truskawkowe - 9516 przepisów (strona:172/635)

Chrupiący deser truskawkowy 118

Sezon truskawkowy w pełni , więc jedzmy te smaczne owoce, bo przecież  tak krótko trwa. Dzisiaj naszła mnie ochota na coś słodkiego i zrobiłam smaczny chrupiący deser truskawkowy. Dlaczego chrupiący? Dodałam płatki żytnie   Lubella , które są chrupiące i smaczne Składniki: (4 porcje) 4 łyżki płatków żytnich   Lubella 400 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru (lub według własnego(...)pudrem na sztywno. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki , dodać do śmietany i zmiksować. W pucharkach wsypać na dno  płatki, a następnie włożyć śmietanę. Udekorować truskawkami. Smacznego! chrupiący deser truskawkowy

O kuchni z uczuciem
Sernik jogurtowy z truskawkami 770

upalne dni. składniki: 800 g gęstego jogurtu naturalnego ok 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki domowego cukru waniliowego 1/2 szklanki mleka 3 łyżki żelatyny 600 g truskawek 1 galaretka truskawkowa biszkopty do wyłożenia formy Galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance wody i odstawić do wystudzenia. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami i wstawić do lodówki. Żelatynę namoczyć w mleku(...)zostaną przy dnie i nie będa pływać po powierzchni. Następnie wylać resztę jogurtowej masy i ponownie wstawić do lodówki do stężenia. Resztę truskawek zmiksować na mus, dodać tężejącą galaretkę. Truskawkowy mus wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby masy dobrze stężały

Monia miesza i gotuje
Sernik na zimno z truskawkami 185

Sezon truskawkowy rozpoczął się , wiec warto przygotować coś pysznego. Sernik na zimno nie wymaga szczególnego wkładu pracy, a efekt i smak doskonały. Zapraszam na bloga SKŁADNIKI: Na spód sernika : paczka okrągłych biszkoptów   Masa serowa: 1 kg sera mielonego  400 ml śmietanki 30% (kremówki) 2 galaretki truskawkowe 8 łyżek cukru pudru ( jak lubimy bardzo słodkie można dodać więcej) kilka(...)truskawek na spód Na wierzch: 2 galaretki truskawkowe 0,5 kg truskawek WYKONANIE: Tortownica ok 25 cm. Układamy na spodzie okrągłe biszkopty. Przygotowujemy masę serową. 2 galaretki  rozpuszczamy w szklance gorącej wody i odstawiamy, by lekko stężała. Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno. Ubijając dodajemy partiami ser. Na koniec, dodajemy lekko tężejącą galaretkę. Dokładnie mieszamy, by wszystkie składniki się

W kuchennym oknie Ewy
SERNIK Z MUSEM TRUSKAWKOWYM I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 356

Sezon truskawkowy zbliża się do nas wielkimi krokami! Co prawda w sklepach można już dostać olbrzymie ( naprawdę olbrzymie :D ) truskawki, ale nie ma co ich porównywać do tych słodziutkich, którymi tak objadamy się w lecie. CIEKAWOSTKA! Nie wiem czy wiecie , ale truskawki są dziełem człowieka, a nie przyrody, nie ma bowiem truskawek rosnących dziko. Powstały w połowie XVII wieku(...)biały i jogurt grecki miksujemy z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii. Dodajemy żelatynę i wszystko bardzo dokładnie mieszamy, wylewamy na kruchy spód i odstawiamy do lodówki do stężenia. MUS TRUSKAWKOWY: 3/4 truskawek ( reszta do przybrania ) miksujemy na puree z sokiem cytrynowym i cukrem pudrem. Żelatynę zalewamy odrobiną wody,odstawiamy do napęcznienia, podgrzewamy mieszając , studzimy. Do musu dodajemy jogurt oraz żelatynę

Ostra na Słodko
Ciasto truskawkowe 119

Kochani, problem taki, że pozbawiono mnie internetu na czas nie określony, ale natura matką wynalazców. Internet chwilowo jest, więc dodaję przepis na pyszne, wiosenne ciasto truskawkowe. Drugą moją radością jest te małe kółeczko w rogu zdjęcia ! ;) Składniki: 0,5 l kremówki 100g cukru pudru 0,5 kg truskawek 5 galaretek truskawkowych -Biszkopt: tortownica 27cm 4 jajka 0,5 szkl cukru(...)następnie żółtka i ocet- ciągle mieszając. Drewnianą łyżką mieszać masę dodając przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. piec w 180*C na złoty kolor w tortownicy. Ostudzić. 2 galaretki truskawkowe rozpuścić w 250 ml ciepłej wody, kolejne dwie  rozpuścić tak jak na opakowaniu, odstawić do ostygnięcia. Kremówkę ubić i dolewać po trochu  zimnej galaretki. 1 galaretkę rozpuścić

Garnkowe fanaberie
Makaron w sosie truskawkowym 294

tylko pojawią się pierwsze polskie truskawki to od razu przygotowuje makaron w sosie truskawkowym. Danie idealne dla osób zabieganych jak i wegetarian. Do poniższego przepisu możecie użyć makaronu typu rurki, świderek jak i spaghetti :) Jeżeli chcecie bardziej sycący obiad to przygotujcie makaron z twarogiem i sosem truskawkowym (przepis tutaj ). Składniki na 2 porcje: 0,5 kg truskawek (z szypułkami) makaron(...)szypułek (kilka sztuk odłożyć do dekoracji) i wsypać do blendera. Na sam koniec truskawki posypać zwykłym cukrem i cukrem wanilinowym. Całość zmiksować. Makaron przełożyć na talerze, polać go sosem truskawkowym i udekorować świeżymi truskawkami. Prawda, że danie szybkie i banalne do przygotowania

Ugotować
Ciasto truskawkowe z galaretką 194

Zaczął się sezon truskawkowy. Hura! Bardzo lubię truskawki i  czekam zawsze na ten czas, kiedy wreszcie pojawią się te nasze, krajowe,słodkie i najlepsze. Ciasto truskawkowe z galaretką Składniki: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki szczypta soli 2 galaretki truskawkowe truskawki cukier puder do posypania Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli

O kuchni z uczuciem
Pianka truskawkowa (na śmietanie kremówce) 149

Pomysł na szybki i bardzo smaczny deser - pianka truskawkowa na bazie śmietany kremówki ♥ Poniższy deser jest łatwy do przygotowania i sycący. Prawie rok temu pokazałam Wam przepis na piankę z użyciem jogurtu naturalnego i galaretki ( klik ), a dzisiaj postanowiłam przygotować deser na bazie śmietany kremówki i zmiksowanych truskawek.    Składniki na 4 porcje: 1 małe opakowanie śmietany(...)części. Truskawki wsypać do blendera (kilka sztuk odłożyć na bok i pozostawić do dekoracji), dodać cukier puder i całość zblendować. Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywną pianę. Do musu truskawkowego wlać rozpuszczoną żelatynę. Całość za pomocą łyżki wymieszać. Do ubitej śmietany powoli wlewać mus truskawkowy z żelatyną. Całość połączyć ze sobą,  najlepiej mieszać na najniższych obrotach miksera. Przygotowaną piankę

Ugotować
Truskawkowe naked cake 219

Ostatnio obiecałam Wam pomysły na torty, które nie wymagają godzin spędzonych na poprawianiu kremu. Naked cake to kolejna propozycja. Dwa czekoladowe biszkopty przełożone domowym kremem truskawkowym z dużą ilością polewy czekoladowej i świeżych truskawek. Smakuje świetnie, a wygląda jeszcze lepiej i przy tym jego przygotowanie jest naprawdę proste. Moja forma ma średnicę 16 cm, ale biszkopty urosły większe niż się(...)łyżki kakao +biały rum i woda na poncz (w wersji bezalkoholowej poncz można zrobić z wody i soku z cytryny) Składniki na krem z truskawek: 1 szklanka musu truskawkowego (zmiksowane truskawki) 3 łyżeczki mąki zmiemniaczanej 0,5 kostki masła 1 łyżka cukru pudru (można dać mniej lub więcej w zależności od tego jakie słodkie są truskawki) +truskawki i czekolada

Ciastkozercy
Szarlotka w biszkopcie z delikatnym musem truskawkowym 124

zostały zapomniane. Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki 1 kostka margaryny 1/2 szkl. cukru kryształu 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 1 kg jabłek 1 słoik dżemu truskawkowego Mus truskawkowy: 6 białek 1/4 szkl. cukru pudru 1 kisiel truskawkowy Sposób przygotowania: Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Oddzielamy białka od żółtek. Margarynę miksujemy z cukrem aż zbieleje

Kolorowy Przepisownik
Kruche ciasto z rabarbarem, jabłkami i śmietankową pianką 171

pieczenia 1 kostka margaryny Pianka: 8 białek 1/2 szkl. cukru 3 budynie o smaku śmietankowym Dodatkowo: 3 łodygi rabarbaru 2 duże jabłka 2 łyżeczki cukru 4 łyżeczki galaretki truskawkowej 1 łyżeczka soku z cytryny Sposób przygotowania: Z podanych składników szybko wyrabiamy elastyczne ciasto, formujemy w zgrabną kulę, którą dzielimy na 2 części: 40% i 60%. Każdą część zawijamy w folię(...)mniejszą do zamrażalnika na czas, aż będzie nam potrzebna. Rabarbar obieramy i kroimy w mniejsze kawałki (0,5-1cm), zasypujemy 2 łyżeczkami cukru i 2 łyżeczkami galaretki truskawkowej. Jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki, skrapiamy sokiem z cytryny i zasypujemy 2 łyżeczkami galaretki truskawkowej. Schłodzone ciasto z lodówki rozwałkowujemy na wielkość blaszki (25x36). Blaszkę wykładamy papierem i wykładamy

Kolorowy Przepisownik
Nie tylko dla dzieci 192

niemal miesiąc temu, ale znów - jakoś nie było okazji o nich napisać. Szkoda, żeby przepały w czeluściach dysku, bo są naprawdę urocze i pyszne. Intensywnie kokosowa babeczka z delikatnie truskawkowym, bezowym kremem, który smakuje jak ciepłe lody . Dzieciaki je uwielbiają, a dorośli z rozrzewnieniem wspominają dawne czasy. Spróbujecie? Mini muffinki kokosowe z bezą truskawkową Składniki: (na 24 sztuki(...)mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/8 łyżeczki soli 60 g cukru kokosowego 3 łyżki wiórków kokosowych 1 jajko 150 ml maślanki 45 ml oleju beza truskawkowa: 2 białka 100 g truskawek 220 g cukru 2 łyżki wody kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego w paście dodatkowo: 2 łyżki wiórków kokosowych Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, solą, cukrem i wiórkami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik na zimno z truskawkową pianką 363

mniej słodkim. Lato zawsze upływa mi na wariacjach z sernikami na zimno, oto jeden z łatwiejszych w wykonaniu i bardzo smacznych. Puszysta warstwa serowa i jeszcze bardziej puszysta warstwa truskawkowa, lekka jak pianka. :-) Dodatek bitej śmietany nie jest konieczny, choć szczerze polecam. ;-) Spód: 70g masła 1 szklanka mąki 1 jajko 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Warstwa serowa(...)800g waniliowego serka homogenizowanego 1 opakowanie bitej śmietany w proszku 150ml zimnego mleka 2 płaskie łyżki żelatyny Truskawkowa pianka: 500g truskawek (poza sezonem mrożone) 1 galaretka truskawkowa 1 płaska łyżka żelatyny 2 łyżki cukru 1 opakowanie bitej śmietany w proszku 150ml zimnego mleka 200g gęstego jogurtu naturalnego 1. Wszystkie składniki na spód do ciasta zagniatamy. Wykładamy na blaszkę (30x12cm). Pieczemy

Szefowa kuchni
Strudel pleciony z rabarbarem i truskawkami 143

Sezon rabarbarowy w pełni i trzeba się spieszyć żeby zdążyć, bo trwa krótko. Drożdżowe wypieki z owocami to zawsze połączenie idealne, a ja wykorzystam zeszłoroczną  Frużelinę truskawkową  i świeży jędrny rabarbar. Składniki na 2 strudle: 1/2 kg mąki pszennej 10 dag masła lub dobrej margaryny 1 szklanka ciepłego mleka 10 dag cukru 2 dag świeżych drożdży 1 jajo(...)żółtka szczypta soli Dodatki: 5-6 łodyg rabarbaru 2 słoiki frużeliny truskawkowej lub innego dżemu 1. W ciepłym mleku rozpuść drożdże z łyżeczką cukru, odstaw na 15-20 minut. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj roztopione i przestudzone masło, szczyptę soli oraz fermentujące drożdże z mlekiem. Jajo i żółtka ubij z cukrem na pianę, dodaj do reszty składników. 2. Ciasto

Apetyczna babeczka
Truskawkowe orzeźwienie 125

Ciasto idealne na ciepłe wiosenne i letnie dni. Mocno truskawkowe z orzeźwiającą galaretką o smaku kiwi. Foremka 24x29 cm Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki maki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Kilka kropel aromatu waniliowego Masa: 100 g margaryny 2 galaretki truskawkowe 1 szklanka wody 2 łyżeczki żelatyny(...)dosypujemy mąkę i mieszamy silikonową szpatułką.  Pieczemy w 160*C przez 20 minut (do suchego patyczka). Studzimy. Do garnka wkładamy margarynę i wlewamy 1 szklankę wody, gotujemy. Wsypujemy truskawkowe galaretki, mieszamy do momentu rozpuszczenia galaretek.  Truskawki blendujemy na mniejsze kawałki. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.  Gdy przestygną galaretki dodajemy do nich truskawki i żelatynę. Czekamy aż delikatnie

VioletoweKucharzenie