Dietetyczna Panna cotta na bazie jogurtu naturalnego, oblana musem truskawkowym. Zdrowy, tani i co ważne smaczny deserek. Polecam! Składniki: Panna cotta: 400 g jogurtu naturalnego 2 płaskie łyżki żelatyny 50 ml gorącej wody 2-3 łyżki miodu Mus truskawkowy: garść truskawek 1 łyżeczka miodu Sposób przygotowania: 1. Panna cotta: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, pozostawić do przestudzenia. Następnie dodać(...)jogurt i energicznie wymieszać. Powstałą masę przelać do dwóch miseczek wyłożonych folią aluminiową. Schłodzić do całkowitego stężenia Panny cotty. 2. Mus truskawkowy: Truskawki zmiksować blenderem, dodając pod koniec miód. Stężały deserek odwrócić miseczką do góry, ściągnąć ją, a następnie folię. Pannę cottę polać musem truskawkowym. Smacznego
Nastoletnie WypiekaniePrzez kilka dni mam dosłownie "fazę" na makarony. Prawie każdego dnia zjadam jego porcję. W letnim nastroju przygotowałam warzywne leczo, idealne na słoneczne dni. :) Składniki: 1/2
Truskawkowa FiestaCo tu dużo pisać. Smaczne i szybkie danie w letnie dni. :) Składniki: 50g makaronu spaghetti 3 łyżki soczewicy 1 duży pomidor kilka czarnych oliwek ketchup - opcjonalnie
Truskawkowa FiestaKiedy jest lato każdy ma ochotę na kolorowe posiłki. W kuchni miałam zalegającego kalafiora, więc postanowiłam wykonać szybką zupę. Aby nie było nudno dodałam soczewicę i
Truskawkowa FiestaOdbiegając od klasycznej owsianki możną ją zastąpić... ryżem na mleku z ulubionymi owocami. Ja wybrałam jabłko i truskawki. Same pyszności! Składniki: 3 łyżki białego ryżu + 1
Truskawkowa FiestaJak mam ochotę na coś słodkiego, a wtedy nie mam czasu robię rzeczy, które sprawiają, że powstają w kilka minut. Szybkie jednoporocjowe ciastko na raz nie
Truskawkowa FiestaZapraszam na pyszne tiramisu w wersji truskawkowej. Słodka masa świetnie komponuje się z lekko kwaskowymi truskawkami. składniki: 3 jajka 3 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone 5-6 podłużnych biszkoptów 200 g truskawek Truskawki zmiksować na mus, można ewentualnie dosłodzić nieco do smaku i odstawić. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, odstawić. Żółtka(...)masę. Następnie dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły. Potem dodać ubite białka i ponownie wymieszać aby składniki się połączyły. Z przygotowanej masy , pokruszonych herbatników i truskawkowego musu skomponować własny deserek w pucharku lub szklaneczce. Ja przygotowałam trzy duże deserki. Na dno każdego pucharka ułożyłam warstwami: masę z serka mascarpone i jajek, trochę pokruszonych biszkoptów, truskawkowy
Monia miesza i gotujeZimną śmietanę kremówkę ubij na sztywno i dodaj do masy serowej delikatnie mieszając szpatułką lub drewnianą łyżką. Rozdziel masę po połowie do dwóch misek. I MISKA - MASA TRUSKAWKOWA: Truskawki zmiksuj na mus i dodaj do pierwszej miski z połową masy serowej. Wymieszaj łyżką lub mikserem na niskich obrotach dodając około 2 łyżek cukru(...)masą serową i wymieszaj łyżką lub mikserem na niskich obrotach dodając około 1-2 łyżek cukru pudru. - Tutaj mamy tą samą sytuację co w masie truskawkowej - ilość cukru według uznania. Ja dałam jeszcze około 2 łyżki. - Odstaw miskę z masą czekoladową na bok nim warstwa truskawkowa stężeje w tortownicy. Możesz ze 2 razy przemieszać w tym czasie
Słodko-Słony Świat IlonyW ogródku mam pełną moc sałaty, więc postanowiłam wykonać popularne pesto, które świetnie współpracuje z makaronem, a na dokładkę z tuńczykiem z sosie własnym. :) Składniki: Pesto
Truskawkowa Fiestapapierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy w 170 st. C. przez ok 20 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Następnie wyciągamy z tortownicy i usuwamy papier. składniki na mus truskawkowy: 160 g truskawek 1/2 galaretki truskawkowej wykonanie: Truskawki szypułkujemy myjemy i miksujemy na mus. Następnie wstawiamy na ogień, doprowadzamy do wrzenia, zestawiamy z ognia, dodajemy galaretkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy(...)lekkiego stężenia. składniki na masę serową: 500 g twarogu 45 g cukru pudru 1 galaretka truskawkowa 200 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Twaróg mielimy na gładką konsystencję, dodajemy cukier i miksujemy. Następnie dodajemy tężejącą galaretkę, miksujemy /uwaga: może chlapać ;)/ dodatkowo: ok. 400 g truskawek 1 i 1/2 galaretki 500 ml gorącej
Domowy Smak Jedzeniagotowe wpadamy na jakiś szalony pomysł i go realizujemy. Macie tak? Bo ja mam i wtedy powstają tego typu rzeczy. Potrzebujemy: Kilka sztuk okrągłych biszkoptów 1 galaretka truskawkowa rozpuszczona w 350 ml wrzątku 1 galaretka agrestowa (w zasadzie pół, ale czy jest sens się rozdrabniać, skoro można ją zjeść z owocami? ) rozpuszczamy również w 350 ml wrzącej wody(...)wiórki czekoladowe do posypane garść czekoladowych cukierków typu lentilki do posypania góry Tortownicę wykładamy najlepiej folią spożywczą, zarówno dno jak i boki. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Kiedy galaretka truskawkowa będzie tężeć ubijamy ją bardzo mocno mikserem. Dno tortownicy wykładamy biszkoptami, w dziurki wsypujemy rozkruszone biszkopty. Zalewamy je mocno ubitą truskawkową galaretką, będzie prawie po brzegi wypełniała tortownicę
MamaOskarkaSezon na warzywa jest w pełni, więc można wykorzystać wszystkie po trochu. W tym wydaniu przygotowałam szybką zupę z kalafiora i batata w roli głównej. Całość
Truskawkowa FiestaDziś kolejne eksperymenty kulinarne z truskawkami. Tym razem deser truskawkowy. Szybki, smaczny i truskawkowy ;) Polecam! Deser z truskawkami Składniki: 40 dag truskawek, 4 biszkopty, 250 ml kremówki, 250 g serka naturalnego, + opcjonalnie cukier. Wykonanie: Truskawki obieramy z szypułek i myjemy. Połowę truskawek blendujemy na mus (możemy dosłodzić do smaku). Do miseczki nakładamy biszkopt który zalewamy musem truskawkowym. Kremówkę ubijamy(...)koniec ubijania dodajemy serek naturalny. Całość delikatnie mieszamy. Na nałożony do miseczki mus truskawkowy nakładamy krem śmietankowy. Pozostałe truskawki troimy w poprzek i układamy na śmietance. Podany przepis wystarcza na przygotowanie 4 porcji. Smacznego
paapilotkaaNiespodzianka truskawkowa to ciasto bez pieczenia. Może być super prezentem dla bliskiej osoby. Nie tylko ładnie wygląda, ale w smaku rewelacja. Składniki: Warstwa truskawkowa: 600 g truskawek sok z 1 cytryny 1 szklanka cukru pudru 30 g żelatyny 300 ml śmietany kremówki 36% Warstwa śmietanowa 500 ml śmietany kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru lub według własnego smaku 2 łyżeczki(...)żelatyny Dodatkowo 1 opakowanie podłużnych biszkoptów truskawki do dekoracji listki mięty Wykonanie: Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z biszkoptów ułożyć brzeg tortu. Warstwa truskawkowa: Truskawki umyć i usunąć szypułki. Włożyć truskawki do garnka i zmiksować na gładko. Dodać cukier puder,sok z cytryny i podgrzać na małym ogniu, ciągle mieszając. Zdjąć z palnika i dodać
O kuchni z uczuciemOd czasu do czasu pozwalam sobie urozmaicić swoje posiłki m.in wykonuje je w wersji wegańskiej, czyli bez nabiału i jaj, bo jak wiadomo weganie nie jedzą
Truskawkowa Fiesta