udka z piekarnika - 1281 przepisów (strona:18/86)

pieczone pikantne udka z czosnkiem... 196

papierem do pieczenia, ułożyć udka, dodać nieobrane w całości ząbki czosnku, po upieczeniu czosnek przetrzeć przez sitko, jest pyszne smarowidełko np do tostów czy pieczywa piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dól, udka piec z 45 minut, gdy zaczną sie rumienić to kilka razy łyżką polać wodą udka następnie na termoobiegu w 160 C piec 10 minut, odparuje

W Mojej Kuchni Lubię
Udka z kurczaka , pieczone z kalafiorem 153

Udka z kurczaka pieczone z kalafiorem Udka to kolejny pomysł na jednogarnkowy , niekłopotliwy obiad z kurczakiem i warzywami . Kalafior to jedna z bardziej lubianych przystawek w naszym domu . Chłopcy uwielbiają gotowany z bułka tartą i masłem lub z sosem beszamelowym , ale pieczony też ma swój niepowtarzalny urok i smak . Dobrze doprawione udka z kurczaka w takim towarzystwie są naprawdę prostym(...)kremówką . Nakrywamy folia aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 170 C piekarniku przez około godzinę . Po tym czasie zdejmujemy folię , podnosimy temperaturę do 180 C i pozwalamy potrawie nabrać pięknych złocistych rumieńców Serwujemy na gorąco z dowolnym dodatkiem w postaci pieczywa lub ryży czy kaszy Smacznego ! Artykuł Udka z kurczaka , pieczone z kalafiorem pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Udka w glazurze miodowo-musztardowej z ananasem i czosnkiem 300

ananasa. Udka dokładnie nacieramy glazurą z każdej strony. W naczyniu żaroodpornym na dnie układamy czosnek (rozgnieciony, w łupinach) i pokrojone plastry ananasa, na to układamy udka kurczaka i wlewamy pozostałą glazurę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 30 minut. Następnie pieczemy jeszcze 5 minut w temperaturze 200 stopni by uzyskać chrupiącą skórkę. Podajemy z ziemniaczkami, surówką

Mango Papaja
Udka Zapiekane na Ryżu 108

piekarnika pachnie rewelacyjnie, a jeszcze lepiej smakuje. Ryż jest bardzo miękki, delikatny, przesiąknięty smakiem zalewy i mięsa. Wszystko się łączy, przenika i tworzy smaczne, aromatyczne danie. Po włożeniu składników do naczynia żaroodpornego danie robi się samo, wystarczy ustawić piekarnik na odpowiedni czas i czekać aż obiad się upiecze. W międzyczasie możemy odpocząć lub napić się kawy. Udka pieczone na ryżu(...)moja rodzinka uwielbia. Przepis na surówkę znajdziecie tutaj: SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY PRZEPIS NA UDKA ZAPIEKANE NA RYŻU Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na udka zapiekane na ryżu – pyszne danie, które robi się praktycznie samo. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 2 duże udka z kurczaka 150 g ryżu 1/2 pora 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka słodkiej

Przepiski.pl
kurczak miodowo-musztardowy 187

pierwsze tak jest zdrowiej a po drugie szybciej. Mięso zawsze marynuję dzień wcześniej i od razu zamykam w rękawie a następnego dnia wrzucam do piekarnika i gotowe. Taka marynata z miodu i musztardy nadaje udkom bardzo oryginalny smak, który podkręciłam dodatkowo odrobiną chilli. Były pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno.  Składniki: 4 udka z kurczaka 3 łyżki(...)czosnku pieprz sól według uznania Mięso oczyścić, każde udko podzielić na dwie części. Pozostałe składniki wymieszać (czosnek przecisnąć przez praskę). Mięso natrzeć marynatą i przełożyć do rękawa do pieczenia. Odstawić do lodówki na minimum kilka godzin. Zamarynowane mięso w rękawie umieścić w blaszce do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około godziny. Następnie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Oszukane kacze confit 195

sprawia, że jest bardzo miękkie i łatwo odchodzi od kości. Był to sposób na konserwowanie mięsa, które zatopione w tłuszczu mogło przetrwać wiele tygodni. Wersja, którą podaję jest przygotowywana w piekarniku. Mięso nadaje się do zjedzenia na przykład z ziemniakami. To też świetna propozycja na pożywną, pyszną kanapkę - wiejski chleb, pieczone mięso, konfitury z cebuli, korniszony. Ja jednak chciałam je wykorzystać(...)udka z nadmiaru soli, układamy w formie do pieczenia skórą do góry i wstawiamy do zimnego piekarnika. Włączamy temperaturę na 150 stopni. Kiedy piekarnik ją osiągnie pieczemy kaczkę przez 2,5 godziny. Co 50 minut polewamy udka tłuszczem. Jeśli po tym czasie skóra nie jest zrumieniona to podnosimy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut. U mnie

W kuchni wieczorem
Pieczone udka na styl indyjski 130

votes ) Pieczone udka na styl indyjski Pieczone udka na styl indyjski to kolejna, smaczna odsłona niezawodnego i nieśmiertelnego kuraka Ten przepis nie jest niczym odkrywczym ani szczególnie innowacyjnym . Za to na pewno jest bardzo smaczny i nie skomplikowany . Tym razem bazuję na mieszankach ,gotowych przypraw , ale trudno tego nie czynić jak się tworzy orientalna magię Żartuję , po prostu jest(...)smaku . Tą masę wcieramy w mięso , dokładnie całe nią pokrywając . Odstawiamy na około 2 godziny , a najlepiej na całą noc . Tak spreparowane udka , układamy na blaszce do pieczenia i obkładamy kawałkami masła . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C , przez około 25 – 30 minut . A najlepiej do momentu aż skórka będzie apetycznie rumiana i czerwona od przyprawy tandorii Serwujemy

Ogrodnik w podróży
Udka pieczone z warzywami 244

tydzień sierpnia postanowił nas dopieścić upałami, więc znów odeszła ochota od przesiadywania w kuchni, ale zjeść czasem by coś wypadało. Więc może skusicie się na udka z kurczaka pieczone z warzywami? Wiem wiem, od piekarnika jest jeszcze goręcej, ale wystarczy przygotować warzywa, doprawić mięso i siup do pieca, a reszta robi się sama, a my przychodzimy na gotowe. Smacznie, prosto(...)lekko :)   Składniki na 2-3 porcje: ok. 600 g udek (pałek) z kurczaka przyprawa "Kurczak złocisty" oliwa 5-6 ziemniaków 3-4 marchewki 2-3 małe pietruszki 1 cebula 1 mały seler 2-3 duże ząbki czosnku zioła prowansalskie   Mięso umyć, osuszyć, porządnie natrzeć przyprawą wymieszaną z oliwą i odstawić. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, cebulę, seler oraz czosnek

Simply Food
Szczawiowa z jajami przepiórczymi 141

Jeeee! I to w dodatku z jajkami przepiórczymi. Są naprawdę pyszne, o wiele delikatniejsze niż kurze. Zdecydowanie polecam. A zupkę tę Madzia gotowała na udkach kurczakowych, które potem wyjęła z zupy i upiekła w piekarniku w naczyniu żaroodpornym. Sam nie wiem, które danie było pyszniejsze. No po prostu rewelacja! A oto przepis Madzi: 6 udek kurczakowych solimy, zalewamy wrzątkiem

Marder&Marder Manufacture
Kurczak gyros z ziemniakiami 184

rozmaryn, tymianek.  Udka z kurczaka przesmażam na patelni z każdej strony około trzy minuty. Do naczynia do zapiekania przekładam ziemniaki i wstawiam do piekarnika nagrzanego temp 180 stopni na 15 minut, następnie dodaję udka, pokrojoną na pół główkę czosnku i piekę jeszcze 30 minut. Dziesięć minut przed końcem pieczenia dodaję szparagi zielone i pomidorki koktajlowe

wesoła kuchnia
Kotlet pożarski light 758

się go z mielonego mięsa z kurzych udek. Nie potrzeba przepłacać, jak się umie luzować mięso kurczaka. Kotlety pożarskie z reguły smażę, ale te kotlety w dzisiejszym przepisie są moją wariacją na kotlety, które przygotowywało się u mnie w domu. Pod koniec sierpnia przygotowałam ich odtłuszczoną wersję, gdyż kotlety pożarskie upiekłam w piekarniku wraz z ziemniakami. Ale tradycyjne kotlety mielone(...)przygotowuję. Na blogu jest też przepis na kotlety mielone drobiowe, ale przygotowane tak samo jak wieprzowe. Polecam Wam jednak przepis na Kotlet pożarski light z piekarnika, szczególnie gdy liczycie kalorie: 1 kg mięsa z udek kurczaka 2 jajka czerstwa bułka namoczona w mleku 2 łyżki  masła natka pietruszki sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania Białka jajek ubijamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczony kurczak marynowany w plasterkach cytryny 146

Jeżeli lubicie pieczonego kurczaka koniecznie spróbujcie zrobić go tym sposobem. Mięso jest wyjątkowo delikatne i pyszne. Polecam na codzienny obiad oraz na wielkie przyjęcie. ok. 1

Polska Zupa
Środa: Kurczak pod parmezanem 309

wolnym ogniu przez 20 minut. Krok 2 Osusz udka ręcznikiem papierowym. Wysyp mąkę do szerokiej misy, obtocz w niej kurczaka. Strząśnij nadmiar mąki. Krok 3 Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Smaż partiami udka na rozgrzanym tłuszczu po 6 minut z każdej strony. Mięso powinno ładnie się przyrumienić. Krok 4 Nastaw piekarnik na 180 stopni. Wyjmij z sosu cebulę, czosnek(...)liść laurowy. Na dno żaroodpornego naczynia wylej warstwę sosu. Wyłóż na niego udka. Posyp kurczaka połową parmezanu. Przykryj kolejną warstwą sosu. Znowu posyp resztą parmezanu i kawałkami porwanej na małe cząstki mozzarelą. Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 20-25 minut aż wierzch się ładnie zrumieni. Podawaj z ryżem, makaronem i świeżą sałatą. Artykuł Środa: Kurczak pod parmezanem pochodzi

Niedzielny kucharz
Kacze udka z figami 182

pokroić na ćwiartki . Polać łyżką miodu i oprószyć delikatnie cynamonem. Włożyć po dwie ćwiartki do każdego udka i zaszyć. Po smarować udka oliwą, ułożyć w żaroodpornym naczyniu i wlać pół szklanki wody. Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Po godzinie zmniejszyć temperaturę do 170° i piec jeszcze pół godziny. W trakcie pieczenia kilkakrotnie polać udka sosem(...)Pozostałe figi naciąć na krzyż, ale nie do końca tylko tak do połowy wysokości. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Polać łyżką miodu i oprószyć igiełkami rozmarynu. Wstawić do piekarnika na 15 minut w momencie gdy będziemy odkrywać mięso. Kuskus zalać gorącym bulionem i zostawić  na 5 minut. Rozdrobnić widelcem. Dodać serek, mąkę i jajko. Doprawić solą i pieprzem

Wiem co jem
Udka kurczaka pieczone w musztardzie i sosie sojowym 266

Umyte i osuszone mięso wkładamy do miski zalewamy marynatą. Mieszamy aby równomiernie pokryła każdy kawałek. Przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Udka układamy na dużej blasze skórką do góry i polewamy marynatą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 60 minut. 20 minut przed końcem przekręcamy udka na drógą stronę aby dolna strona lekko się

Qchnia po prostu