Kruche i delikatne, kremowe i tak jak lubię – nie za słodkie. Ciasto na pożegnanie truskawkowego sezonu. Przez tegoroczne suche lato truskawki towarzyszyły nam od połowy maja. Ale to już raczej ostatnie, które w tym roku zagościły w kuchni, w końcu mamy już wrzesień. Dostały godną oprawę, prawda? To ciasto ma bardzo mało cukru. Dla niektórych z Was może być
Karo in the Kitchenbaaaaardzo gorąca, żeby zawartość słoików dobrze się zapasteryzowała. Szczelnie zamykamy słoiki. Powidła śliwkowe tuż przed włożeniem do słoików Przechowywać w ciemnym miejscu, np. w dolnej szafce kuchennej. ------------- Podobne: Dżem truskawkowy Dżem z mirabelek i jabłek Konfitura z aronii, jabłek i pigwowców
Weekendy w domu i ogrodziekostki lub wiaderka) 200 g cukru pudru 1 budyń śmietankowy 6 jajek w temperaturze pokojowej 150 g masła w temperaturze pokojowej Masa owocowa: 1 kg truskawek 3 galaretki truskawkowe Krem budyniowy: 800 ml mleka 2 budynie śmietankowe 1 op. cukru waniliowego ( 16 g) 4 łyżki cukru 250 g miękkiego masła Dodatkowo: 100 g płatków migdałowych Przygotowanie: 1. Biszkopt jasny: Białka
Nastoletnie Wypiekaniepodzielić na dwie porcję.. Jedna wymieszać sosem kakaowym, przełożyć do szklanek i włożyć do lodówki. Truskawki oczyścić, umyć i zmiksować, Drugą część żelatyny rozpuścić i wymieszać z masa truskawkową, Połączyć z druga porcją masy twarożkowej i ubitą śmietaną z cukrem, dobrze wymieszać i przełożyć na masę kakaową i schłodzić. Przed podaniem udekorować śmietaną i posypką cukrową
Camilla w kuchniEkspresowe, truskawkowe mini serniczki na zimno, które mogą stanowią idealny, lekki deser w upalne dni. Proste w przygotowaniu, nie wymagają specjalnych, kulinarnych umiejętności ;) Składniki: 150 g truskawek 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 200 g twarogu półtłustego, zmielonego 4 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody, pozostawić do przestudzenia. Truskawki zmiksować blenderem na puree
Nastoletnie Wypiekaniezmielonego półtłustego 1 puszka mleka skondensowanego, słodzonego (400 g) 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ekstraktu z wanilii 1 łyżka żelatyny + 1/5 szklanki gorącej wody 2 opakowania galaretki (malinowej, truskawkowej, wiśniowej) rozpuszczone w 3 szklankach wody dowolne czerwone owoce (opcjonalnie) - ja dodałam banany i też wyszło pysznie 250 ml śmietany kremówki + 2 łyżeczki cukru pudru biszkopt/1 opakowanie biszkoptów Spód można
Przepysznik - BLW i nie tylkowcina na deser różne smakowite rzeczy, które piekę i smażę. Poniższych placków niestety nie miał okazji spróbować, ponieważ powstały spontanicznie w czasie jego wyjazdu. Inspiracją była pozostała z kolacji truskawkowa kasza manna, którą dziecię pogardziło, cóż było robić, tylko placki, a wyszły obłędnie pyszne. Uwielbiam takie niespodziewane smakowitości! Wszystkim tatkom, tatusiom i tatuniom, życzymy wszystkiego słodkiego w ich święto! Placki
Przepysznik - BLW i nie tylkoponieważ w tym roku postanowiliśmy lodów nie kupować - poza może naszym wakacyjnym wyjazdem. A zatem przed wami przepis na domowe lody bez maszyny (jeszcze się takowej nie dochrapałam). Lody truskawkowe 600ml śmietanki 30% bądź 36% 0,5kg truskawek miód lub syrop klonowy Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec cienką stróżką wlewamy wybrane słodzidło, w zasadzie do smaku, jak kto lubi
Przepysznik - BLW i nie tylkowięc powinien wyjść naprawdę gęsty. Ja dodałam łyżkę syropu klonowego. Następnie można już przelać mus do foremek i standardowo mrozić 3-5 godzin w zależności od wielkości foremek. Sorbet truskawkowy 100g mrożonych truskawek Truskawki były największym eksperymentem. Ponieważ sezon na nie mamy już dawno za sobą, postanowiłam użyć zmrożonych i potraktować je podobnie jak banana. Odczekałam chwilę, aż odrobinkę odtajały
Przepysznik - BLW i nie tylkowino to, pije się może bez specjalne ekscytacji ale przyjemnie. Bardzo ciekawą propozycją jest różowa Garnacha Attiya 2014 (19,99 zł). Dominują w nim bardzo przyjemne aromaty poziomkowo - truskawkowe. Jest czyste z przyjemną kwasowością, sporym ciałem i lekką goryczką w finiszu. Bardzo przyjemne. Przechodząc do win czerwonych. Nam najbardziej smakowały: Ribera del Duero Hachón Selección Especial
królestwo garównieskromnie dodam, że pięknie Nam to wszystko wyszło. A tutaj największe smakowe zaskoczenie tego spotkania - karmelizowane jabłka. Przepisem na ten smakołyk Hońka na pewno się z Wami podzieli ! Truskawkowa konfitura z czekoladową nutką. Gruszki w syropie. W mniejszym słoiczku z dodatkiem kilku malin, które nadadzą różowy kolor gruszkom. Idealne do ciast na zimowe niedziele. I na koniec słit
Karczma Honoriettytygodniu dwa zestawy - ulubione i sprawdzone :) Do każdego zestawu bidon z wodą. Śniadaniówki wracały puste:) Środa: bułka wieloziarnista z miodem maliny orzechy nerkowca Czwartek: naleśniki z domowym dżemem truskawkowym dwie śliwki pół banana
Atlas Smakówmnie w domu prawdziwy sezon na koktajle. Dziś koktajl truskawkowy z miodem. Najlepszy jest schłodzony, lecz u mnie w domu schłodzenia się dziś nie doczekał. Składniki: 300ml mleka, duży jogurt naturalny 1.5% (500g), sok z cytryny (wycisnąć z połówki ), 6płaskich łyżek miodu - ale tu bym proponowała dodawać według własnego smaku, 300-400g truskawek. Wszystkie składniki zmiksować i koktajl gotowy
W kuchni u MonikiNiedziela, czas odpoczynku i relaksu. Jednak nie da się nic nie przygotować w kuchni. Także na szybkiego zrobiłam proste i smaczne smoothie bananowo truskawkowe. Porcja dla dwojga. Składniki: półtora banana - reszta do dekoracji, kilka truskawek (ok.6 + 4 +2), pół szklanki mleka, kilka kostek lodu, miłośnicy słodszych napoi mogą dać cukier. Przygotowanie: 6 truskawek, półtora banana, pół szklanki mleka i kilka
W kuchni u Monikiorzechów włoskich 75 g masła 5 łyżek cukru 2 łyżki miodu Masa : 3 szklanki mleka 250 g masła 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem słoik dżemu truskawkowego Wykonanie : Masa : Z 3 szklanek mleka i 2 opakowań budyniu przygotować budyń. Garnek przykryć folią spożywczą i odstawić do ostudzenia. Ciasto : Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić
cucinare