ucierane ciasto - 3500 przepisów (strona:107/234)

Ciasto z rabarbarem 140

waniliowy3/4 szklanki olejuolejek waniliowy4 łodygi rabarbaruSposób wykonania:1. Jajka, ocet, cukier i cukier waniliowy ucieramy na puch, aż jajka zaczną bieleć.2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy porcjami do masy jajecznej i miksujemy na małych obrotach. Na koniec dodajemy olej i olejek waniliowy.3. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (34x26cm).4. Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki

Kuchnia domowa Ani
Tiramisu Cupcake 154

kawę do suchych składników. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier i ponownie ucieramy. Jajka roztrzepujemy. Dodajemy do utartego masła jajka, mleko oraz likier i wszystko razem miksujemy.   Mokre składniki mieszamy z suchymi za pomocą łyżki. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i wypełniamy je ciastem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzimy

Mania Gotowania
Karpatka 166

Garbatka" jest naprawdę bajecznie prosta w wykonaniu! Uwierzcie mi.  Składniki na ciasto: 1 szklanka wody 125 g masła 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie:Masło rozpuszczamy w garnku, dolewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Potem wsypujemy mąkę i ucieramy mikserem do powstania gęstej masy bez grudek. Po przestudzeniu wsypujemy proszek do pieczenia

Blondynka Gotuje
Kruche ze śliwkami 165

cukru Miękkie masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Pod koniec ucierania stopniowo dodawać żółtka. Do masy dodać mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Powstanie kruszonka. Blachę o wymiarach 34 x 42 cm wysmarować masłem. Równomiernie wyłożyć kruszonkę. Na całej powierzchni ciasta ułożyć połówki śliwek, skórką do dołu. Owoce obsypać cukrem waniliowym. Białka ubić na sztywno, pod koniec

Domowa cukiernia Ewy
Ciasto miodowe z orzechami 227

minut. W trakcie pieczenia część masy może spłynąć, ale wtedy wystarczy tuż po wyjęciu ciasta z piekarnika zgarnąć ją nożem z powrotem na ciasto. Ciasto studzimy na kratce.A teraz przyszedł czas na krem. Mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier trzcinowy i cynamon. Gdy mleko będzie gorące dodajemy kaszę mannę, cały(...)wystygnięcia, raz na jakiś czas mieszając, aby nie powstał kożuch.W misce ucieramy masło na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce zimnej kaszy, a na koniec esencję. Gdy masa będzie jednolita dzielimy ją na dwie części. Pierwszą smarujemy jeden placek ciasta, przykrywamy drugim, lekko go dociskamy. Drugi placek również smarujemy masą i przykrywamy trzecim krążkiem ciasta

Kulinarne przygody Gatity
Lawendowe ciasto z czereśnią i malinami 184

przygotowania:Do wysokiej miski wrzucamy masło, dodajemy cukier, cukier lawendowy i ucieramy, następnie dodajemy żółtka, jogurt i dalej miksujemy. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia - którą następnie dosypujemy do masy maślanej na przemian z mlekiem.Ostatnim krokiem jest ubicie z białek sztywnej piany, którą dodajemy do ciasta partiami - najpierw 1/3 - mieszamy, następnie resztę, lekko łącząc z ciastem

Słodkie Przyjemności
"Murzynek" 148

Bardzo proste ciasto na dużą blaszkę.     Składniki: -5 jajek -2 szklanki cukru -4 szklanki mąki -2 szklanki mleka -1 szklanka oleju -2 łyżki kakao -3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej -słoiczek dżemu -aromat Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, aromat, mleko i miksujemy. Dodajemy olej i miksujemy. Dodajemy przesiane kakao i miksujemy. Dodajemy dżem i mieszamy

Maminek kulinarny
Rogaliki z budyniem i marmoladą 223

Rogaliki z budyniem i marmoladą Bardzo prosty i szybki przepis na pyszne, pulchne i kruche rogaliki drożdżowe nadziewane budyniem i marmoladą. Palce lizać…!     Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki 5 dkg drożdży 200 g masła lub margaryny (można też użyć pół na pół) 200 ml gęstego jogurtu naturalnego 3 żółtka 4 łyżki cukru Nadzienie: 2 budynie waniliowe(...)Budyń studzimy *** *** Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, dodajemy jogurt, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej utarte żółtka, masło (lub margarynę) oraz drożdże z jogurtem i wszystko zagniatamy na jednolite ciasto *** *** Ciasto dzielimy na 4 części *** *** Każdą część rozwałkowujemy na kształt koła *** *** Następnie koło dzielimy na 8 części

Blog z Apetytem
Cukiniowa babka z cytryną i bakaliami 90

Czas Przygotowania : 10 min Czas Pieczenia : 1 h Gotowe w : 1:10 h   Cukinię marynujemy albo kisimy, a dlaczego by nie upiec ciasta? Ja postanowiłama robić babkę z cukini z bakaliami i wspaniale pachnącą cytryną. Składniki 2 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 3 jajka 1/2 szkl oleju 1 i 1/3 szkl. cukru(...)orzechy i żurawinę. 4 Ciasto przelewamy do formy pieczemy w temp. 180 stopni przez około 50 min (radzę nie sugerować się zegarkiem lecz skorzystać z metody tzw. suchego patyczka). Ja piekłam 15 min dłużej. 5 Upieczone ciasto pozostawiamy kilka minut w formie po czym delikatnie przenosimy na kratę do studzenia. 6 Wszystkie składniki do lukru ucieramy do momentu otrzymania białej

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Ciasteczka z zajączkiem 197

masła  100 g cukru pudru 250 g mąki tortowej 80 g budyniu waniliowego Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę i budyń (proszek).  Dokładnie mieszamy, aby składniki połączyły się. Ciasto schładzamy w lodówce (1 godzinę).  Zimne ciasto rozwałkowujemy, foremką wycinamy kółeczka  i odciskamy pieczątką wzorek z zajączkiem. Ciastka układamy

Pyszności Słodkości
Ciastka pieczarki 170

sody 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka kakao  dodatkowo butelka po wodzie mineralnej Margarynę z cukrem pudrem i żółtkami ucierać przez chwilę do uzyskania jednolitej konsystencji. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i sodę dodać do margaryny i wszystko wymieszać. Z ciasta formować małe kulki. Do miseczki wsypać kakao, maczać w nim gwint od butelki, a następnie wcisnąć go w kulkę ciasta

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Śliwki zapiekane pod kruszonką. 182

Uwielbiam śliwki, a pieczone po prostu ubóstwiam. Ciasta ze śliwkami goszczą u mnie bardzo często i cięszą się niesamowitym powodzeniem wśród domowników. Nieważne czy kruche, czy ucierane, czy muffiny- ważne żeby miały dużo śliwek ;) Takie właśnie jest śliwkowe crumble, które pod pyszną skorupką skrywa mnóstwo owoców skąpanych w przepysznym gęstym soku. Zaraz po wersji rabarbrowej ta ze śliwkami jest moją

DefinicjaSmaku
Babeczki czekoladowe z wiśniami - z Czarnego Lasu 159

składniki. Dolewamy olej i maślankę i miksujemy, aż masa będzie gładka. Przygotowujemy blaszkę i papilotki. Każdą papilotkę napełniamy ciastem, wciskając do każdej po 3-4 wiśnie.  Pieczemy ok. 25 minut w  temp. 180 stopni.  Wykonanie kremu: Ser ucieramy z cukrem i wanilią. Powoli dodajemy śmietankę (trzeba uważać na konsystencję, bo jeśli mamy twaróg to ser będzie twardszy

Mania Wypiekania
Ciasteczka budyniowe z wanilią 146

posypania 1. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Laski wanilii przecinamy wzdłuż i całą zawartość z środka dodajemy do ucieranych żółtek. 2. Do utartej masy przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i suchy budyń z torebki. Dodajemy masło i zagniatamy ciasto. Jeśli klei się do dłoni podsypujemy dodatkowo mąką. Gotowe ciasto odkładamy na pół godziny do lodówki. 3. Foremki wykładamy papierem

Apetyczna babeczka
Ciasteczka 169

170C a blachę wykładamy papierem do pieczenia (możemy użyć maty sylikonowej). Do dużej miski wkładamy miękkie masło i cukier. Ucieramy do lekkiej, puszystej masy. Dodajemy kakao i mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Miksujemy na mokry piasek. Następnie ciasto zagniatamy. Bierzemy kawałek ciasta i formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy na gruby placek. Układamy placki ciasta na blasze

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Ciasteczka kisielowe 227

łyżeczka skórki cytrynowej - 3 kisiele truskawkowe bez cukru - 20 łyżek mąki pszennej - ulubiony dżem (ja użyłam pomarańczowego) Przygotowanie: Margarynę ucieramy z cukrami, dodajemy kisiel, mąkę oraz skórkę cytrynową. Całość zagniatamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Z ciasta formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i pieczemy około 20 minut w 180 C. Przestudzone ciasteczka smarujemy dżemem i sklejamy

Zainspirowana w kuchni
Mazurek z orzechami i kajmakiem 205

misy miksera przesiać mąki, dodać cukier puder, cukier waniliowy, jajko i zimne masło pokrojone w kostkę. Końcówką do ucierania na wolnych obrotach ucierać do momentu, aż składniki się połączą. Przełożyć na blat lekko podsypany mąką, zagnieść i uformować kulkę. Odłożyć trochę ciasta a resztę uformować na papierze do pieczenia na kształt prostokąta o grubości około 0,5 centymetra. Odłożone ciasto

Ala piecze i gotuje
Ciasteczka budyniowe 243

Składniki: 250 g masła 100 g cukru pudru 250 g mąki tortowej 80 g budyniu waniliowego Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę i budyń (proszek). Dokładnie mieszamy, aby składniki połączyły się. Ciasto schładzamy w lodówce (1 godzinę). Zimne ciasto rozwałkowujemy i foremkami wycinamy różne wzory. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem

Salonik smaków
Bułeczki z czekoladą 161

pół szklanki mleka. Mieszamy aż składniki połączą się. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut. W dużej misce ucieramy żółtka i jajko z cukrem na puch. Dodajemy przesianą mąkę, ekstrakt, resztę mleka (ciepłe), szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Podczas zagniatania dolewamy wystudzone, rozpuszczone masło. Zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne i zacznie odchodzić od dłoni. Przykrywamy  ściereczką i odstawiamy

Amatorka kuchenna
Maślane ciastka z żurawiną 151

suszonej żurawiny,1 garść orzechów włoskich, 200 g masła,3 łyżki mleka,szczypta soli. Przygotowanie:   Masło ucieramy z cukrem białym i wanilinowym. Następnie dodajemy mleko, szczyptę soli nasionka z laski wanilii oraz powoli przesiewamy mąkę. Ciasto wyrabiamy ręcznie. Dodajemy żurawinę i orzechy. Ciasto dzielimy na 2 części. Z każdej robimy wałek o długości 30-35 cm. Następnie zawijamy

Aga w kuchni
1453.Babeczki słodko -kwaśne 184

być w temperaturze pokojowej.Masło utrzeć mikserem do białości, pod koniec ucierania dodać cukier i nadal ucierać. Wbić jajko i ucierać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać.Blachę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami . Między papilotki podzielić równo ciasto (ciasta będzie dość mało, ale tak ma być - mocno rośnie!). Na ciasto układać agrest, po 3 sztuki na każdą muffinkę

Moje domowe kucharzenie
Wieniec frankfurcki 439

dodawać i każde miksować ok. 1/2 minuty. Mąkę z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia , przesiać i dodać łyżkami do ciasta. Piekarnik nagrzewamy do 180 C , blaszkę pokrywamy papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40-45 minut. Krem: Żółtka ucieramy z  50 g cukru i z mąką ziemniaczaną. Dolać 125 ml mleka i zmiksować. Resztę mleka zagotować z resztą

Słodkości i nie tylko
Paczki 212

rozkruszamy, zasypujemy 1 lyzka cukru, 2 lyzkami maki i 0,5 szklanki mleka. Odstawiamy na chwile az rozczyn troche wyrosnie.Zoltka ucieramy z reszta cukru i cukrem waniliowym, dodajemy do nich letnie mleko i zaczyn drozdzowy, make i spirytus. Wyrabiamy ciasto. Na koncu dodajemy stopiona i przestudzona margaryne. Ciasto wyrabiamy do chwili jak bedzie odchodzic od reki.Formujemy z niego kulke

Przysmaki Karolki
Moja slabosc do czekolady 192

Czekolade rozpuszczamy w kapieli wodnej.Ucieramy maslo z cukrem do chwili uzyskania pulchnej, jasnej masy. Dodajemy po jednym jajku i nadal ucieramy, a nastepnie make z proszkiem do pieczenia i szczypta soli. Na koncu dodajemy posiekane grubo orzechy.Odlewamy czesc ciasta do miseczki z roztopiona czekolada i dokladnie mieszamy.Foremke keksowke natluszczamy maslem. Na dno wylewamy troche ciasta czekoladowego, nastepnie jasnego i ponownie

Przysmaki Karolki

Proponowane wyszukiwania