warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:294/829)

Kasza gryczana z zielonymi warzywami :) 203

dodatek węglowodanowy do obiadu. Uwielbiam jej smak i nie rozumiem osób, które tego charakterystycznego smaku nie tolerują :P Do poniższego przepisu użyłam kaszy gryczanej niepalonej, którą podałam z zielonym warzywami, w tym szpinakiem z mojego ogródka, dlatego widoczne są dłuższe łodygi - u mnie nic się nie zmarnuje i nawet młode łodyżki zostaną wykorzystane.  Składniki (2 porcje): 100 g kaszy(...)gryczaną ugotuj w 250 ml wody.  Na patelni rozgrzej olej i delikatnie podsmaż posiekane cebulę z czosnkiem. Dodaj różyczki brokuła i pokrojoną cukinię. Podlej wodą i duś pod przykryciem ok. 20 minut. Następnie dodaj przyprawy, wymieszaj. Połóż szpinak i duś pod przykryciem niecałe 10 minut.  Całość wymieszaj i jeżeli warzywa są już miękkie, danie jest gotowe. Jeżeli

Zdrowie na języku :P
Leczo z cukinią 187

Leczo chyba każdy lubi, w szczególności wiosną ze świeżych warzyw. Cukinię powinny jeść osoby na diecie, bo ma bardzo mało kalorii, a przy tym jest duża objętościowo no i najważniejsze jest zdrowa. Składniki: 4 laski kiełbasy 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 5 małych cukinii 3 cebule ok. 1 l przecieru pomidorowego (ja użyłam domowego(...)garnka w którym będziemy całość gotować.  Na tej samej patelni zrumieniamy cebule pokrojoną w piórka i dodajemy do kiełbasy.  Do garnka wrzucamy pokrojoną w paski paprykę, następnie dodajemy przecier pomidorowy i pomidory z puszki, liście laurowe, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Całość gotujemy. Jak już warzywa będą prawie miękkie dodajemy cukinię pokrojoną w półkrążki. Gotujemy do momentu

IMPRESJA SMAKU
Noodle z sezamem i masłem orzechowym 257

tarce o dużych oczkach. Szczypiorek wraz z dymką umyć, osuszyć, drobno posiekać. Na dużą patelnię lub do woka wrzucić ugotowany makaron, pokrojoną paprykę, startą marchewkę i posiekaną dymkę ze szczypiorkiem (odrobinę szczypiorku można pozostawić do oprószenia po wierzchu) oraz wlać sos. Całość chwilę podsmażać, aż warzywa delikatnie zmiękną. Gotowe noodle nałożyć do miseczek i oprószyć pozostałymi, uprażonymi ziarnami sezamu

Gospodyni Miejska
Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem 156

Jako pierwsza  w tym roku na moim talerzu wylądowała zupa jarzynowa z zielonym groszkiem, zabielona śmietanką. Do jej przygotowania użyłam mrożonego zielonego groszku  Poltino . Bardzo lubię to warzywo,  niestety sezon na nie trwa bardzo krótko, więc dobrze, że możemy się posiłkować mrożonkami. Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 2 litry wody 1 skrzydło(...)zalewamy zimną wodą. Gotujemy przez 30 minut. W międzyczasie na patelni przesmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Do gotującego się mięsa dodajemy cebulę, czosnek, mrożony groszek i pokrojoną na kawałki fasolkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w grubą kostkę, marchewkę kroimy w słupki, również dodajemy do zupy. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy śmietankę, przyprawy i chwilę gotujemy. Podajemy posypaną natką

Kulinarne przygody Gatity
Shaorma z kurczaka z pysznym sosem 2285

dzień. Czyli nic innego jak popularny Turecki doner kebab a czy Grecki gyros . Różnice między tymi daniami są bardzo niewielkie. Klasyczna shaorma podawana jest z chlebem pita, humusem i warzywami. Ja proponuje mój sposób na to pyszne danie oraz kilka propozycji podania. Zapraszam!! Shaorma z kurczaka z pysznym sosem   Składniki: ·        2 piersi(...)kurczaka. Patelnię przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i piec do momentu aż ser się stopi. Składniki sosu dokładnie wymieszać.   Propozycje podania: Tak przygotowanego kurczaka możemy podawać na wiele sposobów. Oto kilka moich propozycji: ·        z frytkami, ryżem i ulubioną sałatką ·        w picie wraz z warzywami i sosem np. czosnkowym

Mania Gotowania
Koziołki z parówek 159

naszego menu jako pomysł na szybki obiad. Koziołki z parówek podaję często w towarzystwie kaszy i warzyw surowych lub gotowanych. PRZEPIS NA KOZIOŁKI Z PARÓWEK Składniki na koziołki z parówek: parówki dobrej jakości olej – opcjonalnie Jak zrobić koziołki z parówek: Jeśli mamy dobra patelnię z powłoką nieprzywierającą nie musimy używać tłuszczu. Patelnie rozgrzewamy. Parówki obieramy ze skórki. Jeśli używamy tradycyjnej

Dorota Smakuje
Krem kalafiorowy z serem 150

zagotowania 600 ml osolonej wody, do której dodajemy włoszczyznę. Gotujemy bulion, aż do uzyskania miękkości warzyw. W międzyczasie, zagotowujemy na niewielkim ogniu mleko, mieszając je co jakiś czas. Na palniku obok, podsmażamy przez chwilę posiekany czosnek i kilka gałązek tymianku. Przekładamy zawartość patelni do garnka z mlekiem. Następnie dodajemy różyczki kalafiora. Kiedy będzie on już miękki, dolewamy do garnka bulionu

Pyszny Duet
Siekane kotleciki drobiowe z majonezem i papryką 241

Mięso mieszamy z majonezem, musztardą, jajkiem, mąką oraz przyprawami *** *** Paprykę, pietruszkę oraz ser kroimy w kosteczkę *** *** Warzywa i ser dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy. Całość przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub nawet całą noc *** *** Po tym czasie, na patelni rozgrzewamy tłuszcz i łyżką nakładamy na niego mięsną masę, formując kotleciki. Smażymy z dwóch stron

Blog z Apetytem
Zupa dyniowa wg Aleex 192

łyżka oleju Sposób przygotowania: 1. Z włoszczyzny ugotować bulion. Doprawić go solą i pieprzem. Z ugotowanych warzyw zostawić marchewkę, inne możemy wykorzystać inaczej. Teraz nie będą nam już potrzebne. 2. Miąższ dyni pokroić w kostkę. 3. Szalotkę pokroić w drobną kostkę. 4. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć szalotkę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. 5. Dodać dynię. Podsmażyć aż zmięknie

W mojej kuchni
FRITTATA ZE SZPINAKIEM I BOCZKIEM (keto, LCHF, optymalna, bez glutenu) 310

przekrojone na pół pomidorki koktajlowe lub plastry pomidorów. Smażyć ok 2-3 minuty a następnie wstawić patelnię (bez rączki lub z owiniętą folią) do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 15-20 minut. W zależności od makro i Waszej fantazji podawać z dodatkowymi warzywami lub/i porcją tłuszczu. U nas obowiązkowo polane olejem MCT Smacznego! — BTW całości

Ola la LCHF
Krem fasolowo- cukiniowy z szynką parmeńską 198

garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy warzywa, szklimy 5 minut pod przykryciem, następnie zalewamy wodą-tyle żeby zakryła warzywa, wrzucamy listki miety i gotujemy do miękkości około 25 minut. Gdy zupa się gotuje, szynkę parmeńską pokrojoną w cieniutkie plasterki zawijamy w rulony, obsmazamy na suchej patelni aż stanie się chrupiąca i przypieczona Pod koniec gotowania dodajemy do zupy serki topione, doprawiamy

Wanilia i Kardamon
Farfalle w zielonym towarzystwie 179

kostkę. Boczek kroimy na mniejsze paseczki. Na rozgrzanej, suchej patelni podsmażamy boczek. Zrumieniony zbieramy z patelni i odkładamy na bok, a na wytopionym z boczku tłuszczu (gdyby nie było go zbyt dużo należy dolać 1 łyżkę oleju) podsmażamy cebulę i pora. Zeszklone warzywa posypujemy mąką i stale mieszając smażymy razem jeszcze chwilę. Następnie wlewamy kremówkę oraz bulion. Doprowadzamy do wrzenia

Smaki Na Talerzu
Tymiankowa sola z pieczonymi ziemniakami i kapustą kwaszoną 145

Filet z soli marynujemy w łyżeczce oleju, pieprzu ziołowym i tymianku. Solę smażymy na patelni teflonowej. 3 . Tymiankową solę podajemy z pieczonymi ziemniakami i kapustą kwaszoną. Tymiankowa sola z pieczonymi ziemniakami i kapustą kwaszoną jest bogata w: - błonnik pokarmowy (pochodzący z warzyw), który daje uczucie sytości, - potas (pochodzący z ziemniaków), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych, Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Sałatka z fetą, pomidorkami, płatkami migdałów, jajkiem i sosem z masła orzechowego 144

gotuję we wrzątku 6 minut, studzę, obieram i kroję na ćwiartki. Płatki migdałów prażę na suchej patelni przez minutę a pieczywo tostuję lub grilluję. Składniki sosu orzechowego umieszczam w garnuszku i podgrzewam na wolnym ogniu do połączenia i uzyskania jednolitej masy. Sałatę i warzywa umieszczam na talerzu. Układam jajka, posypuję migdałami i polewam całość sosem. Podaję z grzankami. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Falafel idealny by Jadłonomia 186

Uformowane falafele od razu wrzucać na gorący olej na patelni i smażyć 2 – 3 minuty z każdej strony. Następnie odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć je z tłuszczu i od razu podawać ze świeżymi warzywami, sałatkami lub humusem. Tym razem poszliśmy na łatwiznę i humus kupiliśmy. Nie jest

Państwo Wojtczuk gotują

Proponowane wyszukiwania