udka z kurczaka - 3840 przepisów (strona:98/256)

Orientalny jednogarnkowy kurczak z ryżem 61

miseczki wsypać kurkumę, mielony kminek, przyprawę curry, suszone oregano, mielony czarny pieprz, sól. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do przypraw, wlać sok z cytryny, wymieszać. Udka z kurczaka przekroić na pół, włożyć do woreczka strunowego wsypać wymieszane przyprawy do kurczaka i potrząsać woreczkiem tak, aby mięso pokryło się przyprawami. Odstawić na 30 min. do lodówki. Piekarnik rozgrzać

ememe kitchen
Rozgrzewająca zupa pomidorowa z tymiankiem 161

Rozpoczynamy serię "zas TRZY k kurczaka!" czyli jak wykorzystać jednego kurczaka w trzech daniach! Podstawą jest wyporcjowanie kurczaka na udka, skrzydełka, filety oraz korpus, czyli porcję rosołową. Jeśli nie wiecie jak - piszcie, na pewno stworzę taki post ;) Jako pierwszy zestaw proponuję:  zupę pomidorową z tymiankiem (cz. I)  naleśniki kukurydziane zapiekane z kurczakiem i szpinakiem w sosie jogurtowym(...)polecam spróbować! Poniższe proporcje wykorzystuję do przygotowania dużej ilości zupy, ok. 5-6 litrów. Mój mąż wszelkie zupy naprawdę pochłania ;) Składniki: Bulion - przygotowuję rosół na wywarze z kurczaka: 2 skrzydełka 2 udka porcja rosołowa - korpus   Zazwyczaj używam jedynie korpusu i skrzydełek, a udka mrożę i wykorzystuję do innego dania. Jednak tym razem ugotowałam je, gdyż ich mięso świetnie nada

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Udka pieczone z brokułem i ziemniakami 69

ładnie aromatyzują mięso, a potem karmelizują podczas pieczenia. Udka pieczone z brokułem na zdjęciu trochę za bardzo się nawet przypiekły, ale nie miało to wpływu na smak. Minutkę za późno zajrzałem do piekarnika:) Polecam przepis na udka pieczone z brokułem, bo pozwala on ogarnąć temat obiadu bez specjalnej roboty. Do kurczaka możesz dodać zresztą dowolne warzywa jakie masz w lodówce(...)marchew, selera, czy np. czerwoną kapustę. Życzę smacznego! Składniki: Udka z kurczaka Główka brokuła Kilka ziemniaków Łyżka oleju Sól Trochę wina (opcjonalnie) Marynata 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu lub syropu klonowego 1 łyżka octu jabłkowego (lub dowolnego) 4 ząbki czosnku drobno posiekane Przygotowanie: Krok 1 Wymieszaj składniki marynaty. Dokładnie obtocz w niej udka. Odstaw do lodówki

Niedzielny kucharz
Uda kurczaka w szybkowarze 74

smaku, lub podać już bez mięsa np z kaszą. Ważna jest na pewno jakość użytego mięsa. Nie kupujcie najtańszych kurczaków! Bardzo przepis polecam! Przepis znalazłam na stronie  Crunchy creamy sweet Uda kurczaka w  szybkowarze - przepis Składniki 4 udka z kurczaka ze skórą i kośćmi 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła 1 łyżeczka mielonego czosnku 1 łyżeczka

Stare Gary
Udka w sosie własnym 274

Moja córka bardzo lubi "kurczaka z kością" - czyli udka(...)Zdziwiłam się, że wcześniej nie umieściłam tego przepisu na udka, wszak robię je dość często. Już nadrobiłam zaległości i wklepałam przepis na pyszne udka. Polecam serdecznie! Składniki: 3 udka z kurczaka 1-1,5 szklanki wody 1 cebula 1 marchewka przyprawa do drobiu ziele angielskie liść laurowy majeranek 1 łyżka mąki + odrobina wody (czasem dodaję też 1 łyżkę śmietany) sól

Kuchnia domowa Ani
Turecki szaszłyk - sis tavuk 227

okazję. Mięso należy zamarynować dzień wcześniej, aby przeszło aromatem przypraw i było soczyste. Można je podawać z dowolną surówką, sosem jogurtowo - ogórkowym lub czosnkowym.  Składniki : 1kg wyfiletowanych udek z kurczaka (można zastąpić piersią z kurczaka, ale mięso z udek jest bardziej soczyste) 200ml jogurtu greckiego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki mielonego kminu(...)zmielonego pieprzu 2-3 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę Przygotowanie : Mięso oczyścić i pokroić na kawałki wielkości kęsa, przełożyć do sporej miski. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać, zalać nią kurczaka, dokładnie wymieszać, aby marynata równomiernie pokryła mięso. Miskę przykryć folią i wstawić do lodówki, aby mięso się zamarynowało, najlepiej na całą noc (może być dłużej). Następnego dnia nadziewać mięso

Codzienne Gotowanie
Szynka drobiowa z szynkowara 187

kiedyś publikowane.  Dla tych co już znają i tych co jeszcze nie widzieli drobiowa szynka z szynkowara. 500 g filetu z piersi kurczaka 500 g zmielonych udek z kurczaka ( pozbawionych kości i skóry) 1 łyżka soli peklowej 100 ml wody 2 łyżeczki żelatyny 1/2 łyżeczki cukru pudru 1/2 łyżeczki białego pieprzu 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki suszonego czosnku

Kolorowa kuchnia Elki
Pieczone udka z kurczaka w prostej marynacie 396

kurczaka ( moje były takie większe) 3 łyżeczki ulubionej przyprawy do kurczaka, ja użyłam przyprawy do złocistego kurczaka 3 łyżki ulubionego ketchupu, u mnie pikantny 2-3 łyżki majonezu 1 czubata łyżka musztardy 1 łyżeczka sosu sojowego ( opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: wszystkie składniki na marynatę przełożyłam do miseczki i dokładnie z sobą wymieszałam. umytego i obsuszonego kurczaka dokładnie natarłam(...)przeszło jej smakiem. tak przygotowane udka ułożyłam w pokrywce od naczynia żaroodpornego ( możemy użyć samego naczynia) i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (góra-dół). Pieczemy ok 1 godzinę lub troszkę dłużej w zależności od piekarnika. upieczone udka podajemy z ulubionymi dodatkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia The post Pieczone udka z kurczaka w prostej marynacie first appeared on Blog

Blog kulinarny S9.PL
FLACZKI Z ŻOŁĄDKÓW DROBIOWYCH 178

flaczki. Mmm ... wyszła przepyszna! Treściwa, pikantna, sycąca ... Polecam spróbować wszystkim, którzy do żołądków drobiowych podchodzą wciąż z dozą ... nieśmiałości 😉 Składniki: ok. 1.5 kg żołądków (kurczak lub indyk) 2 udka z kurczaka 2 marchewki kawałek selera 1 pietruszka 1 łodyga selera naciowego ziele angielskie liść laurowy słodka i ostra papryka gałka muszkatołowa majeranek sól pieprz Wykonanie: Żołądki drobiowe czyścimy, zalewamy wodą

Walijskie Pichcenie
Udka Polonezy 117

Udka Polonezy Nie ma nic lepszego od pieczonych udek z pieczarkowym farszem. Słynne były roladki tzw. Polonezy, więc czemu nie zrobić z takim samym farszem udek. Wyszły pyszne. 9 porcji 50 minut czas przygotowania Składniki: ·        9 udek z kurczaka ·        Przyprawa do kurczak(...)pieczarek ·        2 łyżki ketchupu pikantnego ·        2 łyżki musztardy sarepskiej Sposób przygotowania: 1.    Z udek należy wyjąć kości, zaczynając od grubszej części mięsa, odcinamy mięso na około od samej kości, doprawiamy solą oraz przyprawą. 2.    Cebule obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju

Kulinarna Chwila
Kurczak z mleka - pieczony 205

Tego kurczaka robiłam jakiś czas temu..no i zapomniałam jak jego robiłam..pamiętałam tyle, że kurczak -pałki , udka były zalane mlekiem..a co dalej? ..no, ale znalazłam karteczkę ze składnikami...niby składników nie wiele, ale jak się ma krótką pamięć...takie są skutki ...Tak więc od razu podaję co i jak bo znów zapomnę..Taki kurczak był naprawdę pyszny(...)udka , pałki    2 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy rosyjskiej Develey 1/2 szkl.mleka sól przyprawa do kurczaka Knorr 3 łyżki mąki 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki curry Mleko wymieszać z solą , przyprawą , musztardą i czosnkiem.Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie włożyć do mleka i odstawić na kilka godzin do lodówki.[ u mnie kurczak marynowany był w misce

Moje domowe kucharzenie
Kurczak tandoori w aromatycznym sosie 136

Mieszanki tandoori masala używa się także do marynowania warzyw, krewetek, ryb, wołowiny i baraniny. Kurczak tandoori - składniki proporcje dla 3-4 osób około 1 kg podudzi lub udek z kurczaka  lub  cały kurczak pokrojony na kilka części. 2 łyżeczki mieszanki garam masala 2 łyżeczki mieszanki tandoori masala pół łyżeczki ostrej papryki 3 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę(...)ewentualnie paprykę i na niewielkim ogniu gotować około 10-15 minut nie doprowadzając do wrzenia. Mięso polać gorącym sosem bezpośrednio przed podaniem. Kurczak tandoori - przygotowanie Mięso obieram ze skóry, myję i osuszam papierowym ręcznikiem Większe kawałki udek lub podudzi dość głęboko nacinam w dwóch - trzech miejscach. Jeżeli przygotowuję tandoori chicken z piersi kurczaka, to kroję je na kawałki o wymiarach

Cztery Fajery
Kurczak tandoori w aromatycznym sosie 167

Mieszanki tandoori masala używa się także do marynowania warzyw, krewetek, ryb, wołowiny i baraniny. Kurczak tandoori - składniki proporcje dla 3-4 osób około 1 kg podudzi lub udek z kurczaka  lub  cały kurczak pokrojony na kilka części. 2 łyżeczki mieszanki garam masala 2 łyżeczki mieszanki tandoori masala pół łyżeczki ostrej papryki 3 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę(...)ewentualnie paprykę i na niewielkim ogniu gotować około 10-15 minut nie doprowadzając do wrzenia. Mięso polać gorącym sosem bezpośrednio przed podaniem. Kurczak tandoori - przygotowanie Mięso obieram ze skóry, myję i osuszam papierowym ręcznikiem Większe kawałki udek lub podudzi dość głęboko nacinam w dwóch - trzech miejscach. Jeżeli przygotowuję tandoori chicken z piersi kurczaka, to kroję je na kawałki o wymiarach

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
TRADYCYJNY KRUPNIK Z KASZĄ PĘCZAK (PRZEPIS MOJEJ MAMY) 212

rzadko gotuję zupy na mięsie, które to zastępuję prażoną na oliwie cebulką. Ale są wyjątki, takie jak rosół, gulasz czy chociażby własnie krupnik z kaszą pęczak, który gotuję na kurczaku lub żeberkach.  Myślę, że kasza pęczak nie jest u nas szczególnie doceniania, a szkoda, bo jest naprawdę zdrowa: wzmacnia trzustkę i żołądek, poprawia pracę jelit, wzmacnia serce i układ(...)bardzo tania i zdrowa - idealna na obiad dla całej Rodziny :) SKŁADNIKI: 2,5 litra wody (+ około 0,5 litra do ewentualnego dolania) 2 większe (albo 3 mniejsze) udka z kurczaka (lub 3-4 żeberka) 1 szklanka (około 10-11 łyżek) kaszy pęczak 10 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe 2 średnie marchewki 1 duża pietruszka 1 mały

Słodko-Słony Świat Ilony
Pieczone udka z kurczaka w curry 207

ostatnio gorąca dyskusja w Internecie i pewnie ja również ten temat niedługo poruszę, ale w osobnym wpisie. Dzisiaj skupię się tylko na przepisie.  Składniki (8 porcji): 8 udek z kurczaka (razem ok. 1,1 kg), najlepiej ekologicznych 1 cebula sok z połówki cytryny + plastry z drugiej połówki 2 główki czosnku 3 łyżki masła klarowanego/oleju kokosowego 1 łyżka przyprawy curry(...)pieprz 1 łyżka ksylitolu 1. W misce wymieszaj olej/masło z curry, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Powstałą marynatą dokładnie posmaruj udka i wstaw do lodówki na minimum godzinę. 2. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. 3. Kurczaki ułóż w naczyniu żaroodpornym lub formie wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp je ksylitolem. 4. Pomiędzy udka wkładaj plasterki cytryny, ząbki czosnku (mogą

Powiedz dietom nie

Proponowane wyszukiwania