niedosmażenia (serio, tak się da). Świetnie będzie smakować z ryżem lub młodymi ziemniaczkami. Zapraszam więc na wędrówkę po zakamarkach moich dziwnych upodobań kulinarnych. PSTRĄG W SOSIE TRUSKAWKOWYM /własny;/ dla 2 osób 300g filetu z pstrąga sok z cytryny sól, pieprz 350g truskawek 1 szklanka bulionu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka cukru przyprawy: gałka muszkatołowa, suszona
W kuchni Karmel-itkiblogu jest już kilka przepisów na ciasta ucierane, a ja cały czas wyszukuję następne. Jak dla nas nie może być sezonu truskawkowego bez ucierańca. Tym razem postanowiłam wykorzystać przepis Bereniki . Ciasto wyszło przepyszne. Mięciutkie, delikatne. Polecam z całego serca. Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g cukru 130 g masła 3 jajka
Sto kolorów kuchniupieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia i przecinamy na dwa krążki. składniki na krem: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietany kremówki 5 łyżek cukru pudru 1 galaretka truskawkowa 200 ml gorącej wody dodatkowo: świeże truskawki świeże listki mięty polewa czekoladowa wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Serek chwilkę miksujemy. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
Domowy Smak Jedzeniamleka, młode igły sosny. Całość skropiona miętowa oliwą. Bardzo ciekawy (pozytywnie ciekawy) deser. Ktoś powiedział, „że niby dobre, ale malizną czuć” ;) Drugim deserem był sorbet z gruszki w sosie truskawkowym. A do niego Araldica Moscato d'Asti 2013. Na zakończenie spotkania otrzymaliśmy dwie petit fours, czyli dwie przekąski cukiernicze. Pierwsza wzbudziła uśmiech na naszych twarzach – rzodkiewki w białej czekoladzie, wiszące
królestwo garówkilku lat robię go już w troszkę innej wersji ( przepis tutaj ) , w tym roku postanowiłam zmienić proporcje i przy okazji zrobić ten dżem wersji zdecydowanie mniej słodkiej. Dżem truskawkowy z rabarbarem Składniki: 1000 g truskawek 400 g rabarbaru 300 g cukru sok z cytryny Wykonanie: Rabarbar płuczemy, kroimy w kawałki. Truskawki płuczemy, zdejmujemy szypułki i kroimy na ćwiartki. Wszystko
Kulinarne przygody GatityKrem: Truskawki zblendować na gładko, dodać mleko i cukier, dokładnie wymieszać, połączyć z mąką ziemniaczaną i zagotować (cały czas mieszać, żeby się nie przypaliło) albo po prostu kupić budyń truskawkowy ;-). * takich paterek było 4! Smacznego
greenscarfPomysł na takie ciasto znalazłam tutaj ..pięknie pachnące..z pyszną kruszonką...polecam..do ciasta można dać dowolne owoce..u mnie truskawki...tylko troszkę , bo sezon truskawkowy u mnie dopiero się zaczyna..następnym razem dam dużo więcej...Ciasto upiekłam w ramach Ciasta na niedzielę .. Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto ucierane: 5 jajek 20 dkg cukru
Moje domowe kucharzeniezwykłych kostek ) Limonkę ugnieść w szklance wraz z miętą i cukrem. Zasypać kruszonym lodem. Wlać rum. Zamieszać. Znowu dosypać lodu i uzupełnić wodą gazowaną. Nic prostszego ! Mojito truskawkowe: robimy jak w powyższym przepisie dodając 4-5 ładnych truskawek. Mojito arbuzowe: gruby plaster arbuza bez pestek 10 listków mięty 2 łyżeczki białego cukru 4 cl białego rumu woda gazowana
Jemy Pijemytaka zbliżona do musu. To jest przepis dla ciekawych smaku, dla tych co nie przepadają za mocno słodkimi dżemami. Mi smakuje, choć ja wolę Konfiturę z Wanilią i Mus Truskawkowy . Na podobny przepis wpadłam na blogu Vegekuchnia , ale przystosowałam go pod swoje gusta, więc troszkę się różni. Składniki: 1 kg truskawek 3 łyżki miodu akacjowego 1 łyżka soku
Blondynka Gotujeminut włożyć do zamrażalnika. Schłodzone ciasto piec 20 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem. Wystudzić. Mus z rabarbaru: 700 g rabarbaru 9 łyżek cukru 1 galaretka truskawkowa 2 łyżki wody ½ szklanki wrzątku Rabarbar myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałeczki. Wrzucamy do garnka, dodajemy cukier oraz wodę, mieszamy i gotujemy do momentu, aż rabarbar będzie miękki
kulinarnyswiatdomipół kostki) 3 jajka 32g cukru waniliowego (2 opakowania po 16g), przepis na domowy cukier waniliowy tutaj 1 łyżeczka proszku do pieczenia marmolada w wybranym smaku do przełożenia (polecam truskawkową, malinową, śliwkową) Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć i zarobić z nich ciasto. Ciasto zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na godzinę (jeśli mamy lodówkę, która słabo schładza można
Mania Wypiekaniadziś dodatkowo 100 % dzieci w domu, czyli całe 2 dzieciaki więc cały dzień na słodko, sezon truskawkowy w pełni zaczęłyśmy od ciastek, są miękkie w środku jak bułeczki mimo dodatku mąki pełnoziarnistej i przede wszystkim wegańskie. Składniki na około 12 sztuk: 200 g mąki pszennej 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 70 g cukru 70 g masła roślinnego 1 banan szczypta
greenscarfSezon na truskawki powoli zbliża się ku końcowi. Domyślam się, że część z Was już skorzystała z przepisu na pyszne ciasto truskawkowe ( tutaj ). Spora ilość truskawek jest u nas podawana w formie takiego śniadania/kolacji czy deseru: truskawki na śniegu ( tutaj ). Jeśli jednak szukasz pomysłu na danie ze świeżymi truskawkami w formie nieco mniej słodkiej
IzaGotujePierwszy raz skusiłam się na nalewkę truskawkową i nie żałuję, bo ma cudowny aromat i piękny kolor. Przepis podpatrzony na blogu "z cukrem pudrem" ...dzięki Ewka:) Składniki; 1,5 kg truskawek 300 ml spirytusu 0,5 litra czystej
Anioły w kuchniCzym byłby Truskawkowy Weekend bez choćby jednego tortu z truskawkami? Proponuję klasykę: puszysty biszkopt , delikatny krem z bitej śmietany i serka mascarpone, poncz z soku pomarańczowego i oczywiście świeże truskawki – czego chcieć więcej? :) Przepis na prosty biszkopt Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 ŚmietanFix +pomarańcza, świeże truskawki Biszkopt przygotowujemy
Ciastkozercy