Zimą zajadaliśmy się placuszkami z bananmi , teraz pora na letnie wydanie panceków. Tym razem ciasto przygotowałam na maślance, a stopione masło zastąpiłam olejem. Bardzo puszyste, mięciutkie, pyszne. Ponieważ sezon truskawkowy w pełni zamiast jogurtu, czy tradycyjnego syropu klonowego - polecam sos truskawkowy do polania. Bajeczne! Składniki: 2 jajka 1,5-2 łyżki cukru szczypta soli 200 ml maślanki 2 łyżki(...)zachowując odstępy i smażyć po 2 minuty z każdej strony. Odwracać na drugą stronę jak na powierzchni placuszka ukażą się "bąbelki" upieczone ułożyć w 2 "stosiki". Podawać z sosem truskawkowym ( przepis tutaj ) i pokrojonymi truskawkami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sezon truskawkowy w pełni, szkoda by było nie wykorzystać truskawek do przygotowania lekkiego, smacznego obiadu. Na knedle z truskawkami zapraszam tutaj , dzisiaj na pierogi z truskawkami i w dodatku na niezwyczajne pierogi z truskawkami, bo spowite cudownym różanym aromatem. Wykorzystałam zeszłoroczny cukier różany. Posłodziłam nim truskawki w środku pierogów oraz jogurt, z którym je podałam. Po prostu pycha! Dzika(...)mąki pszennej (u mnie orkiszowa mieszana 630+1050) 150 ml gorącej wody 1 łyżka oleju solidna szczypta soli Dodatkowo: 300 g truskawek cukier różany śmietanka lub jogurt mus truskawkowy - opcjonalnie Wykonanie: ciasto najłatwiej i najprzyjemniej jest przygotować w robocie kuchenym. Jeśli znasz dokładne proporcje mąki i wody to żaden problem. Odważone składniki umieścić w misie robota i hakiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ciasto przygotowałam na imprezę urodzinową syna. Przepis na średnią prostokątną blachę Spód: 1 szklanka płatków otrębów (zmieliłam granulowane truskawkowe) 1/2 szklanki wiórków kokosowych lub nie za grubo mielonych migdałów/orzechów 1 i 1/2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej (lub pszennej) 2/3 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 150 g zimnego masła Mąkę orkiszową, kokos i płatki(...)Masa serowa: 1 kg chudego sera zmielonego dwukrotnie lub z wiaderka 500 ml śmietany kremówki 2 galaretki niebieskie 2 galaretki zielone 2/3 szklanki mleka cukier puder do smaku Mus truskawkowy: 1 szklanka wody 500 g mrożonych lub nieco mniej świeżych truskawek 2 galaretki truskawkowe Galaretki - każdy kolor osobno rozpuścić w 1 szklance wody. Przestudzić. Ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Delikatnie
Czerwień i błękitWreszcie dorobiłam się foremek do rurek i oczywiście od razu musiałam je wypróbować. Na pierwszy raz postanowiłam zrobić rureczki z gotowego ciasta francuskiego. Nadziałam je pysznym kremem truskawkowym. Napiekłam, naowijałam się a one migiem zniknęły :) składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego po 300 g 1 galaretka truskawkowa 300 ml śmietanki 30% 200 g truskawek 1 jajko cukier waniliowy do posypania Ciasto(...)piekranika nagrzanego na 200 C i piec aż rurki dobrze się zrumienią, funkcja termoobieg. Upieczone rureczki jeszcze ciepłe ściągnąć z foremek i ułożyć na desce do wystudzenia. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 3/4 szklanki wody i odstawić do wystudzenia. Truskawki zmiksować na mus. Śmietankę ubić na sztywno. Połączyć ze zmiksowanymi truskawkami i wystudzoną galaretką. Masę wstawić do lodówki aby lekko stężała
Monia miesza i gotujesłodkie a w połączeniu z rozpływającym się w ustach musem ze świeżych truskawek jest wręcz obłędne w smaku. Szybkie w przygotowaniu, chociaż trzeba trochę poczekać aż truskawkowy mus zastygnie. Składniki: Składniki na brownie: 300 g gorzkiej dobrej czekolady 3 jajka 200 g masła 270 g cukru 135 g mąki Składniki na mus truskawkowy: niecały 1 kg truskawek(...)łyżeczki żelatyny 1 galaretka o smaku truskawkowym opcjonalnie cukier do smaku (ja nie dodałam bo truskawki były bardzo słodkie) 2 łyżki mąki ziemniaczanej ( ja nie dodałam) Masło włożyłam do małego garnka i rozpuściłam na małym ogniu. Dodałam połamane kostki czekolady. Mieszałam aż czekolada się rozpuściła. Odstawiłam masę żeby przestygła. Do dużej miski wbiłam jajka, wsypałam cukier i zmiksowałam na puszystą
potrawyregionalnetradycyjny przepis na dżem truskawkowy. Jeśli szukacie przepisu z dodatkami to zaglądnijcie do przepisu na dżem truskawkowy z rabarbarem . Niebawem n blogu pojawią się jeszcze dwa inne przepisy na dżem z użyciem truskawek. Dla kogo: dla fanów truskawek dla chcących poczuć lato w środku zimy dla szukających najzwyklejszego przepisu na dżem truskawkowy Składniki: 1 kg truskawek dżemfix, konfiturex
Mania Wypiekaniakoktajl jest bardzo prosty do przygotowania, zawiera dużo witamin, mikroelementów oraz węglowodanów które są potrzebne aby mieć energię do działania. Polecam wypróbować przepis póki są truskawki. Do przygotowania koktajlu truskawkowego będziemy potrzebować: 3 banany 400 g truskawek 1 kubek 400 g jogurtu naturalnego 1 szklanka mleka około 2 łyżek cukru brązowego (białego lub miodu) ilość cukru to kwestia gustu Link(...)filmu z przygotowania: Koktajl truskawkowy z bananami Przygotowanie: Oczyszczone z szypułek i i umyte truskawki przekładam do pojemnika, dodaję obrane banany, jogurt naturalny, mleko, cukier. Wszystkie składniki dokładnie rozdrabniam blenderem. Rozlewam do szklanek – koktajl jest gotowy. Koktajl truskawkowy z bananami jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujesoli i połącz z pozostałymi składnikami. Smaż na rozgrzanej patelni na oleju kokosowym. Naleśniki odkładaj do np. nagrzanego naczynia żaroodpornego, aby utrzymać ich temp. do samego podania. KREM KOKOSOWO- TRUSKAWKOWY: - śmietanka kokosowa (jak otworzysz puszkę, to zbierz śmietankę do kubeczka) - 250 g truskawek + truskawki do przełożenia około 150 g- 200 g - ksylitol do posłodzenia W/w składniki zmiksuj na truskawkowy puch(...)naleśników. Naleśniki przekładamy na przemiennie kremem i pokrojonymi truskawkami, do 4-5 warstw naleśników. Całość oprósz kakao. Podawaj gorące z uśmiechem! Zapewniam będzie pysznie! ;-))) Przepis zgłaszam do konkursu Truskawkowe pole & naturalnie zdrowe Życzę Smacznego! Zapraszam Was na Instagram SmykWKuchni, bądźcie na bieżąco ze mną, a nawet krok do przodu ;-))) Do zobaczenia
SMYKWKUCHNIDziś kolejne ciasto przygotowane dzięki Cukry Nyskie :-) Ciasto mocno sezonowe, truskawkowe, a że jeszcze galaretka do tego, to można spokojnie powiedzieć, że jest to nowa forma klasyki :-) Bez pieczenia, trochę zabawy jest z tym, ale opłaci się :-) Ciasto wychodzi delikatne, orzeźwiające i nie jest słodkie co - jak dla mnie - jest jego dodatkowym atutem :-) Myślę, że śmiało możecie je przygotować(...)Beurre Maślanych Cukry Nyskie 500 g sera mascarpone 400 g śmietany 30% 5 łyżek cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny 6 łyżeczek zimnej wody 8 łyżek gorącej wody 1 galaretka truskawkowa + 250 ml gorącej wody 2 galaretki cytrynowe + 500 ml gorącej wody truskawki Galaretki rozpuszczamy w przygotowanej do tego wodzie (pamiętajcie, że ma być gorąca, ale nie wrząca, bo wtedy galaretka
Czary - gary w kuchniNigdy nie próbowałam jeść botwinki na surowo, a szkoda. Zrobiłam z jej dodatkiem sałatkę z sałaty, pomidorków truskawkowych, rzodkiewki, sera mozzarella, kukurydzy i czerwonej cebuli. Całość polałam sosem zmieszanym z oliwy, octu z czerwonego wina, musztardy sarepskiej i miodu. Sałatka wygląda bardzo apetycznie, kolorowo i lekko, a smakuje wyśmienicie. Żałuję, że dopiero teraz wykorzystałam botwinkę w ten sposób(...)KUKURYDZĄ. Składniki: 1 puszka kukurydzy złocistej Bonduelle (212 ml) 5 - 6 dużych liści salaty duży pęczek botwinki (tylko same liście) 120 g pomidorków truskawkowych 1 cebula czerwona 6 - 7 sztuk rzodkiewki 1 kulka sera mozzarella (125 g) Sos: 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju 2 łyżki octu z czerwonego wina 1 czubata łyżka musztardy
Zakątek rozkoszy kulinarnychŚnieżny puch opanował internet, a że sezon mamy póki co truskawkowy ja przygotowałam go w wersji truskawkowej tym razem. Do niedzielnej kawki jak znalazł. Składniki: 1 kg sera np w wiaderku 6 galaretek truskawkowych 5 łyżek cukru pudru 800 ml gorącej wody 4 Śnieżki w proszku lub 500 ml śmietany kremówki 2 szklanki mleka- do śnieżek 15 dag herbatników pól
Z Majeczką w kuchniTruskawkowa babka na zimno jest banalna w przygotowaniu, choć pracę trzeba rozłożyć na kilka etapów ze względu na konieczność studzenia galaretki i czekania aż stężeją kolejne warstwy. Babka nie wyszła idealna, ale z pewnością jest godna polecenia, zwłaszcza na upalne, letnie dni. Jest lekka, mało słodka i naprawdę smaczna. :-) Może zdarzyć się, że galaretka nie będzie chciała wyjść do końca(...)silikonowej formy, można wtedy wybrać ją łyżką i ułożyć na truskawkach. 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka cytrynowa 250-300ml śmietanki 30% 300g truskawek biszkopty 1. Z truskawek usuwamy szypułki. Galaretkę truskawkową przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy. Na dnie silikonowej formy do babki układamy truskawki, wylewamy tężejącą galaretkę. Odstawiamy do lodówki na około 3h, do całkowitego stężenia
Szefowa kuchnitylko nadaje lodom ciekawy kolor i smak, ale także wzbogaca je o antyoksydanty, składniki mineralne i witaminy. Takie lody możecie jeść bez wyrzutów sumienia :) LODY BANANOWE Z MUSEM TRUSKAWKOWYM Składniki (1 porcja): 2 zamrożone (pocięte i obrane) bardzo dojrzałe banany 1/2 (lub więcej) łyżeczki herbaty matcha w proszku (do kupienia tutaj - na hasło "powiedzdietomnie5" otrzymacie specjalną zniżkę) 1 łyżka(...)miodu 1-2 łyżki wody (użyłam kokosowej, ale zwykła też może być) Sos truskawkowy: garść świeżych truskawek 1/2 łyżki miodu szczypta soli 1. Umyte truskawki zblenduj na mus z miodem i solą. 2. Banany wrzuć do kielicha blendera, zalej herbatą wymieszaną z wodą i miodem. Blenduj jak najkrócej, pomagając sobie mieszadełkiem. Zbyt długie blendowanie spowoduje roztopienie lodów. 3. Przełóż lody
Powiedz dietom nieoczywiście dziećmi muszę się zająć :) Składniki na ciasto czekoladowe: na blaszkę o wymiarach 22x29cm 200 g masła 200 g gorzkiej czekolady 300 g dżemu lub powideł (dałam dżem truskawkowy) 200 g cukru 4 średnie jajka lub 3 duże 300 g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie: Masło topimy w rondelku razem z posiekaną czekoladą. Odstawiamy(...)mieszamy. Kiedy masa zaczyna tężeć wylewamy ją na ciasto czekoladowe, które wcześniej należy odpowiednio zabezpieczyć, aby masa nie spływała na boki (robię to za pomocą papieru śniadaniowego). Warstwa truskawkowa: 500 g świeżych truskawek (mrożonych poza sezonem) 2 galaretki o smaku truskawkowym Przygotowanie: Truskawki miksujemy na gładką masę. Galaretkę rozpuszczamy w połowie wody, która była podana w przepisie na opakowaniu
bistro mamabiszkoptów 250 g truskawek szklanka jagód 1/2 szklanki poziomek 500 m mleka 5 łyżek żelatyny 5 jajek 1 szklanka cukru 250 g masła 2 łyżki kakao 2 opakowania galaretki truskawkowej 2 opakowania galaretki owoce leśne Dno i boki blaszki wyścielić papierem do pieczenia. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 3 szklankach wody, tak samo galaretki o smaku owoców leśnych. Biszkopty zamaczać(...)galaretce truskawkowej i układać na dnie blaszki do pieczenia. Truskawki pokroić i wymieszać z wystudzoną galaretką, jagody wymieszać z galaretką o smaku owoców leśnych. Odstawić w chłodne miejsce. Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Mleko zagotować, zdjąć z ognia, rozpuścić w nim żelatynę i przestudzić. Dodać do masy z masła i zmiksować dokładnie. Białka ubić na sztywną
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia