udka z piekarnika - 1281 przepisów (strona:10/86)

Udka po hiszpańsku - danie z jednej blaszki. 129

obtoczyć w przyprawach. Na ziemniaki układamy pokrojone w grube plastry marchewki, pokrojone w ćwiartki cebule i pomidory. A także pokrojoną w plastry kiełbasę chorizo. Na samą górę układamy udka. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni na środkowej wysokości przez ok. 2 godzinki. Smacznego

Magia jedzenia.
Udka zapiekane z serem i pomidorem 215

żaroodpornego.  Pomidory umyć i pokroić w plasterki. Ser mozzarella wyjąć z opakowania, wylać zalewę i pokroić w plasterki. Na każde udko nałożyć plasterek pomidora i sera. Przygotowane udka wstawić do piekarnika. Piec pod przykryciem około 15-20 minut w 180 °C, tj. tak długo aż ser lekko się roztopi.   Podawać z ziemniakami, sałatą lub szpinakiem

Ugotować
Udka kurczaka po hiszpańsku – pełny obiad z jednej blachy 333

Proste, szybkie, słoneczne danie. Kompletny obiad z piekarnika, z jednej blachy – udka z kurczaka na sposób hiszpański. Upieczone na ziemniakach, zamarynowane w soku z pomarańczy, ze sporą ilością hiszpańskiej wędzonej papryki i mocno paprykowej kiełbasy chorizo. One naprawdę buzują smakiem! Wybrałam udka z kurczaka zagrodowego z kilku powodów. W przeciwieństwie do grubych, ogromnych i napakowanych tłuszczem udek hodowanych na masową(...)paprykami i suszonymi ziołami. Na ziemniaki kładziemy zamacerowane odpowiednio wcześniej udka kurczaka, dodatkowo polewając je z wierzchu gęstą marynatą z dna (na pewno opadł tam czosnek i farfocle z pomarańczy), mięso jeszcze raz delikatnie solimy, pieprzymy, posypujemy ziołami. Rozrzucamy plastry chorizo, cząstki cebuli, pomidorki, oliwki. Wstawiamy całość do piekarnika nagrzanego na 170⁰C na środkową półkę, pieczemy dwie godziny. Ziemniaki

Karo in the Kitchen
Udka z kurczaka z cytryną i rozmarynem 128

hrupiące pieczone udka z kurczaka z cytryną i rozmarynem to smakowity pomysł na ekspresowy obiad. Delikatne mięso i chrupiąca skórka z ziołowo-cytrusowym aromatem to dowód na to, że drób nie musi być nudny. Udka z kurczaka polecam podać z pieczonymi ziemniakami, ryżem albo lekką sałatką z oliwą z oliwek. * SKŁADNIKI dla 4 osób 1 kg udek z kurczaka(...)jakiś czas, a najlepiej na całą noc. Żaroodporne naczynie posmaruj odrobiną oliwy i rozłóż w nim równomiernie zamarynowane uprzednio udka. Pozostałe 2 cytryny pokrój w plastry lub ćwiartki i ułóż je na udkach wraz z gałązkami rozmarynu. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Udka z kurczaka piecz około 45-50 minut do złotobrązowego koloru, podlewając je od czasu

Food Square
Soczyste udka z kurczaka w ziołach 250

naczynia żaroodpornego. Ja tak niestety zrobiłam (bo po co położyć na blaszce skoro w naczyniu żaroodpornym wygląda ładniej) i skończyło się małym wybuchem w piekarniku. Jednym słowem naczynie żaroodporne pękło z głośnym hukiem.  SKŁADNIKI udka z kurczaka (ilość wedle uznania - u mnie 4) 1 marchewka 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku oliwa przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek(...)przyprawić solą, pieprzem, papryką, majerankiem i ziołami dalmatyńskimi. Na górę miski nałożyć pokrywkę (ewentualnie przejrzystą folię spożywczą) i włożyć do lodówki na minimum dwie godziny.  Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Udka z kurczaka przełożyć do rękawa, dodać obraną i pokrojoną w krążki marchewkę, połówkę cebuli pokrojonej na mniejsze kawałki i pokrojone drobno dwa ząbki czosnku. Rękaw dobrze zawiązać

Passions hobbies life
Udka kurczaka pieczone na kapuście kiszonej 385

samo'- a takie dania każdy lubi, prawda?! :) Wyśmienicie komponuje się z chrupiącymi ziemniaczkami, które ja najpierw gotuję, następnie skrapiam oliwą z dodatkiem suszonego tymianku i wkładam do piekarnika wtedy, kiedy odkrywam udka. Jeżeli nie próbowaliście udek w takim zestawieniu, to bardzo zachęcam do przygotowania, bo smakują naprawdę wybornie :) * udka z kurczaka- 8 szt. * kapusta kiszona- 8 00 g * olej ryżowy(...)odcisnąć)- ważne żeby warstwa kapusty nie była zbyt gruba, bo inaczej będzie surowa, maksymalnie 2 cm wysokości. Na kapuście ułożyć zamarynowane udka z kurczaka, a pozostałą marynatą skropić kapustę. Przykryć i wstawić do nagrzanego na 200 stopni piekarnika. Piec 45 minut , a następnie odkryć i dopiekać przez 15 minut, a najlepiej do pożądanego stopnia wypieczenia skórki kurczaka. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i pistacjami 224

odcinamy nadmiar folii. Na rozgrzaną suchą patelnię wkładamy udka w folii i smażymy przez mniej więcej 3 minuty z każdej strony. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (termoobieg). Zawinięte w folię udka przekładamy na blachę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na mniej więcej 40 minut. Wyciągamy kurczaka z piekarnika i czekamy 10 minut, aż mięso wchłonie sos. Zdejmujemy folię

Smakowity Blog Kulinarny
udka kurczaka z piekarnika... 127

rzepakowy 1/4 szklanki, przyprawa w płynie 1 łyżeczka Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym udka mocno natrzeć przyprawą do kurczaka, papryką wymieszaną w oleju rzepakowym i przyprawą w płynie. Udka schować do lodówki najlepiej na całą noc. Naczynie w którym pieczone będą udka nakryć folią, wstawić do piekarnika nagrzanego na 220C, grzanie góra/dól, piec udka 45 minut, następnie folię

W Mojej Kuchni Lubię
Udko pieczone 157

czosnek pokroić w plastry  włożyć do mięsa. Zostawić do marynowania,najlepiej na noc 2. Blachę wyłożoną papierem do pieczenia zalać troszkę wody  wyłożyć zamarynowane udka wraz z czosnkiem. Piec w piekarniku 180 stopni Czasami smarować smażące się udka  twardym masłem. Masło najlepiej nadziać sobie na widelec ułatwi  to smarowanie

W królestwie smaków Beaty
Podudzie w marynacie z miodu i musztardy 169

składniki glazury, doprawić solą i pieprzem. Wysmarować nią dokładnie udka, najlepiej powyciskać dłońmi. Przykryć naczynie folią i wstawić do lodówki na minimum godzinę. Rozgrzać  piekarnik (GÓRA -DÓŁ) do 220 stopni.  Wyjąć udka z marynaty i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym jedno obok drugiego, zachowując resztę marynaty w misce. Włożyć naczynie do nagrzanego piekarnika i piec często przewracając oraz

Kuchnia Beaty
Kurczak w sosie marchewkowym 201

cebula 1 duży ząbek czosnku 1/2 łyżeczki tymianku 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego sól pieprz Na patelni rozgrzać masło. Udka oprószyć solą i pieprzem, a następnie przyrumienić z dwóch stron na złoty kolor. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 20 minut. Na czystej patelni rozgrzać masło i zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać(...)gładko i zalać płynem tak, aby powstał gęsty sos. Wymieszać i zagrzać na patelni. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. doprawić solą i pieprzem. Sos wlać na upieczone udka i wstawić do piekarnika aż sos zacznie bulgotać. kurczak w sosie marchewkowym

O kuchni z uczuciem
Kurczak w marynacie musztardowo-klonowej 276

soli. Do marynaty wrzucamy kurczaka- najlepiej bez skóry :).Mieszamy by udka przeszły marynatą.Odstawiamy na pół godziny.*Resztę składników wykorzystujemy w sosie miodowo-klonowym.-znajdziecie tutaj Nagrzewamy piekarnik do 220 C . Udka łącznie z marynatą przenosimy do naczynia żaroodpornego lub do blaszki .Pieczemy 40-45 min.Po tym czasie kurczak jest gotowy. Wyciagamy kurczaka na talerz, a marynatę przelewamy do rondla

Smaki Edyty
Elementy kurczaka w sosie 394

Składniki: 1 kg różnych elementów kurczaka (pałki, skrzydełka, podudzia - łączna waga to 1kg); Marynata: 200 ml ostrego ketchupu; 1/2 opakowania ostrej papryki w proszku (około 10

Gospodyni Miejska
Udka po baskijsku 169

głównej. Składniki: 6 udek z kurczaka 2 cebule 3 ząbki czosnku 90g kiełbasy chorizo 650g pomidorów 2 czerwone papryki 2 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżki masła 2 łyżki oleju sól pieprz 200g ryżu Wykonanie: 1. Udka z kurczaka, umyć, oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i odstawić na godzinę. Masło rozpuścić na patelni, dodać olej i podsmażyć udka z każdej strony(...)czosnek podsmażyć na tej samej patelni co smażyły się udka, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę chorizo i chwilę smażyć. Po tym czasie dodać pokrojone pomidory, paprykę i dusić pod przykryciem kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć udka i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni, piec przez około 40-50 minut. 4. Ryż

Szalona Kuchnia Eweliny
Udka pieczone na warzywach 165

Udka pieczone na warzywach to kolejny patent na obiad, który praktycznie robi się sam. Wystarczy zamarynować mięso, pokroić warzywa, potem to wszystko wrzucić do naczynia żaroodpornego i buch do piekarnika! A po około godzinie obiad mamy gotowy, tak lubię :D  Składniki: Mięso: 8 podudzi kurczaka 1 łyżka miodu 2 łyżki musztardy kilka łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego(...)oczyszczone udka dokładnie wymieszać z marynatą, włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Ziemniaki, marchewkę i obie cebule obrać i pokroić na kawałki. Paprykę oczyścić i również pokroić. Warzywa wrzucić do naczynia żaroodpornego, polać oliwą, posypać ziołami i dokładnie wymieszać. Na wierzchu ułożyć zamarynowane udka. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego

Simply Food