udka z piekarnika - 1281 przepisów (strona:24/86)

Sałatka z kaczką słodko-kwaśną, papryką, awokado i serem lazur 218

Składniki: 1 upieczone udko kaczki (Udko kaczki marynujemy w soli, pieprzu, 3 łyżkach powideł śliwkowych, soku z 1/4 cytryny, łyżce oliwy z oliwek. Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 1,5 godziny) garść roszponki 1/2 awokado 1/3 czerwonej papryki 30 gram sera lazur z niebieską pleśnią Udko kaczki pieczemy według przepisu powyżej i studzimy. Awokado, paprykę

Mango Papaja
UDKA JOGURTOWO-MUSZTARDOWE 136

Pieczone udka z kurczaka w marynacie z jogurtu greckiego z dodatkiem dwóch rodzajów musztard - francuskiej oraz delikatesowej. Udka wychodzą soczyste w środku i mają chrupiącą, złocistą skórkę. Dzięki marynacie z jogurtu greckiego mięso kruszeje i robi się delikatne. Natomiast musztarda nadaje dość intensywnego i oryginalnego smaku. Dobrze jest zamarynować udka dzień wcześniej, gdyż im dłużej leżą w marynacie, tym mięso(...)delikatesową. Dodajemy sól i pieprz. Całość mieszamy. Udka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i umieszczamy w misce. Następnie zalewamy przygotowaną marynatą jogurtową, tak aby wszystkie udka zostały nią oblepione. Miskę zakrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia udka w marynacie jogurtowej wykładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około

Kuchnia MagdaLeny
UDKA JOGURTOWO-MUSZTARDOWE 136

Pieczone udka z kurczaka w marynacie z jogurtu greckiego z dodatkiem dwóch rodzajów musztard - francuskiej oraz delikatesowej. Udka wychodzą soczyste w środku i mają chrupiącą, złocistą skórkę. Dzięki marynacie z jogurtu greckiego mięso kruszeje i robi się delikatne. Natomiast musztarda nadaje dość intensywnego i oryginalnego smaku. Dobrze jest zamarynować udka dzień wcześniej, gdyż im dłużej leżą w marynacie, tym mięso(...)delikatesową. Dodajemy sól i pieprz. Całość mieszamy. Udka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i umieszczamy w misce. Następnie zalewamy przygotowaną marynatą jogurtową, tak aby wszystkie udka zostały nią oblepione. Miskę zakrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia udka w marynacie jogurtowej wykładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około

Kuchnia MagdaLeny
Udka maślankowe 151

Udka kurczaka marynowane w maślance to znany i lubiany sposób na przygotowanie tego rodzaju mięsa. Jedyne o czym musimy pamiętać, to by mięso natrzeć przyprawami dzień wcześniej i zalać je maślanką. Następnego dnia wystarczy tylko przełożyć mięso na blachę i upiec. Świetne dla zabieganych, świetne na imprezy. Lubię je przygotowywać, bo smakują rewelacyjnie, a roboty przy nich tyle(...)własnego smaku). Oczyszczone mięso nacieramy dokładnie przyprawami. Umieszczamy w woreczku strunowym lub pojemniczku/misce. Zalewamy maślanką. Odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia udka lekko otrzepujemy z marynaty, przekładamy na blaszkę  i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut. Pod koniec pieczenia włączamy termoobieg i dopiekamy skórkę na rumiano

Smaki Na Talerzu
Szpinakowe udka 149

Bardzo smaczne połączenie klasycznego, pieczonego udka z kurczaka faszerowanego szpinakiem pachnącym czosnkiem i cebulką. Składniki: 7 sztuk udek z kurczaka przyprawa do kurczaka Farsz: 500g mrożonego szpinaku 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła sól pieprz 130g kremowego śmietankowego serka Wykonanie: 1. Udka umyć, wyciągnąć kości, natrzeć przyprawą do kurczaka i pozostawić na około 30 minut. 2. Szpinak odmrozić(...)drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać szpinak, smażyć całość kilka minut, doprawić solą i pieprzem. Wystudzić, dodać śmietankowy serek i dokładnie wymieszać. 3. Do udek nakładać farsz, przełożyć do formy wysmarowanej oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-45 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Kurczak po cygańsku 136

drobno posiekać. Udka opłukać, podzielić na 2 części, posypać obficie przyprawami oraz wysmarować musztardą i wyciśniętym czosnkiem , następnie ułożyć na spodzie brytfanny.   Na udka rozłożyć posiekane masło oraz warzywa. Naczynie przykryć i wstawiamy do piekarnika na 30 min – temp 220 ° C. Brytfannę wyjmujemy z piekarnika, wlewamy rosół i dusimy pod przykryciem do miękkości składników (ok. 20min). Doprawiamy. Podawać

peggiwkuchni
Pałki indycze w jabłkach 90

rondel i dusimy mięso przez około 1,5 godziny obracając je co jakiś czas. Gdy mięso będzie już w miarę miękkie, wkładamy rondel do piekarnika nagrzanego do temperatury 180st i zapiekamy około 30 minut, aż udka nabiorą pięknego brązowego koloru

Gotowanie moimi oczami
Pałki i skrzydełka kurczaka w chrupiącej pikantnej panierce 149

pałek lub skrzydełek kurczaka 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 2 łyżeczki mielonego pieprzu 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki kolendry łyżeczka mielonego chilli olej Sposób przygotowania: Udka i skrzydełka kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Blaszkę z piekarnika lekko przetrzeć olejem. W głębokim talerzu wymieszać mąkę, kmin, pieprz, sól, kolendrę (ziarna zmielić w moździerzu), chilli. Kawałki mięsa obtoczyć dokładnie w mieszance, ułożyć

Na Ciasteczkowych Papierach
Kurczak pieczony z nutą cytryny 194

wiele mniej czasu niż innych mięs.  Dzisiaj postawiłam na kurczaka, przygotowałam go w inny sposób niż zazwyczaj, mianowicie upiekłam go w piekarniku w towarzystwie cytryny.  Kurczak pieczony z nutą cytryny SKŁADNIKI: 2 udka z kurczaka 3 łyżeczki przyprawy do kurczaka 2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 1/2 łyżeczki curry 1 cytryna sól pieprz PRZYGOTOWANIE : Kurczaka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Udka w ananasowej glazurze 210

miód, połowę soku z ananasa oraz przyprawę Złocisty Kurczak. Udka z kurczaka dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Włożyć je do marynaty i wstawić do lodówki na minimum 15 minut.Przygotować glazurę z dżemu, reszty soku ananasowego oraz musztardy.Udka wyjąć z marynaty i ułożyć na rozgrzanym ruszcie lub w piekarniku z funkcją grillowania. Grillować około 30-35 minut, kilka razy

Świat Domowej Kuchni
Udka miodowo musztardowe i pieczone ziemniaki 132

misce aż składniki ładnie się połączą. Ja użyłem całych ziarenek zielonego pieprzu, które zmiażdżyłem w moździerzu. Każde udko nacinamy skośnie trzema nacięciami, żeby marynata ładnie wniknęła. I taplamy te udka w marynacie. Najlepiej to zrobić w jakiejś dużej misce. Owijamy miskę folią spożywczą i chowamy na wiele godzin do lodówki. U mnie dobę stało. Po tych wielu godzinach przekładamy kurczaki(...)znów polewamy. I tak samo po kolejnych 10 minutach - tutaj już wlewamy resztę marynaty i zostawiamy potrawę jeszcze na 30-40 minut w piekarniku - niech się grzeje. I śmiało mogę przyznać, że to jedne z najlepszych udek jakie jadłem. A zainspirowałem się przepisem znalezionym na Kwestii Smaku . --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej

Marder&Marder Manufacture
Udka zapiekane z ryżem i warzywami 144

szybki, jednogarnkowy i prosty do przygotowania obiad. Wystarczy wszystko ułożyć w naczyniu żaroodpornym i całość zapiec w piekarniku. Jeżeli macie ochotę na inne tego typu dania obiadowe to zachęcam do przygotowania zapiekanki z pulpecikami, cukinią, marchewką oraz kaszą pęczak lub udek zapiekanych z warzywami i kaszą gryczaną . Składniki dla 3-4 osób: 0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka(...)warzywa, przyprawić solą oraz pieprzem. Następnie wsypać surowy ryż. Całość zalać wodą. Przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Na sam koniec dodać masło, np. klarowane. Zapiekankę wstawić do rozgrzanego piekarnika (do 180°C). Piec bez przykrycia około 40-50 minut. Ryż powinien wciągnąć prawie całą zalewę

Ugotować
Cock-a-leekie. Zupa porowa z suszonymi śliwkami. 199

pory 2 marchewki 12 suszonych śliwek 1 litr wody 1 listek laurowy kilka ziarenek pieprzu 1 łyżeczka tymianku sól olej Wykonanie: Udka oprószyć solą, włożyć do lekko natłuszczonego olejem naczynia żaroodpornego i piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Przełożyć mięso wraz ze wszystkimi powstałymi sokami do garnka i zalać wodą. Dodać pory i marchewki pokrojone w plasterki

zadanie-gotowanie
Kurczak z ryżem po włosku / Italian chicken and rice 201

mało zmywania, gdyż wszystko przygotowujemy dosłownie w 1 patelni. Polecam! Scroll down for recipe in English Kurczak z ryżem po włosku (4 porcje) Składniki: 1 łyżka oleju rzepakowego 4 udka z kurczaka, podzielone na nadudzia i pałki 1 czerwona cebula, pokrojona w ósemki 1 czerwona papryka, z usuniętym gniazdem nasiennym i pokrojona w kostkę 4 całe ząbki czosnku, zmiażdżone płaską(...)smaż przez 2 minuty. Dodaj pomidory z puszki wraz z bulionem i dopraw całość cukrem, solą i pieprzem do smaku. Włóż ponownie udka do ryżu, doprowadź całość do wrzenia i przełóż patelnię przykrytą folią aluminiową do nagrzanego piekarnika. Jeżeli nie posiadasz takiej patelni, przełóż zawartość do naczynia żaroodpornego. Piecz przez około 40 minut, aż ryż zmięknie. Następnie zdejmij folię, włącz

karmelowy
Szybki obiad bez wysiłku. 42313

kolejny przepis z serii obiad, który robi się sam. Minimum przygotowań i wysiłku, obiad pyrli się w piekarniku, a ja w tym czasie mogę posprzątać albo poczytać książkę. Składniki: 4 udka z kurczaka 3 łyżki musztardy  3 łyżki miodu pół cytryny 4-8 ząbków czosnku trochę oleju ziemniaki Do woreczka albo pojemnika wlewamy miód, musztardę, wyciśnięty sok z połówki(...)wykładamy naszego kurczaka z całym sosem, wsadzamy obrane i pokrojone ziemniaki (jeżeli mamy trochę więcej czasu warto wcześniej je lekko podgotować), oraz czosnek (w łupinach). Całość wstawiamy do piekarnika pod przykryciem na ok. 200st, gdy ziemniaki będą miękkie gotowe do jedzenia. :) Smacznego

Brzuszki Łakomczuszki

Proponowane wyszukiwania