Sezon truskawkowy w pełni. Najczęściej rozkoszujemy się ich smakiem podając je na słodko, dlatego dla odmiany chciałabym Wam zaproponować orzeźwiająca przystawkę z truskawkami i koprem włoskim, która według mnie stanowi bardzo subtelną i oryginalną kompozycję smakową, do której spróbowania gorąco Was namawiam. Przygotowanie : 15 min Chłodzenie: 1godz. Dla 4 osób ● 250 g truskawek ● 2 fenkuły (kopry włoskie
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskakakao - wszystko zmiksowane na gładką, kremową masę. Bo siła tkwi w prostocie, prawda? ;) Do dekoracji kremu możecie użyć dowolnych, ulubionych owoców. Ja póki co korzystam w pełni z sezonu truskawkowego. ;) Składniki: na 3 porcje 50 g kaszy jaglanej (1/4 szklanki) 1 banan, najlepiej mocno dojrzały czubata łyżka oleju kokosowego 2 łyżeczki naturalnego kakao +truskawki do ozdoby Przygotowanie: Zaczynamy
Kuchnia Ellietruskawki, jest koktajl! Koktajl bananowo - truskawkowy (dla kilku osób) www.kuchniasmakow.blogspot.com 4 banany truskawki Zmiksować, rozlać do szklanek, wypić! Uśmiechnąć się
Kuchnia smakówwykonaniu, że nawet dziecko jest w stanie podjąć się tego zadania. Za to ten smak.. wspomnienia z dzieciństwa od razu wracają.. Komu, komu... Artykuł Domowe lody truskawkowe pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkazapartym tchem na to, co przyniesie jutro (takie metaforyczne, rozumiecie). A jeśli już o czasie mowa; właśnie znalazłam zdjęcia, które na dysku przeleżały niemal rok. Ponieważ mamy sezon truskawkowy w czerwcowej pełni stwierdziłam, że to idealny moment na ich publikację. Przepis znalazłam na blogu Mia cucina , tam przygotowany był z morelami, których akurat nie miałam pod ręką. Zamiast nich - cudownie
Pożeraczka, czyli raz adobrzePlacki z białego sera, smażone na oleju na patelni. Podaję je z dodatkiem sosu np. truskawkowego lub świeżych owoców. Można również posypać cukrem pudrem. Serniczki są łatwe do wykonania. Z podanego przepisu wychodzi ok. 10 średniej wielkości placków. 0,5 kg twarogu trzykrotnie zmielonego lub gotowego sera do serników (z wiaderka) 5 łyżek mąki 3 łyżki cukru 1 jajko
Bulliosię zdjęciom, które odbiegają od tych obecnych. Ten przepis zrobiłam w 2010r. Nabyłam wtedy truskawki, ale niestety okazały się być mało słodkie. Więc zrobiłam deser lodowy semifreddo z musem truskawkowym. Bazą był przepis z "Mojego gotowania" z lipca 2010. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikłyżki oleju Masa śmietanowa: 500 ml śmietany 30% 1 serek mascarpone (250g) 2 łyżki cukru pudru 2 opakowania cukru waniliowego Dodatkowo 1 kg ładnych świeżych truskawek 2 galaretki truskawkowe Wykonanie : Białka ubić na pianę , wsypywać powoli cukier i nadal ubijać , dodawać po jednym żółtka i olej. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia . Delikatnie wymieszać, Piec
Malinowa KawiarenkaSezon truskawkowy Składniki pęczek estragonu 3 limonki 5 łyżek brązowego cukru butelka słodkiego białego wina 500 g truskawek mango kostki lodu owoce longan Przygotowanie Gałązki estragonu opłukałem, osuszyłem. Kilka odłożyłem do dekoracji. Z jednej limonki wycisnąłem sok, pozostałe pokroiłem na plasterki. Sok z limonki, cukier, pół szklanki wina zagotowałem, od zawrzenia gotowałem 5 minut. Wystudziłem, po czym
R'n'G KitchenDzień dobry! Sezon truskawkowy ruszył pełną parą. Na targu można już dostać truskawki w bardzo dobrej cenie. Postanowiłam przygotować mus z daktylami. Idealnie komponuje się z naleśnikami. Ja najbardziej lubię zimny solo. Składniki na 4 porcje 0,5 kg truskawek kilka daktyli mięta do dekoracji Przygotowanie: Truskawki umyj, obierz ze szypułek wrzuć do kielicha. Dodaj daktyle, całość
KukuleczkiTruskawkowy sezon rozpoczęty! Trochę późno, ale cóż.. Już od jakiegoś czasu wszędzie ich pełno, ale zawsze jakoś nie po drodze mi było żeby je kupić. A że teraz akurat miałam ochotę na sernik na zimno, więc gdy tylko nadarzyła się ku temu okazja postanowiłam od razu wejść w ich posiadanie. Sernik przygotowuje się szybko, najdłużej z tego wszystkiego czeka
psgotujemymoja propozycja na truskawkową słodycz. Wiadomo, że zdrowiej byłoby koktajl zmiksować, ale że wyjeżdżaliśmy na drugą majówkę - trzeba było z truskawek zrobić coś co się nie zepsuje zbyt szybko. Ponadto mój Mąż już dawno wspominał, że mogłabym upiec w końcu jakieś ciasto. Okazja stał się Dzień mamy i siatka truskawek do zagospodarowania. Przepis jest pyszny, prosty i sprawdzony, więc naprawdę
Kuchnia po mojemuTaki deser zachwyci wszystkich. Delikatne rurki i rozpływający się w ustach krem truskawkowy. Składniki: (12 sztuk ) 1 płat ciasta francuskiego 0,5 l śmietany tortowej 30% 0,5 kg zmiksowanych truskawek cukier puder 1 jajko gruby cukier do posypania Ciasto francuskie rozmrażamy. Kroimy na paski o szerokości 3 cm. Metalowe rurki do pieczenia okręcamy ciastem
Pyszności SłodkościSezon truskawkowy już otwarty, pierwsze ciasto z truskawkami gotowe. Przepis niezawodny, szybki, a to chyba ceni sobie każda pani domu. Zapraszam do wypróbowania. SKŁADNIKI Na dużą blaszkę 6 jajek 8 łyżek jogurtu naturalnego 3/4 kostki margaryny 3 łyżki oleju 3 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru kryształ 1 cukier waniliowy Owoce: ok 1 kg. truskawek
W kuchennym oknie Ewyschłodzonej) 100 g cukru pudru 600 g serka homogenizowanego o smaku naturalnym (dobrze schłodzonego) 1/2 szklanki gorącego mleka (125 ml) 2 łyżki żelatyny 2 łyżeczki cukru waniliowego na warstwę truskawkową: 300 g truskawek 2 łyżki cukru kryształ 1 łyżka soku z cytryny 50 ml gorącej wody 1 łyżka żelatyny oraz truskawki do dekoracji czas przygotowania składników – około 40 minut czas
Uwaga Babcia Gotuje