dużą ilością owoców. Ciasto składa się z 4 warstw i jest na bardzo dużą blachę. Spód to biszkopt, następnie jest mus rabarbarowo-morelowy, następnie blat biszkoptowy i warstwa musu truskawkowego. Ciasto jest mojego autorstwa. Ciasto robi się szybko, tylko trochę trzeba poczekać aż stężeje. Polecam upiec biszkopt i zrobić mus rabarbarowo-morelowy wieczór wcześniej. Składniki na formę(...)wymieszać. Mus pozostawić do całkowitego ostudzenia, np. na blacie kuchennym, następnie schować do lodówki na 2 godziny, aby zaczął się trochę ścinać, nie może się jednak całkiem ściąć. Mus truskawkowy: 1 kg truskawek 2 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny namoczone w 4 łyżkach zimnej wody Truskawki umyć, odszypułkować, zblendować na gładki mus (powinno powstać około 1 litra musu). Żelatynę bardzo
moj przepis naspodu, ale oczywiście możecie upiec spód biszkoptowy np. z 2 lub 3 jaj lub wyłożyć gotowe biszkopciki. Bardzo delikatny, lekko słodki, lekki, pyszny. Składniki na tortownicę 23 cm: Warstwa truskawkowa: 500 gr sera twarogowego (u mnie z wiaderka Piątnica) najlepiej schłodzonego 800 gr truskawek najlepiej z lodówki 1/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki żelatyny namoczone w 4 łyżkach zimnej wody(...)Dodać cukier, dodać ser, zmiksować na gładką i jednolitą masę. Żelatynę delikatnie podgrzać przez kilka-kilkanaście sekund w mikrofalówce lub na gazie. Do żelatyny dodać dwie łyżeczki masy serowo-truskawkowej. Cały czas blendując lub miksując wlewać powoli żelatynę do masy serowo-truskawkowej. Do masy dodać 300 gr całych truskawek, wymieszać, przelać do szczelnej tortownicy. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia
moj przepis nazjadłyśmy wszystkie za jednym razem..... Pójdzie w boczki ale co tam! Dla tego smaku warto było :) Wam też polecam. Baza: 250ml śmietanki 30% 200ml mleka skondensowanego słodzonego Mus truskawkowy: 300g truskawek cukier do smaku (ok 2-3 łyżki) Truskawki umyć, obrać i przełożyć do garnka. wsypać cukier i wlać 2-3 łyżki zimnej wody. Rozgnieść np. za pomocą tłuczka(...)skondensowane. Gdy składniki się połączą 1/2 masy przelać do miseczki. Dodać połowę musu z truskawek i wymieszać. Do pojemnika, w którym będziemy mrozić lody wykładać na przemian masę śmietankową, truskawkową i mus truskawkowy. Następnie delikatnie przemieszać widelcem aby powstał "marmurek". Pojemnik zamknąć i wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem wyjąć na ok 10 minut
Smakołyki AsiBardzo smaczny i lekki deser na bazie jogurtu , truskawek i galaretki . Dość szybko się go przyrządza , wygląda rewelacyjnie i jeszcze lepiej smakują . Składniki: 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka agrestowa 250 ml. jogurtu naturalnego 250 gram truskawek Sposób przygotowania: Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 250 ml. gorącej wody , odstawiamy do ostygnięcia . Połowę truskawek kroimy na mniejsze części i układamy na dnie pucharków(...)zalewamy połową ostudzonej galaretki . Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Pozostałą część galaretki truskawkowej łączymy z połową jogurtu , wylewamy na galaretkę.Wstawiamy do lodówki do stężenia. Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 250 ml. gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia . Połowę galaretki łączymy z pozostałym jogurtem i wylewamy na stężałą masę jogurtową.Wstawiamy do lodówki do stężenia. Pozostałe truskawki układamy na masie jogurtowej
Bajeczna KuchniaZwykłe naleśniki z serem możemy odmienić polewając je musem truskawkowym. Uwielbiam tak przygotowane naleśniki . Składniki: Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej 2,5 szklanki mleka 0,5 szklanki oleju 2 jajka Szczypta soli Masa serowa: 0,5 kilograma sera białego 0,5 szklanki śmietany 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy Mus truskawkowy: 0,5 kilograma truskawek 3 łyżki cukru Sposób(...)umyte truskawki przekładamy do miski, wsypujemy cukier i miksujemy za pomocą blendera. Na każdy naleśnik nakładamy porcję masy serowej, naleśniki zwijamy w rulon, układamy na talerzu i polewamy musem truskawkowym
Bajeczna Kuchniacukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 25 dag masła 2 budynie śmietankowe 5 łyżek cukru pudru Polewa truskawkowa: 1 kg truskawek ( świeże lub mrożone ) 3 galaretki truskawkowe Sposób wykonania: Biszkopt: Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodać(...)prostokątna o wymiarach 24x35 ) Masa budyniowa: W 1/2 szklanki mleka roztrzepać budynie. Resztę mleka zagotować, wlać roztrzepany budyń i ugotować. Masło utrzeć z cukrem pudrem dodając przestudzony budyń. Masa truskawkowa: Truskawki zmiksować, jeżeli są to truskawki mrożone przed zmiksowaniem odmrozić. Truskawki podgrzać, dodać 3 galaretki, podgrzewać ciągle mieszając, aż galaretki się rozpuszczą. Wystudzony biszkopt przekroić na pół. Na jedną część
Darcia w kuchnilubimy wyjadać bezy w trakcie suszenia, dlatego zawsze wyciskam kilka mniejszych, które nie mają szans dotrwać do końca suszenia :) Tym razem postanowiłam połączyć bezy z kremem patissiere z likierem truskawkowym. Jak to wyszło? Tak wyszło, że wszystkie bezy zniknęły w ciągu 3 godzin. Ja zjadłam jedną sztukę, resztę pożarł mój nastoletni syn i wyjadł sam krem z miseczki co znaczy(...)stopniach bezy suszyły się 10 minut, potem obniżyłam temperaturę do 80 stopni i suszyłam je 2-3 godziny. Na końcu uchyliłam drzwiczki i tak studziłam bezy. KREM PATISSIERE TRUSKAWKOWY: 175 ml mleka 125 ml likieru truskawkowego (ja użyłam Dalkowski Strawberry ) 3 żółtka 40 g cukru 20 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej Wykonanie: Mleko zagotowałam, znaczy się doprowadziłam
Blondynka Gotujekolejno od dołu lub wyścielić blaszkę folią i postępować tak jak w przepisie poniżej. *foremka 20*20 cm Składniki: na biszkopt: 2 jajka pół szklanki cukru 1 kisiel truskawkowy niecałe pół szklanki mąki 2 łyżki oleju pół łyżeczki proszku do pieczenia na masę jogurtową: 600 ml jogurtu truskawkowego 300 ml śmietanki kremówki 3 łyżki żelatyny łyżka cukru pudru(...)wierzch 450 g truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej Przygotowanie ciasta zacząć od upieczenia biszkoptu. Białka ubić z cukrem na sztywno, ubijając dodać żółtka. Kisiel przesypać do szklanki, dosypać mąki tyle, aby w sumie było pół szklanki. Dodać proszek do pieczenia i przesiać. Wymieszać z masą jajeczną i przelać do foremki. Piec w 175*C około 20 minut. Wystudzić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapianką . W końcu namówiła mnie żebym ponownie upiekła taką roladkę. Jednak tym razem zmodyfikowałam ją a raczej jej środek. Zamiast masy jogurtowej zrobiłam masę budyniową na bazie musu truskawkowego. Nie jest trudna do zrobienia a znika w mgnieniu oka :) Składniki: ciasto czerwone: 20g mąki 1 białko 20g cukru pudru(...)mleka 120g truskawek 1 budyń śmietankowy 2 łyżki cukru 150g masła w temperaturze pokojowej galaretka truskawkowa Przygotowanie: Ciasto czerwone: mąkę przesiać z cukrem pudrem, dodać białko, roztopione masło oraz odrobinę czerwonego barwnika. Wszystko zmiksować. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć
Amatorka kuchennałyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ale-raj sól szczypta Do napączowania: 100 ml soku z malin 100% Polska Aronia Warstwa z galaretką: 2 galaretki truskawkowe 900 ml wody 400 g świeżych truskawek Krem straciatella 500 ml kremówki 1,5 łyżki cukru pudru 1/3 szkl wody 3 łyżeczki żelatyny Ale- raj 100 g czekolady mlecznej Polewa(...)margaryny 0,5 szkl cukru pudru 3 łyżki wody 3 łyżki kakao dżem truskawkowy Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując do momentu aż uzyskamy sztywną masę. Mąkę, kakao i proszek przesiać przez sitko dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę
Ala piecze i gotujestare powiedzenie przez żołądek do serca. Przedstawiam jakże prosty w przygotowaniu deser z zatopionym wewnątrz sercem. Składniki na 6 porcji: Szklanka mleka skondensowanego słodzonego 2 galaretki pinacolada 4 galaretki truskawkowe 500 ml śmietany kremówki 30% Śnieżka Wykonanie: Galaretkę pinacolada wsypujemy do miseczki i zalewamy połową szklanki wrzątku, mieszając, aż się rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia. Dobrze schłodzone mleko ubijamy na puszystą(...)masę, stopniowo wlewając lekko stężoną galaretkę i chowamy do lodówki do całkowitego stężenia. W tym czasie galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 5 szklankach i odstawiamy do wystygnięcia. Za pomocą foremki wycinamy z białej galaretki serca. Ostrożnie przyklejamy na wewnętrznej ściance każdego z kielichów. Gdy galaretka truskawkowa zacznie tężeć, wypełniamy nią pucharki i chowamy do lodówki do całkowitego stężenia. Schłodzoną śmietanę kremówkę
Podróż w kulinariamnie super rozwiązanie na szybkie śniadanie, obiad czy podwieczorek. Kasze mannę możemy podawać na różne sposoby. Ja dziś proponuję mannę na mleku z miodem i gotowym sosem truskawkowym. Manna dla Małego i Dużego Składniki: 1 litra zimnego mleka do zagotowania 300 ml zimnego mleka do rozprowadzenia manny 6 łyżek kaszy manny ja użyłam błyskawicznej 2 łyżki(...)miodu gotowy sos truskawkowy cena ok 4 zł Sposób przygotowania: 1 litr mleka zagotowujemy Do 300 ml zimnego mleka dodajemy 6 łyżek manny i mieszany Do gotującego mleka dodajemy 2 łyżki miodu a następnie zimne mleko z manną Całość cały czas mieszamy żeby kasza nie przywarła do garnka Po upływie ok 5 minut odstawiamy z palnika Kaszkę
Gotowanie PatkiGalaretka truskawkowa – 1 op Galaretka cytrynowa – 1 op Truskawki Sok z cytryny – 4 łyżki Skórka otarta z cytryny – 1 łyżka Bita śmietana Mięta Galaretkę truskawkową rozpuścić w 450 ml gorącej wody, dokładnie wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Galaretkę cytrynowa rozpuść w 400 ml gorącej wody, dokładnie wymieszać , pozostawić do wystudzenia. Gdy galaretki przestygną , do cytrynowej dodać sok, dobrze wymieszać(...)rozlać do szklanek, schłodzić w lodówce, następnie dolać galaretkę truskawkową, umieścić w niej oczyszczone i umyte truskawki i ponownie wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Przed podaniem udekorować śmietaną i otarta skórką z cytryny oraz miętą
Camilla w kuchniZwykle jak przygotowuje zupę truskawkową, muszę obok gotować drugi obiad... Tak jak innych słodkich dań, mój małżonek nie toleruje jej jako głównego posiłku, a w zasadzie to nawet nie chce jej palcem tknąć. Ot, taka antyreklama na początek. Ja za to i jak się ostatnio okazało Tosia także, jesteśmy jej fankami. Żadne inne owocowe zupy jak na razie(...)podeszły, może w tym roku spróbuję jeszcze z jagodową, dam jej szansę, ale truskawkowa jest rewelacyjna. A w dodatku ekspresowa w przygotowaniu. Może i wam posmakuje? Albo waszym dzieciom? Myślę, że warto spróbować. Zupa truskawkowa 1kg truskawek 2 łyżki śmietany 2 goździki cynamon pół laski wanilii makaron Truskawki dobrze umyć i odszypułkować. Wrzucić do garnka i zalać wodą, powinno
Przepysznik - BLW i nie tylko