cukru pudru 1 jajko 1 cukier waniliowy 3/4 łyżeczki sody 320 g mąki pszennej kolorowe lentilki Wykonanie : W misce ucieramy masło z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i jajkiem na krem, następnie przesiewamy mąkę z sodą i zagniatamy ciasto. Stolnicę oprószamy mąką, rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy kształty (u mnie kwiatki). Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ozdabiamy
Cukiernia Pychotkicukru 2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml mleka Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka, wiórki kokosowe oraz wszystkie suche składniki na przemian z mlekiem. Foremki smarujemy masłem. Ciasto przelewamy do foremek, zostawiając od góry 1 cm wolnego miejsca. Pieczemy w temperaturze 160 stopni ok. 25 minut. Gotowe babeczki polewamy lukrem
Pyszności SłodkościKochani mam dla Was "stare ciasto" w "nowej szacie " :D To klasyczny Murzynek, który wzbogaciłam dodatkiem jabłek pokrojonych w dość dużą kostkę, polany pyszną białą
Ciasteczkowy Potwórzłotym opakowaniu 3 łyżki cukru pudru cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia kandyzowana skórka cytrynowa rodzynki Przygotowanie: masło ucieramy z cukrem na puch, dodajemy miód, cukier waniliowy, przesiewamy mąkę z proszkiem, dorzucamy skórkę oraz rodzynki, zagniatamy ciasto wkładamy do zamrażalnika na około 1 godzinę piekarnik nagrzewamy do temperatury 170*C, ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy, wycinamy gwiazdeczki, pieczemy
Luźna Kuchniajajko połączyło się z melasą. Utrzyj masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaj mąkę, melasę z jajkiem, i dalej ucieraj mikserem dopóty, dopóki składniki dobrze się nie połączą.Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Nabierz małą łyżeczką trochę ciasta, uformuj z niego kulkę i połóż ją na blasze. Układając kolejne kulki na blasze zachowaj stosowne odstępy między nimi, gdyż podczas
Grahamka, weka i kajzerkaDługi czas przymierzałam się do zrobienia tego ciasta aż w końcu udało mi się namierzyć w sklepie suszone śliwki. No i stało się. Ciasto wylądowało
ciastkarnia na kruchym spodzieposypania, Wykonanie;Przygotowujemy rozczyn z drożdży, 1 łyżki cukru i 5 łyżek mleka. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Żółtka i cukier ucieramy razem. Do mąki dodajemy resztę mleka, sól, olejek rumowy, utarte żółtka z cukrem i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Margarynę rozpuszczamy i letnią dolewamy do ciasta. Wyrabiamy. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto już urośnie formujemy pączki i nadziewamy
Anioły w kuchniposypania, Wykonanie;Przygotowujemy rozczyn z drożdży, 1 łyżki cukru i 5 łyżek mleka. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Żółtka i cukier ucieramy razem. Do mąki dodajemy resztę mleka, sól, olejek rumowy, utarte żółtka z cukrem i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Margarynę rozpuszczamy i letnią dolewamy do ciasta. Wyrabiamy. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto już urośnie formujemy nasze kaczusie. Ciasto
Anioły w kuchniTym razem zrobiłyśmy kokosanki w wersji ucieranej - wyjątkowo lekkie, puszyste i delikatne. Składniki: margaryna bezmleczna 100 g cukier puder 1/2 szklanki mąka kukurydziana 1/2 szklanki mąka
głodny alergikSezon na truskawki na blogu uważam za rozpoczęty. Mam nadzieje, że uda mi się wam pokazać jeszcze nie jeden słodki pomysł na wykorzystanie truskawek. Niby
ciastkarnia na kruchym spodzieOetkerkolorowe posypki i pisaki Dr. OetkerWykonanie:Patyczki moczymy w wodzie, nie moczymy ostrych końców, które będziemy wbijać w ciastka.Masło ucieramy z cukrem i jajem - do połączenia składników.Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia - wyrabiamy na gładkie ciasto.Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą, chłodzimy w lodówce min. 40 min. Schłodzone ciasto wałkujemy, podsypując mąką, na grubość około
kolorowotorcikowoprzelać do przygotowanej tortownicy o śr. 24cm oraz do dwóch małych foremek na tarteletki o śr. 10cm. Piec ok. 35-40 min w temp. 175st. Ostudzić. Wszystkie krążki ciasta przeciąć na trzy części. Małe biszkopty dodatkowo przeciąć na pół, tworząc dwa półkola. Krem: 1,5 litra mleka, 350g masła, 300g margaryny, 3 budynie waniliowe, szklanka cukru(...)białości - ok. 8-10 minut. Stopniowo dosypywać pozostały cukier. Następnie dodawać po łyżce masy budyniowej, stale ucierając. Całość ucierać ok. 15-20minut. Masę podzielić na pół. Do jednej część dodać stopioną na parze, przestudzoną białą czekoladę. Każdy blat ciasta mocno nasączyć herbatą. Następnie posmarować cienką warstwą dżemu, prócz tego blatu, który będzie na samej górze. Masą przełożyć krążki
Z miłości do słodkościłyżeczki proszku do pieczenia 1 jabłko Sposób Składniki dokładnie miksujemy. Jabłko obieramy, ucieramy na tarce o grubych oczkach. Na spód filiżanki kładziemy cześć potartego jabłka, na to wlewamy gotową masę, na wierzch ponownie kładziemy jabłka. Całość wkładamy do kuchenki mikrofalowej na około 3 minuty. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem
Kuchenne aromatycukier waniliowy, aromat, sok z cytryny i ubijamy. Następnie dodajemy twaróg, mleko w proszku, budyń i ucieramy wszystko na jednolitą masę. Na koniec dodajemy masło, skórkę z pomarańczy i mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Masę mieszamy delikatnie z białkiem. Gotową masę wylewamy na spód ciasta i wkładamy do gorącego piekarnika (180 stopni). Pieczemy ciasto przez 45 - 60 minut. Po upieczeniu studzimy
Projekty ze smakiemzmielonego sera białego 1/2 szklanki cukru 3 jajka 5 łyżek kaszy manny 5 łyżek mąki ziemniaczanej 150 g kakaowych herbatników ( typu petit beurre ) wiórki kokosowe do posypania ciasta przepis Do miski przekładamy gotową masę makową z puszki, dodajemy miękkie masło, żółtka i jajka, wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia.Wszystko dokładnie miksujemy aż uzyskamy jednolitą masę. Na dnie formy wyłożonej(...)lekko studzimy. Do drugiej miski przekładamy zmielony twaróg i ucieramy go z cukrem oraz jajkami, w trakcie ucierania wsypujemy kaszę manną oraz mąkę ziemniaczaną. Tak przygotowaną masę serową rozprowadzamy na upieczonym spodzie makowym a na wierzchu rozprowadzamy pozostałą część masy makowej. Ciasto pieczemy około 60-70 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st.C. Upieczone ciasto posypujemy wiórkami kokosowymi
Smakowite DaniaDzisiaj coś dla miłośników kawy i czekolady tj. muffinki czekoladowo kawowe Składniki: Ciasto: - 120g cukru - 130g mąki pszennej - 100g jogurtu naturalnego - 70g masła - 80g posiekanej gorzkiej czekolady - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżeczki kakao - 1/2 szklanki kawy (3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej) - łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem: - 250g serka mascarpone - 200g śmietany 30% - 50g cukru pudru - 50ml likieru(...)kawowego Zaczynamy od zaparzenia w połowie szklanki kawy rozpuszczalnej – tak 3 łyżeczki. Kiedy kawa ostygnie ucieramy masło z cukrem. Następnie dodajemy jogurt, kawę i dalej mieszamy. Potem wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, posiekaną czekoladę i dolewamy ekstrakt. Tak gotowe ciasto na nasze muffinki przekładamy do papilotek – tak do wysokości 3/4 i pieczemy przez
Kuchenne Wariacjewiększej!) W sporej misce umieszczamy jajka i cukier, a następnie ucieramy (można mikserem), aż masa stanie się biała i puszysta. Wlewamy miód, dodajemy przyprawę korzenną, mieszamy. Do miski wsypujemy początkowo około połowę mąki i sodę. Mieszamy najpierw drewnianą łyżką, a później wykładamy ciasto oraz resztę mąki na stolnicę/blat i zagniatamy. (W przepisie, który dostałam od czytelniczki jest uwaga
Ratunku obiadpieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty. 2. Masa ajerkoniakowa: Z mleka odlewam 100 ml. Pozostałe mleko gotuję z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budyń. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę(...)Stopniowo dodaję zimny budyń. Na końcu do masy wlewam ajerkoniak. Wszystko razem ucieram. Masą przekładam upieczony biszkopt. 3. Galaretki rozpuszczam w 750 ml wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Winogrona obieram z kiści. Z brzoskwini usuwam pestkę i kroję w półplasterki. Winogrona i brzoskwinię układam na wierzchu ciasta. Owoce zalewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki
Tradycyjna kuchnia Kasikolejny styczniowy tydzień właśnie się rozpoczyna. Aby Wam osłodzić ten poniedziałkowy poranek prezentuję ciasto "Kostka Rubika". Jest przy nim nieco zabawy, więc polecam to ciasto przede wszystkim lubiącym tworzyć takie ciastowe składanki. Jedno trzeba przyznać - efekt jest niesamowicie pyszny. Smacznego! BISZKOPT KAKAOWY Składniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 3/4 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao(...)gotującego się mleka wlać rozrobiony cukier z budyniem, gotować do uzyskania dość gęstej konsystencji). Ugotowany budyń studzimy. Potem margarynę ucieramy stopniowo dodając budyń. Dodatkowo: 4 tężejące galaretki - każda w innym kolorze, każda rozpuszczona w 300 ml gorącej wody Złożenie ciasta: 1. Kakaowy biszkopt 2. Połowa masy 3. Układamy paski biszkopta jasnego zostawiając równe przerwy pomiędzy paskami (przerwy o szerokości
psgotujemyłyżki kakao 2 łyżki cukru Ponadto: 30 g wafli ryżowych naturalnych, bez dodatków Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x24cm). Wkładamy do nagrzanego
e-PrzepisyKulinarneblaszce). Następnie chowamy je w lodówce na około 1,5-2 godziny. Po wyjęciu ciasto należy nakłuć widelcem, by podczas pieczenia za bardzo nie urosło i piec około 15-20 minut w dobrze rozgrzanym piekarniku (180 stopni).W międzyczasie przygotowujemy masę czekoladową. Trzy całe jaja ucieramy z cukrem do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozpuszczamy czekolady w kąpieli wodnej (w przepisie
WeAreCrazykokosowych cukier puder do posypania Wykonanie: W misce ucieramy masło ma puch. W innej misce ucieramy jajka z cukrem, aż do rozpuszczenia się cukru. Do masła pomału dodajemy jajka cały czas miksując. Następnie dodajemy jogurt, mąkę, skórkę, proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy, (u mnie okrągła szklana forma do tarty o średnicy
Kulinarne przygody Gatity