Charlotte jest deserem pochodzącym z Francji, p rawdopodobnie z przełomu XIX i XX wieku. Jest to ciasto z zewnątrz otoczone biszkoptem, herbatnikami lub waflami, z kremowym wnętrzem, często owocowym. Obecnie ma wiele różnych odmian. I ja również postanowiłam zrobić swoja wersje. Wersje truskawkową. Jak widzicie deser był dawno przygotowany, bo w 2010r. , ale był pyszny i z chęcią wykonam
Bernika - moj kulinarny pamietnikkakao zagotować i wystudzić. 2. Do letniej masy dodać mleko w proszku i zmiksować/ wymieszać. 3. Dodać pokruszone herbatniki, bakalie, wiśnie. Wymieszać łyżką. 4. Masę wyłożyć na wafla i przykryć drugim. 5. Całość włożyć do lodówki na kilka godzin. Za przepis, zdjęcie i wkład w działanie bloga - dziękujemy
Kuchnia smakówłyżki ciemnego kakao Banany i awokado obieramy i kroimy w grubą kostkę. Następnie dodajemy kakao i całość miksujemy na gładką jednolitą masę. Tak przygotowanym kremem możecie smarować wafle ryżowe, pieczywo chrupkie lub andruty i podawać z owocami. Możecie też krem zmiksować z płatkami owsianymi i jogurtem lub mlekiem kokosowym - powstanie fantastyczny koktajl na śniadanie :-) Jeszcze inna możliwość to zmieszanie
Czary - gary w kuchnimiarę szybki do zrobienia, w smaku słodkawo - kwaśny, cytryna w końcu. Krem pasuje do wszystkiego, bo można go wykorzystać do ciasteczek, naleśników, różnego rodzaju pieczywa (ja najpierw spróbowałam z waflami ryżowymi Britta ) . Zastosowań jest wiele. Do przygotowania nie potrzeba też nie wiadomo ilu składników, bo masło, cytryny, cukier i jajka. Składniki na około 250 ml: 2 cytryny
kruche babeczkiwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Solony karmel to doskonały dodatek do naleśników, lodów - czy prażonych owoców. Można nim przekładać wafle tortowe lub rożne ciasta/ciasteczka. Smakuje tak pysznie, że podjadanie go prosto ze słoiczka jest nieuniknione! 200g cukru 2 opakowania cukru waniliowego (po 16g) 50 ml wody 200 ml śmietanki 30% 100g masła 1/2 łyżeczki soli Cukry połączyć z wodą i podgrzewać
Di gotujeforemek do uli. Składniki: 8 łyżek wody 60 g masła irlandzkiego 9 łyżek kopiastych mąki pszennej cukier puder około 0,5 kg olejek migdałowy kajmak opłatki lub krążki z wafli tortowych Przygotowanie: Zagotować wodę dodać masło i mieszając podgrzewać aż się rozpuści. Wsypać mąkę i masę zagotować. Powstanie gęsta masa taka jak na ptysie. Zdjąć z ognia i ostudzić
Ala piecze i gotujePyszna i zdrowa pasta na chlebek lub wafla ryżowego. Szybka i mega prosta w przygotowaniu. Do placuszków czy omletów też się doskonale sprawdzi. PRZEPIS banan awokado 1 łyżeczka kakao słodzik opcjonalnie Wszystkie składniki blendujemy i gotowe!!! Smacznego :) Zachęcam do obserwowania mojego profilu na ♥︎ ♥︎ Instagramie ♥︎ ♥︎ Facebooku
Tetiisheriposiekać dodać garść rodzynek 1 dużą paczkę ciastek petitek pokruszyć 2 jabłka pokroić w kostkę 2-3 łyżki kakao Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i masę wyłożyć na 2 zwilżone wafle ułożone obok siebie i zawinąć w rulon. Owinąć folią i schłodzić w lodówce. Po wystudzeniu polać rozpuszczoną czekoladą
Jadło i czytadłoMasło orzechowe jest nie tylko dobrym dodatkiem do kanapek czy deserów, przekładania wafli czy ciastek, można z jego użyciem wyczarować pyszne lody albo upiec ciasteczka dodając je zamiast zwykłego masła lub margaryny. Przykładowy przepis TUTAJ . Dobra wiadomość dla łasuchów- masło orzechowe można przyrządzić bez problemu w domu a do jego wykonania potrzebujemy tylko orzechów! W zasadzie niczym nie różni się
Wrzosowa Polanaprzestygnie smarujemy nią andruty, jeden i przykrywamy następnym tak pięć warstw wykorzystujemy. Najlepiej robić wieczorem, przycisnąć czymś ciężkim i zostawić na noc. Rano można pokroić i podawać. Przepyszne wyszły wafle
Różowa kuchniawcale nie musi być zdrowy i wartościowy w witaminy i minerały. Masa kajmakowa według tego przepisu to wysokowęglowodanowa i bardzo kaloryczna maziaja, która może służyć nam, np. do przygotowywania wafli przekładanych nią, zrobienia krówek czy świątecznego mazurka. Zaraz jakiś maniak się przyczepi, że tu jest sam cukier, syrop glukozowy i nic zdrowego… Życie nie jest zdrowe
Blendmandokładnie mieszamy na jednolitą masę. Następnie szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do masy, mieszamy. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, ewentualnie do smaku możemy posolić. Podajemy z pieczywem. Ja użyłam naturalnych wafli ryżowych
Ciastka - domowe słodkościwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Krem jest i dealny do przekładania wafli tortowych i ciast. Sprawdzi się również przy przyrządzaniu innych deserów. 250g masła 3 żółtka 1 szklanka cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki kakao 1 kieliszek alkoholu (wódka, spirytus) Masło utrzeć na puch i wymieszać z alkoholem. (Alkohol sprawi, że krem w późniejszych
Di gotujeryżowy z orzechami laskowymi i migdałami , mleczko kokosowe * dżem truskawkowy bez cukru * mix orzechowy * pyłek kwiatowy , wiórki kokosowe * fasolę konserwową * wafle wielozbożowe z chia MĄKA KASZTANOWA Powstaje w wyniku zmielenia suszonych kasztanów jadalnych. Cechy charakterystyczne: bezglutenowa bogata w błonnik pokarmowy wspomaga prawidłową pracę jelit jest źródłem witamin
Zdrowie na języku :Pdrobno mielimy, mieszamy z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowaną masą napełniamy foremki o średnicy 10 cm, dociskając spód i boki, odstawiamy do lodówki na godzinę. Krem: Śmietankę ubijamy, dodajemy zmielone wafle, migdały i rozpuszczoną czekoladę. Tak przygotowanym nadzieniem napełniamy przygotowane wcześniej spody. Białą czekoladę rozpuszczamy, lekko ostudzoną wylewamy na wierzch babeczek, obsypujemy obficie kokosem. Chłodzimy 2 godziny w lodówce
słodki bratek