kulinarnym sukcesie, jakim okazała się sałatka z kuskusem i tuńczykiem ( zobacz przepis na sałatkę z kuskusem i tuńczykiem wg siostry Anastazji – KLIK ), postanowiłam przygotować kolejną sałatkę na tej bazie. Również i ta sałatka wyszła godna polecenia. Chrupiąca za sprawą papryki, kukurydzy i ogórków. Pyszna! 2 szkl. kuskusu 2 szkl. bulionu 1 słoiczek tuńczyka w oleju lub 2 puszki tuńczyka(...)kostkę. Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w drobną kostkę. Ogórki kroimy w kostkę. Por kroimy na półplasterki. Przelewamy na sicie wrzącą wodą, odstawiamy do osączenia. Kukurydzę osączamy z zalewy. Tuńczyka osączamy z oleju, dzielimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy majonez. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. PP 3/2008
Smaki Na TalerzuProponuję dziś przepis na kolejną sałatkę z tuńczykiem , ponieważ tuńczyka nigdy dość :-) Tym razem jest to sałatka ryżowa , dzięki temu odpowiednia dla osób na diecie bezglutenowej . Do tej sałatki użyłam tuńczyka w sosie własnym . Szczególnie polecam ryż parboiled , jest on sypki, a taki najlepszy jest do sałatki. Zwykły ryż długoziarnisty zbyt się klei i wtedy z sałatki robi się klucha(...)filmik -> na końcu posta. Serdecznie zapraszam :-) * * * Składniki (proporcje na jedną miskę): 3 torebki ryżu parboiled (po 100 g każda) 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku konserwowego 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 papryka (np. czerwona) 1 por kilka łyżek majonezu sól, pieprz Wykonanie: 1. Zaczynamy od ugotowania ryżu. Na wrzątek sypiemy półtorej łyżeczki soli, wkładamy woreczki z ryżem
Kawa z mlekiemSałatka z tuńczykiem i awokado Lekka i pyszna sałatka z tuńczykiem, suszonymi pomidorami, awokado i ciekawym sosem. Świetny pomysł na lunch, rodzinną kolację albo spotkanie ze znajomymi. Sałaka pięknie prezentuje się na stole i szybko z niego znika Polecam! Składniki: 150 g tuńczyka w sosie własnym 2-3 garści mieszanki sałat 1 czerwona cebula 3-4 jajka kilka(...)osuszamy i wykładamy na talerz *** *** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, kroimy w ćwiartki i układamy na sałacie wokół talerza *** *** Czerwoną cebulę tniemy w piórka i układamy na talerzu *** *** Tuńczyka odsączamy z zalewy i wykładamy na środku talerza. Awokado obieramy, kroimy w kosteczkę i układamy na sałatce *** *** Suszone pomidory oraz pomidorki koktajlowe kroimy w paski i układamy na talerzu
Blog z Apetytemzioła i przyprawy wg smaku ( u mnie do żółtek – sól, do białek- kurkuma, czubryca czerwona i pieprz) – dodatki wg smaku ( u mnie 60g twardej mozarelli, 60g tuńczyka w sosie własnym) Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać mleko, przyprawić wg smaku, rozbełtać, białka również przyprawić wg smaku i rozbełtać. Nieprzywierającą patelnie mocno rozgrzać, posmarować kapką oliwy, wylać żółtka(...)dwóch łopatek kuchennych. Odsunąć rolkę i zostawić przy krawędzi patelni. Następnie wlać białka i rozprowadzić po patelni tak, by połączyły się ze zrolowaną częścią. Kiedy wierzch się zetnie, wyłożyć tuńczyka (lub łososia wędzonego) przy zrolowanej części, jeszcze raz delikatnie podważyć i zawinąć całość (dość ciasno) w jedną roladę, zaczynając rolowanie od pierwszej rolki. Gotową rolkę obsmażyć z obu stron
Smaki Arminechwili, kiedy tylko najdzie mnie ochota na buraczki, mieć je pod ręką i wymyślać nowe kombinacje sałatek i potraw z dodatkiem mojego ulubionego warzywa Tym razem połączyłam buraczki z tuńczykiem, serem feta i porem, wyszło pysznie. Spróbujcie Składniki: – 3 buraki średniej wielkości (uprzednio upieczone i obrane) – 1 por – 1 puszka tuńczyka w sosie własnym – 150g sera(...)pieprz wg smaku Buraczki (uprzednio upieczone, obrane i wystudzone) pokroić w drobną kostkę, fetę pokroić w kostkę. Por umyć dokładnie, osuszyć i pokroić w cienkie piórka, dodać do buraczków. Tuńczyka odsączyć, dodać do warzyw i sera, przyprawić, dodać olej i ocet i wszystko dokładnie wymieszać. Gotową sałatkę włożyć do lodówki na 1 godzinę, aby smaki się delikatnie „przegryzły
Smaki ArmineTortilla z szynką i serkiem Tortilla z łososiem i serkiem Papryka w cieście piwnym, naleśnikowym. Roladki naleśnikowe (szpinakowe) z wędzonym łososiem Quesadilla (tortilla) z salami i serem Tortilla z tuńczykiem i warzywami Kotlety drobiowe zapiekane z serem i pieczarkami Domowa pizza Krokiety z pieczarkami i serem Bagietka nadziewana pastą z tuńczyka i papryką Brokuły w cieście i bułce tartej Piersi(...)pozycje w menu sylwestrowym dlatego warto się do tego przyłożyć i wybrać najlepsze, osobiście polecam ognisty oraz klasyczny gyros, są to pozycje obowiązkowe na moim sylwestrowym stole. Sałatka z tuńczykiem na krakersach Sałatka z tuńczykiem i ryżem Sałatka z wędzonym kurczakiem, ryżem i ananasem Sałatka z wędzonym kurczakiem i makaronem Warstwowa sałatka z szynką i ananasem Sałatka z makaronem
Kulinarne PrzebojeŚwieży tuńczyk z grilla z bakłażanem i salsą z mango. Lekki, szybki i pyszny obiad z grilla. Możemy też taką propozycją oczarować gości. Ryba z grilla nie musi być nudna. Tuńczyka wysmażamy tak jak kto lubi. - 2 kawałki tuńczyka świeżego 1 bakłażan 1 mango 1 limonka 1 papryczka chili 1 garść kiełek sól, pieprz papryka czerwona mięta świeża olej(...)rzepakowy Tuńczyka przekładam do miski, dodaję trzy łyżki oleju, sól, pieprz, paprykę czerwoną, obtaczam w marynacie i odstawiam na godzinę do lodówki. W tym czasie kroję bakłażana w plastry, solę i odstawiam na 30 minut. Mango obieram i kroję w plastry. Połowę , przekładam do pojemnika, dodaję sok z połowy limonki i miksuję blenderem. Dodaję pokrojoną papryczkę chili, i miętę świeżą
wesoła kuchniaPieczone zielone szparagi, to bardzo szybki pomysł na obiad, można go zrobić niemalże w całości w jednym naczyniu. Wystarczą dwa steki z tuńczyka, gałązki pomidorków cherry i szalotka lub czosnek. Cała sztuka to dobrze umieć przygotować i upiec szparagi. Jest to bardzo proste ale trzeba pamiętać o kilku ważnych zasadach. Jakich wszystko zajdziesz w poście. Proste danie jednogarnkowe PIECZONE ZIELONE(...)SZPARAGI ZE STEKAMI Z TUŃCZYKA dla 2 osób - pęczek zielonych szparagów - 2 steki z tuńczyka - 2 gałązki pomidorków cherry - 2 szalotki - około 3-4 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżki syropu z agawy - sól morska Przypieczeniu szparagów ważne są dwie rzeczy CZAS i SPOSÓB pieczenia. Jak czasami w internecie widzę na zdjęciach spieczone, spalone i zdezelowane szparagi to chce
SMYKWKUCHNITuńczyk w oleju lub w sosie własnym to bardzo uniwersalna w zastosowaniu ryba. Można dodać ją do sałatki, do sosu do makaronu, do zapiekanki.... można by mnożyć warianty pysznych dań. Wiadomo że najprostsze dania często są najlepsze, najsmaczniejsze. Takim daniem jest frittata. W masie jajecznaj można zatopić zdrowe szparagi, aromatycznego tuńczyka i zioła które lubicie. I taką właśnie(...)propozycję Wam zaprezentuję. #MasterTuńczyk Frittata z tuńczykiem i szparagami w wiosennych ziołach 4 duże jajka 1 łyżka oleju 1 puszka tuńczyka w oleju rzepakowym Princes 1 pęczek białych szparagów sól, pieprz cytrynowy i pieprz czarny do smaku rukola i kwiaty jadalne (np rukoli) do dekoracji garść ulubionych ziół(pietruszka, koperek, szczypiorek, estragon...) Obierz szparagi, ugotuj
Gotuj Sam!Sałatka z tuńczykiem w roli głównej, w towarzystwie chrupiącego brokułu i innych warzyw, jajek oraz aromatycznego sera, która w mgnieniu oka rozchodzi się na każdej imprezie i równie szybko znika z talerza w postaci drugiego śniadania. Składniki: 2 puszki po 185g tuńczyka w kawałkach w sosie własnym Princes 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 brokuł 6 jajek 1 czerwona papryka(...)pęczku szczypiorku 140g żółtego wędzonego sera sól cukier pieprz Wykonanie: 1. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy. 2. Brokuł umyć, podzielić na małe różyczki i ugotować al dente we wrzątku z dodatkiem szczypty soli i cukru, a następnie odcedzić i ostudzić. 3. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i oddzielić białka od żółtek. Białka i żółtka zetrzeć osobno na tarce
Szalona Kuchnia Ewelinynawet przeplata się z latem, postanowiłam włączyć do tych kuleczek trochę zielonego i trochę czegoś zdrowszego, a mianowicie botwinkę i ryby. Połączenie okazało się bardzo smaczne, a za sprawą tuńczyka zyskało na wartościach odżywczych gdyż tuńczyk to źródło białka oraz niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dostarcza nam także witaminy A, B i D, fosfor oraz żelazo :) Składniki na 2 osoby: około(...)posiekanego koperku 1/2 łyżeczki natki pietruszki 2-3 łodygi botwiny z liśćmi 2-3 plastry sera żółtego pokrojonego na drobna kostkę 1/3 główki cebuli poszatkowanej bardzo drobno 1/2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju lub w sosie własnym Princes (185 g) sól, pieprz do smaku Panierka: 1 małe jako kl M mąka kukurydziana lub pszenna buła tarta olej do smażenia
Gotowanie...to proste !Moja wersja potrawy z Kraju Kwitnącej Wiśni złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym, podpieczonych, jadalnych wodorostów nori oraz soczystego tuńczyka, chrupiących kolorowych papryk i świeżego ogórka. Zwinięte kawałki sushi podane z odrobiną ostrego japońskiego chrzanu i wyrazistego marynowanego imbiru to ciekawa propozycja przekąski na imprezowym stole. Składniki: 220g ryżu do sushi 250ml wody 1/4 łyżeczki soli Zaprawa do ryżu(...)łyżek octu ryżowego 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli Dodatki do środka : 3 arkusze nori 2 puszki po 185g tuńczyka w kawałkach w sosie własnym Princes 1 czerwonej papryki 1 żółtej papryki 1 zielony ogórek Wykonanie: 1. Tuńczyka odsączyć z zalewy, a papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na równe długie paski. Ogórka umyć, usunąć miąższ i pokroić
Szalona Kuchnia EwelinyZapiekanka trochę inna niż zwykle, bo nie makaronowa, ryżowa ani ziemniaczana. Przekonałam się, że tuńczyk świetnie smakuje również z dodatkiem grillowanych warzyw, sezonowych szparag i aromatycznym ajvarem. Powiedziałabym, że to lżejsza wersja zapiekanki. Tuńczyk z puszki to wygodne rozwiązanie, na urozmaicenie diety. Spożywanie go, zapewnia wartościowe składniki odżywcze i znakomicie służy zdrowiu. Może być długo przechowywany, więc warto mieć puszkę(...)zanadrzu, nigdy nie wiadomo jaka wariacja kulinarna przyjdzie nam do głowy Składniki na 3 – 4 porcje: 1 puszka tuńczyka w oleju Princes 1 jajko 50 ml śmietanki 18 % 250 g szparag białych 1 mała cukinia 1 mały bakłażan oliwa z oliwek suszone zioła prowansalskie 250 g ajvaru łagodnego gałązka lubczyku kilka listków oregano 1 łyżeczka cukru sól Przygotowanie: Szparagi
KierunekuchniaSzybki i zarazem pyszny omlet wiosenny z tuńczykiem i jarmużem w roli głównej. Do tego dużo warzyw, kwiatki jadalne wiosenne i mamy syte i obłędne śniadanie. Może być też w wersji obiadowej, ja nie jestem w stanie zjeść sama takiego omletu, chociaż jest bardzo dobry. Dodałam do niego fajnego tuńczyka w kawałkach w sosie własnym Princes . Bardzo lubię(...)duże kawałki tej ryby. Tuńczyk Princes jest wysokiej jakości rybą. Można go używać do dań na ciepło i na zimno. #MasterTuńczyk 5 jaj 1 puszka tuńczyka w kawałkach Princes 5 pomidorów koktajlowych 1 garść jarmużu sól, pieprz natka pietruszki, bratki 70 g sera feta 1/2 papryki czerwonej 1 papryczka chili żółta 1 łyżka masła klarowanego Z jarmużu
wesoła kuchnia