Pomysł podpatrzony w programie kulinarnym Oliwera, z moimi małymi przeróbkami:) Składniki : 2 udka z kurczaka ( a właściwie podudzia) 25 dag pieczarek plus kilka boczniaków, podgrzybków- u mnie suszone podgrzybki 2 ziemniaki, ale można nie dodawać 3 ząbki czosnku pokrojone tymianek, sól, pieprz szklanka białego wina 2 łyżki masła plus 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Udka pozbawiłam(...)naczynia żaroodpornego, wierzch obłożyłam pozostawionym pieczarkami przykryłam i piekłam przez 65 min. w temp. 220 stopni C. To danie można przygotować z piersi kurczaka :) Ja zrobiłam kurczaka dwukrotnie. Raz z ziemniakami i udkami, a drugi raz z całą piersią kurczaka ( podzieliłam na pół i pokroiłam lekko z wierzchu), a zamiast ziemniaków włożyłam czerwoną paprykę
Proste Potrawydanie i w sumie, to nawet nie wiem czemu robię je tak sporadycznie. Wszystko w jednym garnku, szybko, prosto i pysznie...polecam zwłaszcza miłośnikom kurczaka. Składniki: 4 udka z kurczaka 1 kg niedużych ziemniaków 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 pęczka koperku garść mini marchewek 2 ząbki czosnku 100 ml słodkiej śmietany 18% 100 ml mleka 3,2% 1 łyżka masła sól(...)pieprz do smaku Sposób przygotowania: Udka umyć, przekroić na pół i zdjąć z nich skórę.W garnku ułożyć mięso, a na nim obrane ziemniaki i minimarchewki. Pokroić szczypiorek, koperek, posypać całość zieleniną. Do garnka wlać wody, tak aby zakrywała ziemniaki i kurczaka i dodać sporą łyżkę masła, doprawić solą i pieprzem i gotować na małym ogniu przez
Gosia gotujedanie i w sumie, to nawet nie wiem czemu robię je tak sporadycznie. Wszystko w jednym garnku, szybko, prosto i pysznie...polecam zwłaszcza.miłośnikom kurczaka. Składniki: 4 udka z kurczaka 1 kg niedużych ziemniaków 1/2 pęczka szczypiorkku 1/2 pęczka koperku kilka gałązek pietruszki 1 nieduża marchewka 2 ząbki czosnku 200 ml słodkiej smietany 12 lub 18% 1 łyżka masła sól(...)pieprz do smaku Sposób przygotowania: Udka umyć, przekroić na pół i zdjąć z nich skórę.W garnku ułożyć mięso , a na nim obrane ziemniaki. Pokroić marchewkę, szczypiorek, koperek i pietruszkę, posypać całość zieleniną. Do garnka wlać wody, tak aby zakrywała ziemniaki i kurczaka i dodać sporą łyżkę masła, doprawić solą i pieprzem i gotować na małym ogniu
Gosia gotujeUdka z kurczaka w stylu orientalnym - pieczone w marynacie na bazie sosu sojowego z dodatkiem soku z limonki, miodu, czosnku oraz imbiru i obsypane sezamem. Tak przygotowane udka mają oryginalny smak oraz aromat - znajdziemy tu połączenie przeróżnych smaków: ostrego, kwaśnego i słodkiego. Poza tym są soczyste w środku i mają chrupiącą skórkę. Można je przygotować nie tylko w piekarniku
Kuchnia MagdaLenyUdka z kurczaka w stylu orientalnym - pieczone w marynacie na bazie sosu sojowego z dodatkiem soku z limonki, miodu, czosnku oraz imbiru i obsypane sezamem. Tak przygotowane udka mają oryginalny smak oraz aromat - znajdziemy tu połączenie przeróżnych smaków: ostrego, kwaśnego i słodkiego. Poza tym są soczyste w środku i mają chrupiącą skórkę. Można je przygotować nie tylko w piekarniku
Kuchnia MagdaLenypowinno być oczyszczone ze ścięgien i błon , które na skutek pieczenia stają się twarde. Dobrze sprawdzają się mięsa z przerostami lub otoczką tłuszczu (np. karkówka, żeberka, boczek, uda z kurczaka, skrzydełka), który nadaje potrawie soczystości. Nie musimy się w tym wypadku martwić o nadmiar spożywanych kalorii. Mięso z grilla jest mniej kaloryczne , niż smażone tradycyjnie, ponieważ jego przygotowanie nie wymaga(...)wieprzowe lub drobiowe w zależności od grubości grillujemy na niezbyt gorącym grillu, przez około 3-5 minut z każdej strony, burgery wołowe wymagają nieco dłuższego pieczenia. Skrzydełka i udka z kurczaka marynujemy przez minimum 2-3 godziny przed grillowaniem i pieczemy około 30 minut (skrzydełka) albo 35 do 45 minut (udka) Filety z kurczaka na grilla - marynujemy przez około
Cztery Fajerypowinno być oczyszczone ze ścięgien i błon , które na skutek pieczenia stają się twarde. Dobrze sprawdzają się mięsa z przerostami lub otoczką tłuszczu (np. karkówka, żeberka, boczek, uda z kurczaka, skrzydełka), który nadaje potrawie soczystości. Nie musimy się w tym wypadku martwić o nadmiar spożywanych kalorii. Mięso z grilla jest mniej kaloryczne , niż smażone tradycyjnie, ponieważ jego przygotowanie nie wymaga(...)wieprzowe lub drobiowe w zależności od grubości grillujemy na niezbyt gorącym grillu, przez około 3-5 minut z każdej strony, burgery wołowe wymagają nieco dłuższego pieczenia. Skrzydełka i udka z kurczaka marynujemy przez minimum 2-3 godziny przed grillowaniem i pieczemy około 30 minut (skrzydełka) albo 35 do 45 minut (udka) Filety z kurczaka na grilla - marynujemy przez około
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki: Udka z kurczaka 8 sztuk ( u mnie większe) Pieczarki 500 g Ser żółty 200 g Masło pełna łyżka Natka pietruszki garść Przyprawy do udek: Pieprz 2 łyżeczki + 3 łyżeczki soli, 2 łyżeczki papryki słodkiej Przygotowanie: Udka wytrybować z kości ( jak to robić zobacz film poniżej). Przyprawy wymieszać w miseczce i natrzeć nimi mięso z każdej strony. Pieczarki zetrzeć
Kulinarne przygodyDzisiaj polecam pyszną sałatkę z wędzonym mięsem kurczaka. Można wykorzystać wędzone piersi z kurczaka lub udka, które należy obrać z mięsa. Ja kupiłam gotowe wędzone udka, ale najlepsze będą wędzone we własnej wędzarni jeśli ktoś dostęp do wędzarni posiada. Sałatka lekko słodka, bo z dodatkiem kukurydzy i selera, a z drugiej strony lekko kwaśna przez ogórki(...)kwaszone. Bardzo harmonijne połączenie składników, no i ten smak wędzonki... Mniam :) Sałatka z wędzonym kurczakiem Składniki: 200g wędzonego kurczaka (piersi lub udek) puszka kukurydzy 4 jajka ugotowane na twardo 3 duże ogórki kwaszone słoiczek selera konserwowego przyprawy: sól, pieprz 3-4 łyżki majonezu pęczek posiekanego szczypiorku Wykonanie: Kukurydzę odsączamy, seler odsączamy i dodatkowo
Smak mojej kuchniUdka w sosie żurawinowym Pomysł na soczyste udka w sosie z żurawiny, takie udka mogą gościć na uroczystym obiedzie lub imprezie. 5 porcji 55 minut czas przygotowania Składniki: · 5 udek z kurczaka · Pomysł na soczystego kurczaka z papryką i ziołami · 1 cebula(...)rosołowa lub ½ szk. bulionu · 1 szklanka wody · Sól Sposób przygotowania: 1. Udka kroimy na połówki, doprawiamy pomysłem na soczystego kurczaka i solą. Układamy w woreczku do pieczenia i pieczemy 35 minut w 180 ° C. 2. W tym czasie, co mięso się piecze, obieramy cebulę
Kulinarna ChwilaSkładniki: Udka z kurczaka 6 sztuk Cebula średnia Olej 3 łyżki Sól 2 łyżeczki Papryka słodka 2 łyżeczki Pieprz łyżeczka Majeranek łyżeczka + opcjonalnie mąka do zagęszczenia sosu Przygotowanie: Udka oczyścić wysuszyć dodać przyprawy oraz olej i dokładnie natrzeć mięso przyprawami. Odstawić na godzinę do lodówki a najlepiej na całą noc. Na dużej patelni rozgrzać olej. Ułożyć udka skórą
Kulinarne przygodySkładniki: papryczka chili 2 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, przyprawa do kurczaka 3 łyżeczki, udka z kurczaka 3 sztuki, cebula 3 sztuki, woda 1/2 szklanki, olej rzepakowy 4 łyżki do marynaty do oleju dodaję tylko 1 łyżkę marynaty z papryczek chilli, będzie ostra umyte udka natrzeć marynatą i na klika godzin schować do lodówki aby smaki się przegryzły na gorącym
W Mojej Kuchni Lubięsamo. Niektórzy dodają do rosołu więcej marchwi – ja nie. Dla mnie rosół ze zbyt dużą jej ilością jest wyczuwalnie za słodki. Równe proporcje warzyw dadzą bardziej zbalansowany smak. Udka lub podudzia kurczaka bardzo dokładnie oczyszczamy ze zbędnych odstających kawałków tłuszczyku, wszelkich ścięgien i paprochów, luźnych kawałków skórek i kości. Zależy nam na tym, żeby mięso ze skórką było jedną(...)świeżo posiekaną natką pietruszki lub lubczyku. Nic tak nie poprawia samopoczucia w szary, deszczowy dzień jak miska pełna aromatycznego, esencjonalnego domowego rosołu. SKŁADNIKI 1,2 kg podudzi lub udek z kurczaka 3 średnie marchewki 3 średnie pietruszki ½ bulwy dużego selera korzeniowego 4-5 łodyg selera naciowego 1 mała cebula 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 3-4 łyżki stołowe
Karo in the Kitchentygodnia u nas pieczone udka z oliwkami, bardzo aromatyczne, ziołowe, soczyste podane z kluskami śląskimi i surówką. Mięso w świetnym sosie słodko-ostrym pięknie pachnące czosnkiem i papryką wędzoną. Idealny rodzinny obiad, nie tylko od święta. Kiedy ja na to wszystko znajduję czas?! Kiedy dziecko i koty za ścianą śpią! SKŁADNIKI: 3 ćwiartki z kurczaka garść czarnych oliwek 1/2 szklanki
Zasmakuj Kuchni