warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:308/829)

Zupa krem z pora 121

obieramy i kroimy w kostkę dodajemy do wywaru i gotujemy do miękkości. Następnie na dużej patelni roztopić łyżkę masła dodajemy 1 średnią cebulę pokrojoną w piórka  zeszklić. Następnie dodajemy pora ( biała część) pokrojonego w pół plastry, dusimy razem z cebulą ciągle mieszając. Przesmażone warzywa dodajemy do wywaru z ziemniakami gotujemy ok 10 min. Wszystko miksujemy na jednolity krem, dolewamy

Andzia Pichci
Krem szpinakowy 182

kosteczkę. Wrzucić do garnka i zalać bulionem warzywny. Zagotować. Gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodać szpinak i zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Pieczywo tostowe pokroić w kostkę, zrumienić w piekarniku lub na suchej patelni. Zupę podawać z przygotowanymi grzankami. Artykuł Krem szpinakowy pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Fasola w pomidorowym sosie 134

Cebulę kroimy na wiórka, czosnek drobno siekamy, a marchewkę trzemy na dużych oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy przyprawy i startą marchewkę i smażymy przez kilka minut. Można podlać wodą, żeby warzywa się nie przypaliły. Potem zalewamy passatą pomidorową, mieszamy i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Doprawiamy solą

Lamarida.pl
Piersi kurze z pysznym nadzieniem 139

wlać odrobinę wody i zagotować. Wymieszać i wylać wszystko do żaroodpornego naczynia. Cały smak z patelni będzie dodany do potrawy. Tak obsmażone mięso włożyć do żaroodpornego naczynia i piec w nagrzanym piekarniku do 200 C przez 30 minut. Podawać z ziemniakami, kaszą i warzywami. Obiadek naprawdę pyszny

Kuchnia Pokoleń
Naleśniki z porem i boczkiem 190

kroimy w krążki. Cebulę drobno siekamy. Boczek i szynkę kroimy na paseczki. Na rozgrzaną, suchą patelnię wrzucamy boczek. Gdy nieco się wytopi dodajemy cebulę oraz pory (w razie gdyby boczek był mało tłusty należy dolać odrobinę oleju). Smażymy razem aż do zeszklenia się warzyw. Doprawiamy wszystko solidną porcją pieprzu i niewielką ilością soli. Dodajemy paseczki szynki. Farsz wykładamy na naleśniki

Smaki Na Talerzu
Zupa-krem z topinamburu z gruszką 121

bulionem, doprawić gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem, wymieszać i gotować pod przykryciem, do momentu, aż warzywa zmiękną. 5) Na koniec wyjąć gałązkę rozmarynu, jeżeli używaliśmy świeży, dodać śmietanę i zmiksować blenderem, najlepiej kielichowym, na jednolity, gładki krem. 6) Orzechy delikatnie podprażyć na suchej patelni i posiekać na mniejsze kawałki. 7) Gotowy krem podawać z prażonymi orzechami. Artykuł Zupa-krem

Fitsweet.me
PASZTET Z DROBIU NA ŚWIĘTA 171

majeranek - kilka wątróbek drobiowych opcjonalnie grzyby mrożone lub suszone ugotowane w rosole Mięso, podroby, warzywa i żółtka umieść w misce i zmiksuj blenderem na gładką masę, dodaj przyprawy. Jeśli chcesz zrobić wersję z grzybami to dwie garście grzybów podsmaż na maśle na patelni (nie używaj oleju) i zmiksuj wraz z mięsem. Dodaj namoczoną i lekko odciśniętą bułkę. Gdyby

SMYKWKUCHNI
Kurczak orientalny smażony z ananasem i papryką / Stir fried chicken with pineapple and pepper 218

około 5 minut z każdej strony. Przełóż go do miski i odstaw. Do tej samej patelni dodaj olej, włóż cebulę, jasne części części dymki, paprykę, posiekane chilli, fasolkę i ananasa, dopraw solą, wymieszaj i smaż na dużym ogniu, przez około 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną. Wlej przygotowany sos, wymieszaj i gotuj aż zgęstnieje. Dodaj kurczaka, wymieszaj i dopraw

karmelowy
Kurczak w czerwonym curry 175

krojenie tego wszystkiego i dlatego używam warzyw mrożonych. Całość smażymy chwilę do momentu kiedy warzywa będą al dente. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i całość smażymy przez kilka minut. Kolejnym krokiem jest dodanie czerwonej pasty curry i kiedy dokładnie wymieszamy całość na patelni dodajemy mleczko kokosowe i wszystko dusimy na wolnym ogniu ok. 7-8 minut. Dodajemy pokrojonego w kostkę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Risotto z botwinką 190

rozgrzanym oleju.. 4. Do podsmażonej cebulki dodaj zioła i mieloną paprykę- przemieszaj. 5. Na patelnię wsyp suchy ryż, podsmażaj kilka sekund, aż zacznie robić się szklisty i zalej całość winem. 6. Do ryżu dolewaj stopniowo gorący wywar z botwinki (wraz z ugotowanymi warzywami), do momentu, aż ryż zmięknie. 7. Dodaj do ugotowanego ryżu starty na drobnych oczkach

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Risotto z chrupiącym kalafiorem i brokułem 295

małe kawałeczki, odkładamy. Łodygi, zaś kroimy w mniejsze kawałki, kostkę lub plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę, dodajemy pokrojone łodygi kalafiora i brokułu, podsmażamy. Bulion stawiamy na ogniu, podgrzewamy i utrzymujemy wysoką temp., ma być gorący. Do podsmażonych warzyw wsypujemy ryż, ciągle mieszamy , aby każde ziarenko dokładnie zostało obtoczone w oleju. Następnie  wlewamy część gorącego

Moniki Smakołyki
Węgierska zupa gulaszowa (potocznie zwana -bogracz) 119

chili, chwilkę podsmażamy, zalewamy to bulionem. Gotujemy,aż mięso będzie prawie miękkie, następnie dodajemy pozostałe warzywa, oprócz ziemniaków (wszystko pokrojone w większą kostkę). Gotujemy 5-8 minut, następnie wrzucamy ziemniaki. W razie potrzeby, garnek uzupełniamy wodą W międzyczasie karmelizujemy koncentrat pomidorowy,czyli na patelnię dajemy troszkę oliwy lub masła (małą łyżeczkę), dodajemy koncentrat i podsmażamy.Powstałą  pastę dodajemy

Kopystką po garach
Pęczotto z dynią i jarmużem 130

pęczaku (kasza jęczmienna) 125 ml wytrawnego sherry 500 ml bulionu z mięsa lub warzyw 50 g jarmużu, waga tylko miękkie liście 50 g utartego parmezanu sól i czarny pieprz do smaku Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Rozpuść masło na patelni. Wsyp cebulę, czosnek i suchy pęczak. Smaż aż cebula i czosnek zeszklą się, a pęczak zacznie się błyszczeć

codojedzenia
Buraczki z rokpolem 150

godziny). W osobnym garnku gotujemy oczyszczoną marchewkę (pilnujemy, by jej nie rozgotować). Ugotowane i ostudzone warzywa obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na maśle i dodajemy do buraków z marchewką, mieszamy. Orzechy prażymy na suchej patelni, po czym siekamy je (raczej niezbyt drobno). Ser pleśniowy rozcieramy w garnuszku. Dodajemy do niego majonez

Smaki Na Talerzu
Grzanki 150

rozmaite dodatki. Po prostu otwieramy lodówkę i wyciągamy co mamy: wędlinę, pieczarki, ryby oraz dowolne warzywa. Przede wszystkim musimy posiadać bułkę. Najlepiej bagietkę, ale również każda inna bułka pokrojona w plastry nadaje się znakomicie. Wystarczy posmarować lekko masłem lub margaryną, a nawet posmarować patelnie lub blachę do zapiekania w piekarniku zwykłym olejem. Najsmaczniejsze są z dodatkiem masła czosnkowo - ziołowego

Kulinarne przemyslenia

Proponowane wyszukiwania