Kolejna pozycja na świąteczny stół. Pyszna masa cytrynowa, pełna orzechów włoskich na waflu, przykryta bezą. Spróbujcie, a z całą pewnością nie pożałujecie. Przepis pochodzi z książki Heleny Lipińskiej i Andrzeja Woźniakowskiego ” Ciasta słodkie i wytrawne” wydanej w 1990 roku z moimi małymi zmianami. 100 g mąki 100 g masła 250 g cukru pudru
Polska Zupatarce o grubych oczkach lub też drobno pokroić. Dodać posiekany szczypiorek oraz majonez i dokładnie wymieszać. Do smaku doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Pastę podawać z ulubionym pieczywem lub waflami ryżowymi. Ja swoje kanpeczki zrobiłam z extra cienkich wafelków kukurydzianych GoodFood
Monia miesza i gotujeogniu. Przykrywamy i gotujemy 2 godziny - w razie potrzeby uzupełniamy wodę. Po dwóch godzinach wodę wylewamy, a puszkę pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Tak przygotowaną masą możemy dekorować mazurki, przekładać wafle tortowe lub nadziewać pączki :) UWAGA! Puszkę należy otwierać dopiero po całkowitym ostygnięciu
My Culinary Artczekoladowy deser z koroną. Składniki : 5 jajek 80 g cukru 200 g (1 szt) czekolady do gotowania 50 g masła 200 ml śmietany 30% łyżeczka cukru waniliowego truskawki, wafle do dekoracji Przygotowanie: Zaczynam od połamania czekolady i rozpuszczenia jej razem z masłem w kąpieli wodnej bo trwa to najdłużej. W między czasie oddzielam białka od żółtek. Żółtka
Mechanik w kuchniPrincepolek jest nieco inny od wszystkich ciast, zresztą kto wpadłby na pomysł, żeby do ciasta dodać wafle :) przepis mam od mojej mamy, ale jego historia sięga głębiej, no w każdym razie, nie będę przynudzać, jeszcze tylko powiem, że masą princepolkowa jest świetna jako wkładka do tortów, zresztą kiedyś zrobię i sami zobaczycie :) A samego Princepolka można też wywrócić do góry
Smakowy Rajbakalii (orzechy włoskie, laskowe, nerkowca, pestki dyni), 2 łyżki mieszanki prażonych ziaren Migdałowy Zakątek Ziarenkowo ( słonecznik, migdały, sezam, wiórki kokosowe, orzechy arachidowe), 200g białej czekolady, 3 łyżki sproszkowanego wafla andruta, 2 łyżki soku z grejpfruta, 2 łyżki mleka. Wykonanie Płatki kukurydziane pokruszyć i zalać sokiem z grejpfruta. Czekolady stopić z mlekiem na parze, od razu dodać pokruszone
Z miłości do słodkościszklanki mleka, 3/4 szklani cukru Wykonanie; Do rondelka kładziemy wszystkie składniki. Rozpuszczamy. Gotujemy na małym ogniu 10 minut. Następnie studzimy i nakładamy na poszczególne warstwy andruta. Na koniec przyciskamy wafle od góry. Śliczny ceramiczny talerzyk do nabycia u NESSEAART Przygotowanie krok po kroku - KLIKNIJ TUTAJ
Anioły w kuchnimimo kabanosa, wcale nie wyszło ich tak dużo, albowiem tylko 295kcal na porcję. Z podanych składników wyszły 3 porcje. Ja swoją sałatkę jadłam na obiad, z dodatkiem 3 sztuk wafli ryżowych, każdy po 20kcal. Polecam, zarówno na obiad jak i kolację, uśmiech gwarantowany! :D Składniki: Na sałatkę: 6 liści sałaty lodowej 125g mozzarelli 100g papryki czerwonej ( połówka papryki średniej
Czerwona PorzeczkaLubicie przekąski ? Takie szybkie i smaczne np na imprezę. zobaczcie nasz pomysł. Z poprzedniej propozycji, czyli pierożków meksykańskich został nam farsz. Wpadliśmy na pomysł, żeby spróbować nałożyć go do wafli zbożowo-ryżowych i zapiec z żółtym serem. Trwało to 10 min i wyszło wspaniale. Polecamy zrobić taką przekąskę. Farsz może być dowolny, bo nawet na słodko smakują super :) Jednak jeśli
vegetanievegetanie.blogspot.com/2014/10/brokuowe-kaski-w-ciescie-nalesnikowym.html Ciasteczka ze szpinakiem i pieczarkami : http://vegetanie.blogspot.com/2014/08/piatkowe-menu-paszteciki-bez-miesa.html Selerowe kąski w cieście : http://vegetanie.blogspot.com/2014/07/smakowite-kaski-z-selera.html Papryka nadziewana : http://vegetanie.blogspot.com/2014/07/kolorowo-na-sniadanie.html Pomidory nadziewane: http://vegetanie.blogspot.com/2014/08/pyszne-sniadanko.html Przekąska z wafli ryżowych: http://vegetanie.blogspot.com/2014/11/super-przekaska-z-fafli-zbozowo.html
vegetanieślubu. Jak ten czas szybko leci, to już 22 lata razem z moim Adamem. Nie szalałam zbytnio bo upiekłam proste ale pyszne ciasto. jest to kostka czekoladowa z dodatkiem wafli Grześki. Jeśli nie robiliście takiego połączenia to koniecznie zróbcie takie ciacho, jest pyszne i łatwe do przygotowania. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnipodobny sposób (żeby nie pisać, że w identyczny ;) ) można zrobić masełko bazyliowe. Tego rodzaju masła bardzo fajnie pasują do mięs. Ale na facebooku podrzucane pomysły toczyły się również wokół wafli ryżowych, kopytek i... maseczki na twarz:D To ostatnie oddaję do Waszego przemyślenia :D Składniki: 2 pęczki natki pietruszki 1 kostka masła (u mnie to było Łaciate) można dodać czosnek
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comczasu do czasu lubimy na śniadanie zjeść gofry. Mam dosyć słabą gofrownicę i wychodzą mi raczej wafle ale i tak są pyszne :) A może możecie polecić jakąś porządną gofrownicę z głębokimi formami? Przepis pochodzi z książki „Gotowanie dla malucha” Lisy Barnes. 4 jajka szklanka mąki razowej szklanka mąki pszennej 1 1/4 szklanki mleka 1/3 szklanki soku z pomarańczy
Mienta blogowoców, cukru i wody (sorbet). Alternatywną opcją dla lodów mlecznych są lody wykonywane na bazie napojów: sojowego, ryżowego, owsianego itp. Lody podawane są w różnej postaci, najczęściej w waflu w postaci gałek lub w postaci zakręconego stożka (lody włoskie i amerykańskie), czy na patyku (zamrożona masa lodowa utrzymuje się na patyku wbitym w jej środek). Występują w ogromnej liczbie odmian
ClauditteMissCookingjakieś piciu i przekąska. Co miałam zawsze ze sobą żeby podać dziecku? Woda w małej butelce Paluszki Suszone owoce- po garstce do woreczka Mieszanka studencka Miś Lubiś Guma rozpuszczalna Wafle ryżowe To zawsze było w mojej torebce. Oczywiście to nie stanowiło posiłku, jedynie taki dodatek w trakcie spacerowania. Nawet ja poczułam się jak dziecko. Opieka nad dzieckiem to też super
ClauditteMissCooking