Wiosna zbliża się wielkimi krokami. Najważniejszą rzeczą jest wzbogacanie organizm w witaminy. Koktajle owocowe posiadają ich bardzo dużo. Zachęcam do przygotowania pysznego smoothie! ;) Składniki: jabłko pomarańcza
Truskawkowa Fiestaśmietany kremówki 36% 4 żółtka 8 łyżek cukru pudru Poncz: 400 ml mocnej kawy espresso 85 ml likieru amaretto 60 ml wódki 10 ml aromatu migdałowego Mus truskawkowy: 400g truskawek 1/2 szklanka wody 1 galaretka truskawkowa Wykonanie: 1. Krem: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na bardzo gładką i puszystą masę. Dodawać stopniowo mascarpone, ubijać aż krem będzie miał(...)delikatnie wymieszać szpatułką. Masę podzielić na 3 równe części. 2. Poncz: Gotową kawę przelać do miseczki, dodać amaretto, wódkę, aromat migdałowy i dokładnie wymieszać. 3. Mus truskawkowy: Truskawki umyć, pozbawić szypułek, przełożyć do rondelka, dodać wodę i zagotować. Wsypać galaretkę i zmiksować blenderem (nie gotować). Mus pozostawić do lekkiego stężenia. 4. Na dnie formy o wymiarach
Szalona Kuchnia EwelinyLekkie i pyszne ciasto z kaszy manny! Idealne do niedzielnej kawy z najbliższymi. Przygotowuje się je błyskawicznie, a smak po spożyciu pozostaje na długo. Składniki: 2
Truskawkowa FiestaKiedy mamy mało czasu a głód jest silniejszy wybieramy szybkie opcje posiłków. Zazwyczaj jest to nie zdrowe jedzenie, które dostarcza pustych kalorii. Moją propozycją jest pierś
Truskawkowa Fiestałyżeczka proszku do pieczenia i octu MASA SEROWA: 1 kg sera w wiaderku lub dobrze zmielonego twarogu 2 wiśniowe galaretki 3-4 łyżki cukru pudru WIERZCH: 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka agrestowa ok. 60 dag mrożonych owoców np. truskawek lub malin WYKONANIE: OWOCE: Wyciągamy z zamrażarki żeby się lekko rozmroziły. BISZKOPT: Ubijamy białka i dosypujemy partiami cukier(...)szklanki wody. Ja gotuję wodę w garnku, wsypuję galaretki i jeśli nie chcą się rozpuścić delikatnie je podgrzewam, ale już nie gotuję. Mieszam aż się rozpuszczą. Odstawiamy do wystudzenia. TRUSKAWKOWA: Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie mieszamy z lekko rozmrożonymi owocami. GALARETKA AGRESTOWA I CYTRYNOWA: Każdą osobno rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody. Odstawiamy. MASA SEROWA: Ubijamy
Pani na deserroztopionego i ostudzonego • 2 łyżki spirytusu oraz • 1 litr oleju np. rzepakowego, smalcu, oleju z orzeszków ziemnych (arachidowych), oleju ryżowego, kokosowego lub palmowego • marmolada wieloowocowa (lub truskawkowa lub różana), może też być konfitura z róży (płatki róży w cukrze), konfitura truskawkowa, pomarańczowa lub wiśniowa około 100 g cukru pudru • lukier : (około 250 g cukru pudru i 1 - 2 łyżki wody(...)dać tyle nadzienia ile się chce. Możemy nadziewać pączki przed smażeniem, ale trzeba uważać aby dokładnie zlepić ciasto. • Nadzieniem dla pączków może być: marmolada wieloowocowa lub marmolada różana czy truskawkowa. Dobre są też: dżem truskawkowy, dżem pomarańczowy, dżem wiśniowy i płatki róży w cukrze. Pączki polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem. Do lukru możemy dodać smażoną w cukrze skórkę pomarańczową
KUCHNIA POLSKAAby nie zaniedbywać bloga w moim przypadku podczas nauki gotuję szybkie i smaczne dania, dzielę się z wami moimi banalnymi pomysłami. Jest zima, więc słońce nie
Truskawkowa FiestaW moim przypadku mam sesję, więc mózg potrzebuję paliwa. Ze względu, że zdrowo się odżywiam wybieram zdrowe i pełnowartościowe przekąski. Przygotowałam znane "kulki" mocy, czyli kulki
Truskawkowa FiestaKombinowanie w kuchni to moja specjalność, więc po raz kolejny postanowiłam zaszaleć! Ciasto z gałką muszkatołową? Dlaczego nie! Dzięki dodanej mące ryżowej ciasto jest bardzo miękkie
Truskawkowa FiestaKiedy nadchodzi weekend człowiek ma więcej wolnego czasu. Leniwe poranki sprawiają, że marzy nam się zjedzenie czegoś wykwintnego! Moją propozycją są bez jajeczne naleśniki z twarogiem
Truskawkowa FiestaSernik jedno z najlepszych i najszybszych ciast. Bardzo dawno nie jadłam tradycyjnego sernika, ale postanowiłam zrobić w nieco innym wydaniu. Wykorzystałam budyń oraz banana. Rozpuszcza się
Truskawkowa FiestaKolejny hit wśród blogerów kulinarnych - ciasto pomidorowe. Ja też postanowiłam je upiec! Jest rewelacyjne i absolutnie nie czuć smaku pomidorów. Przygotowuje się je w niecałe 10
Truskawkowa FiestaŚrednie Przystępne Przepis na biszkopt z masą truskawkową, masą raffaello i herbatnikami. Nie znam osoby, która nie lubiłaby truskawek. Jak wiadomo, truskawki najlepiej smakują w sezonie, jednak korzystając z domowych zapasów, nawet zimą możemy przygotować wyśmienite ciasto truskawkowe. Połączenie masy truskawkowej ze smakiem delikatnego kremu raffaello, jest po prostu nieziemskie. Tego trzeba spróbować! […] Artykuł Truskawkowe marzenie pochodzi z serwisu
PysiaGotuje.plkawy. Lekki, mało słodki i orzeźwiający. Składniki 500g twarogu 3x mielonego 400g śmietany 18% 2 śnieżki w proszku 3 galaretki cytrynowe 5-6 łyżek cukru pudru 2 galaretki truskawkowe Ciasteczkowy spód 125g pokruszonych herbatników 40g cukru 85g masła Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w ½l wrzątki. Odstawiamy do całkowitego stężenia. Drugą galaterkę truskawkową zalewamy 1 ½ szkl wrzątku i odstawiamy do półóstężenia(...)pudrem. Łączymy z drobno zmielonym serem. Stopniowo dodajemy tężejącą galaretką i żelatynę. Dodajemy pokrojoną w kostkę galaretkę. Na ciasteczkowy spód wylewamy masę serową. Wstawiamy do lodówki. Gdy stężeje zalewamy truskawkową galaretką. Ponownie chłodzimy. SMACZNEGO
Słodki ZakątekJedliście ciasto truskawkowe z dodatkiem kaszy jaglanej? Słodki truskawkowy sernik na zimno z dodatkiem kaszy jaglanej gotowanej na mleku sojowym. Wszystko to na delikatnym biszkopcie. Alternatywa dla osób nietolerujących laktozy. Biszkopt: 4 jaja 4 łyżki mąki 4 łyżki cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 500g truskawek ½ szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy ½ szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka mleka sojowego(...)Studzimy. W malakserze blendujemy truskawki, cukier puder, ugotowaną kaszę i twaróg. Tak długo aż otrzymamy jednolitą gładką masę. Śmietankę ubijamy. Żelatynę podgrzewamy do rozpuszczenia i dodajemy do masy truskawkowej, a następnie ubitą śmietankę. Miksujemy do połączenia wszystkich składników. Na jedną część biszkoptu wylać masę twarogowo truskawkową, a następnie przykryć drugim blatem biszkoptu. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia
Słodki Zakątek