Ciasto, które swoim wyglądem, zaskoczy Waszych gości. Jest bardzo truskawkowe i do tego z wyglądu, można powiedzieć, że przypomina igloo. W internecie znajdziecie je również pod nazwą „truskawkowe iglo” czy po prostu „ciasto z truskawkami”. U mnie występuje jako wykwintny truskawkowiec. Niestety przy robieniu tego ciasta, potrzebujemy trochę czasu, aby galaretka nie wsiąkła nam w biszkopt(...)masła – 4 jajka – 0,5 szklanki cukru – 3/4 szklanki mąki – 1 łyżeczka proszku do pieczenia * masa: – 500g świeżych truskawek – 2 galaretki truskawkowe – 1 szklanka wrzątku Piekarnik nagrzewamy do 180C. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Oddzielamy białka od żółtek. Białko ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy stopniowo cukier. Nie przerywając miksowania, dodajemy
CookYourselfKompot z truskawek do obiadu – to jeden z moich ulubionych napojów w sezonie truskawkowym, zwłaszcza jeśli do jego wykonania użyjemy dojrzałych, słodkich truskawek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić kompot z truskawek do obiadu? Robię go nieco inaczej niż kompot truskawkowy na zimę do słoików , a mianowicie w nieco szybszej wersji. Gdy są chłodniejsze dni lubię pić go na ciepło(...)litra wody, przelać do garnka (najlepiej takiego o pojemności 2,5 litra), dodać cukier (ilość dostosować do tego, jak słodkich truskawek się używa do wykonaniu kompotu truskawkowego ). Mieszać do czasu aż cukier się całkowicie rozpuści. Doprowadzić syrop (wodę z cukrem) do wrzenia. Truskawki przepłukać na sitku, osuszyć, obrać z szypułek. Gdy woda z cukrem już się zagotuje, wrzucić do niej
Kulinarne PrzebojeCiasto nie należy do super szybkich, ponieważ wymaga chwila cierpliwości i niewielkiego wysiłku kulinarnego. Jak każdy deser idealnie nadaje się na spotkanie z bliską nam osobą
Truskawkowa FiestaSuper szybkie i super smaczne danie dla zabieganym osób, które dbają o to co włożą do buzi. Idealnie nadaje się do pudełka dla osób pracujących. Składniki
Truskawkowa FiestaNa blogu coraz więcej pojawia się przepisów na gofry. Kombinuje na wszelkie, aby ich smak był coraz lepszy! Niniejsze są z moim ulubionym napojem mlecznym fermentowanym
Truskawkowa Fiestaorzeszkami: Ciasto: 2 kg mączystych ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej 3 duże jajka 1 łyżeczka soli 2 łyżki kaszy manny błyskawicznej Nadzienie: kilkanaście sztuk świeżych truskawek cukier Polewa czekoladowo-truskawkowa: 10 dag gorzkiej czekolady 1/2 szklanki soku truskawkowego 150 ml śmietanki kremowej 2 płaskie łyżki miodu lipowego Manufaktura Wielkopolska 2 łyżki posiekanych drobno orzechów arachidowych Dodatkowo: Melisa cytrynowa do dekoracji(...)wypestkowane obtoczone w cukrze truskawki-po jednej do środka, i formować okrągłe jednolite kule. Gotować w osolonym wrzątku około 7-8 minut, odcedzić i wyłożyć na talerz. Sos czekoladowo-truskawkowy: Sok truskawkowy zagotować ze śmietanką. Zestawić z ognia, dodać połamaną czekoladę , zostawiamy na dwie trzy minuty aż czekolada zacznie się rozpuszczać wtedy dodać miód
Wanilia i KardamonWątróbkę się kocha albo nienawidzi. Ja należę do tego pierwszego grona! Ten przepis jest genialny dla osób, którzy unikają wysokiej zawartości tłuszczu w daniach. Składniki: 250g
Truskawkowa FiestaSernik zawsze mi się kojarzył z niedzielą i tak będzie chyba na zawsze. Według mnie ten rodzaj ciasta należy do bardzo wykwintnych i cenionych przez wiele
Truskawkowa Fiestaposypana prażonymi płatkami migdałów zadowoli każdego łasucha. Składniki: Biszkopt : 3 jajka 100g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 160g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli olej Warstwa truskawkowa: 700g truskawek 2 galaretki truskawkowe 800ml wrzątku 1 łyżeczka żelatyny Masa śmietanowa: 500ml śmietany 36% 250g mascarpone 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru wanilinowego 2 śmietan-fixy Poncz: 50ml(...)wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Po tym czasie wystudzić. 2. Warstwa truskawkowa: Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić w małą kostkę. Galaretki i żelatynę rozpuścić w 800 ml wrzątku, pozostawić do lekkiego stężenia. Po tym czasie dodać truskawki i dokładnie wymieszać. 3. Masa śmietanowa: Śmietanę ubić
Szalona Kuchnia EwelinyDoskonała alternatywa dla klasycznych gofrów. Idealne dla gości czy rodziny. Świetnie się komponuje z owocami. Składniki: 2 jaja 2 łyżki erytrytolu 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
Truskawkowa FiestaDoskonały posiłek na letnie dni przy gronie najbliższych. Bardzo lekkie, wegańskie i kolorowe dane z mnóstwem witamin. Składniki: 1 kostka (180g) tofu wędzonego 1 placek tortilla
Truskawkowa FiestaGofry to mój ulubiony posiłek jako drugi po omletach. Ostatnio po raz kolejny zakupiłam mąkę orkiszową. Grzech by było z niej nie skorzystać! Z dodatkiem mleka
Truskawkowa Fiestafiliżance kawki. Składniki: 380g herbatników Petit Buerre 50g mlecznej czekolady kakao Krem budyniowy: 600ml mleka 200g masła extra 2 budynie wanilinowe 2 łyżeczki cukru wanilinowego 5 łyżek cukru Mus truskawkowy: 500g truskawek 350ml wody 2 galaretki truskawkowe Krem stracciatella: 500ml śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru 100g mlecznej czekolady Wykonanie: 1. Krem budyniowy: Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem(...)wymieszane z budyniami i ugotować jak tradycyjny budyń, a następnie wystudzić. Masło utrzeć i stopniowo dodawać wystudzony budyń cały czas miksując do momentu uzyskania konsystencji gładkiego kremu. 2. Mus truskawkowy: Truskawki umyć, pozbawić szypułek, przełożyć do rondelka, dodać wodę i zagotować. Wsypać galaretki i zmiksować blenderem (nie gotować). Mus pozostawić do lekkiego stężenia. 3. Krem stracciatella: Śmietanę ubić na sztywno
Szalona Kuchnia Ewelinybyć w temperaturze pokojowej. 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru wanilinowego skórka starta z 1 cytryny szczypta soli Masa truskawkowa: 400 - 450 mrożonych truskawek 250 ml śmietanki kremówki (30 - 36% zawartości tłuszczu) 3 - 5 łyżek cukru (wg własnych preferencji smakowych) 15 g żelatyny Żelka z owoców leśnych(...)pieczemy biszkopt w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C przez 30 - 40 minut. Po upieczeniu upuszczamy biszkopt z wysokości około 0,5 metra i pozostawiamy do wystygnięcia. Masa truskawkowa: Zamrożone truskawki przekładamy do rondelka, zasypujemy cukrem, chwilę gotujemy, aż będą miękkie. Miksujemy za pomocą blendera, po czym przecieramy zmiksowane owoce przez sitko do dużej miski. Odstawiamy do wystygnięcia. W osobnej
W kuchni Katie