udka z warzywami - 1082 przepisów (strona:29/73)

Zupa chrzanowa 167

śmietanki 18 % majeranek sól pieprz  jajka 1. Na udku z kurczaka gotujemy bulion. Po ugotowaniu udko wyjmujemy, studzimy, obieramy mięso, które później dodamy do zupy. W międzyczasie gotujemy jajka. 2. Do gorącego bulionu wrzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaki. Gotujemy. Jak warzywa będą robić się miękkie dodajemy pokrojoną białą kiełbasę, obranego kurczaka i majeranek. Gotujemy około 5 minut

kruche babeczki
Prosta chińszczyzna z kurczakiem i czarnym sezamem 204

danie, którego wykonanie nie zajmie Ci więcej niż 20 minut. Smażony na dużym ogniu kurczak z warzywami i czarnym sezamem, do tego biały ryż i duża ilość tajskiej bazylii. Smaczne danie, które posmakuje nawet niejadkowi. Składniki (na 2 porcje): 300 gram mięsa z udek kurczaka lub piersi kurczaka 1czerwona papryka 3 marchewki 1 łyżka czarnego sezamu 1 szalotka 1 ząbek

Mango Papaja
SZYBKA ZAPIEKANKA Z KASZĄ JAGLANĄ 136

pieprz, 3 łyżki oliwy z oliwek, ¼ łyżeczki przyprawy curry WYKONANIE Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Udka obieramy z kości i skóry, dzielimy na mniejsze kawałki. Marchewkę, groszek oraz fasolę osączamy z zalewy. Kaszę mieszamy z przyprawą curry, polewamy oliwą, dodajemy kurczaka i warzywa, mieszamy, doprawiamy pieprzem do smaku. Na wierzchu układamy kawałki fety. Całość przekładamy do foremek do zapiekania

słodki bratek
Kurczak w pomidorach z oliwkami 241

połączycie udka z pomidorami, cebulą i czosnkiem, a do tego jeszcze dorzucicie trochę oliwek i ziół, to powstaje naprawdę smaczna kompozycja. Mięso jest miękkie i soczyste, z łatwością odchodzi od kości. Pomidory są mocno skoncentrowane w smaku i lekko się rozpadają, a oliwki pozostają jędrne. Oprócz tego sałatka jest już zbędna ze względu na ilość warzyw towarzyszących kurczakowi, a idealnym

Pełny talerz
Galareta drobiowa z agarem 153

cebula upieczona  nad gazem . Całość gotujemy do momentu , aż nam zmięknie drobiowe mięsko. Wyjmujemy udka i obieramy ( rwiemy palcami na różnej wielkości kawałki) . Marchew kroimy drobno w plasterki w kostkę jak tam wam się podoba seler i pietruszkę tak samo , resztę warzyw  z wywaru  wyrzucamy  . Ponownie wkładamy drób i pokrojone warzywa do naszego rosołu , mieszamy

Różowa kuchnia
Krem z brokułów 167

Czas na letnią, zieloną, pożywną zupę ;)Czym byłoby lato bez kremu z brokułów? ;)Krem z brokułówSkładniki:udko i skrzydełko na rosołek (albo inne drobiowe mięsko na

Lawendowe Niebo
Gulasz anyżowy z makaronem ryżowym 187

łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki sosu rybnego 1 strączek kardamonu 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 udko kurczaka (opcjonalnie) Dodatkowo: 300 g makaronu ryżowego 1 szalotka 1 dymka (zielona część) prażona cebulka* świeża kolendra CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wszystkie warzywa na bulion obieramy, wołowinę kroimy w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną

Tajskie smaki
Ramen 168

japońskich sporządzanych jest na bazie ryb lub warzyw. Podstawowym składnikiem zupy ramen jest sos sojowy, rzadziej miso. Trudno powiedzieć, że wzorowałam się dokładnie na wersji oryginalnej japońskiej. Raczej przygotowałam ramen w wersji znacznie spolszczonej, bo wykorzystałam makaron jajeczny Lubella i dodałam natkę pietruszki. SKŁADNIKI 1 korpus z kurczaka 4 udka z kurczaka 200 g kości wołowej 600 g kości wieprzowej(...)szczypioru pęczek natki pietruszki jajka (1 na każdą porcję) sos sojowy pieprz WYKONANIE Mięso umyć i przełożyć do bardzo dużego garnka. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i obrany imbir. Warzywa umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki (marchewkę pokroić w plasterki). Dodać do mięsa, zalać wodą, tak aby przykryła warzywa i mięso, po czym gotować około 1,5 godziny

Passions hobbies life
Pasztet idealny 191

przepisu mojej Mamy. Sekret smaku tkwi w różnorodności mięs, a dzięki dodatkowi warzyw, pasztet nie jest suchy tylko mięciutki i wilgotny. Zdjęcia nie są zbyt piękne, bo niestety nie zabrałam ze sobą aparatu :( Składniki na 2 keksówki: 40 dag łopatki 40 dag karkówki 1 udko z kurczaka, bez skóry i kości podwójna pierś z kurczaka, oczyszczona 40 dag podgardla(...)godzinę do namoczenia. Przecedzamy. W małym garnuszku rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy wątróbkę, podlewamy odrobiną wody i dusimy 15 minut. Przecedzamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 3. Mięsa wraz z warzywami i namoczoną bułką mieszamy z wątróbką. Mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa na średnich oczkach. Dodajemy jajka, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Bardzo dokładnie mieszamy. 4. Dwie keksówki wykładamy

My Culinary Art
Środa: Błyskawiczny kurczak teriyaki 505

powstało wiele wariacji na temat teriyaki: z dodatkiem imbiru, wina ryżowego, sherry, warzyw i sezamu. W naszej wersji oprócz kurczaka są upieczone na czarno papryki – dla koloru i zdrowia. Użyliśmy polędwiczek drobiowych, bo są delikatne i szybko się smażą standardowo stosuje się natomiast mięso z udek. Zamiast nich możecie wykorzystać filety z kurczaka lub indyka. W sklepie możecie kupić(...)emulsję, która powinna otoczyć mięso. Dołóż do kurczaka papryki, wymieszaj całość. Zdejm patelnię z ognia kiedy sos mocno się zredukuje. Posyp kurczaka nasionami sezamu. Podawaj z ryżem i gotowanymi warzywami.   Artykuł Środa: Błyskawiczny kurczak teriyaki pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Galaretki drobiowe 443

Lubię galaretę, zwłaszcza drobiową. Z dodatkiem warzyw i octu, świetnie smakuje też ze świeżym swojskim chlebem. Twórcą galaretek jest moja Mama, ale i ja mam zamiar kiedyś zmierzyć się z tym przepisem.PS. W kieliszku jest ocet, a nie alkohol wysoko procentowy :)  Składniki: 7 skrzydełek 1 udko ok. 1,5 l wody kilka ziarenek ziela angielskiego 2-3 listki laurowe(...)pieprz, sól żelatyna (8 łyżeczek na 1 litr wywaru) natka pietruszki 1 słoik mieszanki sałatkowej (groszek, marchewka, kukurydza) kubeczki na galaretki Wykonanie: Oczyszczone skrzydełka i udko zalać wodą, tak by przykryć mięso, dodać przyprawy i gotować aż mięso zacznie odchodzić od kości. Następnie wyjąć mięso z wywaru i odłożyć do miseczki. Pozostały wywar przecedzić przez sito. Wywar doprawić do smaku

Pasja Smaku
Rolada pasztetowa z kaszą jaglaną, szpinakiem i boczkiem 262

czosnek granulowany Galeo olej sól, pieprz Kurczaka myjemy, kroimy ostrym nożem na mniejsze porcje. Skrzydełka, udka, piersi oraz korpus przekładamy do większego garnka. Zalewamy 2 l zimnej wody. Gotujemy na niewielkim ogniu. Wybieramy część tworzącej się szumowiny. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obieramy. Dodajemy warzywa do garnka z kurczakiem. Dorzucamy ziele angielskie oraz liście laurowe. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy

Smaki Na Talerzu
Galareta z rosołu 196

rosołu . Składniki: 1,5 litra świeżo ugotowanego rosołu 2-3 ugotowane marchewki z rosołu 4 udka z kurczaka ugotowane w rosole 2 jajka ugotowane na twardo 5 łyżek żelatyny + 1 łyżka żelatyny z przyprawami opcjonalnie groszek konserwowy Przygotowanie: Z rosołu wyjmuję mięso oraz warzywa. Przecedzam go przez sitko. Do gorącego wywaru dodaję żelatynę, mieszam do całkowitego rozpuszczenia.  Marchew kroję

Kuchnia co dnia
Galareta drobiowa 195

laurowe 2 łyżeczki żelatyny sól pieprz Do garnka włożyć golonkę z indyka,łapki kurze,i udka. Dodać marchewkę,seler, pietruszkę, liść laurowy, ziele angielskie,  sól. Zalać całość zimną wodą tak, aby woda przykrywała mięso. Gotować na wolnym ogniu około 1 godziny. Mięso i warzywa wyjąć, a wywar przelać przez sito. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody, poczekać aż napęcznieje, wymieszać

O kuchni z uczuciem
Rosół. 234

natka pietruszki, ewentualnie kostka rosołowa lub vegeta, makaron nitki. Przygotowanie: Korpus dokładnie oczyścić i opłukać, udko i skrzydełko również opłukać. Włożyć do garnka i zalać wodą. Gotować, ale w między czasie szumować. Gdy woda zacznie się gotować zmniejszyć gaz na bardzo malutki płomień.  Warzywa obrać, umyć ( przekroić tylko wzdłuż)  i wrzucić do garnka - po zszumowaniu. Dodać soli

W kuchni u Moniki
Zupa jarzynowa z chrupiącymi dodatkami 142

przygotowania zup z chrupiącymi nowalijkami, zwłaszcza teraz kiedy na straganach pełno pięknych, kolorowych i zdrowych warzyw. Zobaczcie także 40 pomysłów na letnie obiady Jarzynowa zupa z kalafiorem, brokułami i młodą kapustą posypana rzodkiewką i dymką Składniki: 2 duże marchewki 2 małe pietruszki 2 udka z kurczaka 1/3 brokuła 1 mały kalafior 1/4 dużej, młodej kapusty białej 1 pęczek rzodkiewki

Moja smaczna kuchnia
Zupa literkowa 'Marta mówi' 176

obiad zupa literkowa z bajki "Marta mówi" :) Zje ją każdy mały niejadek ;) kawałek kurczaka ( udko, dwa skrzydełka, itp. ) włoszczyzna ( marchewki, pietruszka, zielona część pora, seler ) ziele angielskie, liść laurowy makaron bez jajeczny w kształcie literek mały słoiczek koncentratu pomidorowego sól i pieprz Warzywa umyć i obrać, opłukać mięso. Do garnka z zimna wodą wkładamy mięso, ziele angielskie i liść laurowy

Atlas Smaków
Zupa ogórkowa 159

ogórków; – 4 łyżki śmietany 30% - sól, pieprz, lubczyk, łyżka kucharka (albo czegoś podobnego) Wykonanie: Udko zalać 2,5-3 l zimnej wody, lekko posolić. Włoszczyznę pokroić, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy woda się zagotuje zdjąć szumowiny łyżką cedzakową, wrzucić warzywa, doprawić. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać do zupy. Gdy mięso będzie

dom-agi.pl

Proponowane wyszukiwania