Odwołując się do poprzedniego wpisu przygotowałam budyń z kaszy jaglanej i suszonymi owcami, więc z tymi produktami, które dostałam w ramach współpracy. Budyniu nie należy
Truskawkowa FiestaZnowu namieszałam i zrobiłam pyszne ciacho. Masę serową połączyłam z musami-truskawkowym i bananowym. Akurat nie miałam pod ręka żadnych biszkoptów czy herbatników więc na spód upiekłam biszkopt. Całość przykryłam bananami i zalałam galaretką truskawkową. składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowo-truskawkowo-bananowa(...)truskawek świeżych lub mrożonych 400 g obranych bananów 100 g masła 5 łyżek cukru* 1/2 szklanki mleka 4 i 1/2 łyżki żelatyny na wierzch 3-4 banany 2 galaretki truskawkowe Wszystkie składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Jeśli używamy truskawek mrożonych należy je rozmrozić. Przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, odstawić. Żółtka utrzeć
Monia miesza i gotujecały rok, jeśli zamrozimy truskawki. SKŁADNIKI Biszkopt: blaszka 24x36 cm 5 jajek szczypta soli 1 budyń waniliowy 3/4 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mus truskawkowy: 300 g truskawek (świeżych lub mrożonych) 3/4 szkl. wody 1 galaretka truskawkowa Krem: 1/2 tabliczki białej czekolady 300 g śmietany kremówki 1 śmietan-fix gorzka czekolada do posypania(...)dodajemy cukier, następnie żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem i budyniem. Wlewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem,pieczemy 25 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu ciasta przekrawamy na 2 placki. Mus truskawkowy: Truskawki miksujemy z wodą, (1/4 szkl. odlewamy) następnie zagotowujemy, do gorącego musu dodajemy galaretkę, mieszamy dokładnie, studzimy. Krem: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy ze śmietan- fixem. Dodajemy czekoladę
słodki bratekSzukałam szybkiego i łatwego sposobu na wykonanie placków. Chciałam, aby były delikatne i puszyste. Idealnie do wykonania placuszków nadaje się mąka ryżowa. Spełniła wszystkie moje wymogi
Truskawkowa FiestaWspaniałe kruchutkie ciasto z kwaśnym rabarbarem i słodkim dżemem truskawkowym oraz bezą - niebo w gębie dosłownie! Polecam serdecznie! Składniki: Kruche ciasto: 3 szklanki mąki 5 żółtek 250 g masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru Nadzienie: 5 lasek rabarbaru ogrodowego 1 słoik domowego dżemu truskawkowego (400g) Beza: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 kisiel(...)Rabarbar oczyścić, pokroić w centymetrowe kawałki, przełożyć do rondelka, dodać łyżkę wody i chwilę dusić, aż zmięknie i zacznie się delikatnie rozpadać. Wtedy dodać słoik dżemu truskawkowego. Wymieszać razem i chwilkę razem poddusić (dosłownie pół minuty). Zdjąć z gazu. 3. Białka ubić na sztywno, partiami dodawać cukier, a potem kisiel i dokładnie wymieszać. 4. Na blaszkę (24x28cm) wyłożyć jedną część
Kuchnia domowa AniTweetnij Nie jestem mistrzynią wypieków. Jeżeli już przygotowuję coś słodkiego, to na szybko. Tu jestem mistrzynią: zbierania i improwizowania najszybszych przepisów na cieściane słodkości. Taretelettki truskawkowe jak najmniejszym wkładem pracy i z jak największą przyjemnością dla podniebienia. To jest moja specjalność. Proste, ekspresowe tartelettki truskawkowe, wymagające minimum gotowania. Potrzebne nam będą: 500 g truskawek, opakowanie ciasta francuskiego(...)przygotowany krem à la mascarpone po cieście francuskim. Z wierzchu układamy truskawki. Możemy jeszcze skropić kilkoma kroplami syropu z agawy dla posłodzenia. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata Podobne desery: Tartelettki truskawkowe Deser truskawkowy Tartelettki z truskawkami Kaszka manna na słodko Ryż na mleku 43 total views, 43 views today Tweetnij The post Taretelettki z truskawkami i serkiem mascarpone
MODA NA BIOW końcu skusiłam się wykonać gofry z mąki orkiszowej! Bardzo rzadko je robię, ale zawsze mi wychodzą, czyja by była to zasługa? Gofrownicę mam średniej jakości
Truskawkowa FiestaPo raz pierwszy miałam okazję przygotować jajecznicę w wersji na słodko. Z mnóstwem cynamonu i ulubionymi owocami. Smakowała wyśmienicie! Składniki: 3 jajka cynamon aromat cytrynowy
Truskawkowa FiestaLody truskawkowe na kaszy jaglanej Przemierzając bezkresy polskiej blogosfery natknąłem się na lody z kaszy jaglanej. Pierwsza myśl była taka, że to trochę dziwny pomysł, ale skoro robi się „sernik” z tej królowej kasz to czemu nie lody… Zagłębiłem się w przepis z bloga pinkcake i delikatnie zmodyfikowałem pod to co mam w swojej lodówce, siatkach(...)zakupami i doprawiłem doświadczeniem. Z tego wszystkiego wyszły pyszne lody truskawkowe na kaszy jaglanej. Jedne z lepszych lodów domowej roboty jakie jadłem. Przy okazji do posłodzenia użyłem cukru kokosowego, który z powodzeniem można zastąpić np. daktylami lub, dla osób mających w d*upie dietę, zwykłym białym cukrem. Ja swój cukier dostałem od firmy Targroch. Już jakiś czas temu chodziło
BlendmanNa początku spodziewałam się, że wyjdzie omlet, ale wyszło jak wyszło. Bardzo smaczna i sycąca jajecznica z pomidorem i pieczarkami. Składniki: 2 jajka 1 pomidor 2
Truskawkowa FiestaProsta i szybka propozycja na lunch, obiad lub kolację. Zachęcam do przygotowania, bo smaki świetnie ze sobą się łączą. :) Składniki: 100g piersi kurczaka 50g ryżu jaśminowego
Truskawkowa FiestaKolejny propozycja na smaczne, proste i pożywne danie. Mięso mielone świetnie komponuje się z pełnoziarnistym makaronem i z dodatkiem pomidora. Ciekawa propozycja na obiad lub wczesną
Truskawkowa FiestaSzpinak z tuńczykiem, pomidorem i batatem, czy danie na bogato. Różnorodność smaku, które ucieszy każde wymagające podniebienie. Polecam dodać dużą ilość przypraw, najlepiej czosnku granulowanego! :) Składniki
Truskawkowa FiestaUwielbiam owocowe desery w pucharkach. Nie tylko cieszą smakiem, ale też wyglądem. Zapraszam na pyszny truskawkowy mus z ricottą i borówkami. Deser jest prosty w przygotowaniu i efektowny w wyglądzie. Piękne połączenie czerwonej warstwy truskawek i białej pianki z ricotty zwieńczone borówkami. Czyż ten pucharek nie wygląda apetycznie? Nic tylko się zajadać. Truskawkowy mus z ricottą i borówkami(...)Truskawki myjemy i wkładamy do misy blendera. W zależności od słodkości owoców dodajemy cukier - u mnie około 3/4 łyżki. Miksujemy na mus. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i wlewamy do truskawkowego musu, znów chwilę miksujemy. Tak przygotowany mus przelewamy do szklanek lub pucharka i wstawiamy do lodówki w celu lekkiego stężenia. Ricottę miksujemy z cukrem (u mnie 4 łyżeczki) i jogurtem
Słodkie okruszkiSłodkości nigdy dość, więc postanowiłam przygotować sernik z jogurtu oraz liofilizowanych owoców od FRUUP . Zachęcam do upieczenia, bo jego konsystencja jest bardzo delikatna i smaczna! :) Składniki
Truskawkowa Fiesta