udka z piekarnika - 1281 przepisów (strona:26/86)

Kaczka faszerowana grzybami 259

kuper. Wszystkie przyprawy wymieszać. Natrzeć kaczkę z zewnątrz i w środku. Ułożyć w naczyniu, przykryć. Odstawić na 12 godzin do lodówki. Pół godziny przed pieczeniem kaczkę wyjąć z lodówki. Piekarnik nagrzać do 180°C. Przygotować nadzienie. Pieczarki opłukać, pokroić na połówki lub ćwiartki. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę(...)minut. Dodać tymianek, doprawić do smaku. Pokruszyć chleb, wymieszać razem. Wnętrze kaczki wypełnić farszem grzybowym. Zszyć lub spiąć wykałaczkami, związać udka. Naczynie do pieczenia wysmarować masłem. Ułożyć w nim kaczkę piersią do dołu. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30 minut. Obniżyć temperaturę do 160°C piec kolejne 30 minut, w tym czasie dwa razy podlewając mięso sosem z pieczenia. Kaczkę

Pełny talerz
PIECZONY UDZIEC Z KURCZAKA 173

wymieszać nacierając go z każdej strony przyprawami. Kurczaka wyłożyć do naczynia żaroodpornego razem z marynatą. położyć na wierzch wiórki masła. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 st C przez 45 minut. Podczas pieczenia można polewac udka powstałym sosem

Kuchnia w oparach
udka z majonezem 115

oleju sól, pieprz wykonanie: Udka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Do miseczki wsypujemy przyprawy, mieszamy, nacieramy nimi udka a następnie wstawiamy na ok. 60 min. do lodówki. Blaszkę lub naczynie żaroodporne smarujemy olejem, układamy udka. Majonez mieszamy z keczupem a następnie smarujemy udka. Wierzch posypujemy bułką tartą. Całość przykrywamy np. folią aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Gdy mięso będzie miękkie, usuwamy

Domowy Smak Jedzenia
Udka kurczęce pieczone z warzywami 108

zdrowa porcja warzyw. Może nie dodałaby mięsa, bo rzadko się nim zajada, lecz w tej wersji i w naszym rodzinnym gronie na pewno by ją ucieszyła Pyszota! Składniki: 6 udek kurczęcych umytych i osuszonych 7 małych ziemniaków dobrze umytych i pokrojonych w ćwiartki (nie obieramy ze skórki) połowa czerwonej papryki posiekanej w większą kostkę lub paseczki połowa zielonej papryki posiekanej(...)dwóch stron udka zaczynając od skóry, dopraw porządnie przyprawami; w naczyniu żaroodpornym ułóżcie ziemniaki, wymieszajcie je z pozostałymi warzywami i ułóżcie miedzy nimi udka, na wierzch dajcie gdzieniegdzie po łyżeczce masła klarowanego oraz cały sos z patelni, na której smażyły się udka, posypcie całość majerankiem; pieczcie w temp. 180C bez termoobiegu na środowej półce piekarnika grzanie góra-dół przez około

Zasmakuj Kuchni
Nóżki kurczaka z czarnym pieprzem i nutą cytryny 200

garnuszku rozpuścić masło, dodać pozostałe składniki marynaty, wymieszać i odstawić do przestudzenia. Nóżki opłukać, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Każdy kawałek mięsa dwukrotnie ponacinać (udka nacinać od strony skóry), posolić. Mięso natrzeć marynatą, odstawić na minimum godzinę. Piekarnik rozgrzać do 180°C (najlepiej z funkcją nawiewu i grzaniem górnym). Cytrynę pokroić na plasterki, rozłożyć na blasze lub w naczyniu do zapiekania

Even Better Food
Udka kurczaka faszerowane pieczarkami 301

farszem a następnie spiąć wykałaczkami. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plastry, ułożyć w formie wysmarowanej oliwą a następnie doprawić solą, pieprzem i czubricą. Udka ułożyć spiętą stroną do dołu między ziemniakami. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C. Piec pod przykryciem przez 40 minut a następnie bez przykrycia do momentu aż skórka będzie chrupiąca

Mama Gotuje
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem 388

paprika, czosnek, przyprawa do kurczaka z knorra, pieprz, troche oliwki I z ketchupem Ukladamy obrane lub nie ziemniaki w naczyniu zaroodpornym, na to udka z kurczaka, pieczarki ( baby)ok 100 gr, polewamy marynata Wkladamy do nagrzanego piekarnika 180 C na 30 min. Wyjmujemy I posypujemy serem feta, wkaladamy na dalsze 20-30 min. Smacznego

Smaki Edyty
pikantne udka kurczaka w rękawie pieczone... 156

Składniki: udka kurczaka 4 sztuki duże, przyprawa do kurczaka pikantna 1 opakowanie, cebula 8 sztuk mniejsze, papryka ostra sztuka 1 mała Duże udka kurczaka opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć mocno pikantną przyprawą do kurczaka. Cebule obrać i pokroić na ósemki, paprykę ostrą opłukać. Udka włożyć do rękawa, dodać pokrojone cebule, paprykę i rękaw zawiązać, włożyć do blaszki i schować(...)lodówki na kilka godzin. Piekarnik nagrzany na 220C grzanie góra/dół, wstawić blaszkę z rękawem i piec 45 minut, następnie rozciąć rękaw i na termoobiegu w 160C piec 10 minut. - najlepsze pieczone z dużą ilością cebuli w rękawie udka kurczaka, tak przygotowane nie są suche i są aromatyczne, wywar z pieczenia można wykorzystać do sosu, zupy lub zamrozić.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Najłatwiejsze pieczone kacze udka 281

patelni od strony skóry, aż się zarumienią i wytopi się trochę tłuszczu. Tłuszczem polewamy ziemniaki. Mieszamy łyżką, aż się nim oblepią. Udka przyprawiamy solą i pieprzem. Układamy na ziemniakach skórą do góry i posypujemy całość majerankiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C – grzanie góra-dół (lub 180°C z termoobiegiem) i pieczemy przez 1 godzinę 40 minut(...)odpoczęcia. W tym czasie przygotowujemy sos: wino podgrzewamy z porzeczką lub borówką – gotujemy przez ok. 2-3 minuty, po czym przyprawiamy solą i pieprzem. Post Najłatwiejsze pieczone kacze udka pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Gęsie udka pieczone w soku jabłkowym 192

jabłkami. Ja postawiłam jednak na gęsie udka, których smak podkręciłam sokiem jabłkowym. Sok nadaje mięsu delikatnie słodki jabłkowy smak, który jest genialny. Gęsie udka pieczone w soku jabłkowym wraz z pieczonymi jabłkami tworzą pyszne i wykwintne dnie, które wcale nie wymaga wiele pracy. Gęsie udka pieczone w soku jabłkowym Składniki: 2 gęsie udka 300 ml soku jabłkowego (u mnie(...)żaroodpornym naczyniu. Dorzucamy czosnek i obrany, pokrojony na mniejsze kawałki chrzan. Całość zalewamy sokiem jabłkowym. Przykrywamy i wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 160°C (z termoobiegiem) przez 2,5 godziny, co jakieś 30 minut polewamy udka sokiem i tłuszczem z brytfanki. Po tym czasie odkrywamy mięso, dorzucamy pokrojone na ćwiartki jabłka (z usuniętymi gniazdami nasiennymi) i pieczemy około

PatiGotuje
Udka z kurczaka marynowane w soi 210

całe mięso było pokryte marynata. Przykryj szczelnie folią i odstaw na 2 godziny lub na noc do lodowki. Nastaw piekarnik na 200ºC. Ułóż mięso na blasze. Zachowaj marynatę do pędzlowania. Piecz kurczaka przez około godziny w zależnosci od wielkości udek. Pedzluj udka resztą marynaty. Podaj z kaszą, ryżem lub sałatką oraz z jogurtem doprawionym świeżą kolendrą, miodem i sokiem

codojedzenia
Tagine z kurczaka z brzoskwiniami 158

Na urodziny od męża dostałam piękny tagine. Oczywiste było, że muszę od razu coś w nim zrobić. Wyszło pysznie, a ja juz wiem, że kuchnia arabska

Polska Zupa
Udka kurczaka bez skóry w papryce 207

oleju woda Wykonanie: Paprykę kroimy na cztery lub sześć części, pieczemy ( ułożone skórką do góry ) przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 o C na górnej półce – grzanie góra. Po upieczeniu pozostawiamy najlepiej pod przykryciem do wystygnięcia. Udka przyprawiamy solą i intensywnie papryką, słodką i ostrą w zależności od upodobania. Na patelnię wlewamy olej i rozsmarowujemy go równomiernie

Smaki Ewy
Pieczone udo z indyka babci Basi 175

opłukać, natrzeć dobrze przyprawami i włożyć do lodówki na co najmniej 3 godz. ( najlepiej na całą noc ) 2. Udko włożyć do naczynia żaroodpornego, wlać wodę(obok mięsa) i wkruszyć pól kostki mięsnej lub rosołowej. 3. Naczynie przykryć i włożyć do zimnego piekarnika. Piec w temp. 190-200 st C. przez 1 godzinę . Po tym czasie zdjąć przykrycie i piec kolejną

Pysznosci Babci Basi
UDKA PO CYGAŃSKU 124

natrafiłam na przepis na udka po cygańsku. Zmodyfikowałam go trochę według naszych smaków i wyszedł przepyszny obiad. Udka po cygańsku to nic innego jak mięso pieczone w słodko- kwaśnej marynacie z ketchupu, cebuli, śliwek suszonych. Wiem, że nie wszyscy lubią takie połączenie smaków jeśli chodzi o mięso, mi to zasmakowało i na pewno udka w ten sposób przyrządzę jeszcze(...)dusić na patelni na małym ogniu około 5-6 minut. Obsmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, całość zalać powstałą na patelni marynatą, przykryć naczynie pokrywką. Mięso piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około godziny. Mięso można podać z ziemniakami, ryżem, makaronem lub pieczonymi ziemniakami

Zrób to smacznie