udka z piekarnika - 1281 przepisów (strona:11/86)

udka kurczaka duszone z marchewką 243

misce mieszamy ocet jabłkowy, olej, sól, oraz pieprz i tak sporządzoną marynatą, dokładnie nacieramy umyte udka kurczaka. Odstawiamy je następnie w chłodne miejsce, na co najmniej godzinę. Brytfankę smarujemy olejem, układamy w niej kawałki kurczaka i wkładamy naczynie bez przykrycia, na 20 minut do piekarnika nagrzanego(...)stopni. W tym czasie obieramy marchewki, krojąc je na spore kawałki, również cebule, obieramy i kroimy  w ósemki. Po 20 minutach pieczenia, do udek dodajemy pokrojone warzywa, zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 170 stopni, nakrywamy brytfankę  i pieczemy dalsze 30 minut. Upieczone udka nakładamy na talerze, razem z uduszonymi warzywami i pieczonymi ziemniaczkami

Kuchnia Babci Basi
udka kurczaka duszone z marchewką i szalotką 223

misce mieszamy ocet winny, olej, sól, oraz pieprz i tak sporządzoną marynatą, dokładnie nacieramy umyte udka kurczaka. Odstawiamy je następnie w chłodne miejsce, na co najmniej godzinę. Brytfankę smarujemy olejem, układamy w niej kawałki kurczaka i wkładamy naczynie bez przykrycia, na 20 minut do piekarnika nagrzanego(...)stopni. W tym czasie obieramy marchewki, krojąc je na spore kawałki, również szalotki, obieramy i kroimy je w ósemki. Po 20 minutach pieczenia, do udek dodajemy pokrojone warzywa, zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 170 stopni, nakrywamy brytfankę  i pieczemy dalsze 30 minut. Upieczone udka nakładamy na talerze, razem z uduszonymi warzywami i ulubionymi dodatkami

Miód i pieprz
Co zamiast fast food – menu na tydzień 147

typowy fast food w tłustej panierce wystarczy użyć pokruszonych drobno orzechów migdałowych, dobrze doprawić udka pachnącymi przyprawami i tak zapanierowane, zamiast smażyć na patelni, wsadzić do piekarnika . Efekt jest doskonały. Pyszne, super chrupiące udka, bez tłuszczu, bez smażenia, bez tradycyjnej kalorycznej panierki , za to w smakowitej orzechowej otulinie. Doskonale sprawdzą się w towarzystwie pieczonych frytek jako niedzielny obiad, albo jako(...)tydzień – fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia. Z tak upieczonym kurczakiem znakomicie komponuje się też pieczony topinambur . My do udek podaliśmy pieczone frytki i pieczone rzodkiewki. Zamiast fast food – chrupiące udka w panierce z migdałów. Przepis pochodzi z bloga brytyjskich sióstr Hemsley . Naszą wersję znajdziecie tutaj. Poniedziałek – Sałatka z komosy, chorizo, pieczonych pomidorków i pieczonego

Niedzielny kucharz
udka duszone z marchewką 142

piekarnika nagrzanego do 200 stopni. W tym czasie obieramy marchewki, krojąc je na spore kawałki, również szalotki obieramy, krojąc w ósemki. Po 20 minutach pieczenia, do udek dodajemy pokrojone warzywa, zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 170 stopni, nakrywamy brytfankę  i pieczemy dalsze 30 minut. Na koniec udka nakładamy na talerze, razem z uduszonymi warzywami

Miód i pieprz
Pieczone udka z kurczaka 183

Udka umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Doprawić solą oraz pieprzem. Następnie przygotować marynatę, mieszając wszystkie składniki ze sobą. Natrzeć dokładnie każdy kawałek mięsa z obu stron. Piekarnik nagrzać do 220°C. Ułożyć udka (skórką do góry) w naczyniu żaroodpornym razem z całą marynatą, na wierzchu można położyć wiórki masła. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec bez przykrycia przez

Świat Domowej Kuchni
Udka po tajsku 137

Udka z kurczaka w stylu orientalnym - pieczone w marynacie na bazie sosu sojowego z dodatkiem soku z limonki, miodu, czosnku oraz imbiru i obsypane sezamem. Tak przygotowane udka mają oryginalny smak oraz aromat - znajdziemy tu połączenie przeróżnych smaków: ostrego, kwaśnego i słodkiego. Poza tym są soczyste w środku i mają chrupiącą skórkę.  Można je przygotować nie tylko w piekarniku(...)zgęstnieje. Studzimy. Udka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i umieszczamy w misce. Następnie zalewamy przygotowaną marynatą, tak aby wszystkie udka zostały nią oblepione. Miskę zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Następnego dnia udka wyciągamy z lodówki i układamy w naczyniu żaroodporny. Odstawiamy na około godzinę, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego

Kuchnia MagdaLeny
Udka po tajsku 137

Udka z kurczaka w stylu orientalnym - pieczone w marynacie na bazie sosu sojowego z dodatkiem soku z limonki, miodu, czosnku oraz imbiru i obsypane sezamem. Tak przygotowane udka mają oryginalny smak oraz aromat - znajdziemy tu połączenie przeróżnych smaków: ostrego, kwaśnego i słodkiego. Poza tym są soczyste w środku i mają chrupiącą skórkę.  Można je przygotować nie tylko w piekarniku(...)zgęstnieje. Studzimy. Udka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i umieszczamy w misce. Następnie zalewamy przygotowaną marynatą, tak aby wszystkie udka zostały nią oblepione. Miskę zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Następnego dnia udka wyciągamy z lodówki i układamy w naczyniu żaroodporny. Odstawiamy na około godzinę, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego

Kuchnia MagdaLeny
Przepis na udka z kurczaka 200

cytrynę na grube plasterki. Wymieszaj z tymiankiem, solą, pieprzem i oliwą. Dodaj opłukane i osuszone udka z kurczaka. Wymieszaj i odstaw na godzinę lub na noc. Piecz udka z kurczaka w nagrzanym piekarniku na 180ºC przez 45 minut. Po upływie połowy czasu pieczenia odwróć udka na drugą stronę

codojedzenia
Warzywa pieczone z udkami 279

naczynia żaroodpornego lub na blaszkę. Polewamy warzywa połową oliwki. Piekarnik nagrzewamy do 220 C. Pieczemy warzywa ok 45-60 min. Co 15 min przewracamy je.  Udka płuczemy I smarujemy oliwką. Wkładamy do piekarnika na 25 min, odwracamy - 15 min. I jeszcze raz odwracamy na 5 min I gotowe.Gotowe warzywa podajemy z udkiem . Życze smacznego

Smaki Edyty
Udka z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym 556

łyżeczka czosnku granulowanego 50 ml octu z białego wina Sos: 250 ml ketchupu 60 ml sosu sojowego 3 łyżki brązowego cukru 1 puszka ananasa 1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Udka włożyć do naczynia żaroodpornego. W misce połączyć ocet z wszystkimi przyprawami. Wymieszać. Polać połową mieszaniny. Piec przez 15 minut. Udka odwrócić i polać pozostałą częścią. Piec kolejne

Moja Galeria Smaku
Udka pieczone w pomidorach 183

mięso. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż mięso będzie miękkie. U mnie trwało to około 1,15 h. Po wyjęciu z piekarnika posypać natką pietruszki. Udka pieczone w pomidorach

O kuchni z uczuciem
Udko z kurczaka 182

Udko z kurczaka Udko upiekłam w rękawie w piekarniku a marynatę zrobiłam do tego sama. Chociaż teraz żeby było prościej są przecież dostępne gotowe "Pomysły na....." . Szybki nie wymagający obiad. No może oprócz dodanego kalafiora gotowanego na parze, chociaż też w sumie nie wymaga on czasu bo gotuje się sam. Do tego kuskus ale można dodać inną kaszę :) Zakupy: - udko(...)kurczaka - rękaw do pieczenia - przyprawy - oliwa z oliwek - kalafior - kuskus Przygotowanie: Udko z kurczaka myję osuszam i marynuję w oliwie z oliwek z przyprawami i wkładam do rękawa do nagrzanego piekarnika do 200 stopni w naczyniu żaroodpornym najpierw na jakies 35 minut a później wyciągam mięso z rękawa i zostawiam w naczyniu w piekarniku na jakies 15-20 minut, żeby

Tanio smacznie i prosto
Udka pieczone w Vegecie. 215

Dzisiaj zapraszam na pyszne, soczyste udka z kurczaka pieczone w aromatycznej przyprawie stworzonej na bazie Vegety Natur. Danie proste, nieskomplikowane w przygotowaniu, ale zaskakujące smakiem i aromatem.  Składniki na udka pieczone w Vegecie: 4 udka z kurczaka (z wolnego wybiegu) 1 pełna łyżeczka  Vegety Natur 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta czosnku granulowanego      Vegetę, paprykę słodką(...)dół. Udka rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Po 20 minutach temperaturę zmniejszamy do 180°C (lub 200°C bez termoobiegu) i pieczemy kolejne 30 minut. Po upieczeniu mięso wyjmujemy w piekarnika i odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie udka są gotowe do podania

Rozpustne gotowanie
Udka Pieczone z Miodem i Sosem Teriyaki z Ziemniaczkami Niedżwiedzimi 215

coś piecze w piekarniku, bo na obiad zleci Ci się cała ekipa strażaków, więc pilnuj swojego obiadu ;) Wracając do jedzonka, to ziemniaczki to moje ulubione Ziemniaczki Niedźwiedzie , które sama wymyśliłam kilka miesięcy temu. Uwielbiam je i ze względu na smak i fakt, że nie ma po nich dużo mycia, miseczka i niewielka blaszka, dla mnie cudownie! Udka? Udka przygotowuję(...)której leję 1 łyżkę oleju i zalewam wodą w taki sposób aby woda przykryła zaledwie dno. Blachę przykrywam filią aluminiową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni. W zależności od wielkości udek piekę je przez max. 30-40 minut. W połowie pieczenia do piekarnika wstawiam przygotowane ćwiartki ziemniaków w osobnej blaszce, temperaturę podkęcam na 200 stopni i piecze

Blondynka Gotuje
Faszerowane udka 135

Faszerowane udka Soczyste udka z kurczaka nadziewane pysznym farszem, pieczone w piekarniku, idealne na świąteczny obiad. Składniki: ·        8 udek z kurczaka ·        Pomysł na soczystego kurczaka z papryką i ziołami ·        Sól ·        2 papryki- żółta, czerwona

Kulinarna Chwila