tuńczyk - 4768 przepisów (strona:45/318)

sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym 258

Cześć :D Ja o tym tuńczyku nawijam i nawijam :D Ale przyznam się, że w promocji w markecie udało mi się kupić kilka puszek w tańszej cenie :P Bardzo lubimy wszelakiego rodzaju ryby w różnych postaciach. W postaci puszek również :D Jak brakowało mi weny w kuchni, bo tak się zdarzało, przeglądałam szafki w kuchni a co tam ja miałam(...)takiego. Różne produkty się znajdowały. Tuńczyk jakoś zahaczał mi o rękę...Stwierdziłam, że to znak jakiś i coś z niego zrobić trzeba :D Sałatka :D Składniki:  * puszka tuńczyka w sosie własnym lub oleju roślinnym * 8 dkg makaronu ryżowego * ogórek kiszony ok 2 sztuk * kukurydza * majonez * czerwona cebula * papryka * koperek * żółty ser * sól, pieprz Tuńczyka odcedziłam z zalewy. Makaron ugotowałam

Pieprzyć z Fantazją
Szpinakowo-bazyliowe ptysie z tuńczykiem, twarożkiem i warzywami 226

genialne pomysły ;) Te ptysie wyszły tak pyszne, że od razu po spróbowaniu pożałowałam, że przygotowałam ciasto z połowy normalnej porcji. Intenstywnie zielone ciasto (bez sztucznych barwników!) szpinakowo-bazyliowe z tuńczykiem, ziołowym twarożkiem i wiosennymi warzywami. Z jednej strony danie jest sycące, a jednak bardzo lekkie w smaku. Idealne na kolację lub jako przekąska na wszelkiego rodzaju garden party i wiosenne(...)gałązkę bazylii) 2 jajka szczypta soli ziołowy twarożek: 200 g kremowego twarożku naturalnego pół pęczka posiekanego cienkiego szczypiorku łyżka listków bazylii cytrynowej sól i pieprz do smaku dodatkowo: puszka tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym Princes zielony ogorek kilka rzodkiewek kilka plasterów jalapeno z zalewy Masło z sokiem i szczyptą soli doprowadzamy do wrzenia w średnim garnku. Zmniejszamy ogień

Mienta blog
Pasta jajeczna z tuńczykiem i oliwkami. 137

Wczoraj na kolację był świeży  chlebek owsiany  z taką właśnie pastą jajeczną z tuńczykiem. Moje chłopaki bardzo lubią tuńczyka, dlatego w domu nie może go zabraknąć :) Tym razem tuńczyk w połączeniu z jajkami, z dodatkiem oliwek i cebulki. Do tego świeżutki chrupiący chlebek i cóż trzeba więcej :) Składniki: 3 jajka 1 puszka tuńczyka w sosie własnym(...)oliwek zielonych 1/4 cebuli czerwonej 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka majonezu sól, pieprz Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Tuńczyka odsączyć na sitku, dodać do jajek. Wszystko razem rozgnieść widelcem. Oliwki i cebulę drobno pokroić, dodać do masy jajecznej. Na koniec dodać musztardę, majonez i przyprawić sola i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać i rozgnieść ponownie

Agusiowe smakołyki
Przekąska z tuńczykiem i serkiem wiejskim (a la roladki) 250

Przekąska z tuńczykiem i serkiem wiejskim (a la roladki). Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam tuńczyka i szybkie przekąski na bazie tortilli. Wspaniale sprawdzają się na każdym przyjęciu oraz po prostu, gdy mamy ochotę na coś pysznego. Takie przekąski przygotujecie dosłownie w kilka chwil. Minimalna ilość składników, pyszny smak. Spróbujcie. Polecam Wam również przepis na kotleciki z tuńczyka(...)zapraszam zachęcam do udziału w konkursie „Rodzinne gotowanie? To kulinarne wyzwanie”. Szczegóły na stronie www.konkurstunczyk.eu #MasterTuńczyk Składniki: 1 tortilla pszenna 1 opakowanie lekkiego serka wiejskiego 150 g 1/2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju słonecznikowym Princes (185 g) 2 duże liście sałaty sól i pieprz do smaku posiekany szczypiorek do podania Przygotowanie: Do miseczki przekładamy cały serek wiejski i tuńczyka

Słodkie okruszki
Pakieciki z tuńczykiem i ricottą w cieście filo 172

Dopadła mnie ochota na tuńczyka, więc kontynuuję publikowanie przepisów z jego udziałem. Dziś danie główne inspirowane kuchnią grecką - chrupiące pakieciki z tuńczykiem i ricottą. Rukoli, mięcie i dymce zawdzięczają świeży, wiosenny smak, podkreślony pieczoną cytryną. Składniki (na 9 pakiecików): Farsz 140 g odsączonego tuńczyka z puszki (w sosie własnym) 200 g ricotty dymka garść rukoli 6 listków mięty(...)połowy cytryny sól pieprz mielony Dodatkowo 2 płaty ciasta filo olej połówka cytryny przekrojonej wzdłuż jasny miód (np. rzepakowy, akacjowy lub lipowy) Tuńczyka rozdrobnić widelcem i wymieszać z ricottą. Dymkę, miętę i rukolę pokroić drobno. Dodać do masy tuńczykowej. Masę doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszać. Płat ciasta filo posmarować olejem. Ułożyć na nim drugi

Weekendy w domu i ogrodzie
Ptysiowy torcik z tuńczykiem 143

Ptysiowy torcik na kolację czemu nie. Zapewniam że jest pyszny, szybki do zrobienia. Ciasto parzone zrobimy w mig. Jako nadzienie użyłam fajnego tuńczyka Princes który idealnie nadaję się do farszów, kremów wytrawnych. Powiew wiosny z dużą ilością warzyw czyli tak jak lubię. Wykorzystałam to co miałam, także dodatki to już inwencja własna. #MasterTuńczyk   ciasto ptysiowe: 5 jajek wielkość(...)wody 1/3 łyżeczki soli 100 g masła 150 g mąki pszennej krem: 160 g tuńczyka / 1 puszka / w sosie własnym Princes 200 g serka śmietankowego puszystego 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżeczki żelatyny pieprz dekoracje: 4 pomidorki koktajlowe 1 ogórek długi 4 liście sałty 10 oliwek czarnych 1 papryczka chili 1 garść kiełek słonecznika natka pietruszki pieprz czerwony

wesoła kuchnia
Spaghetti z tuńczykiem i szpinakiem 216

Czuję się wypoczęta po tym weekendzie, choć głowę mam zaprzątaną myślami…Ale o tym poźniej. O ważnych sprawach nie rozmawiam ana pusty żołądek. Na kolację przygotowałam spaghetti z tuńczykiem i szpinakiem, czyli spaghetti florentine. Tak nazywają Włosi makaron ze szpinakiem . Niech więc będzie spaghetti florentine z tuńczykiem. Jest to delikatny w smaku makaron z duża ilością pomidorów i oczywiście(...)sądzicie, powinnam jej dać trochę czasu czy odwiedzić ją bez uprzedzenia? Spaghetti florentine Składniki: na 4 porcje 200 g spaghetti, waga sucha 300 g pomidorów koktajlowych 200 g tuńczyka w zalewie 3 ząbki czosnku 100 g świeżego szpinaku 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek sól i czarny pieprz do smaku 30 g parmezanu Ugotuj spaghetti

codojedzenia
Domowe "oszukane" sushi bez zawijania 169

Dzisiaj prosty i szybki  sposób na domowe sushi bez zawijania. Nie należę do osób, które przepadają za glonami, czy surowymi rybami, ale lubię ryż i tuńczyka, dlatego kiedy wpadłam na pomysł tego "oszukanego" sushi  pomyślała, że jest idealny dla mnie. Wystarczy kilka prostych składników: ryż (koniecznie jaśminowy), tuńczyk w sosie własnym np. Princes, zielony ogórek, por i nasz(...)polski akcent drobno starta słodka marchewka.  #MasterTuńczyk OSZUKANE SUSHI BEZ ZAWIJANIA   Składniki: (na 4 porcje) 100 g ryżu jaśminowego 4 łyżki mirin-u (wino ryżowe) 1 puszka tuńczyka w sosie własnym Princes 1/3 pora  (zielona część) 1 mała marchewka 1/2 ogórka sos: 2 łyżki śmietany 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka sosu sojowego opcjonalnie czarny sezam do posypania

Bon appetit mon amie
Peruwiańska causa z fioletowych ziemniaków z tuńczykiem 180

każda peruwiańska rodzina, można powiedzieć, że to taki południowoamerykański odpowiednik, naszej sałatki jarzynowej. Uwielbiam causę, można ją przyrządzić z kurczakiem, albo z krewetkami, ale ja najbardziej lubię tą z tuńczykiem. W Polsce mogę ją robić w różnych wariacjach, z dodatkiem pure z innych warzyw, była też na blogu causa wegańska, a ta dzisiejsza jest z pięknych fioletowych ziemniaków, przekładana tradycyjnie(...)smaczliwką, jajkiem i tuńczykiem z majonezem, a do tego czerwona quinoa i oprócz klasycznej dekoracji w postaci oliwki, jajka i majonezu, dodałam wiosenne nowalijki. Im bardziej kolorowo i wesoło tym lepiej. Składniki: 1 szklanka ugotowanej czerwonej quinoy 600 - 700 gram fioletowych ziemniaków 1 puszka tuńczyka Princes w kawałkach w sosie własnym 1 smaczliwka 2 jajka ugotowane na twardo 3 łyżki

Quinoa Raz!
Pokrzywowe pierogi z tuńczykiem 180

Wiosenne pierogi z pokrzywą młodą i tuńczykiem w roli głównej. Tuńczyk jest bardzo dobrą rybą nie tylko do sałatek ale także do farszów. W połączeniu z ryżem świetnie pasuje do pierogów. Podałam je z pysznym sosem holenderskim. Tuńczyk Princes jest idealny do tego bo ma fajne duże kawałki, a ja właśnie takie lubię. #MasterTuńczyk   ciasto: 20 dkg mąki pszennej(...)szczypta soli 2 garście duże pokrzywy młodej same czubki 2 łyżki oleju rzepakowego 1/4 szklanki gorącej wody farsz: 160 g  tuńczyk Princes w sosie własnym 1/2 papryczki chili 1 cebula czerwona 1/2 szklanki ryżu sól, pieprz 1 pęczek natki pietruszki mały 2 łyżki oliwy sos holenderki: 2 żółtka sol, pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny 50 g masła papryczka

wesoła kuchnia
SAŁATKA Z JARMUŻEM I TUŃCZYKIEM (keto, LCHF, optymalna, bez glutenu) 279

razem prosta, szybka i bardzo zdrowa sałatka z jarmużem i tuńczykiem choć robię ją również w wersjach z mięsnymi dodatkami. Gorąco polecam Wam jedzenie tego zielonego warzywa, które jest źródłem białka, witamin C i K, potasu, żelaza i wapnia oraz przeciwutleniacza sulforafanu. Zawiera błonnik i ma działanie przeciwzapalne i antynowotworowe a także przeciwdziała chorobom serca. Idealnie jest spożywać(...)się max 4 minuty aby nie stracił wartości odżywczych. Składniki na 1 porcję (wielkość porcji, makro i ilość tłuszczu zależy od etapu oraz celu) : 50 g jarmużu 120 g tuńczyka w sosie własnym/w wodzie 30 g startego parmezanu 10 g oleju MCT 10 g oliwy z oliwek 10 g oleju z awokado 10 g oleju z pestek dyni

Ola la LCHF
Tarta z tuńczykiem, bakłażanem i pomidorami 212

Dzień dobry :-) Tydzień zaczynamy od przepisu na pyszną tartę z tuńczykiem, bakłażanem, pomidorkami koktajlowymi, oliwkami, mozzarellą. Do tego sos pomidorowy z dodatkiem ajwaru. Tarta pyszna, nam smakowałam bardzo, mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu :-) Składniki na ciasto: 230 g mąki pszennej 150 g masła jajko 2 - 3 łyżki zimniej wody 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki oregano lub bazylii(...)mnie średnica 26 cm), spód nakłuwamy widelcem. Wkładamy do lodówki na około 20--30 minut. Po tym czasie podpiekamy w 190 stopniach około 20 minut. Składniki farsz: 2 puszki tuńczyka 1 mniejszy bakłażan pomidorki koktajlowe kilka oliwek u mnie czarne 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 szklanka passaty pomidorowej 2-3 łyżki ajwaru (u mnie łagodny) sól pieprz

kruche babeczki
Sałatka z jajek i tuńczyka 183

Sałatka z jajek i tuńczyka jest smaczna i zdrowa, gdyż zawiera dużo warzyw, które dostarczą nam potrzebnych witamin i minerałów. Idealna dla osób aktywnych i dbających o zdrowe odżywianie. Sałatki to najlepsze jedzenie, jeśli chodzi o łatwość przygotowania i dobór ulubionych składników.  Sałatkę z jajek i tuńczyka podałam w liściach sałaty rzymskiej, która oprócz walorów wizualnych świetnie uzupełnia również(...)świeżości. Polecam ją zarówno na przyjęcie, jak i do zabrania w pudełku na lunch do pracy. Składniki: (dla 2 - 3 osób) 4 jajka 2 puszki po 185 g tuńczyka w sosie własnym 4 łodygi selera naciowego 1 średnia papryka czerwona pęczek szczypiorku 2 ogórki kiszone 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku sałata rzymska do podania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Kuchcik gotuje
Jajka faszerowane tuńczykiem i porem 168

Witajcie, Dzisiaj chcę Wam polecić pyszne jajka z tuńczykiem i porem. To bardzo pożywne danie, które każdemu doda energii. Polecam Składniki: 6 jajek 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 150 g korzenia pora 1 łyżka masła Garść posiekanego szczypiorku 1 czubata łyżeczka musztardy 1 czubata łyżeczka jogurtu naturalnego 1 czubata łyżka majonezu Kilka rzodkiewek Sól Pieprz czarny mielony Wykonanie: Jajka(...)Ostudzić i obrać ze skorupek. Przekroić na połowę i wyjąć żółtka. Wrzucić do miseczki. Por pokroić na półtalarki. Podsmażyć na maśle tak, aby się nie zrumienił (ok.3-5 min.). Żółtka, tuńczyka, podsmażony por, szczypiorek i 3 rzodkiewki pokrojone w drobną kostkę wymieszać z solą i pieprzem. Dodać majonez, jogurt i musztardę i ponownie wymieszać. Ja dałam dużą puszkę tuńczyka

Przepisy Babci
Sałatka Wybuchowy tuńczyk 163

Smaczna sałatka, która jest doskonałym przykładem na nowoczesne połączenie tuńczyka z idealnie współgrającymi, a zarazem zaskakującymi smakami. Składniki: 1 opakowanie mieszanki mix sałat 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 270g sera feta 1 granat 5 łyżek majonezu 170g śmietany 18% 2 łyżeczki soku z cytryny Wykonanie: 1.  Mix sałat umyć i osuszyć. 2.  Tuńczyka odsączyć(...)feta pokroić w małą kostkę. 4.  Sos: Majonez wymieszać ze śmietaną i sokiem z cytryny i schłodzić w lodówce. 5.  Sałatkę układać warstwami: ½ mixu sałat,   ½ tuńczyka, ½ sera feta, ½ granatu, ½ sosu, pozostała ilość mixu sałat, pozostała część tuńczyka, pozostała część sera feta, polać pozostałą ilością sosu i udekorować resztą granatu

Szalona Kuchnia Eweliny