udka z warzywami - 1082 przepisów (strona:34/73)

Udka kacze w glazurze pomarańczowej / Orange glazed duck legs 205

odwracając udka na drugą stronę w połowie pieczenia. 3. Około pół godziny przed końcem pieczenia kaczki przygotuj sos. Do małego rondelka włóż miód, pomarańczę z syropem (lub dżem), likier i sok pomarańczowy i podgrzewaj na średnim ogniu aż całość będzie miała konsystencję syropu. Jeżeli będzie zbyt gęsty dodaj więcej soku z pomarańczy. 4. W międzyczasie przygotuj kaszę z warzywami(...)kolendrę, i podsmażaj całość przez 2-3 minuty, dopraw do smaku solą i pieprzem. 6. Przed podaniem podgrzej syrop aby był znowu bardziej płynny, wyłóż na talerze kaszę, udka kacze i polej je przygotowanym sosem, a na koniec posyp całość szczyptą zmielonej czarnuszki. Smacznego! English version Orange glazed duck legs (2 servings) Ingredients for duck legs: 2 duck legs

karmelowy
Schabowe plastry na kapuście kiszonej 121

Doskonały pomysł na obiad - surówka robi się z mięsem. Propozycja nie tylko na schab, ale i drób - np. udka i skrzydełka z kurczaka. Polecam na pyszny

Kolorowy Przepisownik
Domaradzki pasztet z królika – kuchnia podkarpacka 200

Domaradza. Delikatny pasztet z królika podbity słoniną, warzywami i grzybami to pyszne śniadanie, albo kolacja. Warto przygotować taki pasztet samemu zamiast kupować mieloną tekturę w sklepie ;) Mięso królika i warzywa sprawiają, że domaradzki pasztet ma delikatny, subtelny smak. Natomiast ułożone na dnie foremki do zapiekania cienkie plasterki słoniny nadają mu nie tylko właściwą konsystencję, ale sprawiają też, że ciekawie wygląda(...)żadnych przeciwwskazań, żeby upiec go z całej tuszki nawet nie zmieniając pozostałych proporcji. Jeśli jednak zdecydujecie się na wersję oryginalną, to niedługo na blogu pojawi się przepis na udka z królika.   Domaradzki pasztet z królika - kuchnia podkarpacka Składniki: przodek i podroby królika 150 g podgardla wieprzowego 100 g wędzonego boczku 250 g wątróbki (cielęcej lub wieprzowej) 100 g włoszczyzny

Trzeci talerz
Flaczki z żołądków drobiowych 106

liście laurowe. Gotowałem pod przykryciem 30 minut. Dodałem umyte i oczyszczone udka kurczaka i skrzydło z indyka oraz pokrojoną w kawałki włoszczyznę i cebulę. Gotowałem pod przykryciem przez ok. 1 godzinę do momentu, aż żołądki były miękkie. Wyjąłem mięso, obrałem z kości, pokroiłem. Żołądki w paski. Warzywa drobno pokroiłem. Do wywaru dodałem koncentrat pomidorowy i przeciśnięty czosnek. Doprawiłem solą, gałką

R'n'G Kitchen
Pieczone uszka ziemniaczane 215

szkl mąki pszennej  sól 2 łyżki oleju Farsz: 3 udka z kurczaka 300 g łopatki 5 cebul kilka ząbków czosnku ziele angielskie, sól, pieprz, 3-4 listki laurowe kilka kropel maggi  2 marchewki pietruszka ćwiartka selera Przygotowanie: Do gotującej się wody z cebulą, czosnkiem, warzywami i przyprawami, włożyć mięso i gotować do miękkości (łopatka będzie się dłużej gotować

Gaździnka warzy
ZUPA POMIDOROWO WARZYWNA 213

liście laurowe i 5-6 ziaren ziela angielskiego. Obierz i umyj warzywa, wrzuć do wywaru. Gotuj na małym ogniu ok. 1,5 godziny. Wyjmij uda, wlej pomidory, zagotuj. Po około 20 minutach, zmiksuj wszystko, dopraw i gotowe. Podawaj z makaronem, kaszą jaglaną lub ryżem.  Mięso z udek ja wykorzystałam do dania drugiego, Ty zrób jak uważasz, podsmaż czy dodaj

Pasje Jolki
ZACIERKA - WSPÓLNE GOTOWANIE SMAKÓW Z DZIECIŃSTWA 194

przeschło.Kroimy w paski szer .w 5 cm.pasy ,następnie pasy układamy jeden na drugim i kroimy w  kostkę na 1 cm. Zupa : ************ Korpus kurzy lub skrzydełka lub udko albo żeberko wedlug uznania 1 marchew 1 pietruszka 4 ziemniaki lub więcej 1 kostka rosołowa winiary 1 cebula sól i pieprz ************************************ Mięso umyć,zalać do 3/4 wysokosci garnka wodą i dodac(...)powstają podczas gotowania).Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę,oplukać i dodać do zupy.Dodać też obraną w całości pietruszkę i obraną ,pokrojoną w plasterki marchewkę.Gotujemy do miękkości warzyw i ziemniaków.Dodajemy łazanki i gotujemy jeszcze ok.10 minut.Cebulę obieramy i kroimy w kostkę ,smażymy na patelni na oleju.Dodajemy cebulę wraz z tluszczem i przyprawiamy solą i pieprzem..Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zupa grysikowa z ziemniakami + film 203

podpiekamy cebulę. W dużym garnku umieszczamy kość na zupę, żeberko lub udko, dodajemy pokrojoną włoszczyzną marchew, pietruszkę, kawałek selera i pora, czosnek oraz przypieczoną cebulę i ziemniaki, wszystko zalewamy 2 litrami wody i zagotowujemy. Następnie wywar doprawiamy ziarenkami czarnego pieprzu oraz solą i gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie, pod koniec gotowania wsypujemy kaszę mannę, wszystko mieszamy i gotujemy

Smakowite Dania
SURÓWKA COLESŁAW Z CHRZANEM : przepis, składniki 245

zakwasić dodając ocet winny lub sok z cytryny. Krok 3. Wszystkie warzywa umieścić w salaterce, polać sosem i wymieszać. Surówkę colesław odstawić w chłodne miejsce na minimum godzinę. Surówka będzie najlepsza jak sobie chwilę postoi. Do czego podać surówkę colesław. Oto kilka pomysłów na pyszny obiad: chrupiące udka kurczaka z tłuczonymi ziemniakami, koperkiem i surówką colesław>>> pieczona

Moja Książka Kucharska
Zupa koperkowa 405

Składniki: udko z kurczaka  marchewka,  pietruszka cebula ćwiartka selera 2 ząbki czosnku kilka ziemniaków 2 pęczki koperku łyżeczka octu jabłkowego 2 łyżki śmietany 12% z Bażannowic sól, pieprz, kilka kropel maggi szczypta imbiru, 2 listki laurowe Przygotowanie: Warzywa i mięso umyć, osuszyć. Marchewkę i pietruszkę obrać, cebulę opalić na ogniu. Włożyć do garnka i gotować do miękkości

Gaździnka warzy
Kaczka nadziewana limonkami 140

szczelnie - nacinając błonkę w skórze i przekładając przez nią kostkę od udek. Doprawiamy z zewnątrz odrobiną soli. Kaczkę wkładamy do naczynia żeliwnego bez przykrycia, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200-210°C przez 30-35 minut. Obraną i pokrojoną marchewkę wrzucamy do miski, dodajemy pokrojone ziemniaki. Do warzyw dodajemy 3 pokrojone w plastry ząbki czosnku i posypujemy je łyżką kolendry

w mojej kuchni
Rosół wołowo-drobiowy z chili 300

duże ilości warzyw, marchewki, pietruszki, cebulę, pora, selera, natki pietruszki (najczęściej cały pęczek), lubczyku, pasternaku; – z kury – używam całej lub połówki kury, jest żółty i intensywny w smaku; – wołowy – pasują te tłuściejsze części wołowiny z kością, takich jak np.: szponder, gicz wołowa, łata wołowa; – wołowo-drobiowy – kawałek mięsa wołowego z dodatkiem udka z kurczaka(...)udka kurczaka, kaczki, gęsi lub indyka; – indyczy – pasują udka indyka, skrzydła, szyja, pałki z indyka; – z kaczki – przygotowuję z porcji rosołowej z kaczki, najczęściej wybieram udka lub piersi, niezbyt tłuste, inaczej rosół będzie zbyt tłusty. Można także przygotować rosół z perliczki, gęsi i pewnie jeszcze innych dobrych mięs, ale jeszcze ich nie robiłam. Składniki: szponder wołowy

Zasmakuj Kuchni
Rosół wołowo-drobiowy z chili 195

wykorzystuję duże ilości warzyw, marchewki, pietruszki, cebulę, pora, selera, natki pietruszki (najczęściej cały pęczek), lubczyku, pasternaku; - z kury - używam całej lub połówki kury, jest żółty i intensywny w smaku; - wołowy - pasują te tłuściejsze części wołowiny z kością, takich jak np.: szponder, gicz wołowa, łata wołowa; - wołowo-drobiowy - kawałek mięsa wołowego z dodatkiem udka z kurczaka, ćwiartki kurczaka(...)skrzydełka i udka kurczaka, kaczki, gęsi lub indyka; - indyczy - pasują udka indyka, skrzydła, szyja, pałki z indyka; - z kaczki - przygotowuję z porcji rosołowej z kaczki, najczęściej wybieram udka lub piersi, niezbyt tłuste, inaczej rosół będzie zbyt tłusty. Można także przygotować rosół z perliczki, gęsi i pewnie jeszcze innych dobrych mięs, ale jeszcze ich nie robiłam. Składniki: szponder wołowy

Zasmakuj Kuchni
Potrawka z królika 148

konkretnie rosół z królika , z którego zostało mi mięso i warzywa. Dodałam też gotowaną marchewkę i pietruszkę, aby wzbogacić całe danie. Królik i marchewka są słodkie więc do doprawienia potrawki trzeba użyć ostrzejszych przypraw, np. ostrą paprykę czy przyprawę do gyrosa. mięso gotowane z królika - użyłam 2 udek gotowana marchewka z rosołu gotowana pietruszka z rosołu 1 cebula 1 duży

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Udka w sosie własnym 277

dodaję też 1 łyżkę śmietany) sól, pieprz olej Sposób wykonania: 1. Udka umyć, przekroić na pół. Mięso oprószyć przyprawą do drobiu. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, mięso zrumienić z obu stron. 2. W międzyczasie cebulę pokroić w piórka, marchew obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Warzywa dodać do mięsa, chwilę całość poddusić, po czym wlać wodę, dodać

Kuchnia domowa Ani
Podudzia z ryżem i papryką czerwoną. 251

najpierw podsmażyłam, później ułożyłam je na ryżu z warzywami, podlanym bulionem i gotowałam na małym ogniu, aż do miękkości. Całość smakowała bardzo pysznie. Szybki i prosty posiłek, do tego bardzo sycący. Polecam i zapraszam!   PODUDZIA Z RYŻEM I CZERWONĄ PAPRYKĄ.           Składniki na 4 porcje: 4 udka kurczaka 2 łyżki oleju 4 małe szalotki

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Zimowa zupa grzybowa wg Aleex 139

Sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie Sposób przygotowania: 1. Kawałek pora, udko kurczaka włożyć do garnka i ugotować wywar. 2. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę pokroić w kosteczkę. 3. Ziemniaki pokroić w drobniutką kosteczkę. 4. Grzyby pokroić w paseczki. 5. Do wywaru dodać warzywa (bez ziemniaków) i grzyby oraz listek i zielę. Doprawić. Gotować około

W mojej kuchni
Zupa - krem porowo ziemniaczany. 160

Krem pasuje świetnie na świąteczny obiad mimo swojej prostoty... Składniki; 1 udko kurze 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 por ( biała część ) 5 ziemniaków sól, pieprz. kumin liść laurowy, ziele angielskie,majeranek masło grzanki lub ziarna dyni czy też słonecznika Przygotowanie; Mięso umyć i zalać zimną wodą. Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do zupy, dorzucić ziele

Radość kipiąca uśmiechem.
Udka z kurczaka z sosem miodowo-musztardowym 403

kurczaka możemy podać z wieloma innymi dodatkami, np. z ryżem z warzywami. Dość łatwo wówczas ulec pokusie wprowadzenia jakiś nawiązań do kuchni azjatyckich, zwłaszcza że marynata zawiera imbir. My jednak postanowiliśmy pozostać raczej w klimatach kuchni południowoeuropejskich. W rzeczywistości w ten sposób możemy przyrządzić również inne niż nogi (udka) części kurczaka – zarówno piersi jak i skrzydełka. Może to jedynie wymagać

Kulinarna Pokusa
Zupa pomidorowa 324

przeze mnie, a przez mojego mężczyznę. Zapraszam   Składniki: - udko + skrzydełko kurczaka; - włoszczyzna, cebula; - pół koncentratu pomidorowego; – 1/3 szklanki śmietany 30%; - magie w liściach; - sól, pieprz, lubczyk, kucharek; Wykonanie: Mięso zalać 3 litrami zimnej wody lekko posolić i doprowadzić do wrzenia. Gdy woda zawrze dodać pokrojone warzywa (bez cebuli), gotować na małym ogniu. W tym czasie opalić cebulę

dom-agi.pl
Zupa szczawiowa z jajkiem 155

majeranku i kolendry 2 kostki rosołowe sól pieprz, 1 udko kurze lub kawałek innego mięsa 200 ml  śmietany 3 łyżki mąki. Sposób wykonania: Marchewki, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na tarce na wiórki.  Pokroić pora.  Nalać wodę do garnka i wrzucić kolejno: mięso, starte i pokrojone warzywa. Dodać listki laurowe, kostkę rosołową oraz pozostałe przyprawy. Gotować

Na słodko lub wytrawnie

Proponowane wyszukiwania