Nalewka truskawkowa z limonką, mimo że jest ona tylko 33 % jest ostrzejsza w smaku. Alkohol jest bardziej wyczuwalny, niż w samej truskawkówce i według teścia smakuje jak tzw. przepalanka. Jej przygotowanie jest bardzo proste i szybkie Czas wykonania: 1h (+4 miesiące 2 tygodnie oczekiwania) Ilość porcji: 3 butelki po 0,5 l (1,5l) Moc: 33% Trudność wykonania: łatwe Miesiąc(...)limonki 9. Odczekać 2 tygodnie i wyjąć skórkę z limonki 10. Odczekać 4 miesiące i ponownie przefiltrować nalewkę 11. Przelać nalewkę do butelek Pobierz wersję do druku: Pobierz Nalewka truskawkowa z limonką Artykuł Nalewka truskawkowa z limonką pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plcukru 1 łyżka cukru waniliowego 100 g masła 2 jajka 1/2 szklanki mleka kokosowego 1 budyń kokosowy lub śmietankowy 1/2 szklanki wiórków kokosowych ok 160 g herbatników maślanych WARSTWA TRUSKAWKOWA: 700 g truskawek 2 galaretki truskawkowe 1 szklanka wody bezy Przygotować formę o wymiarach 21 x 25 cm układając na dnie warstwą herbatników. Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni(...)wiórki kokosowe, często mieszając zagotować. Wlać jajka z budyniem i poczekać, aż masa ponownie zabulgocze. Gorący ser wylać i wyrównać. Natychmiast ułożyć warstwę herbatników, lekko wciskając w masę. Galaretki truskawkowe rozpuścić we wrzącej wodzie. Można ją delikatnie podgrzać jeżeli nie zdąży się rozpuścić, ale nie wolno jej gotować. Umyte i oczyszczone truskawki zmiksować na gładki mus i połączyć z galaretką
https:KKuchniaMniamsię bardzo dużym zainteresowaniem na blogu. Wcale się nie dziwię, bo jest delikatne i pyszne. Ja poszłam o krok dalej i zrobiłam małą modyfikację tego przepisu. Zrobiłam w wersji truskawkowej na biszkopcie i pominęłam"śnieżki", których niektórzy nie tolerują. Składniki: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa(...)sera z wiaderka 300 ml kremówki 30% 6 łyżek cukru pudru 2 galaretki truskawkowe 500 ml wrzątku Dodatkowo: 500 g świeżych truskawek 1 galaretka truskawkowa 400 ml wrzątku Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Ubijając dodawać po jednym żółtku i ubijać do momentu aż masa będzie sztywna. Dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
Ala piecze i gotujeSernik z drobinkami tartej czekolady przykryty warstwą musu truskawkowego. Pyszny serniczek do popołudniowej kawy dla tych co lubią czekoladowe i owocowe smaki. SPÓD: 120 g biszkoptów 70 g masła 1 łyżka kakao SERNIK: 500 g twarogu zmielonego 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1/2 szklanki cukru 3 jajka 2 łyżki cukru waniliowego 1 budyń śmietankowy 100 g czekolady gorzkiej MUS TRUSKAWKOWY(...)truskawek 1 łyżka cukru 1 galaretka truskawkowa Biszkopty zmielić w rozdrabniaczu, wymieszać z kakao i dodać miękkie masło. Wszystko razem rozetrzeć i wylepić dno formy o średnicy 19 cm. Odstawić w chłodne miejsce. Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej lub posiekać nożem. Jajka zmiksować z cukrami, aż będą puszyste. Dodawać partiami zmielony twaróg
https:KKuchniaMniammaksymalnie póki jeszcze są. Pomysł był prosty - jogurt grecki i truskawki, co z tego wyszło możecie zobaczyć na zdjęciach. Co do smaku to zdecydowanie lekkie ciasto, niezbyt słodkie, mocno truskawkowe, posmakuje małym i dużym łasuchom. Składniki: 1 kg jogurtu greckiego 1 galaretka truskawkowa 500 g truskawek 5 łyżeczek żelatyny opcjonalnie 2-3 łyżki cukru 1 opakowanie ciastek(...)swoich nie słodziłam, ale jeśli chcecie możecie dodać cukier wg. uznania), a następnie dokładnie mieszamy z rozpuszczoną żelatyną . Blaszkę tzw. keksówkę wykładamy folią spożywczą, wylewamy do niej mus truskawkowy i wstawiamy do lodówki. Gdy mus zgęstnieje mieszamy jogurt z żelatyną i wylewamy na mus, w jogurt można wetknąć kilka truskawek, będą ładnie wyglądały przy krojeniu. Na warstwie jogurtowej układamy ciastka
Cynamonowe szczęścieSezon truskawkowy w pełni, dlatego postanowiliśmy stworzyć deser, który nie wymaga pieczenia, a wygląda i smakuje tak samo dobrze jak najbardziej skomplikowane ciasta. Co więcej, przygotowanie go zajmuje max 20 minut, do tego godzinka w lodówce i można częstować gości Spróbujcie naszego deseru truskawkowego z mascarpone à la tiramisu! Składniki: 200 g świeżych truskawek Krem: 250 g serka mascarpone(...)Ułożony spód biszkoptowy oprószyć 1 łyżką kakao. Nałożyć masę z mascarpone i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem udekorować połówkami truskawek i listkami świeżej mięty. Artykuł Deser truskawkowy z mascarpone à la tiramisu pochodzi z serwisu Taste and Cook
Taste and Cooktaki gorący dzień lody okazują się bardzo przydatne. Bardzo często robię lody w domu o różnych smakach a, że mamy sezon truskawkowy to zrobiłam lody truskawkowe. Moje lody zawierają cukier Sweet Family. Czy wiecie, że jest taka strona na której dowiecie się wielu ciekawostek o cukrze? Polecam uczymy jak słodzić . Składniki: 400 g świeżych truskawek 1/2 szkl cukru(...)garnka, dolewamy wodę i wsypujemy cukier. Zagotowujemy truskawki z cukrem i miksujemy blenderem na mus, odstawiamy do wystudzenia. Zimną śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy stopniowo zimny mus truskawkowy, miksujemy. Ubitą masę przekładamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin a najlepiej całą noc. Wyjmujemy z zamrażalnika na 15 min przed podaniem
słodkie i nie tylko historie kulinarneGroszkowe: 1 opakowanie drobnego groszku konserwowego Bonduelle 1 duży banan 2 łyżeczki mleczka kokosowego 2 łyżki syropu z agawy Listki mięty z 3 średnich łodyżek Sok z ½ małej cytryny Truskawkowe: 600g truskawek 4 łyżki syropu z agawy 1 mały kubek jogurtu naturalnego Sposób przygotowania w urządzeniu wielofunkcyjnym: Groszkowe: Groszek konserwowy odcedzamy, płuczemy kilka razy i zamrażamy przez całą noc. Kolejnego(...)wrzucamy do misy z założonym ostrzem do wyrabiania, dodajemy banana, liście mięty, syrop z agawy i mleczko kokosowe. Uruchamiamy na 3 minuty, prędkość 12. Łączymy z sokiem z cytryny. Truskawkowe: Obrane i osuszone truskawki mrozimy przez całą noc. Nazajutrz umieszczamy w misie z założonym ostrzem do wyrabiania, dodajemy jogurt i dosładzamy syropem z agawy. Miksujemy na prędkości 12 przez 3minuty
Kuchnia w czekoladzieNalewka truskawkowa 33 % – słodka, o wyrazistym smaku truskawek. Jej przygotowanie jest bardzo proste i szybkie Idealna na jesienne i zimowe wieczory ze znajomymi lub na prezent. Czas wykonania: 1h (+4 miesiące 2 tygodnie oczekiwania) Ilość porcji: 3 butelki po 0,5 l (1,5 l) Moc: 33% Trudność wykonania: łatwe Miesiąc wykonania: czerwiec – lipiec Składniki: 1,5 kg truskawek(...)tygodnie 5. Przefiltrować nalewkę 6. Przelać nalewkę do słoika 7. Odczekać 3 miesiące 8. Ponownie przefiltrować nalewkę 9. Przelać nalewkę do butelek Pobierz wersję do druku: Pobierz Nalewka truskawkowa Artykuł Nalewka truskawkowa pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plroku zaszalałam z truskawkami (wystarczy spojrzeć na kilka ostatnich przepisów- wszędzie te małe pyszne czerwone owoce). Truskawkowe lody z poniższego przepisu są bardzo dobre! Nie za słodkie, aksamitne, o ładnym różowiutkim kolorku. Obowiązkowe na nadchodzące upały! Z powodu użycia surowych jaj, należy jajka wcześniej wyparzyć wrzątkiem, a lody spożyć jak najszybciej. Polecam! Składniki: 400 g truskawek(...)się salmonelli). Żółtka utrzeć do jasności i puszystości z połową ilości cukru (50 g). Białka ubić na sztywną pianę, po czym stopniowo dodawać pozostały cukier (50 g), miksować. Truskawkowy mus, ubitą śmietankę i żółtka wymieszać w jednej misce. Na koniec do masy delikatnie wmieszać ubite na sztywną pianę białka z cukrem. Powstałą truskawkową mieszankę przelać do plastikowego pojemnika, szczelnie
Nastoletnie WypiekanieOdświeżający napój w sam raz na ciepłe dni: LEMONIADA TRUSKAWKOWA... Artykuł LEMONIADA TRUSKAWKOWA Z MELISĄ pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEserowa): 800 g sera twarogowego z wiaderka (u mnie President) 200 ml śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru 2-3 łyżki ekstraktu z wanilii 2 łyżki żelatyny Masa czerwona (truskawkowa): 600 g truskawek 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny Dodatkowo: 100 g biszkoptów 1 galaretka truskawkowa 300 g truskawek 200 g sera twarogowego z wiaderka Przygotowanie: Truskawki umyć(...)dodać kilka łyżek masy serowej, wymieszać. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami. Na środek tortownicy, na biszkopty wlewać po 3 łyżki masy serowej i truskawkowej, naprzemiennie. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia. Na zastygniętym serniku ułożyć truskawki. Tężejącą galaretkę wylać po łyżce na truskawki. Sernik wstawić do lodówki do stężenia galaretki. Udekorować ciasto pozostałym serem przy
Malinowo w kuchniśmietany, kwaśnej 250 ml mleka 50 g żelatyny 200 g cukru 3 opakowania galaretek, różnych kolorów (np. o smaku kiwi, pomarańczy, wiśni) 750 ml gorącej wody dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe 750 ml gorącej wody parę świeżych truskawek wykonanie: Trzy galaretki (o smaku kiwi, pomarańczy i wiśni) rozpuszczamy w osobnych naczyniach, każdą w 250 ml wody. Odstawiamy w chłodne miejsce(...)ognia, dodajemy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do zimnego mleka wlewamy śmietanę, wsypujemy pokrojone galaretki i wszystko delikatnie mieszamy. Całość równomiernie przekładamy na wystudzony biszkopt. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Na wierzchu układamy pokrojone truskawki i zalewamy tężejącą galaretką truskawkową. Całość wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia
Domowy Smak JedzeniaDIETETYCZNY TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO! Ale za mną chodził taki sernik na zimno! Jak byłam ostatnio u rodziców w domu na weekend, na mamy imieniny robiłam sernik na zimno, tyle, że w wersji fit. Tak bardzo wszystkim smakował, że olbrzymia wielka tortownica, rozeszła się od razu. I tak cały tydzień chodził za mną smak sernika na zimno. Ale nie chciałam(...)truskawek, zmiksuj na gładką masę - żelatynę zalej wrzątkiem około 100 ml i odstaw na chwilę - 3/4 ilości rozpuszczonej żelatyny dodaj do masy twarogowej - pozostałą ilość dodaj do masy truskawkowej Małą tortownicę wysmaruj olejem kokosowym, i wylej masę twarogową, ułóż w głąb całe truskawki, wstaw na 30 minut do lodówki. Wystaw z lodówki i ułóż połówki truskawek wokół tortownicy, wylej
SMYKWKUCHNICiasto, które skradnie Wasze kubki smakowe! Przygotowane z niewielkiej ilości składników i nadziane dużą ilością świeżych truskawek. Poniższe ciasto najlepiej kroić i podawać po ostudzeniu, ponieważ masa truskawkowa musi lekko stężeć. Na sam koniec dodam, że płatki owsiane wchłoną nadmiar soku truskawkowego, więc ciasto nie będzie twarde (jedynie będzie miało chrupiący wierzch) :) Składniki na blachę o wymiarach(...)szklanki płatków owsianych górskich (około 165 g) 2/3 szklanki zwykłego cukru (130 g) niepełna kostka miękkiego masła (180 g)* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia warstwa truskawkowa 0,7 kg truskawek bez szypułek 3 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej do dekoracji cukier puder świeże truskawki *ja wykorzystałam 140 g masła i 40 g musu kokosowego, ponieważ nie miałam tyle masła :) Wszystkie składniki
Ugotować