udka - 4428 przepisów (strona:39/296)

Udka kurczaka w majonezie i musztardzie, pieczone na kapuście kiszonej 290

same', tak jak w przypadku tej potrawy 😊 Jedynym 'wysiłkiem' jest wymieszanie mięsa w sosie z majonezu i musztardy, a potem wstawienie do piekarnika i cierpliwe oczekiwanie na gotowe danie 😉 Udka są soczyste i mięciutkie, a kapusta duszona jest genialna- pod wpływem sosu i soków z mięsa dodatkowo nabiera smaku! Tak sobie myślę, że ta nieskomplikowana potrawa i połączenie smaków może(...)skraść Wasze serce 😋 3-4 porcje: około 1,5 kg udek z kurczaka 800 g kapusty kiszonej 3 łyżki majonezu 3 czubate łyżeczki musztardy ostrej lub francuskiej szczypta soli i pieprzu do przyprawienia mięsa Udka oczyścić, oprószyć solą oraz pieprzem. Majonez wymieszać z musztardą, przełożyć do miski z udkami, dokładnie wymieszać i odstawić na pół godziny. Kapustę przełożyć do dużego

Kraina Miodem Płynąca
Kurczak z warzywami na patelni i ryżem 209

Pyszne i bardzo zdrowe. Robi się je szybko, a cała gama warzyw doda temu daniu znakomitych kolorów i pysznych smaków! Polecam! Kurczak z warzywami na patelni i ryżem 2 udka z kurczaka 1 opakowanie warzywa na patelnię z przyprawą włoską Hortex 1 opakowanie ryżu (100g) 20 dag sera żółtego przyprawa do kurczaka papryka ostra w proszku przyprawa typu kucharek Udka(...)przyprawami i zapiec w piekarniku. Przed włożeniem do piekarnika warto włożyć je do rękawa do pieczenia. Piec ok. 70 minut w 180 st. Po tym czasie wyłączyć piekarnik a udka zostawić w piekarniku, żeby były ciepłe.  Ryż ugotować jak podano na opakowaniu. Warzywa na patelnię przygotować wg przepisu z opakowania. Po czasie duszenia ściągnąć na chwilę z ognia

Gotuję Testuję
Ryż z kurczakiem (a'la paella) 123

lubię najbardziej. A że dawno nie było tutaj żadnego  obiadu, to zostawiam :) Przepis pochodzi z magazynu GoodFood nr 2/2015. Przepis pochodzi z magazynu goodfood  2/2015 Składniki: 6 udek kurczaka,, ze skórą 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 2 łyżki mąki 5 łyżek oleju rzepakowego (3 do marynaty, 2 do smażenia) 2 średnie cebule(...)łyżeczka kurkumy sok i skórka z 1 cytryny  3 marchewki  300 g mrożonego groszku jarmuż ew. posiekany koperek i pietruszka sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Udka kurczaka myjemy (czytaj wyżej!). W misce mieszamy 3 łyżki oleju z papryką, solą i pieprzem. Nacieramy tym osuszone udka kurczaka, a następnie obtaczamy w mące.  Pozostały olej rozgrzewamy na patelni (najlepiej

bistro mama
Śledzie w cieście z puree z zielonego groszku 164

Nie wszyscy z Was lubią śledzie, mimo że jest to bardzo dobra ryba, typowo polski przysmak. Tym razem postanowiłem pokazać Wam jak przygotować śledzie w cieście

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kacze udka duszone w sosie własnym 229

Aromatyczne kacze udka duszone w sosie  własnym to moja propozycja na pyszny obiad. Moje udka podałam z kaszą gryczaną  i buraczkami z chrzanem . Składniki: 4 kacze udka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki pszennej olej do smażenia majeranek sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, natrzeć majerankiem, posolić i popieprzyć. Odstawić na 1-2 godziny do lodówki(...)patelni rozgrzać trochę tłuszczu, na dużym ogniu zrumienić mięso z dwóch stron. Mięso zdjąć, wrzucić cebulę z czosnkiem, oprószyć majerankiem, zeszklić. Do cebuli dodać udka, podlać wodą. Dusić na małym ogniu do miękkości mięsa, wyrazie potrzeby dolewać wodą.  Mąkę wymieszać z odrobiną wody, wlać do mięsa, zagotować. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Udkówka z papryką 148

Szynkowar cały czas w użyciu i powstała kolejna wędlinka. Drobiowa, zrobiona z udek kurczaka z dodatkiem czerwonej papryki. składniki: 1 kg mięsa z udek kurczaka bez kości i skóry 100 g świeżej czerwonej papryki 100 ml zimnej wody 1 łyżka (8 g) żelatyny 18 g soli Do przygotowania wędliny można użyć mięsa z udek lub też z ćwiartek kurczaka. Mięso(...)oddzielić od kości i usunąć skórę. Ładne kawałki mięsa ok 700 g pokroić w małą kostkę, lekko rozbić tłuczkiem. Pozostałe kawałeczki, błonki i tłuszczyk ( dorzuciłam też skórę z jednego udka) zmielić w maszynce. Paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Mięso i pokrojoną paprykę przełożyć do miski. Dodać sól, żelatynę i wodę. Wszystko dokładnie wyrobić aby masa stała się kleista. Mięsną masę

Monia miesza i gotuje
Zupa z dynią, kurczakiem i kaszą jaglaną 133

Cook time 30 min Total time 40 min   Pełna dobroci zupa z dynią, pomidorami, kurczakiem, kaszą jaglaną i natką pietruszki. Author: Cooking for Emily Serves: 4 Ingredients 1 udko z kurczaka 1 por 1 łyżka masła klarowanego 2 litry rosołku (ja miałam drobiowy ale można użyć warzywny) 1 kg dyni 1 puszka pomidorów krojonych ⅓ szklanki kaszy jaglanej sól(...)pieprz do smaku pół pęczka natki pietruszki Instructions Udko z kurczaka zalać wodą, gotować ok 10 minut aż zbiorą się szumowiny, odlać wodę, udko przemyć i odłożyć. Pora oczyścić i pokroić w półplasterki. W garnku o grubym dnie rozpuścić masło, podsmażyć pora. Dynię pokroić na małe kawałki. Do garnka z porem wlać rosołek, dodać udko z kurczaka i gotować

Cooking for Emily
Kaczka w marynacie słodko - kwaśnej 127

Polskiej ze smakami Azji. Jest pyszna, delikatna, o zdecydowanie wyczuwalnym smaku marynaty. Koniecznie musicie kiedyś spróbować. Do podania polecam ryż i upieczone warzywa.  SKŁADNIKI 1 kaczka (lub 2 udka i 2 piersi z kaczki) 100 g suszonych śliwek 70 ml sosu sojowego ciemnego 70 ml miodu płynnego 50 ml octu balsamicznego 1 cytryna 4 ząbki czosnku 1 duże jabłko(...)duża gruszka świeżo mielony pieprz kolorowy, suszony majeranek, chili WYKONANIE Z kaczki wyciąć udka i piersi (korpus będzie idealny do rosołu), umyć i zostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Udka i kacze piersi posypać delikatnie świeżo mielonym pieprzem kolorowym i majerankiem. Jabłko i gruszkę umyć, wykroić gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki

Passions hobbies life
Niedzielny obiad: Szybka kaczka po chińsku 124

trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Szybka kaczka po chińsku Takie przepisy lubimy najbardziej: wyszukane i równocześnie bardzo proste, składające się z prostych składników, ale niesamowicie smaczne. Takie są kacze udka po chińsku. W określeniu „po chińsku” nie na grama ściemy. To nie jest danie w stylu ryba po grecku, czy fasolka po bretońsku, w których konotacje geograficzne nie mają(...)ostrym nożem mięso w poprzek i wzdłuż, tworząc kratkę. Zagotuj litr wody, kiedy zakipi, zmniejsz ogień i wsyp 6 łyżek cukru, zamieszaj, aż się rozpuści. Wlej ocet, zamieszaj. Wstaw udka do mikstury na 20 sekund. Wyciągnij i osusz ręcznikiem papierowym. Krok 3 Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Natrzyj udka dokładnie marynatą i włóż do foremki do pieczenia skórą do góry

Niedzielny kucharz
KURCZAK MARYNOWANY W KETCHUPIE I PIECZONY W PANIERCE + FILMIK 101

Mięso z kurczaka można przygotować na wiele sposobów, dzisiaj przepis na udka kurczaka w ketchupie i panierce. Pyszne, bardzo aromatyczne i soczyste mięska są idealne na obiad dla całej rodziny, również na imprezy i większe spotkania.      SKŁADNIKI :  5-7 udek z kurczaka 1 szklanka ostrego ketchupu 1 łyżka soli 1 łyżka pieprzu 1 łyżka słodkiej papryki(...)PRZYGOTOWANIE : Udka myjemy, przecinamy na pół. Do Dużej miski wlewamy ketchup, dodajemy całe przyprawy i mieszamy. Wkładamy mięso i dokładnie mieszamy aż pokryje kawałki kurczaka. Zostawiamy na 2-3 godziny aby przeszło przyprawami. Udka panierujmy w rozmąconych jajkach i bułce tartej. Układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku 45 minut w temperaturze około 180 % C. Pod koniec pieczenia obracamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Środa: Kurczak pod parmezanem 281

potrzeba do kurczaka pod parmezanem. To co zostanie możecie zamrozić, albo dodać do sosu bolońskiego, albo podać z makaronem spaghetti. Nasz syn uwielbia tę ostatnią opcję:) Składniki: 6 filetowanych udek z kurczaka (bez kości) 4 łyżki mąki 1 szklanka tartego parmezanu 1 kulka mozzarelli (250 g) Sól i pieprz do smaku Sos 2 opakowania passaty pomidorowej(...)niej umytą cebulę, liść laurowy, czosnek i łyżkę masła. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę i gotuj bez przykrycia na bardzo wolnym ogniu przez 20 minut. Krok 2 Osusz udka ręcznikiem papierowym. Wysyp mąkę do szerokiej misy, obtocz w niej kurczaka. Strząśnij nadmiar mąki. Krok 3 Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Smaż partiami udka na rozgrzanym tłuszczu po 6 minut

Niedzielny kucharz
Krupnik 116

Dzisiaj tradycyjna polska zupa – krupnik . Smaczny, sycący i oczywiście na wywarze mięsnym. Do jego przygotowania użyłam udek z kurczaka, ale można zastąpić je skrzydełkami, żeberkami lub schabem z kością. Krupnik jest pożywny, zdrowy i idealny na każdą porę roku. Polecam Składniki: 2 udka z kurczaka 0,5 szklanki kaszy jęczmiennej 2 średnie marchewki 1 pietruszka 3 ziemniaki 1 cebula(...)laurowe 3 kulki ziela angielskiego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 l wody 1 łyżka masła sól pieprz Przygotowanie: Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na maśle. Do garnka wkładamy udka z kurczaka, liście laurowe, ziele angielskie, wsypujemy kaszę jęczmienną, wlewamy wodę i solimy. Gotujemy pod przykryciem około 40 minut. Następnie dodajemy podsmażoną cebulę, startą na dużych oczkach marchewkę i pietruszkę

Oryginalny smak
Udko z kurczaka z grzybami 178

Udka z kurczaka faszerowane grzybami to doskonały pomysł na smakowity i aromatyczny obiad. Dzisiaj mięsko podane z gnocchi, czyli włoskimi kluskami w sosie serowym a do tego kolorowa i szybka w przygotowaniu sałatka. Składniki : 5 szt. ud z kurczaka bez skóry i kości (z Biedronki) ok. 1/3 szklanki grzybów leśnych (u mnie mrożone) 1 łyżka startego sera żółtego(...)pieprzem, tymiankiem i ostrą papryką - na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i ser - całość wymieszaj. Uda oczyszczamy z błonek, wnętrze przyprawiamy solą, pieprzem i papryką - nakładamy grzyby, następnie udka spinamy wykałaczkami. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą (za pomocą pędzelka) i układamy udka - posypujemy słodką papryką. Zapiekamy 25 min na 220°C opcja grill (środkowa półka), następnie przewracamy udka (posyp papryką

Alutka-Gotuje
Kurczak w czekoladzie i chili 142

Składniki: 4 udka z kurczaka 4 podudzia z kurczaka 30 g. gorzkiej czekolady 1,5 szkl. białego wina (u mnie Prosecco) 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki białego octu winnego 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego 3 goździki 2 większe cebule 1 łyżka cukru 1/4 łyżeczki soli 1 papryczka chili (lub pepperoni, lub pół lub mniej - zależy jak ostro lubisz(...)duża gałązka świeżego rozmarynu kilka gałązek świeżego tymianku (u mnie pół na pół zwykły i cytrynowy) Udka i podudzia dokładnie umyj i osusz. Włóż do miski i zalej winem. Przykryj miskę pokrywką i wstaw do lodówki na noc. Wyjmij kurczaka z wina i osusz papierowymi ręcznikami. Nasiona kopru włoskiego ugnieć w moździerzu wraz z goździkami. Dodaj cukier, sól, posiekaną drobno

Delicious Place
Udka z kurczaka z pieczarkami w sosie musztardowym 135

Pomysł na szybki do przygotowania obiad - "wyluzowane" udka z pieczarkami w sosie musztardowo-śmietanowym. Danie bardzo smaczne i błyskawiczne w przygotowaniu. Składniki na 4 porcje: 0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka 250 g pieczarek 1 mała cebula 3/4 szklanki śmietany 30% 2 łyżeczki musztardy miodowej sól, pieprz 2 łyżki masła olej do smażenia mąka do obtoczenia Udka (bez kości(...)koniec smażenia dodać cebulę i całość przyprawić solą oraz pieprzem. Smażyć, aż do zeszklenia cebuli. Usmażone warzywa przełożyć na talerz. Na tą samą patelnię wlać olej i rozgrzać go. Udka obtoczyć w mące i przełożyć na patelnię. Przesmażyć z obu stron na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodać podsmażone warzywa, wlać śmietanę i dodać musztardę. Całość gotować na średnim ogniu

Ugotować