podania PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Oddzielam żółtka od białek. Krok 2. Do miseczki wlewam śmietanę, dodaję żółtka, mąkę, cukier, szczyptę soli - wszystko dokładnie ucieram. Dodaję banany pokrojone w kostkę - mieszam. Krok 3. Ubijam pianę z białek - dodaję do ciasta i delikatnie mieszam. Na patelni rozgrzewam tłuszcz, nakładam łyżką porcje ciasta i smażę na niewielkim ogniu z każdej strony na złoty kolor
Moja Książka Kucharskablaszki, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiekamy około 15 minut. Studzimy. W międzyczasie rozwałkowujemy resztę ciasta, podsypując obficie mąką i wycinamy paski, aby zrobić kratkę na koniec. W dużej misce ucieramy miękkie masło, cukier waniliowy i 200g cukru pudru. Ucieramy, aż masa zrobi się biała i gładka dodajemy wtedy po jednym żółtku
Piekę, bo lubięcukrem pudrem (jeżeli pomijamy cukier, to ucieramy same masło). Następnie dodajemy na przemian serek waniliowy i mleko w proszku, nie przerywając ucieranie masy. Na koniec dodajemy odrobinę alkohol i dokładnie mieszamy (ma powstać gładki krem). Warstwy ciasta : I. herbatniki II. połowa mlecznej masy III. warstwa herbatników IV. masa krówkowa V. warstwa herbatników VI. druga połowa mlecznej masy VII. warstwa
charlotte gotujekakao naturalnego ~płaska łyżeczka proszku do pieczenia ~do posypania cukier perlisty (ja użyłam posypki waniliowej) Sypkie składniki przesiewamy do miski. Masło ucieramy z cukrem, wciąż ucierając dodajemy jajko. Do masy maślanej powoli, stopniowo dodajemy sypkie składniki. Ciasto trzymamy w temp. pokojowej przez ok. 10-15 minut. Następnie z masy formujemy wałek (na blasze wyłożonej papierem do pieczenia). Smarujemy go roztrzepanym
chili & sugarmąki ziemniaczanej, sól, Wykonanie; Ziemniaki gotujemy, ostudzone przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy jajka i mąkę ziemniaczaną.Dodajemy sól i dokładnie ucieramy na gładką masę.Formujemy kulki o średnicy 5 cm. Lekko spłaszczamy i robimy dziurkę.Ciasto wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy pod przykryciem do wypłynieica na wierzch, potem jeszcze 2 minuty
Anioły w kuchnistolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder i proszek do pieczenia, mieszamy. Dodajemy żółtka, pokrojone masło, aromat migdałowy i zagniatamy szybko ciasto. Ciastem wykładamy tortownice (27 cm) wkładamy do lodówki. Masa serowa. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Następnie dodajemy miękkie masło. Ucieramy. Dodając ziarenka z laski wanilii. Dodajemy ser, budyń i cukier waniliowy – miksujemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiśmietanki 30%, 1 śmietan fix, 3 łyżeczki kremu mleczny migdał Karmello, orzechy laskowe w mlecznej czekoladzie Karmello . Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka i miksujemy, dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Przekładamy ciasto do papilotek (mi wyszło 6 babeczek). Babeczki pieczemy ok. 20 minut w 175 stopniach. Podczas pieczenia ubijamy schłodzoną kremówkę ze śmietan fixem. Gdy śmietana
Aga w kuchniPuszyste i wilgotne ciasto, kwaskowate owoce i puszysta, słodka pianka bezowa to niezawodny sposób na pyszne ciasto z sezonowymi owocami. U mnie w roli głównej śliwki... moja miłość Zapraszam na małe co nieco Ciasto ze śliwkami i bezową pianką SKŁADNIKI: (na formę o wymiarach 25cmx25cm) Ciasto: 3 żółtka ¾ szklanki cukru 15g cukru waniliowego ¾ szklanki kwaśniej śmietany(...)łyżki oliwy Owoce (u mnie śliwki) Bezowa pianka: 3 białka 100g drobnego cukru WYKONANIE: Żółtka jajek ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy śmietanę a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na końcu dolewamy 3 łyżki oliwy. Miksujemy aż ciasto będzie jednolite. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy koło siebie dowolne owoce. Najlepsze będą
Pyry na Gazciasto do ostygnięcia na około 10-15minut, troszkę stwardnieje i wtedy ciasto wyjmujemy z blaszki. Tak trzeba upiec kolejne 5 porcji ciasta. Krem orzechowy:4. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać żółtka i ucierać mikserem na średnich obrotach jeszcze przez około 3 minuty. Wsypać orzechy, wymieszać. 5. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny. Następnie dodać
Mała Cukierenkałyżka* duże jajka – 2 szt* olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Mąkę przesiewamy z cukrami i proszkiem do pieczenia.Jajka ucieramy z serem białym , a następnie wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy – ma powstać gęste ciasto.W dużym garnku rozgrzewamy olej , z serowego ciasta formujemy kulki , spłaszczamy i delikatnie wrzucamy na olej.Smażymy na złoto ok.4 minuty , a następnie odsączamy na papierowym
Ostra na SłodkoBabka z polewą czekoladową...Lekko wilgotna, dość słodka.Polana mleczną czekoladą.Łatwa do zrobienia i pyszna w smaku.Zapraszam! Komu kawałek?Składniki:250 g mąki pszennej;2
Gospodyni Miejskasłonecznika łuskanego1/2 szkl. cukru brązowego1 kostka margaryny2 jajka2 łyżeczki proszku do pieczenia1 opakowanie cukru waniliowego lub 2 kopiaste łyżki domowegoPrzygotowanie:W misce ucieramy margarynę z cukrem i jajkami. Dodajemy bakalie, mąkę, otręby, proszek do pieczenia i wyrabiamy ciasto (jeśli potrzeba - dodajemy mąkę lub gęsty jogurt naturalny).Ręką formujemy kluki, spłaszczamy i układamy ciasteczka na blaszce.Pieczemy ok. 25 minut
CzarnawisienkaJeszcze nikt mi nigdy nie powiedział, że nie lubi ciasta ze śliwkami!, kwaskowatość śliwek została przełamana lukrem i wyszło idealnie. Składniki na dużą prostokątną blaszkę
Apetyczna babeczkaSezon na śliwki trwa a my robimy tunele śliwkowe, można ciasto zwinąć i zrobić roladę ale ja wolę je w formie tunelu. Wygląda trochę inaczej ale jest tak samo pyszne :) Przygotowanie ciasto to tylko 20 minut a do kawy jest idealne . Składniki: ciasto 8 żółtek 4 białka 80 g mąki uniwersalnej 20 g maki ziemniaczanej 100 g cukry(...)powoli dodajemy cukier i makę cały czas ubijając. Ciasto przelewamy do prostokątnej blachy wyłożonej papierem pergaminowym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 C przez 8 minut. Po upieczeniu ciasto przekładamy na wilgotną ścierkę i skręcamy je jak roladę. Pozostawić do wystygnięcia. W misce ucieramy serek ze śmietaną i cukrem - gotową masą wykładamy
Niezły Młynekkorzennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: 1 białko szklanka cukru pudru opcjonalnie: barwniki spożywcze/posypki/pokruszone orzeszki Masło ucieramy z cukrem w miarę szybko - najlepiej w tym celu użyć miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Dodajemy resztę składników poza mąką i miksujemy do ujednolicenia masy. Stopniowo dosypujemy mąkę, za każdym razem dokładnie łącząc ją z zawartością
sama złodyczżółtka- 1 jajkoNadzienie:- 50 g cukru- 1 cukier waniliowy- 2 łyżeczki cynamonu- 2 białkaPrzygotowanie:Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, żółtkami i całym jajkiem. Dodajemy przesianą mąkę i szybkimi ruchami wyrabiamy ciasto.Cukier mieszamy z cukrem waniliowym i z tartym cynamonem. Ciasto dzielimy na pół. Każdą część wałkujemy na cienki prostokąt, smarujemy rozmąconymi białkami, posypujemy cynamonowym cukrem.Prostokąty zwijamy w rolady
Zainspirowana w kuchnikrotnie zmielony)2 jajka3/4 szklanki cukru2 budynie waniliowe3/4 kostki margaryny3/4 szklanki mleka1 puszka brzoskwiń1. Wszystkie składniki na ciasto wyrobić na gładką masę. 3/4 masy wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Resztę owinąć folią i wstawić do zamrażarnika. 2. Ucierać margarynę dodawać stopniowo jajka i cukier. Jeśli masa się nam zważy to należy przelać ją do rondelka i na bardzo
UgotujmyTo.plbudyniu waniliowego 100 g drobnych rodzynek 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy oraz: 1 żółtko do posmarowania kratki z ciasta. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z 200 g cukru. Stopniowo dodawać ser i żółtka, po jednym. Ucierać aż składniki połączą się. Dodać mąkę ziemniaczaną lub budyń. Wsypać rodzynki i skórkę. Wymieszać. Białka ubić na sztywno
maniapieczeniamąki 1 puszka brzoskwini Cukier puder do posypania Tłuszcz do formy Wiórki kokosowe Wykonanie: Amoniak mieszamy w ciepłym mleku. Żółtka ucieramy z margaryną, dodajemy całe jajo, śmietanę i mąkę- mieszamy dokładnie i łączymy z roztopionym w mleku amoniakiem. Ciasto wykładamy na stolnicę dobrze posypanej mąką. Literatką wycinamy w brzoskwiniach kółka, które nakładamy na wcześniej wycięte owalne ciasteczka. Gotowe jajeczka
Tradycyjna Kuchniacałej pomarańczy1 łyżeczka proszku do pieczenia WINIARYsok z połowy pomarańczy100 g gorzkiej kuwertury0/5 szklanki obranych orzechów włoskich i laskowychMasło ucieramy z cukrem, jajkami, sokiem i skórką z pomarańczy.Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przyprawą i kakao, mieszamy.Przekładamy ciasto do formy i pieczemy około 25 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Upieczone ciasto nakłuwamy patyczkiem
Mienta blogjajka. Może się zdarzyć, że marcepan nie chce nam się ładnie rozprowadzić - należy wtedy masę (w misce w której ucieraliśmy) włożyć na chwilę do kąpieli wodnej i podgrzać, aż do momentu kiedy wszystkie składniki zmiękną. Następnie dodać mąkę. Tak przygotowane ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na prostokąt o wymiarach 18 x 26 cm (fot.1). Piec 20 minut
Świat Ciastaprzecież chętnie traktujemy jako motywy ozdobne współtworzące plastykę kuchenną. Taką w nieco rustykalnym stylu. Ciasto marchewkowe Proste i z dr owe ciasto marchewkow e może stać się naszym sposobem na przełamanie późnozimowej monotonii codzienności. Kolor i smak uzupełnią się wówczas doskonale. Ciasto marchewkowe Składniki : Ciasto: 350 g marchewki po odsączeniu 4 jajka 1 szklanka cukru 16 g cukru waniliowego(...)wysokich obrotach. Stopniowo dodajemy cukier oraz cukier waniliowy, cały czas miksując. Wlewamy olej, zmniejszamy obroty miksera i chwilkę ucieramy. Wsypujemy wszystkie suche składniki i miksujemy tylko do momentu połączenia się wszystkich składników. Do masy wsypujemy startą marchewkę i orzechy, delikatnie mieszamy ciasto łyżką. Wylewamy ciasto do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni i pieczemy
KulinarneImpresje.plblaty.3. Robimy masę budyniową: na mleku gotujemy budyń z cukrem. Studzimy.4. Masło / Margarynę ucieramy i stopniowo dodajemy zimny budyń.5. Robimy masę czekoladową: masło podgrzewamy, dodajemy pokrojone w kostkę obie czekolady, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy do czekolady odsączone rodzynki i połowę alkoholu.6. Przekładamy ciasto (od dołu):biszkopt posmarowany dżemem z czarnej porzeczki połowa masy budyniowejdrugi biszkopt skropiony resztą alkoholudruga połowa
Kuchnia domowa Aniwaniliowy, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, szklanka oleju, 2 łyżki kakao, 3 łyżeczki cynamonu, Wykonanie; Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej,kakao, cynamon. Miksujemy. Na koniec dodajemy startą i odciśniętą cukinię. Mieszamy. Ciasto przelewamy do formy. Pieczemy w 180-200 stopniach około 45-50 minut
Anioły w kuchniwaniliowy, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, szklanka oleju, 2 łyżki kakao, 3 łyżeczki cynamonu, Wykonanie;Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej,kakao, cynamon. Miksujemy. Na koniec dodajemy startą i odciśnietą cukinię. Mieszamy. Ciasto przelewamy do formy. Pieczemy w 180-200 stopniach około 45-50 minut. Źródło; http://www.ewawachowicz.pl
Anioły w kuchniSzybkie i bardzo aromatyczne ciasto, dodanie soku z cytryny i starcie skórki sprawia, że zapach i smak pobudza nasze zmysły. Podaję przepis na 18-20 babeczek:Składniki na ciasto cytrynowe: 4 duże jaja lub 5 jeśli są małeJaja rozbijamy do miski i ważymy je, waga jaj jest wyznacznikiem reszty składników, u mnie jaja ważyły 20 dag, więc przygotowałam(...)łyżeczka proszku do pieczenia1 i 1/2 cytryny jeśli są duże, lub 2 małe1. Jajka z cukrem i margaryną ucieramy na puszysta masę,(ja użyłam miksera). Dodajemy połowę mąki, sok z cytryn, oraz ścieramy skórkę z obu cytryn do ciasta. Dodajemy drugą połowę mąki i proszek do pieczenia. 2. Przygotowujemy foremki na babeczki, ja używam silikonowych. Piekarnik rozgrzewamy
Apetyczna babeczkapamięć ponieważ korzystam nieustająco. Ale to nic bo i tak znalazłam w niej kilka fajnych przepisów, inspirujących wielce, dających duże pole manewru w kwestii doboru np. dodatków. Wieczorem zagniotłam ciasto a rano bułeczki napełniłam nie wiśniami tylko powidłem. Naprawdę zapachniało jesienią!!! 10 bułek zniknęło razem z kakao nim się spostrzegłam... Buchty z powidłem 30 g świeżych drożdży(...)łyżeczek powidła śliwkowego do posmarowania pozostałe białka do posypania cukier puder W misce mieszamy mąkę, sól i skórkę cytrynową. Żółtka ucieramy z cukrem a następnie łączymy z mlekiem, drożdżami i przestudzonym masłem. Dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy, wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłym miejscu lub na noc do lodówki. Po wyrośnięciu ciasto odgazowujemy (jeśli było
Dzieje kuchennej WiewióryOdkąd zaczęłam pisać bloga, zupełnie zmieniło się moje podejście do gotowania. Niegdyś, mając jakiś sprawdzony przepis,na okrągło, monotonnie piekłam ciasto w ten sam sposób, dodając te same owoce czy też przyrządzałam jakąś potrawę tak,jak zwykle, bez żadnych udziwnień. Byleby było co zjeść i jakoś to smakowało.Teraz, chociaż piekę ten sam sernik, co kilka lat temu(...)następnie na pianę, dodając pod koniec ubijania połowę cukru kryształu. Dzięki temu białka będą lśniące, zwarte i trwalsze niż zazwyczaj. Żółtka ucieram z pozostałym cukrem kryształem. Dodaję pokruszony ser (można zmielić, jeśli ktoś nie lubi drobinek sera w cieście), mleko, cukier puder i miksuję bardzo dokładnie. Do masy delikatnie, przy pomocy szpatułki, wmieszałam białka. Masę podzieliłam na dwie równe
W kuchni Karmel-itkiwlać na gotujące się mleko, cały czas mieszać do czasu aż kasza zgęstnieje, odstawić do wystygnięcia. Masło ucieramy na jasną i puszystą masę z cukrem pudrem, do masła dodajemy po łyżce zimnej kaszy i dokładnie miksujemy na puszysty krem. Pierwszy blat ciasta smarujemy połową kremu, na to wykładamy kolejny blat ciasta smarujemy pozostałą częścią kremu, przykrywamy trzecim blatem i polewamy
RAROSSAmleka (używam mleka skondensowanego) pół łyżeczki soli pół łyżeczki aromatu lub ekstraktu z wanilii Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól przesiewamy. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. Jajka ucieramy dokładnie z cukrem i wanilią, aż do uzyskania jasnej masy. Cały czas miksując na najniższych obrotach, dodajemy partiami przesiane
Mania Gotowania