Składniki na pączki warszawskie (znakomite) na 30 szt. (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej): ZACZYN: 50 g drożdży 1 łyżka cukru 85 ml ciepłego mleka 100 g mąki tortowej CIASTO WŁAŚCIWE: 400 g mąki tortowej 8 żółtek 80 g cukru 250 ml letniej śmietanki słodkiej 30% ziarenka z 1/2 wanilii 1/3 łyżeczki soli 25 ml spirytusu (u mnie ekstrakt(...)objętość. W tym czasie przesiewamy 400 g mąki do dużej miski, podgrzewamy śmietankę, roztapiamy masło, a żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę. Do mąki dodajemy ubite żółtka, śmietankę, ziarenka wanilii, sól i zagniatamy gładkie, elastyczne, dość rzadkie ciasto. Po około 10 minutach wyrabiania dodajemy letnie masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się całkowicie wchłonie, nie krócej
Rozpustne gotowaniewlewamy do gotującego się mleka, powtórnie zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i studzimy. Ucieramy masło dodając po łyżce chłodnego budyniu. Powstały krem wykładamy na zimną masę jabłkową. Przygotowujemy polewę: na małym ogniu rozpuszczamy margarynę, dodajemy resztę składników i zagotowujemy ciągle mieszając. Przestudzoną polewą dekorujemy ciasto, chłodzimy w lodówce (co najmniej 2 godziny). Gotowe
Rozpustne gotowaniekolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę (średnica 22cm). Piekę 20 minut w temperaturze 175 stopni. Upieczone biszkopty nasączam kawą parzoną. 3. Masa kawowa : Jajka ubijam z cukrem nad kąpielą wodną (około 20 minut). Gdy masa będzie gęsta odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram(...)puszystą masę. Stopniowo dodaję ziemną masę jajeczną. Ucieram. Następnie dodaję kawę oraz spirytus. Ucieram. 4. Na biszkopt ciemny wykładam 1/3 masy kawowej, wyrównuję. Następnie układam biszkopt jasny. Biszkopt smaruję 1/3 masy i układam drugi blat biszkoptu ciemnego. 5. Pozostałą masą smaruję boki i wierzch ciasta oraz dekoruję brzeg. Boki tortu obsypuję mielonymi orzechami. Wierzch tortu dodatkowo dekoruję ozdobami
Tradycyjna kuchnia Kasisztywno i delikatnie łączymy masą orzechową. Tortownicę 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 55-60 minut. KREM: 200g masła 1 jajko 1/4 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki ciemnego kakao Masło ucieramy w malakserze/mikserze. W rondelku podgrzewamy mleko z cukrem i jajkiem. Ciągle mieszamy, aż krem zgęstnieje
Moje Kuchenne Rewelacjelśniąca. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie delikatnie wymieszać (nie za długo, mieszać tylko do momentu połączenia się składników). Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec około 30 minut. Upieczony biszkopt przestudzić.Zimny przekroić na pół na dwa blaty. Masa(...)cukru pudru; 300 g masła; Mleko zagotować, a następnie sparzyć nim orzechy. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać kolejno jaja, ucierać. Na końcu dodać przestudzone orzechy. Do smaku można dodać troszkę spirytusu. Dodatkowo: 1 mały słoik powideł śliwkowych; Przełożenie ciasta: Sernik - połowa powideł - masa orzechowa - biszkopt - masa jabłkowa - biszkopt - masa orzechowa - druga połowa powideł - sernik - polewa. Uwagi: 1. Pamiętaj
In my kitchenkieliszka likieru kawowego- 3 bananyPrzygotowanie:Mąkę mieszamy z migdałami. Białka ubijamy na sztywną pianę z połową cukru. Żółtka ucieramy z resztą cukru, masłem i 2 łyżkami ciepłej wody. Dodajemy mąkę z migdałami oraz pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 cześci i pieczemy w tortownicy około 30 minut w temperaturze 180 C.W miedzyczasie przygotowujemy masę. Zagotowujemy kilka
Zainspirowana w kuchniProponujemy tu ciasto efektowne, proste w wykonaniu , a oto przecież chodzi, w smaku doskonałe, te kokosowo-serowe kulki wspaniale kontrastują smakiem i wyglądem z ciastem bazowym, czekoladowym Składniki: 2 szklanki mąki, 2/3 szklanki cukru, 3 jaja, 1 białko, 200 g masła, 150 g śmietany 18%, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 3 łyżki mleka Kulki kokosowe: 1 żółtko(...)śmietanowa: 400 g śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru, Ponadto kakao do posypania Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem, miksując dodajemy po jednym jajku oraz białko. Podczas miksowania dodajemy na zmianę śmietanę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół, do jednej części dodajemy kakao, a do drugiej części mleko, mieszamy ze sobą składniki
kgwjanczewolekko ciepłe. Podobno to nie jest zdrowe, no cóż każda osoba ma swoje ulubione smaki, a ja uwielbiam jeść świeże ciasto :) Polecam moje kruche babeczki z budyniem waniliowym :) Ciasto kruche na babeczki: 60g margaryny ½ szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 jajka 1 łyżka śmietany 2 szklanki mąki ( + ½ do podsypania) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Budyń: 450ml mleka(...)szklanki cukru pudru ok.3 łyżki mleka lub soku z cytryny Kropelki: 40g czekolady 20ml mleka Miękką margarynę ucieramy łyżką lub szpatułką z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy jajka i śmietanę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dobrze wyrabiamy ciasto ręcznie, po czym wkładamy do lodówki na około godzinę. Odlewamy pół szklanki mleka, w którym mieszamy budyń i żółtka
Smakowy Rajsmakiem.Lubię zarówno te niesamowicie soczyste, przy których sok kapie po rękach …. jak i te twarde, przy których zęby można połamać!Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto czekoladowe z gruszkami i bitą śmietaną.Fantastyczny pomysł zarówno do popołudniowej kawki jak i słodkości na rodzinne przyjęcie.Polecam! SKŁADNIKI:* masło – 100 g* cukier drobny – 10 łyżek* mąka(...)łyżka* polewa czekoladowaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Miękkie masło ucieramy z cukrem na krem, a następnie nie przerywając miksowania dodajemy po 1 jajku.Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.Ciasto dzielimy na 2 części.Do jednej dodajemy kakao i posiekaną czekoladę – mieszamy.Gruszki obieramy , kroimy w kostkę.Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, zalewamy jasnym ciastem, wygładzamy.Na wierzch wyciągamy ciasto czekoladowe
Ostra na Słodkokawałkami orzeszków 50 g cukru pudru Serek i masło umieszczamy w misie miksera. Ucieramy, stopniowo dodając cukier. Dodatkowo: 150 g ciemnej czekolady (gorzka 50% kakao lub więcej, jak lubicie) 200 g orzeszków w czekoladzie Czekoladę kroimy cienko na kształt wiórków. Wykonanie: Na pierwszy blat ciasta nakładamy połowę kremu. Przykrywamy drugim, nasączonym blatem. Nakładamy pozostały krem. Posypujemy najpierw orzeszkami a następnie
Made By Mom And SonCały czas mieszając wsypać przesianą mąkę. Bardzo dokładnie wymieszać i odstawić, by przestygło. Gdy ciasto całkowicie ostygnie wbijać kolejno po jednym jajku, całość dokładnie utrzeć, by powstało gładkie ciasto bez żadnych grudek. Podzielić na 2 części. Wylepić dwie przygotowane formy o wym. 25x36cm. Każdy placek piec ok. 20 min w temp. 200st. Ostudzić. Krem: 250g(...)masa zgęstnieje, ostudzić. Masło utrzeć na puch, pod koniec dodając cukier puder. Ucierać, aż masa stanie się biała i puszysta, ok. 10min. Następnie, stale ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Kremem przełożyć ostudzone blaty ciasta. Przed podaniem oprószyć wierzch ciasta cukrem pudrem
Z miłości do słodkościkakao1 łyżeczka sody oczyszczonej1/2 łyżeczka przyprawy do piernikacynamon (ilość wedle uznania)Sposób wykonania:1. Żółtka ucieramy z cukrem, kolejno dodajemy olej, mąkę, przyprawę piernikową, cynamon, sodę i kakao, cały czas ucierając.2. Obrane jabłka kroimy w kostkę.3. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.4. Na koniec dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy.5. Ciasto przekładamy do natłuszczonej blaszki
Kuchnia domowa AniDzisiaj zacznę od moich ukochanych słodkości. Czy słyszeliście o cieście ze szpinaku? Gdy pierwszy raz zobaczyłam to ciasto to wydawało mi się dziwne... Myślałam, że ciasto będzie miało dziwny zapach i smak. Podczas urlopu zrobiłam to ciacho dla moich bliskich i wyszło naprawdę bardzo dobre! Nie tylko smak tego ciasta jest jego zaletą, ale przede wszystkim jego wygląd. Prezentuje się(...)cukier puder 2 łyżki, do dekoracji: dowolne drobne owoce Sposób przygotowania: Szpinak rozmrażamy i odsączamy na sitku. Jajka ucieramy z cukrami, do momentu aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy stopniowo olej. Szpinak odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody i dodajemy do ciasta. Mąkę pszenną i krupczatkę łączymy z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką
kulinarne odsłony patiSzybkie i proste w przygotowaniu ciasto z owocami na oleju. Powinno się udać każdemu. Sezon owocowy w pełni, więc zachęcam do wypróbowania przepisu. Ciasto jest puszyste, waniliowe i świetnie smakuje z owocami oraz kruszonką. Tak ładnie wyrasta, że nazywane jest nawet „niby drożdżowe”:). Mnie najbardziej smakuje ze szklanką mleka. Bardzo polecam (przepis dostałam od kolegi z pracy:)). Składniki(...)wymieszać z proszkiem do pieczenia. 4. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 4-5 minut. Następnie dodać olej, mleko i krótko wymieszać łyżką. Dodać przygotowaną mąkę i wymieszać mikserem. Ciasto wylać do przygotowanej blaszki, wyrównać. Kruszonka: 5. Składniki na kruszonkę zagnieść rękoma, aż uzyskamy sypkie okruchy. 6. Wierzch ciasta posypać
Mała Cukierenkaczubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki kakao 2 łyżki masła/margaryny Przygotowanie Ciasto. Czekoladę i rum rozpuścić w kąpieli wodnej do uzyskania płynnej masy. Ostudzić. Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać żółtka i ucierać do momentu, aż masa stanie się jednolita. Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać łyżkę cukru i dalej ubijać(...)białek - najpierw 1/4 całości. Następnie w małych porcjach dodawać na przemian mąkę i pianę z białek. Przygotowaną masę przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, dodatkowo smarując jej ścianki masłem powyżej ciasta. Ciasto piec około 25 minut. Wystudzić. Polewa czekoladowa Julii. Czekoladę i rum rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodawać stopniowo masło i łyżką mieszać do uzyskania jednolitej masy. Ostudzić
coolinarnastrefa.blogspot.com