Kolejna odsłona placuszków warzywnych, ale tym razem z buraka! Bardzo zdrowe i smaczne, zachwyci się nimi nawet największy niejadek. Składniki: 2 jaja 1 buraczek 3
Truskawkowa FiestaNiestety zbliża się jesień, więc następuje sezon na śliwki. Można je wykorzystać na różnorodne sposoby. Ja przygotowałam szybkie i bardzo smaczne ciasto bananowe ze śliwami. Polecam
Truskawkowa FiestaBardzo rzadko przygotowuję sałatki, ale jak już coś zrobię to chcę, aby było to idealne. Tak było i w tym przypadku! Sałatka, którą przygotowałam składa się
Truskawkowa FiestaUwielbiam kombinować w kuchni! Ciasta zawsze robię z głowy. Nie sugeruje się innym przepisem. O dziwo zawsze mi wychodzą! Tak było i tym razem. to był
Truskawkowa Fiestaktórą to posypałam również sporą ilością wiórków kokosowych. Wszystkie smaki wspaniale się tu ze sobą łączą, a całe ciasto jest lekkie i nie za słodkie. Bardzo polecam w sezonie truskawkowym :) Frużelinę najkorzystniej przygotować wieczór wcześniej . Biszkopt: 110 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 duże jajka 150 g cukru 1 łyżka oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżeczka octu 10 % Frużelina truskawkowa: 500 g truskawek około 2/3 szklanki cukru ( zależy od słodkości truskawek; moje były dość kwaśne ) 10 g żelatyny ( 2,5 łyżeczki ) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 1 łyżka wody 1 łyżka soku z cytryny Krem budyniowy: 600 ml mleka 2 opakowania budyniu o smaku śmietankowym ( opakowanie na 500 ml mleka ) 4 łyżki cukru ( jeżeli
Opowieści z piekarnikaZamiast piec ciasta można przygotować muffiny! Świetnym pomysłem jest wykorzystanie mąki z amarantusa i bananów. Smak jest wyśmienity, a na jednej muffinie się nie kończy! Składniki
Truskawkowa FiestaSezon truskawkowy co prawda za nami, ale na ryneczkach można jeszcze spotkać te czerwcowe owoce (i to za cenę sporo niższą niż na początku sezonu). Proponuję wykorzystać je do delikatnego, lekkiego i pysznego deseru na zimno, co w perspektywie nadciągającej kolejnej fali upałów jest naprawdę dobrym rozwiązaniem. Zamiast truskawek możemy oczywiście użyć dostępnych obecnie malin czy borówek. Polecam! Składniki Warstwa(...)papierem do pieczenia (moim zdaniem sprawdza się lepiej niż folia aluminiowa). Tężejąca masę wlać do foremki, przykryć i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. W tym czasie przygotować masę truskawkową. Warstwa jogurtowo-truskawkowa 300 g truskawek (waga po obraniu) 350 g jogurtu greckiego 1/3 szklanki cukru pudru ziarenka z 1/2 laski wanilii 3 łyżki żelatyny odrobina lodowatej wody pół szklanki
Słodkie inspiracjePatison jest odmianą dyni zwyczajnej. Zawiera m.in. beta-karoten oraz witaminę A. Idealnie smakuje z innymi warzywami. Miękki miąższ sprawia, że jest bardzo delikatny. Na zbliżającą
Truskawkowa FiestaCiasto z warzywem? Dlaczego nie! Świetna alternatywa dla słodkich wypieków z owocami. Marchewka dodaje wspaniałego uroku dla ciasta, a w smaku w ogóle nie jest wyczuwalna
Truskawkowa FiestaUwielbiam banany, więc dodaje je gdziekolwiek można! Z masłem orzechowym świetnie tworzy duet. Przedstawiam limitowane ciasto bananowe z dodatkiem, masła orzechowego, mąki migdałowej oraz gryczanej! Składniki
Truskawkowa FiestaŚwieży, pachnący i soczysty rabarbar prosto z własnego ogródka! Coś pięknego! Placuszki są bardzo wartościowe, gdyż przygotowałam je z mąki gryczanej i wiejskich jaj! Idealne na
Truskawkowa Fiestaprzerwie urlopowej! Siły na nowo zebrane, tak więc wracam do was z nową energią, ale i z nowymi przepisami! Dziś pomysł na pyszne i szybkie serniczki śniadaniowe z musem truskawkowym! Idealne na śniadanie, ale i jako piątkowy obiad dla osób, który w tym dniu nie jedzą mięsa :). Tak więc nie przedłużam wstępu i zapraszam po przepis! Składniki: (przepis(...)twarogu półtłustego 2 jajka 4 łyżki mleka 1 łyżka cukru 4-5 łyżek mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia *1/3 łyżeczki esencji waniliowej (nie koniecznie) szczypta soli MUS TRUSKAWKOWY: 300 g truskawek (ja dałam mrożone) 2 łyżki wody 3 łyżki cukru (jeśli lubicie bardziej słodkie możecie dać więcej, róbcie według swojego smaku) Przygotowanie: SERNICZKI: W misce rozdrabniamy widelcem twaróg. Następnie
Gotuj z Mąką