udka z kurczaka - 3840 przepisów (strona:94/256)

Kurczak z suszonymi owocami 190

danie obiadowe, na niedzielny obiad, ale nie koniecznie...suszone owoce dodają ciekawego, słodkawego smaczku, za to ryż niczym risotto w ostrzejszym smaku świetnie uzupełnia kurczaka: Składniki: 1 kg udek z kurczaka po garści suszonych owoców: jabłka, gruszki, śliwki, żurawina, 1 cebula mielona słodka papryka, kolendra, oregano, rozmaryn, sól, świeżo zmielony pieprz 1 szklanka ryżu 2 łyżki oliwy 1 łyżka sosu(...)szczypta papryki słodkiej wędzonej sól. pieprz świeżo zmielony Wykonanie: Udka myjemy, osuszamy przyprawiamy, następnie odstawiamy na 1 godzinę. W rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy przyprawione udka, obsmażamy następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. W tłuszczu pozostałym po kurczaku podsmażamy obraną i pokrojoną w pół plastry cebulę, dorzucamy suszone owoce które wcześniej zalewamy wrzącą wodą odsączamy, wszystko dusimy 5 minut, owoce dodajemy

kgwjanczewo
Kurczak pomidorowy z rozmarynem 114

Smaczny soczysty kurczak, a właściwie udka z kurczaka. Danie całkowicie piekarnikowe i jak zwykle w takich przypadkach nie wymagające dużego nakładu pracy. Składniki : - 8 podudzi z kurczaka, - 1 cebula, - pomidory krojone z puszki, - 2 łyżki syropu imbirowego , lub kawałek świeżego i łyżeczka miodu, - sól, pieprz, - listki ze świeżego rozmarynu - mieszanka ziołowa : utrzeć w moździerzu zioła prowansalskie, 1/4 łyżeczki

Przepisy Mikołaja
Kefirowe udka pieczone z warzywami 152

Udka z kurczaka w marynacie z kefiru, z dodatkiem czosnku oraz tymianku pieczone na blaszce razem z dużą ilością warzyw - ziemniakami, pieczarkami, bakłażanem, papryką, cebulą oraz pomidorkami koktajlowymi. Warzywa przed pieczeniem również obtoczone są w marynacie z sosu sojowego i oleju. Pyszne danie jednogarnkowe, które praktycznie robi się samo i nie trzeba je pilnować- potrzeba zaledwie(...)przygotowanie składników, a resztę wykona piekarnik. Mega proste rozwiązanie - bez brudzenia garnków i patelni! Tak przygotowane udka są soczyste w środku i mają chrupiącą skórkę. Dodatkowo marynata z kefiru sprawia, że mięso kruszeje i robi się delikatne. Jednak trzeba pamiętać, że udka należy zamarynować dzień wcześniej, gdyż powinny leżeć w marynacie minimum 12 godzin. Składniki: 6-8 udek

Kuchnia MagdaLeny
Kefirowe udka pieczone z warzywami 152

Udka z kurczaka w marynacie z kefiru, z dodatkiem czosnku oraz tymianku pieczone na blaszce razem z dużą ilością warzyw - ziemniakami, pieczarkami, bakłażanem, papryką, cebulą oraz pomidorkami koktajlowymi. Warzywa przed pieczeniem również obtoczone są w marynacie z sosu sojowego i oleju. Pyszne danie jednogarnkowe, które praktycznie robi się samo i nie trzeba je pilnować- potrzeba zaledwie(...)przygotowanie składników, a resztę wykona piekarnik. Mega proste rozwiązanie - bez brudzenia garnków i patelni! Tak przygotowane udka są soczyste w środku i mają chrupiącą skórkę. Dodatkowo marynata z kefiru sprawia, że mięso kruszeje i robi się delikatne. Jednak trzeba pamiętać, że udka należy zamarynować dzień wcześniej, gdyż powinny leżeć w marynacie minimum 12 godzin. Składniki: 6-8 udek

Kuchnia MagdaLeny
PASZTET DROBIOWY Z PISTACJAMI 283

połączenie idealne. W moim domu sprawdza się w 100 procentach. Polecam więc i dla Was taki pasztet, nie tylko na świąteczny stół   Składniki: 1,5 kg udek z kurczaka 50 dag piersi z kurczaka 20 dag pistacji 3 marchwie 2 pietruszki 3 litry bulionu warzywnego 1 czerstwa bułka sól,pieprz Wykonanie: Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki(...)wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 60 minut.Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości.. Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso, bułkę i warzywa oraz połowę obranych pistacji. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa.Reszt

Z Majeczką w kuchni
Udka pieczone z warzywami 227

Ostatni tydzień sierpnia postanowił nas dopieścić upałami, więc znów odeszła ochota od przesiadywania w kuchni, ale zjeść czasem by coś wypadało. Więc może skusicie się na udka z kurczaka pieczone z warzywami? Wiem wiem, od piekarnika jest jeszcze goręcej, ale wystarczy przygotować warzywa, doprawić mięso i siup do pieca, a reszta robi się sama, a my przychodzimy na gotowe. Smacznie(...)prosto i lekko :)   Składniki na 2-3 porcje: ok. 600 g udek (pałek) z kurczaka przyprawa "Kurczak złocisty" oliwa 5-6 ziemniaków 3-4 marchewki 2-3 małe pietruszki 1 cebula 1 mały seler 2-3 duże ząbki czosnku zioła prowansalskie   Mięso umyć, osuszyć, porządnie natrzeć przyprawą wymieszaną z oliwą i odstawić. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, cebulę, seler

Simply Food
Piątek: Kurczak escabeche z winogronami i jabłkiem 128

anyżkowy aromat. Gorąco polecamy Wam to danie, łatwe do zrobienia, a całkiem nietuzinkowe, które spokojnie może wystąpić w roli niedzielnego obiadu. Przepis pochodzi z bloga halfbakedharvest.com Składniki: 4 udka z kurczaka ½ szklanki białego, wytrawnego wina ½ szklanki cydru, słodkiego 1/3 szklanki octu winnego Kiść zielonych winogron Kiść czerwonych winogron Jabłko Kilka łodyg świeżego tymianku lub rozmarynu albo ½ łyżeczki suszonego tymianku(...)kuminu. Połóż na nim udka skórą do dołu. Smaż przez 5-6 minut aż skórka zbrązowieje. Przewróć na drugą stronę i smaż 3 minuty. Przewróć udka skórą do góry. Krok 2 Dodaj do kurczaka szalotki, pokrojone na połówki, dorzuć dwa zgniecione ząbki czosnku. Przesmaż chwilę – 1-2 minuty. wlej wino, cydr, ocet winny (tak żeby kurczak wystawał ponad poziom płynu

Niedzielny kucharz
Kurczak z zielonym groszkiem 180

Składniki : 3 udka z kurczaka 1 duża marchew, pietruszka, kawałek selera 4 łyżki zielonego groszku- u mnie mrożony sól, pieprz, czerwona mielona papryka tłuszcz do smażenia, mąka Przygotowanie : Z umytych udek zdjąć skórę, posypać solą, pieprzem, papryką Oprószyć mąką, obsmażyć na tłuszczu Do garnka z niewielką ilością wody włożyć obsmażone udka wraz z tłuszczem, gotować do niewielkiej miękkości Warzywa obrać(...)solą i pieprzem Podawać z ryżem :)                                    Udka były duże, więc dzieliłam je na 2 części. Kto lubi kurczaka bardziej na słodko może dodać do warzyw garść rodzynek

Proste Potrawy
PASZTET DROBIOWY Z CAŁYMI PIECZARKAMI 134

coś innego w smaku.Tak też było w przypadku tego drobiowego pasztetu. Tradycyjny przepis, który od lat sprawdzony w mojej rodzinie, urozmaiciłam dodatkiem całych pieczarek. Pychota! Składniki: 1 kg udek z kurczaka  30 dag piersi z kurczaka  10 pieczarek 3 marchwie  2 pietruszki  1 cebula 3 litry bulionu warzywnego  1 czerstwa bułka  sól,pieprz(...)Wykonanie : Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki, wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 45 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości. Do rosołu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa wrzucamy całe oczyszczone pieczarki. Gotujemy ok 10 minut,po tym czasie wyjmujemy, osączamy.  Bułkę moczymy w rosole, odciskamy

Z Majeczką w kuchni
Pieczone udka z kurczaka w białym sosie ze świeżego chilli 248

ostre chilli. Wcale nie trzeba chemii by taki smak uzyskać, odrobina limonki, kakao czy kminu rzymskiego robią cuda :).  Zapraszam! Dla 2 osób Czas przygotowania: godzina Składniki: 4 udka z kurczaka (Nie ćwiartki kurczaka!) Marynata do udek: Papryka słodka, czosnek granulowany, sól, odrobina kminu rzymskiego, odrobina oleju 3 większe papryczki chilli Śmietanka kremówka 30%tł 150ml ząbek czosnku łyżeczka soku

Kuchnia PROzdrowotna
Udka bez kości w szynce szwarcwaldzkiej faszerowane pieczarkami 130

Udka bez kości to alternatywa dla fileta z kurczaka, moim zdaniem smaczniejsza.  6 udek(...)kości  400g pieczarek  1 cebula  6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej  100g sera mozzarella  2 łyżeczki musztardy sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany olej 1. Udka z kurczaka nacieramy solą i przyprawami, musztardą i 1 łyżką oleju.  2. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju do odparowania wody z pieczarek. Doprawiamy solą

Szefowa kuchni
PASZTET DROBIOWY W BOCZKU 177

Niezwykle delikatny pasztecik, otulony w wędzony boczek. Polubią go nawet dzieciaki, za delikatność i smak.   Składniki: 1,2 kg udek z kurczaka 30 dag piersi z kurczaka 3 marchwie 2 pietruszki 8 plastrów boczku wędzonego 1 cebula 3 litry bulionu warzywnego 1 czerstwa bułka sól,pieprz Wykonanie : Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki,cebulę,  wkładamy(...)też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 45 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości.   Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso,bułkę i warzywa. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa.Dno i boki foremki wykładamy plastrami

Z Majeczką w kuchni
Marynarskie udka 131

Marynarskie udka Smaczne udka, nadziewane bez kości, proponuję na niedzielny obiad lub święta, faszerowane soczyste mięso z pieczarkami i warzywami, pieczone w piekarniku. 8 porcji 50 minut czas przygotowania Składniki: ·        8 udek z kurczaka ·        1 papryka czerwona ·        1 papryka zielona(...)ziołami ·        Sól pieprz ·        Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1.    Udka myjemy, osuszamy i wyjmujemy ze środka kość. Doprawiamy pomysłem na soczystego kurczaka oraz solą. 2.    Cebulę obieramy, drobno kroimy, smażymy na rozgrzanym oleju. 3.    Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy

Kulinarna Chwila
Co to jest cacciatore? 192

czarnymi oliwkami. Dodałam również czerwonego wina… To danie można przyrządzić z całego kurczaka lub odfiletowanych udek. Przepis na cacciatore Składniki: 5-6 porcji 800 g odfiletowanych udek z kurczaka 300 g leśnych grzybów 2 szalotki 1 por 150 g wędzonego boczku 1 czosnek solo 1 batat 2 puszki pomidorów w całości mały słoiczek czarnych oliwek 250 ml czerwonego wina(...)rozgrzanym oleju. Dodaj obranego i pokrojonego w kostkę batata i smaż jeszcze przez 2 minuty. Przełóż do garnka, który można wstawić do piekarnika. Na tej samej patelni zrumień odfiletowane udka. Dodaj do warzyw. Podsmaż grzyby na rozgrzanej patelni. Grzyby powinny się smażyć, nie dusić! Dodaj grzyby do garnka, pomidory z puszki, rozmaryn, laurowe liście, wino i dopraw cacciatore solą

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania