udka z warzywami - 1082 przepisów (strona:24/73)

Cukinia faszerowana kuskusem, marchewką i kurczakiem 182

Cukinia to warzywo idealne do faszerowania. Jeżeli znudziła się Wam wersja nadzienia z mięsem mielonym , to zachęcam do przygotowania cukinii zapiekanej z kaszą kuskus, marchewką oraz kawałkami udek z kurczaka.  Składniki na 2-3 porcje: 2 duże cukinie 4 wyluzowane udka z kurczaka (bez kości i skóry) 1/2 szklanki kaszy kuskus 1 pomidor malinowy 1 marchewka 1-2 ząbki(...)przedziurawić cukinii. Uwaga: wydrążony miąższ nie będzie potrzebny do tego dania! Marchewkę obrać i pokroić w słupki. Czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i przesmażyć udka z kurczaka. Gdy mięso będzie usmażone to przełożyć je na talerz. Na tą samą patelnię wlać odrobinę oleju. Wsypać czosnek. Gdy lekko się przesmaży to dodać marchewkę. Całość zalać odrobiną

Ugotować
Galaretka drobiowa 164

Galaretki drobiowe w wersji mini – z dużą ilością warzyw i mięsa, a niewielką ilością buliony. Prawdę powiedziawszy dla mnie jest to przystawka rodem z PRL-u – wykwintna przystawka z rosołu z dnia poprzedniego. Na wystawne przyjęcie lub imprezę w gronie znajomych nie polecam. Ale jeśli ktoś lubi(...)pomidorowej” – ja gorąco polecam w formie mini galaretek. Czas wykonania: ok. 1 h 15 min + czas chłodzenia Ilość porcji: 12 małych foremek Składniki: 300 g udka z kurczaka 2 marchewki 2 jajka 3 łyżki groszku konserwowego 300 ml bulionu drobiowego 1 ½ łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Udka z kurczaka ugotować (można zrobić rosół wtedy będziemy mieć

KuchniaWeDwoje.pl
Paszteciki porosołowe 175

średnia pietruszka z rosołu 3 średnie marchewki z rosołu mięso z ćwiatki i udka z rosołu 2-3 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, ziół prowansalskich 1 łyżka suszonych pomidorów w płatkach 1 jajko Przygotowanie: Oddzielamy mięso od kości i przepuszczamy wraz z warzywami przez maszynkę do mielenia. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy dokładnie. Następnie przekładamy masę

słodkie i nie tylko historie kulinarne
KURCZAK, SZPARAGI I PAPPARDELLE / CHICKEN ASPARAGUS PAPPARDELLE 137

KURCZAK, SZPARAGI I PAPPARDELLE / CHICKEN ASPARAGUS PAPPARDELLE Szparagi – uwielbiam, mogłabym je jeść codziennie i jak jest na nie sezon – dokładnie tak robię! Same, z

Martyna Cooks
Jesienny rondel z ciecierzycą i kurczakiem 151

cebulę, marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce i podsmażyć na oleju z dodatkiem papryki mielonej. Warzywa włożyć do garnka, zalać bulionem, zagotować, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i ciecierzycę. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku i gotować około 20 minut. Następnie włożyć upieczone udka z kurczaka i jeszcze chwilę podgotować

Tradycyjna Kuchnia
Makaron z ragoût z kurczaka 166

pokroić w bardzo małą kostkę.  Laskę selera naciowego umyć, osuszyć, pokroić w bardzo małą kostkę.  Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Gałązkę rozmarynu umyć, osuszyć, drobno posiekać. Udka z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z ewentualnych błon i nadmiaru tłuszczu, pokroić w niewielką kostkę. Parmezan zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach (na pył). Przygotować sos pomidorowy. Na rozgrzaną(...)zalewą i wrzucić liść laurowy. Całość gotować, na bardzo małym ogniu, przez godzinę, aż sos zgęstnieje a warzywa staną się miękkie. Ugotowany sos pomidorowy doprawić solą i pieprzem do smaku. Na drugiej patelni rozgrzać oliwę (1 łyżka). Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojone udka z kurczaka, oprószyć solą i pieprzem i podsmażyć, aż kurczak stanie się złocisty (przez około 10 minut

Gospodyni Miejska
Kurczak tandoori w aromatycznym sosie 138

kurczak tandoori , dziś troszeczkę inna wersja z dużą ilością sosu. PS. Mieszanki tandoori masala używa się także do marynowania warzyw, krewetek, ryb, wołowiny i baraniny. Kurczak tandoori - składniki proporcje dla 3-4 osób około 1 kg podudzi lub udek z kurczaka  lub  cały kurczak pokrojony na kilka części. 2 łyżeczki mieszanki garam masala 2 łyżeczki mieszanki tandoori masala

Cztery Fajery
Kurczak tandoori w aromatycznym sosie 170

kurczak tandoori , dziś troszeczkę inna wersja z dużą ilością sosu. PS. Mieszanki tandoori masala używa się także do marynowania warzyw, krewetek, ryb, wołowiny i baraniny. Kurczak tandoori - składniki proporcje dla 3-4 osób około 1 kg podudzi lub udek z kurczaka  lub  cały kurczak pokrojony na kilka części. 2 łyżeczki mieszanki garam masala 2 łyżeczki mieszanki tandoori masala

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa koperkowa 159

zupę przed nadejściem zimy.  Składniki: Baza do zupy: -porcja z kurczaka np.  pierś i dwa skrzydełka lub udko i pierś -dwie marchewki -dwie pietruszki -zielona część pora -kawałek bulwy selera -jedna duża cebula  Mięso i oczyszczone warzywa zalewamy 1 l wody i gotujemy na wolnym ogniu 30-40 minut. Ja przedłużam czas do godziny, ponieważ lubię mocno

Kulinarne przemyslenia
Domowy, kremowy pasztet do smarowania, w słoikach-pyszny! :-) 187

kurczaka,marchew, liście laurowe, ziele angielskie,cebulę, pietruszkę oraz wątróbkę dajemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy aż do miękkości warzyw i mięsa-gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu. Po ugotowaniu studzimy. Powstałego wywaru nie wylewamy! Mięso z udek oddzielamy od kości, wyciągamy liście laurowe i ziele. Następnie w malakserze, blenderem lub maszynką do mięsa mielimy wszystko na gładką masę

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pieczarkowa z koperkiem 151

Dziś pyszna zupka na warzywach z wkładką i pieczarkami.Myślę, że też robicie czasami taka zupę.Jest smaczna i czuć pieczarki. Składniki: 2 udka z kurczaka 3 marchewki starte 4 ziemniaczki  natka pietruszki( same listki dałam) 100 g selera 1 cebula sól i pieprz do smaku  ziele angielskie 2 szt listek laurowy 3 szt Dodatkowo

Różowa kuchnia
Rosół drobiowo-wołowy z lanymi kluskami 118

mąki wrocławskiej 2 żółtka woda mineralna ( tyle ile przyjmie mąka, u mnie 1 szklanka ) Przygotowanie: Mięso wołowe i udka umyć, zalać 2 litrami  zimnej  wody i  zagotować pod przykryciem, na wolnym ogniu. Zdjąć łyżką szumowiny, dorzucić obrane warzywa korzeniowe, liść kapusty, czosnek, osmaloną na ogniu cebulę, listek laurowy i ziele angielskie. Dorzucić suszonego prawdziwka,doprawić solą

Gosia gotuje
Rosół drobiowo-wołowo-grzybowy 161

łyżki mrożonego lubczyku  sól i pieprz do smaku por ( biała część) lubczyk Przygotowanie: Mięso wołowe i udka umyć, zalać 2 litrami  zimnej  wody i  zagotować pod przykryciem, na wolnym ogniu. Zdjąć łyżką szumowiny, dorzucić obrane warzywa korzeniowe, liść kapusty, czosnek,  podpieczoną na ogniu cebulę, listek laurowy i ziele angielskie. Dorzucić suszone prawdziwki,doprawić solą

Gosia gotuje
Pejzanka - zupa 205

garnka z gorącą  wodą wrzucić skrzydełka i udko z kurczaka i wszystko razem  zagotować, Kiedy woda z mięskiem  się gotuje, należy zmniejszyć gaz oraz wrzucić wszystkie warzywa i przyprawy Gotować na małym gazie do momentu kiedy warzywa będą miękkie, następnie wlać sok pomidorowy W momencie gdy warzywa będą miękkie, w kubku umieścić śmietanę ,dolac troszkę zupy

w mojej kuchni
Kotleciki drobiowe z cytrynową nutą 248

nutą cytrynową. Wymyśliłam sobie, że nie będę robić przepisu zgodnie z opisem na opakowaniu. Postanowiłam mieszankę (ok. 50 % to warzywa, reszta to zioła i przyprawy naturalne)  wykorzystać jako zamiennik soli  i  zastosowałam ją do doprawienia kotletów. Często kupuję udka kurczaka, z których ściągam skórę, luzuję ostrym nożem z kości i otrzymuję czysty kawałek mięsa, który doskonale nadaje się na przygotowanie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania