wiosny. Gdy czujesz, że talerz gorącej zupy to nie najlepszy pomysł, na ratunek przychodzą sałatki. Na lekki, a jednocześnie sycący obiad idealnie sprawdzi się nicejska z jajkiem i tuńczykiem. Przepis na sałatkę nicejską z jajkiem i tuńczykiem Składniki: główka sałaty rzymskiej (może być też inna, na przykład lodowa), 4 jajka ugotowane na twardo, puszka tuńczyka w kawałkach, 3-4 pomidory(...)koniec dopraw solą i pieprzem. Sałatę porwij lub pokrój na mniejsze kawałki, jajka i pomidory pokrój w ćwiartki, cebulę w pióra. Wszystko przełóż do miski, dodaj oliwki i tuńczyka, polej równomiernie dressingiem i od razu podawaj. Rada: sałatka nicejka bardzo fajnie smakuje w parze z pszennym chlebem lub grzanką. Artykuł Sałatka nicejska z jajkiem i tuńczykiem. Idealna na szybki
Kulinarna Polskachoć nigdy jej nawet nie spróbowali;) Ja próbowałam i muszę powiedzieć, że od czasu do czasu, takie połączenie jest dla mnie ok. Kiedy jednak usłyszałam o połączeniu ananasa z tuńczykiem, poczułam się zaintrygowana. Musiałam spróbować. Jakie były moje odczucia? Pierwszy kęs… smak dość dziwny, wyraźnie rybny;) ale z każdym kolejnym było już tylko lepiej. Być może takie zestawienie(...)drożdży 40 ml oleju 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki cukru Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów 1 ząbek czosnku oregano bazylia sól, pieprz, szczypta cukru Dodatki: 1/2 słoiczka tuńczyka w oleju (lub tuńczyk w sosie własnym) kilka plasterków ananasa (świeżego lub z puszki) mała puszka kukurydzy ok 150-200 g tartej mozzarelli 1 op. mozzarelli w zalewie xl Drożdże rozkruszamy
Smaki Na Talerzubardzo długiej przerwie, wracamy z przepisem na bardzo szybką zapiekankę. Dzisiaj Wielki Piątek, więc i zapiekanka z rybą, a dokładniej z tuńczykiem. Jak w przypadku większości naszych przepisów, przygotowanie tego pysznego dania nie powinno sprawić nikomu problemu, a zapewniamy, że zasmakuje wszystkim. Przepis: Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym cebula, my użyliśmy świeżej zielonej cebulki puszka pomidorów(...)gnocchi 150g potartego sera łyżka oliwy do smażenia 2 ząbki czosnku sól, pieprz, suszone włoskie zioła Gnocchi kupujemy takie już gotowe z lodówki, ale można również użyć suchych. Przepis: Tuńczyka odsączamy, a cebulkę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy gnocchi, aż się lekko zrumienią. Na czystej patelni podsmażamy tuńczyka i cebulką, po chwili dodajemy czosnek
KasiaiKrzysiu.plktórej bardzo często nam brakuje. Poza tym, po co stać godzinami przy kuchni, jeśli można otrzymać smaczny efekt znacznie mniejszym nakładem czasowym Obiad w 15 minut – makaron z tuńczykiem i szpinakiem to moja propozycja na zabiegany dzień. To także danie, które możecie przygotować wieczorem, przełożyć do pojemnika i zabrać ze sobą do pracy. To propozycja dla wegetarian, ale także(...)tych, którzy nie lubią bałaganu w kuchni – to danie nie wymaga miliona miseczek, talerzyków i tysiąca różnych garnków). To co, smacznego Obiad w 15 minut – makaron z tuńczykiem i szpinakiem przepis dla dwóch osób 160 g makaronu pełnoziarnistego o dowolnym kształcie puszka tuńczyka w sosie własnym średnia cebula 300 g szpinaku baby 100 g ajwaru lub sosu pomidorowego
365 dni dookoła kuchnijednych z najlepszych kotlecików ziemniaczanych, jakie zrobiłam! :) Był chrupiący i naprawdę bardzo słodki. Ale przejdźmy wreszcie do bohaterów dzisiejszego posta! Jedne z najpyszniejszych kotlecików ziemniaczanych z zielonym groszkiem i tuńczykiem właśnie piętrzą przed Wami swe złote brzuszki :) Do tego aromatyczna natka pietruszki i cytrynowa skórka, która dodaje lekkości i wiosennego klimatu, a obok lekki dip jogurtowy z kaparami i cytrynowym(...)Łatwe i szybkie w przygotowaniu będą także wspaniałym i pysznym sposobem na zagospodarowanie nadwyżki ziemniaków pozostałych po obiedzie. Spróbujcie, a będziecie płakać ze szczęścia :) Ziemniaczane kotleciki z groszkiem i tuńczykiem Potrzebujesz: 800g ugotowanych ziemniaków 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 80g mrożonego groszku zielonego Hortex 1 jajko skórka otarta z 1/2 cytryny 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka granulowanego
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPasta z awokado i tuńczyka to ciekawy pomysł na pyszne i szybkie w przygotowaniu smarowidło do pieczywa w sam raz na śniadanie lub kolację. Awokado i tuńczyk to znakomite połączenie, pastę można dowolnie modyfikować w zależności od możliwości i upodobań smakowych. składniki 4-6 porcji 1 dojrzałe awokado 1 łyżka soku z cytryny 1 mała czerwona cebula(...)ugotowane na twardo jajko 1 puszka tuńczyka w sosie własnym(185 g ) pół pęczka posiekanej natki pietruszki czarny pieprz sól przepis Umyte awokado przekrawamy wzdłuż na pół, wyjmujemy pestkę i wydrążamy z niego miąższ. Wydrążony miąższ przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny a następnie rozgniatamy widelcem. Ugotowane i obrane ze skorupki jajko kroimy na mniejsze części, przekładamy na talerz
Smakowite DaniaWczoraj zgubiłam obrączkę. Przez to całe zdarzenie nie miałam ochoty przygotowywać nic skomplikowanego. Postanowiłam więc wyciągnąć makaron, tuńczyka i warzywa i tak oto powstała prosta i smaczna sałatka makaronowa z tuńczykiem. Składniki: 250 g makaronu świderki Arc Pol 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 mała puszka kukurydzy 1 papryka żółta 3 korniszony garść pomidorków koktajlowych 2 łodygi selera naciowego(...)cebula 3 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy sarepskiej sól pieprz słodka papryka do smaku Makaron świderki Arc Pol ugotować. Tuńczyka i kukurydze odsączyć z zalewy. Paprykę, korniszony, seler naciowy oraz cebule pokroić w drobną kostkę. Pomidorki koktajlowe pokroić na pół. Ostudzony makaron wymieszać z tuńczykiem oraz pokrojonymi warzywami. Dodać majonez, jogurt oraz
Kuchnia w oparachBardzo lubimy takie sałatki – robi się je niezwykle łatwo i właściwie stanowią kompletny posiłek. Z komosą i tuńczykiem jest świetna na szybki lunch w szkole lub w pracy. Komosa ryżowa znana też jako quinoa to bardzo zdrowa i uniwersalna kasza. Dobrze sprawdza się również jako składnik sałatek, zamieniając je w kompletny i sycący posiłek. O właściwościach quinoa przeczytacie tutaj(...)sałatkę. Quinoa pochodzi z Ameryki Południowej, sałatkę skomponowaliśmy więc ze składników, które można spotkać w tamtejszych kuchniach. Oczywiście, jeśli macie ochotę, dorzućcie coś od siebie. Sałatka z komosą i tuńczykiem Składniki: 100 gramów komosy ryżowej, mała czerwona cebula, papryka czerwona, ogórek, natka pietruszki, dobrej jakości tuńczyk w puszce (kawałki w oleju), sól, pieprz. Zrób tak: komosę wypłucz w wodzie, następnie
Kulinarna PolskaBardzo lubimy takie sałatki – robi się je niezwykle łatwo i właściwie stanowią kompletny posiłek. Z komosą i tuńczykiem jest świetna na szybki lunch w szkole lub w pracy. Komosa ryżowa znana też jako quinoa to bardzo zdrowa i uniwersalna kasza. Dobrze sprawdza się również jako składnik sałatek, zamieniając je w kompletny i sycący posiłek. O właściwościach quinoa przeczytacie tutaj(...)sałatkę. Quinoa pochodzi z Ameryki Południowej, sałatkę skomponowaliśmy więc ze składników, które można spotkać w tamtejszych kuchniach. Oczywiście, jeśli macie ochotę, dorzućcie coś od siebie. Sałatka z komosą i tuńczykiem Składniki: 100 gramów komosy ryżowej, mała czerwona cebula, papryka czerwona, ogórek, natka pietruszki, dobrej jakości tuńczyk w puszce (kawałki w oleju), sól, pieprz. Zrób tak: komosę wypłucz w wodzie, następnie
Kulinarna PolskaCukinia jest dostępna w sklepach cały rok więc bez problemu możemy przygotować ją nie tylko latem. Cukinia okrągła Tondo Chiaro di Nizza wyróżnia się pięknym kulistym kształtem. Nafaszerowałam ją tuńczykiem, makaronem łezki Arc Pol i szałwią. Całe danie wyszło lekkie i pyszne. Makaron łezki idealnie sprawdzi się w sałatkach i przystawkach. Składniki: 120 g makaronu Łezki(...)puszka tuńczyka w sosie własnym pól op. ricotty 1/2 pęczka szałwii 3-4 cukinie kuliste 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 jajko sól pieprz garść sera żółtego startego Makaron łezki Arc Pol gotujemy. Z cukinii ściąć kapelusze i wydrążyć środek. Na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną szalotkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy tuńczyk
Kuchnia w oparachSałatka na kanapkę, na śniadanie czy podwieczorek. Lubię takie sałatki z tuńczykiem, jest wiele możliwości na jej przygotowanie, z różnymi dodatkami. Dziś u mnie sałatka z tuńczyka z fasolką szparagową. Smacznie i zdrowo, zapraszam, smacznego Składniki: puszka tuńczyka puszka kukurydzy garść mrożonego groszku garść mrożonej fasolki szparagowej zielonej ciętej 5 suszonych pomidorów mała cebulka łyżeczka chrzanu opcjonalnie 2 łyżki majonezu(...)opcjonalnie 2 jajka ugotowane na twardo i posiekane drobno sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Tuńczyka odsączam z zalewy, mieszam w misce z kukurydzą, posiekanymi suszonymi pomidorami, posiekaną cebulką. Groszek i fasolkę gotuję do miękkości w osolonej wrzącej wodzie, studzę, dodaję do sałatki. W misce mieszam wszystkie składniki, przyprawiam. Moja sałatka z tuńczyka gotowa
Zasmakuj Kuchnikulinarna – rzadko kiedy przygotowuję coś nowego, częściej korzystam z szybkich, sprawdzonych rozwiązań. Aby jednak na blogu pojawił się nowy wpis, odgrzebałam z zakamarków wpis na ryżowe kotleciki z tuńczykiem i cukinią. Najprawdopodobniej cały następny tydzień na blogu będą się pojawiały właśnie takie wpisy na dania, które robiłam już dość dawno temu, a jeszcze nie miałam okazji ich opublikować. Lubicie(...)ryż? Ja bardzo lubię wszelakie kotleciki ryżowe. Te z dodatkiem cukinii i tuńczyka też bardzo fajnie smakują. Podałam je solo, ale z sosem na pewno byłyby jeszcze lepsze. Początkowo miałam problemy ze sklejaniem ich, ale z odpowiednio dobraną ilością jajek i bułki tartej ładnie się sklejają i nie rozsypują przy smażeniu. Na około 12 sztuk: 250 g ryżu puszka tuńczyka
Smaki Na Talerzuprostu piękną ozdobą na talerzu. Co to dokładnie za roślina, jak smakuje i do czego pasuje? O tym przeczytacie w dzisiejszym wpisie. Sałatka z zielonymi szparagami i tuńczykiem to moja kolejna propozycja na sezon szparagowy. W cieplejszy dzień zastąpi nam obiad, a w chłodniejszy będzie pyszna przekąską lub lekką kolacją. Parę słów o musztardowcu Musztardowiec to ogólna nazwa dla gorczycy(...)Młode liście doskonale nadadzą się do sałatek – dodadzą im delikatnie pikantnego smaku. Liście musztardowca sprawdzają się również w połączeniu z białym serem albo mozzarellą. Sałatka ze szparagami i tuńczykiem Czas przygotowania: 20 minut Składniki: pęczek zielonych szparagów 1 puszka tuńczyka w oleju w kawałkach 3 jajka ugotowane na twardo 3-4 garści młodych liści szpinaku 1 garść liści musztardowca
Kulinarne przygody Gatitysałatki brokułowe? Ja lubię i robię je dość często. Moim zdaniem brokuły bardzo dobrze komponują się z pomidorami i ugotowanymi na twardo jajkami. Do jajek natomiast świetnie gra mi tuńczyk. Postanowiłam więc przygotować brokułową sałatkę z pomidorkami koktajlowymi i cząstkami jajek oraz majonezowo-tuńczykowym sosem, który nieco tą sałatkę ożywił i nadał jej niecodziennego charakteru. Taka sałatka fajnie spisze się(...)wymieszać w dowolnej ilości. 2 brokuły (u mnie każdy o wadze 500 g) 250 g pomidorków koktajlowych 4-5 jajek 1 łyżeczka soku z cytryny Sos: 1 mała puszka tuńczyka w sosie własnym 1 ząbek czosnku 3-4 łyżki majonezu sok z cytryny sól, pieprz Podzielone na różyczki brokuły gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie z dodatkiem cukru
Smaki Na Talerzu