wiaderka) 1 galaretka cytrynowa 300ml śmietanki słodkiej 30% 1 galaretka jabłkowo- miętowa (Wodzisław) 3 łyżki cukru pudru do sernika 3 łyżki cukru pudru do śmietanki 4 łyżki dżemu truskawkowego (u mnie z miętą) 1 galaretka truskawkowa z pianką (Winiary) posypka czekoladowa 3 brzoskwinie (świeże) listki świeżej mięty Sposób przygotowania: 1. Formę na ciasto wykładamy folią spożywczą. Układamy warstwę maślanych herbatników(...)Rozpuszczamy galaretkę cytrynową w 3/4 szklanki wrzącej wody. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy jak na opakowaniu. 3. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Dodajemy sok z cytryny, 1/3 szklanki wody i stawiamy na małym ogniu. Do gotujących się jabłek wsypujemy galaretkę jabłkowo- miętową. Mieszamy i pozostawiamy do lekkiego ostudzenia. Wylewamy na przygotowane herbatniki i pokrywamy warstwą kakaowych
Kuchnia w czekoladziemglistym wspomnieniem. Zbierzcie te ostatnie i wykorzystajcie maksymalnie ich smak i aromat. Te najsłodsze i najbardziej pachnące są właśnie teraz, malutkie, drobne niepozorne, skryte gdzieś pomiędzy liśćmi w środku truskawkowych krzaczków ;). My przygotowaliśmy lekki torcik z białą czekoladą i dużą ilością truskawkowego musu. Bez pieczenia, bo kto by w upały włączał piekarnik. Mówię My, bo ja tylko zmiksowałam co trzeba(...)zwykle pysznie, nie za słodko, mocno truskawkowo ze smaczkiem białej czekolady. Składniki: 330 ml śmietany 30% 100 g dobrej jakości białej czekolady ok 0,5 kg truskawek galaretka truskawkowa 2 łyżeczki żelatyny 2-4 łyżek cukru opakowanie biszkoptów Śmietanę podgrzewamy w garnku i dodajemy do niej pokruszoną białą czekoladę, mieszamy cały czas podgrzewając do momentu aż czekolada się całkowicie rozpuści
Cynamonowe szczęściePyszny truskawkowy shake z truskawkami i ulubionymi lodami. Truskawkowy szał nadal trwa, a do tego zaczynają się upalne dni więc dlaczenie nie przygotować sobie coś pysznego i chłodzącego :) Shake z truskawkami i lodami idealnie pasuje właśnie na takie dni, a do tego robi się go ekspresowo J Składniki: (8 porcji) 500 g świeżych truskawek (polecam wcześniej zmrozić(...)schłodzić w lodówce. Następnie zmiksować resztę truskawek z połową mleka, dodać połowę lodów i ponownie zmiksować do połączenia składników. Przelać do szklanek lub kieliszków. Na wierzch delikatnie nałożyć mus truskawkowy i ponownie schłodzić w lodówce. Pozostałe mleko zmiksować z resztą lodów i delikatnie wylać na mus truskawkowy. Można udekorować bitą śmietaną i truskawkami. Smacznego J Zachęcam do skorzystania z przepisów
Kulinarna (nie)codziennośćSezon na rabarbar dobiega końca, ale w marketach i na straganach można znaleźć ostatnie sztuki. Polecam do przygotowania puszystego i niebiańskiego w smaku jak i wyglądu
Truskawkowa FiestaWitam serdecznie Podzielę się przepisem na chłodnik z truskawkami, chłodnik jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny posmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Sezon truskawkowy w pełni za oknem coraz cieplej, więc polecam wypróbować przepis. Do przygotowania chłodnika truskawkowego będziemy potrzebować: 600 g truskawek 1 litr zsiadłego mleka lub kefiru 1 szklanka śmietany 12% lub 18% około 120 g cukru(...)ilość cukru to kwestia gustu) 2 łyżeczki cukru waniliowego do dekoracji na talerzu kilka truskawek Link do filmu z przygotowania: Chłodnik truskawkowy Przygotowanie: Oczyszczone z szypułek i wypłukane truskawki przekładam do miski. Do truskawek dodaję cukier, cukier waniliowy i rozdrabniam blenderem – jeżeli nie mamy blendera truskawki możemy rozdrobić widelcem. Teraz do zsiadłego mleka dodaję śmietanę i ubijam przez chwilę
Uwaga Babcia Gotujeśniadanie, bo robi się bardzo szybko i nie mogłam sobie go odmówić. Okazało się, że daje solidną porcję energii. Rewelacyjnie komponuje się z truskawkami :) Łatwy sernik z musem truskawkowym sernik: 100 g rozpuszczonego masła 500 g półtłustego twarogu 3 jajka 100 g granulowanego cukru, u mnie rafinada po 100 g semoliny i maki pszennej łyżeczk cukru z wanilią garść rodzynek(...)łyżeczka cykaty mus truskawkowy: 200 g truskawek (50 g powinno być zamrożonych) 3 łyżki śmietany kremówki Piekarnik nagrzewamy do 160 st.C. a blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. W misie miksera ucieramy wszystkie składniki ciasta i odstawiamy na 15 minut by kaszka (semolina) wchłonęła wilgoć. Ciasto przekłądamy do foremki, wyrównujemy wierzch. Pieczemy ok 60 minut. Ciasto powinno stać się zwarte
Dzieje kuchennej Wiewiórybiszkopt. Na wierzchu ułóż truskawki. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej godzinę. 10 pomysłów na truskawkę/10 ideas for the strawberry Jeśli macie ochotę na inne truskawkowe specjały, klikajcie poniżej./If you feel like having more strawberry dishes, click below. 1. Najprostsze bezglutenowe i wegańskie krucheciasto z truskawkami / The easiest gluten-free and vegan pie with(...)kokosową / Fresh strawberries with whipped coconut cream 3. Jaglany pudding z truskawkami / Millet pudding with strawberries 4. Pyszny dżem truskawkowo-bananowy / Delicious strawberry and banana jam 5. Dżem truskawkowy / Strawberry jam 6. Placuszki owsiane z truskawkami / Oat fritters with strawberries 7. "Sernik"jaglany z truskawkami / Millet”cheesecake” with strawberries 8. Jaglana panna cotta / Millet panna
Qlinarnie i Qlinarnietruskawkami i galaretką w połączeniu z waniliowo-miętową daje wspaniały efekt smakowy, jej przygotowanie nie wymaga dużej wprawy, można ją wykonać wcześniej i trzymać w lodówce. Składniki: Warstwa truskawkowa: 40 dag świeżych truskawek 3 łyżki cukru 2 galaretki truskawkowe Warstwa waniliowa: 330 ml śmietanki 30% 300 ml mleka 3,2% 1 laska wanilii ½ szklanki cukru 3 krople miętowe(...)listki żelatyny Truskawki do dekoracji Mięta do dekoracji Sposób przygotowania: Warstwa truskawkowa: Truskawki obieramy z szypułek, myjemy kroimy na mniejsze kawałki, wspujemy cukier, wlewamy ½ szklanki wody i gotujemy aż zaczną się rozpadać, zestawiamy z ognia, wsypujemy galaretki, mieszamy aż się rozpuszczą, studzimy, zimne ale płynne rozlewamy po równo do pucharków .Wstawiamy do lodówki. Warstwa waniliowa: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie
Wanilia i KardamonPyszna i delikatna pianka z truskawkami, która nie zawiera dodatkowego cukru. Deser szybko się robi, trzeba tylko poczekać trochę na jego schłodzenie, a później to już tylko rozkoszujemy się truskawkowym smakiem :). Polecam gorąco! PIANKOWY DESER Z TRUSKAWKAMI. Składniki na 2 - 3 lub 4 mniejsze porcje: 200 g śmietany kremówki 36% 400 g jogurtu(...)greckiego 1 galaretka truskawkowa 1 łyżka żelatyny około 500 g truskawek pistacje do dekoracji Sposób przyrządzania: Do miski wsypać galaretkę truskawkową, dodać żelatynę, zalać 500 ml gorącej wody, dobrze wymieszać i schłodzić. Truskawki umyć, odszypułkować i osączyć na sicie. 200 g truskawek zmiksować na mus i przetrzeć przez sito
Zakątek rozkoszy kulinarnychPo raz pierwszy miałam okazję wypróbować mąkę kokosową i jagody goji. Na pierwszy rzut przygotowałam ciasto z tej mąki i z dodatkiem jagód goji. Wszystko wyszło
Truskawkowa FiestaCiastka truskawkowa chmurka- Ostatnio naszło mnie na coś słodkiego ale nie było jajek i wpadłam na pomysł ciastek kruchych z kremem mascarpone i truskawkami Ciastka truskawkowa chmurka Składniki – ciasto: 1,5 szklanki mąki 5 łyżek kremówki ew. 2 łyżki wody 125 g masła odrobina soli cukier puder (2–3 łyżki, o ile ma być na słodko) Masa(...)Jest wtedy bardziej puszysty i lekki. Tort możemy przekładać takim kremem od razu. Jeśli chcemy wyciskać wzory przez worki cukiernicze najpierw musimy go mocno schłodzić w lodówce. Artykuł Ciastka truskawkowa chmurka pochodzi z serwisu Gotowanie
Gotowanie-ukDziś opowiem Wam bajkę i to nie byle jaką bajkę. W tej bajce delikatny biszkopt spotyka mus truskawkowy, który romansuje z kremem karpatkowym, a zazdrosne biszkopciki próbują ich rozdzielić, ale pojawia się czekolada i zgrabnie oblewa całość. :) Biszkopt: 4 jajka 130 g cukru 90 g mąki 40 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek(...)cukier. Następnie, kolejno dodajemy żółtka. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i połączyć ( można mikserem na najniższych obrotach). Na koniec dodać łyżkę wody. Wymieszać. Mus truskawkowy: 1 kg truskawek 4-5 łyżek cukru 4 łyżeczki żelatyny Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Umyte truskawki blendujemy z cukrem
Cynamonowe szczęścieMocno czerwone przekładane białym kremem , najczęściej na badzie kremowego serka . Ja upiekłam jeden blat ciasta , górę zrobiłam z masy śmietanowej a miedzy te 2 warstwy wylałam cieniutką warstwę musu truskawkowego , którego praktycznie nie widać , ale daje ciastu odrobinę wilgoci i owocowego orzeźwiającego smaku. Na samo ciasto inspiracja z tego bloga reszta to już moja inwencja. Składniki(...)jogurtu naturalnego typu greckiego (lub maślanka) czerwony barwnik ( ja użyłam barwnika w proszku , który przed dodaniem rozpuściłam w łyżeczce wody) 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka sody oczyszczonej Mus truskawkowy: 1/3 szklanki wrzącej wody galaretka truskawkowa 1 szklanka zblendowanych truskawek Masa śmietanowa : 700 ml śmietany 30% 1 opakowanie (250g) serka mascarpone. 2 łyżki cukru pudru Wykonanie : Do miski wsypać mąkę
Malinowa KawiarenkaZbliża się lato, więc pora na ciasta z wykorzystaniem sezonowych owoców. Tym razem wydarzenie Ciasto na niedzielę jest okazją na przygotowanie Truskawkowych słodkości . Truskawki cieszą się ogromną popularnością za ich smak, zapach, duże możliwości kulinarnego zastosowania oraz walory zdrowotne. Placek jogurtowy – truskawkowo morelowy. Składniki na formę 39cm x 30cm x 6cm : - 3 szklanki mąki tortowej - 1 szklanka drobnego cukru(...)Idealny na każdą porę roku, sprawdzi się z dodatkiem wszystkich owoców. Już sam jego wygląd zaprasza, a ja – gorąco polecam i życzę smacznego. W wydarzeniu Ciasto na niedzielę – Truskawkowe słodkości , wraz ze mną uczestniczyły autorki niżej wymienionych blogów: - Smaczne przepisy – lody truskawkowe - Moje domowe kucharzenie – ciasto z truskawkami - Czarna od kuchni – kostka z truskawką - Sama słodycz
mojewypiekiinietylkożebym narzekała, bo strasznie je lubię, ale czasem kilka godzin więcej na tarczy zegara w ciągu dnia byłoby mile widziane :-). Zrobiłam ciasto, zrobiłam dżem domowej roboty i nalewkę truskawkową (za kilka dni będą na blogu!), trochę też zamroziłam. Ale to właśnie ciasto skradło moje serducho, dlatego wrzucam je w pierwszej kolejności. Pyszne! Lubicie kasze mannę? Ja uwielbiam ją na mleku(...)dodatkiem domowej konfitury lub z syropem truskawkowym . Postanowiłam więc wykorzystać stary przepis mojej mamy na krem grysikowy. Cały czas pluję sobie w brodę, że też wcześniej nie zajrzałam do jej zeszytu po ten krem, bo w dzieciństwie to on królował w naszym domu zamiast kremów na bazie budyniu czy bitej śmietany. Jest nie do zepsucia, znosi ciepło dłużej niż większość
Poezja Smaków - blog kulinarny