posypana prażonymi płatkami migdałów zadowoli każdego łasucha. Składniki: Biszkopt : 3 jajka 100g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 160g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli olej Warstwa truskawkowa: 700g truskawek 2 galaretki truskawkowe 800ml wrzątku 1 łyżeczka żelatyny Masa śmietanowa: 500ml śmietany 36% 250g mascarpone 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru wanilinowego 2 śmietan-fixy Poncz: 50ml(...)wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Po tym czasie wystudzić. 2. Warstwa truskawkowa: Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić w małą kostkę. Galaretki i żelatynę rozpuścić w 800 ml wrzątku, pozostawić do lekkiego stężenia. Po tym czasie dodać truskawki i dokładnie wymieszać. 3. Masa śmietanowa: Śmietanę ubić
Szalona Kuchnia EwelinyDoskonała alternatywa dla klasycznych gofrów. Idealne dla gości czy rodziny. Świetnie się komponuje z owocami. Składniki: 2 jaja 2 łyżki erytrytolu 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
Truskawkowa FiestaDoskonały posiłek na letnie dni przy gronie najbliższych. Bardzo lekkie, wegańskie i kolorowe dane z mnóstwem witamin. Składniki: 1 kostka (180g) tofu wędzonego 1 placek tortilla
Truskawkowa FiestaGofry to mój ulubiony posiłek jako drugi po omletach. Ostatnio po raz kolejny zakupiłam mąkę orkiszową. Grzech by było z niej nie skorzystać! Z dodatkiem mleka
Truskawkowa Fiestafiliżance kawki. Składniki: 380g herbatników Petit Buerre 50g mlecznej czekolady kakao Krem budyniowy: 600ml mleka 200g masła extra 2 budynie wanilinowe 2 łyżeczki cukru wanilinowego 5 łyżek cukru Mus truskawkowy: 500g truskawek 350ml wody 2 galaretki truskawkowe Krem stracciatella: 500ml śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru 100g mlecznej czekolady Wykonanie: 1. Krem budyniowy: Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem(...)wymieszane z budyniami i ugotować jak tradycyjny budyń, a następnie wystudzić. Masło utrzeć i stopniowo dodawać wystudzony budyń cały czas miksując do momentu uzyskania konsystencji gładkiego kremu. 2. Mus truskawkowy: Truskawki umyć, pozbawić szypułek, przełożyć do rondelka, dodać wodę i zagotować. Wsypać galaretki i zmiksować blenderem (nie gotować). Mus pozostawić do lekkiego stężenia. 3. Krem stracciatella: Śmietanę ubić na sztywno
Szalona Kuchnia Ewelinybyć w temperaturze pokojowej. 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru wanilinowego skórka starta z 1 cytryny szczypta soli Masa truskawkowa: 400 - 450 mrożonych truskawek 250 ml śmietanki kremówki (30 - 36% zawartości tłuszczu) 3 - 5 łyżek cukru (wg własnych preferencji smakowych) 15 g żelatyny Żelka z owoców leśnych(...)pieczemy biszkopt w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C przez 30 - 40 minut. Po upieczeniu upuszczamy biszkopt z wysokości około 0,5 metra i pozostawiamy do wystygnięcia. Masa truskawkowa: Zamrożone truskawki przekładamy do rondelka, zasypujemy cukrem, chwilę gotujemy, aż będą miękkie. Miksujemy za pomocą blendera, po czym przecieramy zmiksowane owoce przez sitko do dużej miski. Odstawiamy do wystygnięcia. W osobnej
W kuchni KatieIdealnie na podwieczorek czy spotkanie z znajomymi. Super pomysł na wykorzystanie fig! Składniki: 2 jaja 2 łyżki erytrytolu 1 łyżka oleju rzepakowego 6 łyżek mąki pszennej
Truskawkowa FiestaDoskonały posiłek do pracy, szkoły czy po prostu w domu. Bardzo szybkie i smaczne danie. Zawiera pełen zestaw składników mineralnych. Składniki: 200g mięsa mielonego z indyka
Truskawkowa FiestaSuper prosta, nie zawierająca "tony" cukru, ale naturalne słodziki! W sam raz dla gościa przy kawie. Składniki: Tarta: 2 jaja 125g mąki pszennej pełnoziarnistej 25ml oleju
Truskawkowa FiestaIdealne na śniadanie, spokojną kolację czy posiłek dla najbliższej osoby. Te placuszki zje nawet niejadek! Składniki: 2 jaja 1 łyżka erytrytolu lub ksylitolu 3 łyżki mąki
Truskawkowa FiestaPlacuszki na maślance z syropem truskawkowym Lubicie placuszki? My uwielbiamy. Kiedyś przygotowywałam je praktycznie codziennie, teraz najczęściej robię to w weekendy. Dziś zapraszam Was na pyszne placuszki na maślance polane syropem truskawkowym. Jak dla mnie coś cudownego. Nie ma jak usiąść spokojnie przy filiżance ulubionej herbaty z aromatyczną cytryną i zjeść takie pyszne placuszki. Polecam i Wam. Składniki: 1 szklanka(...)Kuchnie Świata 1-2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko (u mnie klasy m) odrobina oleju lub masła do wysmarowania patelni – użyłam masła Ghee Kuchnie Świata Do podania: syrop truskawkowy z Kuchnie Świata Przygotowanie: Do miski wlewamy maślankę, wsypujemy oba rodzaje cukru i wbijamy jajko. Stopniowo dodajemy mąkę (najpierw 6-7 łyżek z górką wraz z proszkiem do pieczenia). Mieszamy
Słodkie okruszkiKto nie lubi bananów? Szyba nikt! Idealna przekąska, jak i dodatek na przykład w cieście! Upiekłam wyśmienite ciasto bananowe z dodatkiem jogurtu. Jogurt sprawia, że ciasto
Truskawkowa FiestaZdrowe, smaczne i bardzo szybkie ciasto daktylowe! Idealne dla gości czy do popołudniowej herbaty. Składniki: 2 jaja 4 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka oleju kokosowego
Truskawkowa FiestaSuper szybki, wegański i smaczny posiłek! Idealny dla zabieganych i osób na diecie wegańskiej. Składniki: 180g (1 kostka) tofu wędzonego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 50g
Truskawkowa FiestaIdealne danie na niedzielny, rodzinny obiad. Aromatyczna marynata sprawia, że kurczak jest bardzo delikatne - wprost rozpływa się w ustach. Składniki: Marynata: 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Truskawkowa Fiesta