnka z zupą, całość gotujemy około 20-25 minut. W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojone, w bardzo drobną kostkę, cebulę i czosnek. Smażymy 2-3 minuty i dodajemy passatę pomidorową. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Dokładnie mieszamy. Gdy warzywa w zupie będą już miękkie dodajemy passatę pomidorową z cebulką i czosnkiem. Gotujemy jeszcze kilka minut

Mango Papaja
CUKINIA I BAKŁAŻAN W POMIDORACH DO SŁOIKÓW 287

bardzo. Postanowiłam więc zamknąć te pyszne warzywa w słoiczkach  i rozkoszować się ich smakiem w zimowe dni. Pokroiłam je w kawałki i wymieszałam ze świeżymi pomidorami. Warzywa można też po wyjęciu ze słoiczka zmiksować i wykorzystać np. do przygotowania i zagęszczenia spaghetti.Polecam! Składniki: 6 sztuk bakłażanów 8 sztuk cukinii 3 kg świeżych mięsistych pomidorów 6-8 ząbków czosnku oliwa(...)umyłam. Pokroiłam cukinię w kostkę. Do garnka lub na patelnię wlałam oliwę. Starłam ząbki czosnku i wsypałam cukinię. Dodałam przyprawy. Podsmażyłam, aż cukinia zmiękła. W międzyczasie pokroiłam w kostkę bakłażana. Najlepszy jest mały, jest w nim wtedy mniej pestek. Jego również podsmażyłam i wymieszałam z przyprawami. Mając już podsmażone warzywa, zajęłam się pomidorami. Można użyć świeżych pomidorów, obranych ze skórki

potrawyregionalne
Curry z łososiem i makaronem ryżowym 197

Aromatyczny, gęsty, pikantny sos na bazie mleczka kokosowego, z łososiem, warzywami i makaronem ryżowym. Jeśli nie macie czasu lub ochoty spędzać długich godzin w kuchni, ale chcielibyście po powrocie do domu zjeść sycący, gorący obiad lub kolację to jest to danie idealne! Przygotowuje się je w 15 minut, jest pyszne i z pewnością zaspokoi apetyt nawet największego głodomora. Polecam zapracowanym(...)curry sok z 1/2 limonki sól szczypiorek Przygotowanie: Na dnie głębokiej patelni lub woka rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w plasterki szalotkę, papryczkę chili, czosnek, marchew i czerwoną paprykę. Dodajemy pastę curry i energicznie mieszamy. Filet z łososia kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do smażących się warzyw. Mieszamy ostrożnie, żeby kawałki ryby nie rozpadły się podczas smażenia. Następnie dodajemy

Smakowity Blog Kulinarny
Dip z pieczonego buraka 166

prawdziwe pyszności. Jeśli szukacie pomysłu na ciekawą przekąskę na spotkanie z przyjaciółmi czy też wieczór przed telewizorem (wybierzcie sami;), polecam Wam ten dip. Można go podać ze świeżymi, chrupiącymi warzywami, pieczywem, nachosami czy krakersami ale także jako dodatek do grillowanych mięs. Składniki: 1 duży upieczony burak* 100 g serka twarogowego (może być kozi) 1 ząbek czosnku 2 łyżki soku(...)blenderem), dodajemy serek, posiekany ząbek czosnku, sok z cytryny, oliwę, uprażony na suchej patelni a następnie roztarty w moździerzu kumin i kolendrę. Całość miksujemy na gładką masę, następnie doprawiamy solą i pieprzem i ponownie miksujemy. Dip podajemy posypany sezamem lub świeżymi ziołami jako dodatek do świeżych warzyw, pieczywa, krakersów

Smakowity Blog Kulinarny
Wegańskie kiełbaski hot-dogi 210

chrupiącą skórką i miękkie w środku,przez co  idealnie komponowały się z warzywami, sosem i przypieczoną na ruszcie bagietką :) Następnym razem planuję dodać płyn wędzarniczy a same wege kiełbaski zapakować w osłonki foliowe. Polecam wegańskie kiełbaski szczególnie na grilla, choć nadają się do usmażenia patelni i upieczenia w piekarniku.  Składniki: 5 niedużych pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)pomocą blendera lub widelca, najważniejsze, aby czuć bylo teksturę i nie zrobić puree). Dodać przecier pomidorowy i płatki drożdżowe, przyprawy oraz siemię lniane. Wszystko dokładnie wymieszać z ostudzonymi warzywami oraz musztardą. Jeżeli jest tka potrzeba, dodać 1-2 łyżki mąki dla zwiększenia gęstości. Z masy ulepić kiełbaski i każdą zawinąć w folię aluminiową. Gotować na parze przez 15-20 minut

VegUlka
MAKARON Z CHORIZO BAKŁAŻANEM I PAPRYKĄ 247

czerwonej papryki. Posypałam je ziołami. Paprykę smażyłam około 5 minut. Na koniec na patelnię powędrował pokrojony w kostkę bakłażan. Doprawiłam go ziołami, solą i pieprzem. Bakłażan wchłania dużo oleju, więc co jakiś czas należy ją podlewać. Gdy papryka i bakłażan zmiękną danie jest gotowe. Wymieszałam warzywa z makaronem.  Na sam koniec dodałam jeszcze koktajlowe pomidorki. Smacznego

potrawyregionalne
Frittata z mięsem i rukolą 264

frittacie :) Cóż, w lodówce każdego domu znajdziemy resztki, pojedyncze produkty, z którymi sami nie wiemy co zrobić, jak je wykorzystać. Dzisiaj pomysł na jajeczną Frittatę z dodatkiem mięsa, odrobiny warzyw i rukoli. Składniki: Tym razem znalazłam u siebie kawałek mielonego kotleta ugotowana marchew (np. z rosołu / bulionu na zupę) papryczka chilli pomidory w puszce jajka zielenina - u mnie koperek(...)zioła i mieszamy widelcem na jednolitą masę. Masę jajeczną wylewamy na patelnię. Na wierzch kładziemy rukolę (możemy ją wcześniej odrobinę rozdrobnić) i całość smażymy pod przykryciem na wolnym ogniu. To danie możecie jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno :) Na obiad, kolację lub pożywne śniadanie. Samo, z warzywami lub na kanapce :) Smacznego

Taste Of My Day
Pasztet domowy ze śliwkami 177

czosnku3-4 cebule2 marchewki1 pietruszka1 porsól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, oliwa do smażeniaowoce jałowca, rozmaryn (opcjonalnie)Mięso umyte i pokrojone w kawałki przełożyć do rondelka. Dodać obrane warzywa (marchew, pietruszkę, por, czosnek) i zalać wodą. Dodać sól, kilka listków laurowych, ziarenka pieprzu, ziele angielskie i owoce jałowca i rozmaryn. Gotować aż mięso zrobi się miękkie i odstawić(...)kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni a na koniec dodajemy umytą, oczyszczoną wątróbkę i smażymy całość tylko chwilkę żeby tylko wątróbka przestała być surowa. (Zamiast ją podsmażać można też ją na kilka minut włożyć do gotującego się mięsa ale gdy zrobi się różowa to trzeba ją wyjąć).Wyjęte mięso – bez warzyw, podsmażoną cebulę, boczek i wątróbkę najlepiej zmielić

UgotujmyTo.pl
Zupa brokułowa z grzankami i chili 195

przygotowanie obiadu nie miałam zbytnio czasu, w tej sytuacji zupa brokułowa z warzywami to było moje wybawienie. Przygotowuje się ją bardzo szybko, w 30 minut zupa jest gotowa. Potrzebujemy jedynie blender, gdyż zupa będzie kremowa. Grzanki do zupy można przygotować samemu, pokroić chleb tostowy w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z rozgniecionym czosnkiem, wrzucić kawałki pokrojonego chleba i podsmażyć. takie(...)sól mordka słodka śmietana 36 %– 50 mililitrów grzanki czosnkowe włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler) Przygotowanie: 2 oskrobane i umyte marchewki kroimy, wraz z pietruszką i selerem, nieważne jak, gdyż będziemy warzywa potem miksować na krem. Gotujemy w 750 ml wody z solą, rozgniecionym zielem angielskim, ziarnami kolorowego pieprzu ok. 15 minut. Umyty brokuł dzielimy na różyczki, dodajemy do warzyw, gotujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię