śmietankowy 1/2l mleka 2 łyżki cukru pudru kostka miękkiego masła Polewa kakaowa: 4 łyżki cukru 2 łyżki mleka 3 łyżki kakao 1/4 kostki palmy 1 łyżeczka żelatyny Dekoracja: maczek truskawkowy Delecta maczek mango Delecta maczek tutti frutti Delecta Ciasto: Do dużej miski wsypać mąkę, sodę i cukier, dodać margarynę, dokładnie posiekać siekaczką. Dodać pozostałe składniki, zamieszać i zagnieść gładkie, elastyczne
Smakołyki AsiSkładniki: puszka mleka zagęszczonego słodzonego (530g), 4 galaretki (u mnie to były: 2 cytrynowe, 1 wiśniowa, 1 truskawkowa), 500g brzoswkiń w syropie (po odsączeniu). Przygotowanie: Każdą z trzech galaretek rozpuścić w 250ml gorącej wody. Po rozpuszczeniu pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mleko skondensowane zmiksować i podzielić na trzy części. Do każdej części dodać galaretki ostygnięte i zmiksować. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą
W kuchni u Monikiopakowanie kuleczek zbożowych w różowej posypce Decorada Delecta, 1 opakowanie kuleczek zbożowych w czekoladzie Decorada Delecta, 1 opakowanie płatków czekoladowych Decorada Delecta, 1 opakowanie maczku smak truskawkowym Decorada Delecta, 1 opakowanie maczku smak mango Decorada Delecta, 1 opakowanie maczku tutti frutti Decorada Delecta . Lukier cytrynowy 3/4 szklanki cukru pudru, 1 łyżka wrzącej wody
SzczyptaSmaQgram serka homogenizowanego waniliowego - 3/4 szklanki cukru pudru ( dałam trochę mniej ) - 3 łyżki żelatyny - duża puszka brzoskwiń - 1 banan ( opcjonalnie ) - dwie galaretki ( u mnie 1 brzoskwiniowa i 1 truskawkowa ) - paczka okrągłych biszkoptów - 0.5 szklanki mleka Wykonanie Serki waniliowe i jogurt połączyć przy pomocy miksera z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody, ostudzić i wlać do masy, wymieszać
Kuchnia z widokiem na ogródWykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 35 minut w 170 st. C. Galaretka : 2 słoiki dżemu malinowego (może być również śliwkowy lub porzeczkowy) 2 galaretki malinowe (truskawkowe, lub o smaku owoców leśnych) Dżem podgrzewamy w garnuszku, dodajemy galaretki i mieszamy do ich rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia . Pianka śmietanowa : 0,5 litra śmietany 30 % 2 waniliowe serki homogenizowane
Cynamonowe szczęściejajeczną. Na końcu dodaję sok wyciśnięty z połowy cytryny i mieszam. Wstawiam do lodówki. Biszkopt kroję na trzy części, spodnią część lalki układam na paterze, nasączam kompotem truskawkowym, smarują masą, na masie układam całe owoce osączone z kompotu, nakrywam środkowym blatem, ponownie nasączam, smaruję kremem, układam owoce i przykrywam najmniejszym krążkiem, który nasączam i smaruję kremem wierzch
Ciasteczkowy Potwórgalaretka zaczyna tężeć mieszamy ją z jogurtem i cukrem na jednolita masę ,można mikserem albo łyżką . Wrzucamy owoce i mieszamy. Składamy ciasto Na dolny blat cista wykładamy całą masę truskawkową i przykrywamy drugim blatem, wylewamy masę jogurtową i wstawiamy do lodówki żeby stężało, na wierzch układamy dowolnie owoce i zalewamy galaretkami ,które mają konsystencję gęstej śmietany wtedy nie będą się
Wypieki Renetropikalnej - arbuzową. U nas w leśnej jelly tea wylądowały jeszcze drobno pokrojone żelki o smaku jeżyn. Już mi się marzy kolejna wersja z truskawkowo-muffinkową herbatą i truskawkową galaretką
Kuchnia w szuwarachTruskawki, otręby i lodowe galaretki... Czego chcieć z rana więcej? Zdrowo i orzeźwiająco :). I przy okazji można wykorzystać zeszłoroczne jagody i przygotować miejsce na tegoroczne :). Śniadaniowy truskawkowy koktajl Składniki (na 2 porcje) 3/4 kg truskawek Mały słoiczek jagód w syropie 0,5 szklanki lodowatej wody lub mleka 2 łyżki otrąb Galaretka o smaku jagodowym Winiary 1 szkl. wrzątku Przygotowanie
Kuchnia w szuwarachcoś dla ochłody na upalne dni :) Bezalkoholowy truskawkowy drink Składniki 1 litr Tonicu (polecamy Schweppesa) Poł kg truskawek Cytryna Kostki lodu Przygotowanie Truskawki kroimy w plasterki, cytrynę na półplasterki. Szklanki napełniamy w 1/3 lodem, dopełniamy do połowy truskawkami, wkładamy kilka plasterków cytryny, zalewamy tonikiem. Podajemy po kilku minutach, gdy napój lekko się zaróżowi i przejdzie smakiem truskawek i cytryny
Kuchnia w szuwarachlubcie czasem na śniadanko zjeść świeżutką, mięciutką chałeczkę, posmarowaną masełkiem, z domowym dżemem truskawkowym lub powidłami śliwkowymi? My z mężem wręcz uwielbiamy, robimy sobie do tego delikatną, mleczną kawkę, a synkowi ciepłe mleczko i zajadamy się tymi dobrociami. Robiłam już chałki z kilku przepisów i muszę przyznać, że ten sprawdza się najlepiej, chałka z tego przepisu wychodzi mięciutka w środku
moj przepis namasła 5 dużych żółtek (ewentualnie można dodać 2 duże całe jajka, wtedy jednak nie będzie tak kruche) 1/2 kg rabarbaru 3 łyżki cukru 6 łyżek dżemu truskawkowego lub innego Do miski miksera/malaksera przesiać mąkę, proszek i cukier puder. Wkroić do tego zimno masło. Wyrobić mieszadłem K lub ostrzami malaksera lub łapkami, (byle szybko, ciasto kruche nie lubi ciepła naszych rąk
moj przepis naPączki z zimieniakami Z okazji zbliżającego się święta dla łasuchów z przyjaciółmi zorganizowaliśmy sobie Tłusty czwartek w niedzielę. Każdy przyniósł coś od siebie, więc były pączki z dżemem wiśniowo-truskawkowym, pączki z kremem adwokatowym, oponki serowe, faworki i sałatka owocowa, dla tych co na diecie ;-). Same pyszności. Dziś podam Wam przepis na pączki, a w kolejnych dniach postaram się podać
moj przepis nastałe do mojego menu i wskakuje na półeczkę BE FIT. Koniecznie wypróbujcie i dajcie znać jak smakowało! A potem spróbujcie innych moich koktajli, które na Was czekają – Rafaello , truskawkowy , z arbuzem albo ten z jarmużem – wszystkie pyszne! SKŁADNIKI: ( 1 porcja ) * miękka, soczysta, słodka gruszka – 1 szt * mały banan – 1 szt * zielona herbata – 3/4 szkl
Ostra na Słodkołyżeczka proszku do pieczenia szklanka cukru SKŁADNIKI NA MASĘ BAJADERKOWĄ: 250 g. serka mascarpone 12 ciągnących cukierków Krówek 1 wafelek w czekoladzie np. Grzesiek 1 gotowa-stężona galaretka truskawkowa 150 g. mlecznej czekolady DO NASĄCZANIA: Słaba, lekko posłodzona herbata z ewentualnym dodatkiem dwóch łyżek rumu(na szklankę). Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny, ale nie mokry! POLEWA
Domowe Torty