Dania typowo dla wegetarian, ale również którzy nie przepadają za tradycyjną jajecznicą. Czym zastąpić klasyczne jajka? Oczywiście, że tofu! Dobrze doprawione przyciągnie osoby, którzy nie przepadają
Truskawkowa FiestaW lodówce zalegało pudełeczko twarogu z którym nie wiedziałam co kompletnie zrobić. Kiedy głód przycisnął i kończył się termin ważności musiałam zużyć opakowanie. W taki sposób
Truskawkowa FiestaKto by pomyślał, że tradycyjne flaczki wołowe można zamienić na wersję roślinną? Przepis wykorzystałam z bloga Jadłonomia. Chciałam na własny sposób przygotować i spróbować bardzo wytrawnego
Truskawkowa Fiestaznalezienie przepisu, ale w końcu się udało: czekał na mnie w Dobrych radach, wydanie specjalne, nr 2/1009. Ciasto przygotowałam jak w przepisie, ale do masy zamiast galaretki cytrynowej dałam truskawkową, która nadała jej uroczo różowy odcień, i od siebie dodałam dżem. I muszę przyznać, że to był strzał w dziesiątkę - ciasteczka dosłownie rozpływały się w ustach, słodki krem i lekko(...)sobie taki jakiś specjalny urok...Jeśli więc macie troszkę więcej czasu na kuchenne zabawy, polecam Wam te ciasteczka - prezentują się niezwykle efektownie, a smakują po prostu bosko.Cytrynowe markizy z truskawkowym dżemem i krememSkładniki:(na około 45 sztuk)175 g miękkiego masła75 g cukru pudru1 jajkoskórka otarta z 1 cytryny250 g mąki pszennejkrem:1 białko120 g cukru pudru3 łyżki galaretki truskawkowej
Pożeraczka, czyli raz adobrzebiałym kremem prezentują się wzorcowo.Krem maślany pierwotnie zaplanowałam z malinami, ale C. podrzucił mi pomysł z suszonymi truskawkami. Kupiłam, a później nie użyłam. Krem jednak zrobiłam o smaku truskawkowym - i bardzo dobrze. Zrobił wrażenie (czego się po kremie maślanym nie spodziewałam). A później zaczęły się schody...Masę cukrową robiłam już dwa czy trzy razy, co oznacza, że moje doświadczenie(...)się wydawać lekko mdły, ale był przygotowywany z myślą o dzieciach, a z doświadczenia wiem, że maluchy nie przepadają za wyrazistymi czy wyjątkowo oryginalnymi połączeniami smakowymi. Karolinę zachwycił krem truskawkowy - bardzo truskawkowy. Całość smakowała dobrze, a wyglądała uroczo. Oczywiście moje zdolności są ograniczone, ale jestem z tego ciasta wyjątkowo dumna - to najładniejsze ciasto z masą cukrową, jakie do tej pory
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasto, na które przepis wzięłam ze Złotej księgi czekolady, lekko go zmieniając. Musy przygotowałam na podstawie musu Ani, który zachęcił mnie delikatną strukturą na zdjęciach. Najpierw jagodowy, najciemniejszy, potem truskawkowy, a na wierzchu słodki waniliowy. Całość przykryta chmurą bitej śmietany i górą pachnących truskawek, obłożona biszkoptami (których mi nie starczyło, więc sięgnęłam po waflowe rurki) i obwiązana błękitną kokardą pojechała(...)mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniamasa jagodowa:300 g jagódsok z 1/2 cytryny2 łyżki cukru1 łyżeczka ekstraktu waniliowego5 listków żelatyny250 ml śmietany kremówki (38%)50 g serka mascarponemasa truskawkowa:300 g truskaweksok z 1/2 cytryny2 łyżki cukru1 łyżeczka ekstraktu waniliowego5 listków żelatyny250 ml śmietany kremówki (38%)50 g serka mascarponemasa waniliowa:200 ml mleka1 laska wanilii1,5 łyżki cukru250
Pożeraczka, czyli raz adobrzePo raz pierwszy wykorzystałam mąkę gryczaną i wędzone tofu. Wszystko spisało się idealnie! Nie spodziewałam się takiego wynalazku, a jednak trzeba ryzykować i poznawać nowe smaki
Truskawkowa FiestaKażdemu przychodzi taka ochota, żeby zjeść coś słodkiego, a na dodatek na ciepło, bo przecież rozpoczął się sezon zimowy. W zapasie miałam tofu z którego wyczarowałam
Truskawkowa Fiestatęskni za latem? Zachęcam do przygotowania ciasta, które będzie wspomnieniem lata. Delikatna masa truskawkowa otoczona puszystym biszkoptem, a do tego filiżanka aromatycznej kawy. Składniki na biszkopt: 5 jajek1,5 szklanki maki1,5 szklanki cukrupół łyżeczki proszku do pieczeniaOddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy cukier, żółtka. Do tej masy stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem(...)pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po ostygnięciu biszkopt kroimy na dwa placki.Składniki na masę truskawkową:1 kostka masłaprzecier z pół kg truskawek1 szklanka cukruTruskawki miksujemy z cukrem. Masło dokładnie ucieramy na puszystą masę i stopniowo dodajemy (po jednej łyżeczce - inaczej się nie uda) masę truskawkową. Naponczowany biszkopt przekładamy masą truskawkową.Smacznego
Salonik smakówDanie typowo wegetariańskie dla miłośników duszonych warzyw z dodatkiem ostrego smaku. Idealne na jesienną-zimową pogodę. W roli głównej kiełbaski sojowe wędzone.Składniki:2 porcje2
Truskawkowa FiestaEfektowna filiżanka z białej czekolady wypełniona pysznym musem truskawkowym… Tak podany deser na pewno zachwyci gości Składniki:Filiżanki (4 szt.):3 tabliczki białej czekolady (lub gotowej polewy czekoladowej)czerwony barwnik spożywczyforemki silikonowe (opcjonalnie po serkach, jogurtach)Mus truskawkowy:1 galaretka truskawkowa „Winiary”400 g truskawek125 ml śmietanki 30%Przygotowanie:Filiżanki:Trzy połamane tabliczki czekolady rozpuszczamy w kąpieli(...)wodzie. Żelatyna się rozpuści, będzie można je wyciągnąć i delikatnie wytrzeć chusteczką. Sposób ten jest bardziej czasochłonny i filiżanki nie wychodzą idealne, ale da się je wyrównać nożykiem Mus truskawkowy:Do rondelka wlewamy śmietankę i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę i energicznie mieszamy, aż się rozpuści. Schładzamy.Umyte i obrane truskawki miksujemy (4 zostawiamy do dekoracji). Dodajemy
Oryginalny smakszczególnie na zbliżający się „Dzień dziecka”, na pewno dzieci będą zaskoczone i zadowolone z takiego deseru. Składniki:Z podanego przepisu wyjdzie 5-6 naleśników.1 galaretka truskawkowa „Winiary”1 galaretka cytrynowa „Winiary”300 g truskawek250 ml śmietanki 30%500 ml mleka250 g serka mascarpone1 łyżka cukru pudru1/2 tabliczki mlecznej czekoladyPrzygotowanie:Pół galaretki truskawkowej(...)szklance wrzącej wody, przelewamy do salaterki lub głębokiego talerza i schładzamy. Do garnuszka wlewamy śmietankę, mleko i zagotowujemy. Wyłączamy gaz, wsypujemy całą galaretkę cytrynową i pół galaretki truskawkowej. Energicznie mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Studzimy. Rozkładamy na stole folie spożywczą i wylewamy małymi porcjami (tężejącą !) galaretkę, tworząc naleśniki. Nie ruszamy ich! Dopiero gdy trochę stężeją, wkładamy do lodówki. Serek mascarpone
Oryginalny smakSzybkie drugie śniadanie, obiad czy kolacja? Proponuje najlepsze wrapy z papieru ryżowego. Z jednej strony zdrowe, a z drugiej bardzo sycące. W roli głównej papier ryżowy
Truskawkowa FiestaKto by pomyślał, że z jogurtu można upiec sernik? Nazwałabym to pseudo-sernik, gdyż w nim nie ma ani grama sera. W smaku jest bardzo delikatny
Truskawkowa FiestaPotrzebujemy:1 budyń śmietankowy1/2l mleka1 galaretka truskawkowa2 łyżki dżemu truskawkowego niskokalorycznego1 galaretka agrestowa2 łyżki słodkiej śmietanki 18%dowolne owocegranola owocowajogurt truskawkowyWykonanie:Budyń gotujemy wg przepisu na opakowaniu, wlewamy do szklaneczek na spód. Galaretkę rozrabiamy w połowie wody przewidzianej na opakowaniu,studzimy, kiedy zaczyna tężeć dodajemy do niej dżem truskawkowy i roztrzepujemy. Wylewamy na wystudzony budyń. Zieloną galaretkę rozrabiamy w połowie
Walijskie Pichcenie