Cukinia przygotowana na grillu jest pyszna, soczysta i bardzo aromatyczna. Z patelni grillowej jest równie smaczna. Teraz jest najlepszy cukiniowy czas. Bez dodatków jest rewelacyjna
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!KREMOWA ZUPA POMIDOROWA Z SEZAMEM, IMBIREM I JABŁKAMI SKŁADNIKI : 1/2 filiżanki ziaren sezamu - uprażonych na suchej patelni 1 cebula 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżka posiekanego
Moja Książka Kucharskaalbo na patelnię grillową, ja w domu mam grill elektryczny, więc robię je o każdej porze roku. Czy te odbite rumiane paseczki na naleśnikach nie są urocze? Te naleśniki są w postaci minimalistycznej, bo w środku mają tylko żółty ser, podałam je z dodatkiem pomidora i ogórka małosolnego. Farsz do naleśników można wzbogacić o inne składniki: warzywa, wędliny, mięso(...)będą wtedy bardziej sycące. Polecamy inne przepisy na naleśniki: naleśniki ze szparagami wiosenne naleśniki naleśniki z parówką i serem naleśniki pikantne z kurczakiem i warzywami naleśniki z pieczarkami My nasze grillowane naleśniki zjedliśmy na śniadanie, resztę zostawiliśmy na później. Składniki na ok. 12 bezmlecznych naleśników na wodzie: 2 ½ szklanki mąki pszennej ok. 2 ½ szklanki wody najlepiej gazowanej, ale kranowa też
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzykrywam i odstawiam patelnię na bok. W tym czasie na drugiej patelni mocno rozgrzewam oliwę, wrzucam kawałki kurczaka i smażę z dwóch stron na złoty kolor (nie za długo, po 3-4 minuty z każdej strony, bo mięso zrobi się suche). Do misek wykładam kaszę z warzywami, następnie układam kawałki kurczaka. Smacznego
Cook&Lovegłównych, sałatek. A jej słodkawy smak wykorzystywany jest w słodkich wypiekach. Dzi ś przygotowałam komosę z warzywami, w formie wegetariańskiej. SKŁADNIKI 200 gr komosy ryżowej 300 gr miąższu z dyni 100 gr fasoli czerwonej z puszki 50 gr orzechów włoskich 1 pomarańcza 1 cebula(...)czosnku 1 łyżeczka kurkumy 300 ml wywaru warzywnego pęczek pietruszki olej z oliwek s ó l, pieprz PRZYGOTOWANIE Orzechy uprażyć na suchej patelni, po czym pokroić w drobne kawałki. Cebulę pokroić w cienkie piórka i podsmażyć na oleju razem z wyciśniętym ząbkiem czosnku. Pokrojoną
La grande e la piccola cuocaSmaczna rybka w warzywach Ryba w warzywach SKŁADNIKI: 0,5 kg mrożone filety z morszczuka 2 jajka sól i pieprz mąka 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 2 cebule tłuszcz do smażenia 1 puszka groszku konserwowanego PRZYGOTOWANIE: Filety na noc wyjąć z zamrażalki, by się rozmroziły. Następnie pokroić morszczuka na większe kawałki. Paprykę umyć, osączyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić(...)kostkę. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę, dusić na wolnym ogniu do miękkości. Do uduszonej cebulki dodać paprykę, poddusić chwilę razem. Na końcu dodać odlany i osączony groszek z puszki, sól i pieprz do smaku, wymieszać. Jajka wybić do miski, dodać sól i pieprz, rozmieszać widelcem. Rybę panierować w rozmąconym jajku i mące, smażyć
Kuchnia Danusibakłażan puszcza sok, przygotowujemy warzywa. Papryki kroimy w takie kawałki na jakie pokroiliśmy bakłażana. Pomidory sparzamy wrzątkiem, zostawiamy je w nim na 1 minutę, po czym obieramy skórkę. Kroimy miąższ pomidorów w kostkę wycinając całe gniazda nasienne – nie będą nam potrzebne. Cebule kroimy w półplastreki. Ząbki czosnku i pietruszkę bardzo drobno siekamy. Na patelni (najlepiej dużej i wysokiej) rozgrzewamy(...)cienką warstwą całe dno. Wrzucamy cebulę, lekko solimy i podsmażamy przez ok. 10-15 minut, co jakiś czas mieszając. Cebula musi być miękka i szklista. Po tym czasie na patelnię dodajemy papryki i bakłażana. Podsmażamy kolejne 10 minut, co jakiś czas nie zapominając o mieszaniu. Spróbujmy – papryka powinna zmięknąć. Dodajemy pomidory i smażymy jeszcze 5 minut. Po tym czasie
Poezja smakuCukinia to jedna z moich ulubionych warzyw .Dodaje ją do zup, smarze z niej placuszki tarte, w cieście naleśnikowym, w całych płatach, faszeruje. To ostatnie lubię najbardziej i moja rodzinka też . Dodatkowo to szybka przekąska i lekka. W sam raz na lekką kolacje. Składniki 3 szt cukinij 15 dkg mięsa mielonego 1 puszka kukurydzy 1 cebula 1/2 szklanki wody(...)zależy od płomienia pod patelnią, jeśli chce szybciej skończyć przygotowania to zwiększam płomień i mieszam cały czas ) Następnie dodaje kukurydze , zioła i mieszam chwilkę . Na koniec sól i pieprz do smaku . Porządnie wymieszam i farsz gotowy . Cukinię wydrążam . rzucam na osoloną , gotującą wodę , Po 3 do 5 minut ( zależy od grubości warzywa. ) Odsączam , posypuje pieprzem i faszeruje
Eli Gotowaniemięso z krewetek i dużo warzyw zalanych sosem koperkowo-ziołowym. Składniki: 250 g dużych krewetek pół główki sałaty lodowej 2 garście rukoli 1 pomidor 1/2 sztuki długiego ogórka kilka rzodkiewek sos koperkowo-ziołowy sól, pieprz sok z cytryny masło 1 ząbek czosnku oliwa 1. Krewetki umyć i osuszyć. Ząbek czosnku obrać i drobno posiekać. Patelnię rozgrzać, dodać masło, rozpuścić(...)wrzątkiem i pozbawić skórki), posiekanego na półplasterki ogórka (polecam go obrać) i rzodkiewki. Przygotowane składniki zalać sosem koperkowym (wcześniej trzeba go rozrobić w odrobinie wody i oliwy). 3. Następnie warzywa przemieszać ze sobą, a na sam wierzch ułożyć przesmażone krewetki
Ugotowaćgłowy :) i praktycznie zawsze potrawa wyjdzie smaczna. Jeśli nie mamy czasu "bawić się " z gotowaniem ryżu w bulionie, ugotujmy na szybko woreczek ryżu i dodajmy go do naszych warzyw i kurczaka. Potrawa jest syta i w sumie szybka do przygotowania, a jej stopień trudności nie jest zbyt wysoki, tak więc nawet początkujące panie domu poradzą sobie z nią(...)drugiej patelni podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę, kiedy się zeszkli dodajemy pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę i obsypaną przyprawą do gyrosa. Chwilę smażymy po czym dodajemy kolejno: pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojone pieczarki oraz odcedzoną z zalewy kukurydzę. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku: solą, papryką, curry i pieprzem. Smażymy, aż kurczak i warzywa będą miękkie
Walijskie Pichcenieduża łyżka masła 250 ml śmietany 12 % 10 dag serka ricotta sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku 1 listek laurowy 2 kulki ziela angielskiego 2 łyżeczki suszonych warzyw świeża natka pietruszki według uznania świeży szczypiorek według uznania niewielka ilość gorącej wody Dodatkowo: 20 dag makronu długie wstążki 1 łyżka oleju gorąca woda sól do smaku natka pietruszki świeża(...)dania szczypiorek świeży do posypania dania Wykonanie: 1. Grzyby oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy w kostkę lub paski. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. W głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i chwilę przesmażamy, uważamy, żeby za mocno jej nie przypiec, następnie wrzucamy grzyby i również przesmażamy, następnie podlewamy niewielką ilością gorącej wody, dodajemy
Izabelawkuchniwyłożyć na rozgrzaną patelnie i delikatnie wyrównać łyżką, rozprowadzając masę po całej powierzchni patelni. Kiedy wierzch się zetnie, ostrożnie odwrócić na drugą stronę, na jedną połowę wyłożyć dodatki wg uznania i po chwili przykryć drugą połową. Gotowy naleśnik zsunąć na talerz i podawać z ulubionymi warzywami. Ja podałam z guacamole z awokado. Było pysznie. Polecam Naleśnik owsiany z kozim serem
Smaki Arminekiełbaskę”, a następnie nabij ją na patyczek do szaszłyków. Smaż na natłuszczonej patelni grillowej (można pominąć proces natłuszczania) przez około 20 minut co jakiś czas obracając szaszłyki, tak, aby były dobrze przygotowane z każdej strony. Podawaj na ciepło z miksem sałat, frytkami i ulubionymi warzywami (np. pomidor, ogórek zielony). Do szaszłyków z mięsa mielonego świetnie pasuje dip czosnkowy
Programista w kuchniziemniaki nabiorą złoto-brązowej barwy. Dodaj czosnek. Smaż jeszcze minutę, następie zalej warzywa bulionem i gotuj pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie dodaj do rondla brokuła (odłóż kilka różyczek do dekoracji), przykryj i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Krok 3 W międzyczasie rozgrzej patelnię i wsyp na nią nasiona słonecznika. Praż na średnim ogniu aż słonecznik delikatnie podpiecze się
Niedzielny kucharzkawałki. Goździki i kolendrę rozcieramy dokładnie w moździerzu. W patelni, w której smażyliśmy kurczaka rozgrzewamy na dość silnym ogniu 6-7 łyżek oleju rzepakowego. Wrzucamy ryż, szalotki, czosnek i pora. Smażymy dosyć intensywnie przez 5 minut często i dokładnie mieszając składniki. Warzywa powinny zmięknąć, ale raczej się nie zarumieniać. Dodajemy sos sojowy, brązowy cukier oraz przyprawy – cynamon, goździki i kolendrę
Kulinarna Pokusa