Uwielbiam drożdżowe wypieki. Co prawda trzeba być cierpliwym i czekać, aż ciasto wyrośnie, ale później jesteśmy smakowicie wynagradzani :) Mam nadzieję, że poniższe zdjęcia zachęcą Was do zakasania rękawów i zrobienia tej prostej, pięknie pachnącej, mięciutkiej, rozpływającej się w ustach strucli. Składniki: 30 g świeżych drożdży 4 łyżki cukru 5 łyżek mleka 300 g mąki 4 żółtka 1 cukier(...)dodajemy tyle mąki, aby powstała masa o konsystencji gęstej śmietany. Mieszamy. Zostawiamy w cieple. 2. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem. 3. Gdy rozczyn podwoi objętość, dodajemy utarte żółtka, cukier waniliowy, 2 łyżki mleka i letnie stopione masło oraz pozostałą mąkę. Ciasto wyrabiamy drewnianą łyżką (lub mikserem z hakiem). 4. Gdy zacznie odchodzić od łyżki/ haka, rozwałkujemy
Domowa Cookierenka Agikawy rozpuszczalnej, rozpuszczone w 4 łyżkach wrzącej wody) Śmietanę ubijamy na sztywno. Krem mascarpone ucieramy z cukrem i kawą. Do utartego serka dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Krem dzielimy na 3 części. 1/3 kremu wkładamy na pierwszy blat ciasta. Rozsmarowujemy i wygładzamy. Przykrywamy drugim blatem. Na wierz dajemy kolejną 1/3 kremu. Rozsmarowujemy i wygładzamy
Made By Mom And SonDziś dla odmiany coś słodkiego :) Pyszna szarlotka z przepisu mojej mamy i przez nią upieczona, świeżutka, pachnąca Polecam :) Składniki Ciasto - 25 dkg. miękkiego masła roslinnego - 1 i 1/2 szklanki cukru - 6 jajek - 3 szklanki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - 1 i 1/2 łyżki śmietany Nadzienie - 1 kg. jabłek - 1-2 łyżki cukru - cukier waniliowy Dodatkowo - cukier(...)cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodawać żółtka, następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucierać, z białek ubić sztywną pianę dodać do utartej masy delikatnie wymieszać łyżką. Wysmarowana tłuszczem blachę wyłożyć papierem dopieczenia, wylać na blachę połowę ciasta, równo rozprowadzić, nałożyć przygotowane nadzienie. Do drugiej części ciasta dodać śmietanę, wymieszać i zalać nadzienie jabłkowe. Piec w nagrzanym
Kuchnia z widokiem na ogródoleju łyżeczkę proszku do pieczenia około 2 szklanki przesianej mąki. Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią na puszystą masę. Dolewamy mleko i olej. Łączymy dokładnie ze sobą. Ja robię to mikserem. Dodaję mąkę, proszek do pieczenia i mieszam, mąkę dosypuję partiami, do momentu aż będzie bardzo gęste ciasto. Ilość mąki to przysłowiowe „ile zabierze”. Jak ciasto będzie bardzo gęste
ladykitchenzgęstnieje. Gdy będzie gotowa to odstawiamy ją do przestudzenia. Ucieramy margarynę z cukrem na biały puch. Na koniec dodajemy stopniowo ostudzony budyń. Kawę rozpuszczamy z kilku łyżkach wody tak aby uzyskać bardzo intensywny napar. Gdy kawa będzie zimna można wlać ją do masy i dokładnie wymieszać. Ciasto kroimy na 3 lub 4 krążki. Każdy z nich możemy napączować alkoholem
ciastkarnia na kruchym spodziekakao (opcjonalnie)Polewa:100 g czekolady gorzkiej (ewentualnie mlecznej)50 g masłaProste Czekoladowe Ciasto - Sposób przygotowania:W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę wraz z z masłem. Studzimy do momentu w którym czekolada całkowicie ostygnie, jednak nadal pozostanie płynna.Białka jaj ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie powoli, ciągle mieszając wlewamy czekoladę
Słodka StronaMleko podgrzewamy z wiórkami kokosowymi. zostawiamy do lekkiego ostudzenia. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem i 1 łyżką zimnej wody. Dodajemy do nich tłuszcz, mąkę i mleko z wiórkami i esencję. Białka ubijamy z 4 kroplami octu na sztywną piane, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni, szklaną formę
Kulinarne przygody Gatitykanapka z ciastem drożdżowym i jakimś smakowitym dżemem, do tego owocowa herbatka albo mleko. Mniam! :) Jadacie słodkie śniadania? Czy raczej jesteście z tych mięsożernych jak mój eM? Zapraszam na ciasto drożdżowe z kruszonką - mój przepis podstawowy :) "Składniki:1/2 szklanki ciepłego mleka (125 ml)40 g drożdży200 g masła1 szklanka cukru pudru2 żółtkajajko3 szklanki (300ml) mąkiew. 3 łyżki suszonych wiśni(...)wrzucamy pokruszone drożdże i rozrabiamy.Do robota kuchennego (albo do miski) wrzucamy miękkie masło, wsypujemy cukier i ucieramy. Gdy masa będzie jednolita dodajemy jajko i żółtka i dalej mieszamy, do uzyskania jednolitej puszystej masy.Do ubitej masy przesiewamy mąkę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Następnie na jednej stronie ciasta wgniatamy suszone winie, a na drugiej rozsmarowujemy zmielona skórkę pomarańczową
Słodkie Przyjemnościdodajemy stopniowo mąkę. Gotowym ciastem wylepiamy średniej wielkości blaszkę (około 23x34cm jeśli wolicie wyższe lub szerszej jeśli ciasto ma być niższe), wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą, lub wyłożoną papierem pergaminem. Twaróg mielimy, jeśli nie jest homogenizowany. Białka oddzielamy od żółtek. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy żółtka i stopniowo twaróg, ciągle ucierając. Gdy masa jest(...)dodajemy bakalie. (Rodzynki najlepiej sparzyć wrzątkiem, przecedzić przez sito, a następnie wymieszać razem z mąką i dodać do masy serowej – wtedy nie opadną na dno). Masę serowa wylewamy na ciasto i pieczemy około 40 minut w 180 ⁰ C (jeśli ciasto jest pieczone w większej blaszce, czas pieczenia skracamy). Około 10 minut przed końcem pieczenia, przygotowujemy masę kokosową. Białka ubijamy
Smakowy Rajkanapek, jak i jako dodatek do zup, gulaszy. Bagietki pszenno-żytnie ekspresowe (rustykalne bagietki) Składniki na 4 bagietki: -250 g mąki pszennej typ 650 + ok 100 g do podsypywania ciasta -250 g mąki żytniej chlebowej (do wypieku domowego chleba) -50 g świeżych drożdży lub 1 op. suszonych drożdży -250 ml ciepłego mleka -100 ml wody -2 łyżki masła lub margaryny(...)być gorące, aby nie zabić drożdży) dodajemy pokruszone drożdże, masło lub margarynę, wsypujemy cukier, sól i ucieramy do rozpuszczenia, dodać wodę i mieszamy. Zaczyn wlewamy do misy robota. Łączymy oba rodzaje mąki i stopniowo dosypujemy do misy z zaczynem, mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Miskę natłuszczamy olejem i przekładamy do niej ciasto, przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy aż ciasto podwoi
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięherbatników przełożonych masą budyniową z soku marchwiowego, otoczona puszystą kremówką i ozdobiona wiórkami czekoladowymi- lekka, podzielna i przeurocza :) Wariantów tego ciasta w internecie jest mnóstwo, pierwszy raz przygotowując to ciasto upiekłam biszkopt, zrobiłam masę na 2 budyniach, bez cukru i z większą ilością masła, jednak masa była za mocno maślana, kwaskowa i mało 'kubusiowa', tym razem zmieniłam proporcje i krem(...)zgęstnienia masy. Masę ostudzić i zmiksować z miękkim masłem- dodawać je łyżka po łyżce, nie przerywając ucierania. Składanie: Na spód blaszki, wyłożonej folią aluminiową, ułożyć herbatniki, wylać masę kubusiową, na którą wykładamy kolejno: herbatniki, ubitą warstwę kremówki, korę czekoladową. Ciasto wstawić do lodówki. Smacznego! :) Wpis zawiera lokowanie produktu: * wiórki ciemne- Słodki Świat
Kraina Miodem PłynącaMocno czekoladowe ciasto w małej formie z dodatkiem orzechów. Przygotowanie: 25 minut Koszt: tanie Troszeczkę odpoczniemy od kaszy jaglanej, za to przejdziemy w świat czekolady :) Dzisiaj przygotowałam dla Was super przepis na mocno czekoladowe ciasto z mnóstwem orzechów w środku. Wilgotny murzynek z chrupiącą wstawką. Szybko się go robi i zasmakuje każdemu. Zamiast orzechów możecie dać inne ulubione dodatki(...)mlekiem i studzimy. Orzechy kruszymy na mniejsze kawałki. Masło utrzeć ze słodzikiem potem dodajemy jajka i ucieramy dalej. Na koniec wlewamy rozpuszczoną czekoladę i łączymy składniki. Dosypujemy orzechy i mieszamy łyżką. Małą formę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni 45 minut do suchego patyczka. polewa Czekoladę rozpuszczamy z masłem
Zdrowie i pysznie na talerzuskładniki na spód zagniatamy na jednolitą masę. Ciastem wylepiamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach ok. 24x36 cm, a następnie nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia. Masa serowa: Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy z cukrem na jasną, gładką masę. Następnie(...)dodajemy wiórki kokosowe i ponownie miksujemy. Gdy masa zacznie przypominać grudki przerywamy ucieranie. Kruszonkę równomiernie rozkładamy na masie serowej. Możemy delikatnie wcisnąć kruszonkę w masę (dosłownie parę milimetrów). Sernik wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 60-70 minut. Po 20 minutach pieczenia wierzch ciasta przykrywamy folią aluminiową, by wiórki się nie przypaliły. Po upieczeniu sernik studzimy przy
MyCookBook.plwiec trochę mniejsze wyrzuty sumienia-Hihi :) Ale na pewnowarto wypróbować ten pomysł.Nadzienie może być dowolne,co lubicie-marmolada,dżem,nutella,ugotowany budyń. Spróbujcie koniecznie!! Składniki: (na ok.16 sztuk): CIASTO: 400g mąki pszennej, 50 g świeżych drożdży, 50g cukru, ½ szklanki mleka, 150g masła, ½ łyżeczki soli, 1 jajko, 2 żółtka, DODATKOWO: 1 żółtko+1 łyżka mleka do posmarowania pączków, Nadzienie(...)Mąkę mieszamy z solą. Masło roztapiamy i studzimy. Do miski wbijamy jajko i żółtka, dodajemy cukier i ucieramy chwilkę mikserem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy podrośnięty rozczyn. Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło. Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Najlepiej ciasto wyrobić przy pomocy miksera
Swojskie jedzonkomiejsce do wyrośnięcia *** *** Masło roztapiamy i odkładamy do przestudzenia. Do miski wbijamy jajko i dodajemy żółtka oraz cukier, ucieramy. Wsypujemy mąkę i sól. Dodajemy piwo i rozczyn, mieszamy i wyrabiamy przez około 10 minut – najlepiej to robić robotem z hakiem. Ciasto będzie dość luźne *** *** Następnie dodajemy roztopione masło i wyrabiamy jeszcze do momentu, aż masa będzie jednolita *** *** Ciasto przykrywamy
Blog z Apetytem