warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:289/829)

BURGERY Z ŁOSOSIA I SZPINAKU 136

były mniej kaloryczne można je również upiec w piekarniku. Danie to idealnie pasują do lunchboxu, a same kotlety z łososia można wsadzić w bułkę z dodatkiem sałaty oraz innych warzyw i wziąć ze sobą na wynos.  Trzeba jednak pamiętać, aby podczas kupowana łososia wybierać zawsze te dziko żyjące, a nie z hodowli. Łososie hodowlane są uboższe w składniki odżywcze(...)lodówki na 15 min. Po tym czasie, formujemy z masy burgery i smażymy na patelni, po 5 min. z każdej strony.  W między czasie przygotowujemy kapustę.  Myjemy kapustę, pora oraz pomidory. Kapustę czerwoną oraz pora siekamy, a pomidora kroimy w dużą kostkę. Warzywa mieszamy z oliwą z oliwek i przenosimy do naczynia żaroodpornego. Wkładamy do piekarnika nagrzanego

Kuchnia MagdaLeny
Tortille szpinakowe 214

Pięknie, pyszne i zielono. Takie tortille możemy podać z zawiniętym w nie dowolnym farszem ( mięso, warzywa) lub maczać je w ulubionym dipie. Ciasto, jest nieco luźniejsze niż w  pszennych tortillach   które kiedyś piekłam, stąd w przepisie dodatkowa mąka.  Póki trwa sezon szparagowy, warto w tortille zawinąć upieczone  szparagi . Polecam! składniki  - 8 placków(...)dłonią. Jeśli ciasto jest lepkie, należy użyć nieco więcej mąki. Przykryć spłaszczone kawałki ciasta  czystą ściereczką  i odstawić na 15 minut. Po tym czasie rozgrzać dużą patelnię na średnim ogniu. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na cienki, okrągły placek wielkości ok 17 - 18 cm. W razie potrzeby podsypywać mąką. Nie układać surowych tortilli jedna na drugiej bo się

Stare Gary
SPAGHETTI BOLOGNESE Z WARZYWAMI 300

puszki pomidorów (po 400g) - 200-300g warzyw pociętych w paski - 2 cebule - 1-2 ząbki czosnku - 1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina(nie trzeba) - sól, świeżo mielony pieprz (najlepiej kolorowy) - oliwa z oliwek lub olej kokosowy - szczypta chilli - 1 łyżeczka masła nie trzeba) + parmezan do posypania oraz 500g makaronu spaghetti Na patelni rozgrzać oliwę lub olej kokosowy i zeszklić pokrojone

Smaczne Zdrowe
Pulpeciki, duszona cukinia i kasza gryczana 170

Pfeffer Gold SKWORCU  w składzie (cebula płatek, pieprz czarny, sól, kminek, papryka, czarnuszka, imbir, kolendra, lubczyk, pieprz cayenne, pasternak) 1 łyżka bułki tartej do panierowania tłuszcz do smażenia warzywa 500 g małych cukinek 1 łyżeczka przyprawy Pfeffer Gold SKWORCU duża szczypta pieprzu pomarańczowego SKWORCU 1 cebula 2 pomidory 2 ząbki czosnku tłuszcz do smażenia kasza gryczana 1 szkl Kaszę(...)pół talarki, pomidory w kostkę, Wszystko włożyć do głębokiej patelni , dodać przyprawy i smażyć ok 15- 20  min Mięso wymieszać z przyprawami i jajkiem oraz bułką tartą, uformować kulki , wielkości orzecha włoskiego i opanierować w bułce tartej, następnie usmażyć sie ze wszystkich stron często obracając. Dodać do warzyw i jeszcze raz zagotować. Podawać z kaszą gryczaną. Posypać zieleninką. (koper

Gotowanie jest łatwe
Tradycyjna Paella valenciana 274

uprawy ryżu i cytrusów. Podobno zapracowani rolnicy w czasie popołudniowej sjesty gromadzili się przy ogniskach, na których gotowali ryż i to, co mieli pod ręką. Były to miejscowe warzywa, takie jak fasola, pomidory, papryka czy karczochy, a także łatwo dostępne w okolicznych sadach ślimaki , czy, od czasu do czasu, dzikie króliki . Od święta do paelli dodawano mięso kurczaka. Paellę przygotowywano(...)paellę w zwykłej dużej patelni. Paellery występują w różnych średnicach. Jeżeli paella ma starczyć dla 4-5 osób, powinna mieć średnicę ok. 40 cm. Moja ma 30 cm średnicy, gdyż większa po prostu nie zmieściłaby mi się na kuchence.  Sofrito: Sofrito to wszystkie składniki paelli poza ryżem usmażone na oliwie, czyli pomidory, różne inne warzywa, mięso i owoce morza

Chilli Czosnek i Oliwa
Kontynentalny MIX :) 157

nadzienie służą najczęściej ostro przyprawione warzywa. Kolejny jest Meksyk, który słynie z niezwykle różnorodnej kuchni. My wybraliśmy coś najbardziej znanego, r odzaj sosu pomidorowego z warzywami zwany Salsa. Kolejny składnik to Grecja. Tak połączyliśmy to z Indiami i Meksykiem. Nie było to trudne, ponieważ wybraliśmy również najbardziej znane danie, czyli sałatkę w stylu greckim(...)drobniutką kosteczkę, ale jeśli nie lubicie zbyt ostrego jedzenia, wtedy tylko połowę. Całość wrzucamy na patelnię z oliwą i lekko dusimy. Doprawiamy garam masalą, pieprzem i tymiankiem. Ryż po ugotowaniu przelewamy dużą ilością zimnej wody, aby obniżyć jego temperaturę. Mieszamy wszystko razem, czyli warzywa z ryżem. Gotowe :) Z uprzednio wyrobionego ciasta odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego i rozwałkowujemy na grubość

vegetanie
Piersi z kurczaka z warzywami i kaszą jaglaną. 145

Witajcie :) zapraszam dzisiaj na pyszne i bardzo proste danie. Kasza jaglana Cenos  z warzywami i piersią z kurczaka.  Pysznie i aromatycznie. Zapraszam :) Składniki : 2 woreczki  kaszy jaglanej Cenos  2 piersi z kurczaka 1 mała cukinia 1 duża cebula 2 marchewki 4 łyżki masła sól pieprz do smaku szczypta chili Wykonanie : Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu.Odcedzamy(...)piórka, marchewkę w plasterki a cukinię w pół plasterki.W głębszej patelni rozpuszczamy masło przekładamy cebulę i marchewkę lekko podsmażamy, następnie dodajemy mięso, oprószamy solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem, po około 15 minutach dodajemy cukinię i dusimy wszystko aż mięso będzie miękkie. Do mięsa z warzywami dodajemy kaszę i delikatnie mieszamy. Przyprawiamy jeszcze do smaku solą, pieprzem lub szczyptą

Sama słodycz i szczypta chili
Fit obiad #2 - Roladki z kurczaka z rzeżuchą i suszonymi pomidorami 161

duża, pojedyncza pierś z kurczaka (bez polędwiczki) 2 suszone pomidory z zalewy (niewielkie) 1 łyżeczka oliwy spod pomidorów garść rzeżuchy sól, pieprz, papryka słodka i ostra suszony tymianek + dowolne warzywa, u mnie mieszanka marchewkowa  Przygotowanie: Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, przeciąć wzdłuż, rozłożyć jak książkę. Przykryć kawałkiem folii spożywczej i leciutko rozbić, uważając, by nie poszarpać mięsa. Doprawić(...)niczym nie krępować.  Oliwę z pomidorów rozgrzać na małej patelni, obsmażyć kurczaka ze wszystkich stron na rumiano. Przełożyć do małego naczynka żaroodpornego, piec pod przykryciem w rozgrzanym piekarniku przez około 15 - 20 minut. Po upieczeniu odstawić na kilka minut do związania soków, pokroić w plasterki. Warzywa ugotować w osolonym wrzątku lub na parze (wolę tą opcję). Podawać razem

Cakes By Kejt
Indyk z warzywami 194

kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy mięso. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą do drobiu.2. W międzyczasie obrane pieczarki i pora kroimy na talarki, dodajemy do mięsa i razem dusimy.3. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i podlewamy połową szklanki wody. Dusimy pod przykryciem. 4. Kiedy wszystkie warzywa zmiękną, dodajemy sos sojowy

Kuchnia domowa Ani
Sajgonki ze szparagami i pomarańczową kaszą jaglaną 208

umyć. Pozbyć się twardych końcówek, najłatwiej jest to zrobić chwytając warzywo za oba końce i odłamać twardą część. Szparagi są tak sprytnie skonstruowane, że pękają dokładnie w punkcie, który dzieli szparaga na tę "dobrą" i "złą" część. Paprykę pokroić w paski o szerokości około 1 cm.  Na patelni rozgrzać masło z łyżką oliwy z oliwek. Rozgnieść ząbek czosnku(...)desce podczas krojenia dodać do kaszy. Papryczkę chili, czosnek który pozostał ze smażenia oraz świeże zioła drobno posiekać i dodać do reszty składników. Orzeski pinii lekko zarumienić na patelni, posiekać i dodać do kaszy. Doprawić oliwą z oliwek, przyprawą garam masala, cukrem muscovado, sosem ostrygowym oraz sokiem z cytryny. Na koniec dodać soli i pieprzu do smaku. Dokładnie wymieszać. Papier

DefinicjaSmaku
Rukola z melonem i chrupiącą szynką Jamon 137

jabłkowego łyżka oliwy sól i pieprz Przygotuj: patelnię z nieprzywierającym dnem Umyj i wysusz rukolę. Przygotuj dressing. Czosnek posiekaj, wrzuć do miseczki i dodaj sok z cytryny, ocet, oliwę i sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i odłóż na bok, żeby wszystkie smaki się przegryzły. Umytą cukinię pokrój wzdłuż obieraczką do warzyw (nie wykrawaj nasion, zacznij obierać kolejny

Bazując na smaku
WYKWINTNY BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY 156

Bogaty w smaku bigos z młodej kapusty i tartych na tarce warzyw korzeniowych: marchewki, pietruszki, selera. Z podsmażonym boczkiem i wiejską kiełbaską. Z dodatkiem białego wina i rozdrobnionych świeżych pomidorów. Z dużą ilością koperku i natki pietruszki. Naprawdę pyszny i gotowy w półgodziny. Po zagotowaniu bigos można zamknąć na gorąco w słoikach i przechowywać w lodówce. Świetnie nadaje się(...)krzyż, sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę. Na dużej, głębokiej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzewamy masło. Dodajemy cebulę, czosnek, boczek i wiejską kiełbaskę. Smażymy, na średnim ogniu, często mieszając, przez około 2 minuty. Dodajemy starte na tarce warzywa oraz listki laurowe, ziele angielskie i kminek. Smażymy przez kolejne 2 minuty. Dodajemy poszatkowaną kapustę i smażymy

cool and minty
Obiad w 30 minut: Zielona potrawka curry 290

czym kojarzy mi się lato? Ach z mnóstwem warzyw i owoców! Dzisiaj mam dla Was przepis na szybki obiad z letnimi warzywami. Z cukinią, dymką i zieloną fasolką :) Przygotowanie zajmie ci zaledwie 30 minut! Razem z #MyVictorinox tak siekałam, że palec ucięłam. Osssssstre mają noże ;) Ale warto było ;) Składniki (4 porcje): szklanka ryżu + 2,5 szklanki wody(...)końcówki, pokroić na mniejsze kawałki, dymkę posiekać, oddzielić białą i zieloną część. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić kurczaka, białą część dymki, fasolkę i cukinię. Smażyć na mocnym ogniu ok 5 minut. Do wrzątku dodać ryż, gotować do wchłonięcia płynu (ok 15 minut) Do podsmażonego kurczaka z warzywami dodać pastę curry, sól, pieprz, zalać mleczkiem kokosowym - gotować na małym ogniu

coolinarny
Zapiekanka z ziemniaków i cukinii z sosem musztardowym 232

szybkich numerków! Jeżeli po daniu głównym macie jeszcze siłę i ochotę, to nie żałujcie sobie. Zwłaszcza, jeżeli zostało Wam coś z obiadu – na przykład gotowane ziemniaki i resztka warzyw w lodówce. W sam raz na przekąskę po spacerze! Składniki: 4-5 ziemniaków 1 cukinia garść fasolki szparagowej 1 cebula 2 jajka 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżka musztardy dijon(...)odcedzacie. Cukinię myjecie pod bieżącą wodą, kroicie w plasterki i podpiekacie na suchej patelni grillowej. Cebulę kroicie w piórka i podsmażacie na odrobinie masła. Jajko, śmietanę, musztardę, koperek, sok z limonki i gałkę mieszacie w szklance lub w słoiku, robiąc sos. Przyprawiacie go solą i pieprzem. Warzywa układacie w małych naczyniach do zapiekania, zalewacie sosem i wstawiacie do piekarnika nagrzanego

GRUBY WAŁEK
Tarta z łososiem 190

Dzisiaj bardzo ciekawa propozycja na tartę łososiem i dużą ilością warzyw. Posiekać mąkę z masłem. Następnie zrobić zagłębienie, do którego należy wbić jajko i wlać drożdże rozpuszczone w letnim mleku. Dodać sól.  Wyrobić. Uformować kulę i odstawić na chwilę przykryte ściereczką. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Na patelni rozpuścić oliwę z masłem. Wrzucić i poddusić czosnek i szalotkę(...)ogniu jeszcze 2 minuty. Doprawić. Ciasto drożdżowe rozwałkować do wielkości okrągłej formy o średnicy minimum 28 cm. Wyłożyć nim natłuszczoną formę (łącznie z bokami). Na spód ciasta wyłożyć warzywa. Na warzywach ułożyć łososia pokrojonego na mniejsze cząstki. Skropić sokiem z cytryny. Śmietankę roztrzep z jajkami. Wylać ją na wierzch tarty. Piec około 30 minut lub do momentu kiedy wierzch dobrze

Świat Domowej Kuchni

Proponowane wyszukiwania