smakiem owoców lata. Na dworze mróz daje o sobie znać a u nas w kuchni zapach pysznego truskawkowego ciacha- i już zima nie straszna J Wiem, wiem – kupne truskawki z dyskontu nie zastąpią tych świeżo zerwanych prosto z wygrzanej w słońcu grządki… Ale jak to mówią na bezrybiu i jak ryba :P A owoce nawet te szklarniowe- po przetworzeniu ( upieczeniu(...)skórkę, i dokładnie mieszamy. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Wykładamy do blaszki 22x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Owoce: ok 500 g świeżych truskawek ( mogą być też mrożone) Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i kroimy na połówki. Kruszonka: 4 łyzki mąki pszennej 3 łyżki twardego masła szczypta cukru waniliowego 3 łyżki cukru Wszystkie składniki
Domowe ciastaciastem możemy się delektować o każdej porze roku, pod warunkiem, że latem zmiksujemy truskawki i zamrozimy je. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia Ubijamy pianę i stopniowo dodajemy cukier. Do masy jajecznej dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Kwadratową blaszkę wykładamy papierem(...)pieczenia, wylewamy na papier masę biszkoptową. Pieczemy w temperaturze 180 stopni - ok. 25 minut. Masa truskawkowa: 1 kostka masła pół kg zmiksowanych truskawek 1 szklanka cukru Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do tej masy po łyżeczce (to bardzo ważne, gdy dodamy od razu więcej zmiksowanych truskawek, nie połączymy dokładnie masła z przecierem truskawkowym
Pyszności Słodkościtakiej wersji, była tak zachwycona, że zjadła szybciej niż ja ;) To bardzo proste i pożywne śniadanie w sam raz na Mikołajki! Składa się jedynie z jajka, naturalnego twarożku, truskawek i zbożowych płatków Lubella Mlekołaki Cinisy. Powstałe z pełnoziarnistej mąki pszennej płatki, mają obecnie ulepszony skład i są BEZ syropu glukozowego i BEZ oleju palmowego. Przyrządzenie smakowitego śniadania zajmie nam dosłownie(...)chwilkę, a uśmiech na twarzy dziecka i zadowolony brzuszek, gwarantowane :) garść płatków zbożowych Lubella Mlekołaki Cinisy 2 jajka łyżka twarożku naturalnego pół szklanki truskawek kropelki czekoladowe na oczy (lub płatki czekoladowe, rodzynki, orzechy itp.) odrobina masła klarowanego do natłuszczenia patelni Jajka porządnie roztrzepujemy. Przelewamy na lekko natłuszczoną i rozgrzaną patelnię. Smażymy na małym ogniu pod przykryciem, aż góra się zetnie
Mienta blogsię bardziej niezawodny i smaczniejszy:) W oryginalnym przepisie na stronie Kwestia Smaku ciasto było odwrócone ale ja zrobiłam odwrócone odwróconego:) i dodałam truskawki które świetnie się komponują z rabarbarem. Naprawdę polecam:) ps. jeśli włożycie kilka kawałków do lodówki w szczelnym pojemniku będziecie się cieszyć tym ciastem dłużej. Składniki(...)roztopionego masła • 1 szklanka jogurtu greckiego Rabarbar : • 3 łodygi rabarbaru • 5 łyżek cukru • 1 łyżka cukru wanilinowego • kilka truskawek • skórka pomarańczowa suszona lub świeżo starta Wykonanie : Rabarbar pokroić na 1,5 cm kawałki. Do garnka wsypać cukier i podgrzać go. Gdy cukier będzie gorący
cucinareśmietanki 30% 1,5 galaretki truskawkowej (użyłam dwóch galaretek któe rozpuściłam w 650 ml wody z czego około 200 ml galaretki odlałam do pucharka wrzuciłam truskawki i mój Stasiu był zachwycony deserem:)) 500 ml gorącej wody dodatkowo : 500 g truskawek 8 herbatników 1 łyżka cukru trzcinowego Wykonanie : Biszkopt(...)papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (góra-dół). Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Pianka: Na biszkopcie układamy umyte i osuszone truskawki (bez szypułek). Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostudzenia (mają być płynne, ale nie ciepłe).Śmietankę ubijamy na sztywną pianę.Dodajemy do niej płynne galaretki i miksujemy. Piankę
cucinareczym warto się skupić, żeby dokonywać właściwych wyborów podczas zakupów. Nie wszystko, co przetworzone jest złe, ale zawsze warto analizować składy. Dzisiaj zrecenzuję: SANTE Fit Pełnoziarniste płatki zbożowe truskawka, malina, wiśnia bez dodatku cukru ONE DAY MORE musli skoncentrowanych w tubie DIET FOOD bezglutenowy makaron spaghetti zero kalorii LUXURY Makaron z fasoli lub ciecierzycy NATURAVENA Masło orzechowe kremowe SOLEVITA Napój(...)chia 1. Sante Fit Pełnoziarniste płatki zbożowe truskawka, malina, wiśnia 3,99/225 g (Tesco) Składniki : Płatki zbożowe z pełnego ziarna 96,5% (jęczmienne, ryżowe), owoce liofilizowane 2,2% (wiśnia, truskawka, malina), zagęszczone soki owocowe 1,2% (jabłkowy, wiśniowy), aromat naturalny. Plusy: bardzo niska zawartość cukru – 2,8 g na 100 g produktu (łyżeczka cukru waży 5 g) brak dodatku
Powiedz dietom niekrem wykonać z serka mascarpone , a więc podobnie jak na tartę. Dodatkowymi składnikami masy kremowej jest zmielony twaróg (250 g, jeżeli tyle samo dodajemy mascarpone), cukier waniliowy , zmiksowane blenderem truskawki oraz żelatyna , która nada odpowiedniej konsystencji. Aby ciasto smakowało jeszcze lepiej i prezentowało się okazalej, na jego wierzchniej części warto rozprowadzić galaretkę i pokrojone truskawki . Jogurtowiec z jagodami Deser(...)połowy szklanki oleju . Następnie dodajemy pianę z białek i cukru ubitą na sztywno. Po upieczeniu i wystudzeniu, na powierzchni ciasta układamy jagody oraz galaretkę . Sernik na zimno z truskawkami To wyśmienite ciasto będzie doskonałym pomysłem na deser w ciepły, letni dzień. Wygląda efektownie, ma niezrównany smak, a dodatkowo nie jest czasochłonny. Głównym elementem ciasta jest serowa masa , która powinna mieć
Moja smaczna kuchniacałe lub pokrojone owoce zatopione w żelu, który swoją konsystencją przypomina lekko tężejącą galaretkę. Frużelinę możemy przygotować z niemal każdego gatunku owoców, jednak moim zdaniem najsmaczniejsza jest z truskawek, czereśni wiśni, porzeczek, malin i jagód. Uwaga: aby frużelina miała ładniejszy kolor można dodać kilka łyżek soku z wiśni lub kilka wydrylowanych wiśni. Składniki 1 kg truskawek (można użyć(...)zależności od tego jak słodkie są owoce) sok z jednej cytryny 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (około 70g) około 50 ml zimnej wody Przygotowanie Truskawki myję i usuwam szypułki. Mniejsze owoce pozostawiam w całości, większe kroje na połówki lub ćwiartki, skrapiam sokiem z cytryny, zasypuję cukrem i odstawiam na kilka godzin, żeby puściły
Cztery FajerySKŁADNIKI: ok 176 kcal 150 g truskawek 150 g mango pół szklanki mleka sojowego bez cukru WYKONANIE: 1. W blenderze umieścić truskawki i pokrojone mango. 2. Dodać mleko sojowe. Zmiksować na gładko. ZAPRASZAM NA FILM - Smoothie mango-truskawka! Jeśli spodobał Ci się film subskrybuj mój kanał YouTube(...)Facebook: https://www.facebook.com/AtlasSmakow/ *Instagram: https://www.instagram.com/atlas_smakow/ Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii : Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany Truskawki 48 150 1.01 0.45 11.52 Mango 90 150 1.23 0.57 22.47 Mleko sojowe niesłodzone 38 120 3.6 2.4 0 Podsumowanie
Atlas SmakówSezonowa sałatka z delikatną wędzoną rybą, słodkimi, dojrzewającymi w słońcu truskawkami, wyrazistą rukolą, aromatycznymi czarnymi oliwkami i pachnącym świeżą miętą sosem to świetna propozycja na letni obiad lub pożywne drugie śniadanie w pracy. Składniki: 100g rukoli 150g truskawek 125g łososia wędzonego z pieprzem 20 czarnych oliwek 150g sera mini mozzarelli 90g orzechów nerkowca Sos: 6 łyżek oliwy z oliwek(...)łyżeczki soku z cytryny 20 listków świeżej mięty sól pieprz Wykonanie: 1. Wędzonego łososia podzielić na mniejsze kawałki. 2. Rukolę umyć, osuszyć, a mozzarellę odsączyć z zalewy. 3. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić w plasterki. 4. Oliwki odsączyć z zalewy i pokroić na połówki. 5. Orzechy nerkowca uprażyć na suchej patelni. 6. Sos: Do oliwy dodać ocet jabłkowy
Szalona Kuchnia EwelinyZapraszam na smaczne ciasto bez pieczenia. Sernik galaretkowy z dodatkiem truskawek i borówek amerykańskich to super pomysł na słodki podwieczorek lub deser a do tego jest bardzo prosty w przygotowaniu. Składniki: 100 g biszkoptów 400 g serka homogenizowanego waniliowego 150 g serka śmietankowego 200 g jogurtu naturalnego greckiego 2 galaretki truskawkowe oraz: kilka truskawek 100 g borówek amerykańskich 1 galaretka(...)chwilę. Przelewamy sernik na biszkopty i wstawiamy ciasto do lodówki na ok. 1 godz. Galaretkę o smaku owoców leśnych rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Truskawki i borówki myjemy. Od truskawek odcinamy szypułki i kroimy je w plasterki. Gdy galaretka do polania ciasta zacznie tężeć układamy owoce na serniku i polewamy galaretką. Ponownie wstawiamy ciasto
słodkie i nie tylko historie kulinarneOstatnie truskawki które kupiłam przeznaczyłam na letni obiad z sosem truskawkowo balsamiczym. Żałuję, że zrobiłam go za mało bo był pyszny, i zjadłoby się więcej. Na upalne letnie dni taki obiad to raj dla podniebienia. Na pewno będzie smakował dzieciom. Spaghetti w wersji na słodko :-) 200 g truskawek 1 łyżka sosu balsamico 1 łyżka cukru trzcinowego 1 garść porzeczek(...)szklanki malin 100 g serka twarogowego 1/2 szklanki śmietany 30 % mięta świeża Truskawki obieram, myję i kroję w plasterki. Kilka zostawiam do dekoracji. Przekładam do garnka, wsypuję cukier, sos balsamico i na wolnym ogniu przesmażam aż sos zrobi się lekko gęsty. Makaron gotuję według instrukcji opakowania. Serek i śmietanę przekładam do miski i łączę mikserem. Nie dodaję cukru
wesoła kuchniaSezon truskawkowy dobiega końca, a ja mam dla Was wspaniałą słodką propozycję - owoce pod kruszonką. Skorzystałam z przepisu Doroty Świątkowskiej na truskawki i mango pod owsianą kruszonką. Deser podałam z lodami waniliowymi. Kruszonka: 120 g masła, roztopionego 100 g cukru 8 g cukru wanilinowego 100 g mąki pszennej 120 g płatków owsianych W naczyniu umieścić wszystkie składniki. Wyrobić między palcami(...)momentu otrzymania kruszonki, odstawić. Nadzienie truskawka-mango: 400 g truskawek 250 g dojrzałego mango, pokrojonego w niedużą kostkę lub plasterki (dałam 2 duże owoce) 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Truskawki odszypułkować, większe przepołowić. Umieścić w naczyniu do zapiekania o średnicy 23-25 cm razem z mango i skrobią. Wymieszać. Posypać przygotowaną wcześniej kruszonką. Piec w temperaturze 180ºC przez około
Czerwień i błękitOwoce w żelu Uwielbiam owoce w żelu, dodaje je do naleśników, gofrów i deserów. Idealne w słoiki na zimę. Składniki : truskawki - 500 g sok z cytryny - 2 łyżki cukier - 6 łyżek żelatyna - 2 łyżeczki mąka ziemniaczana 2 łyżeczki woda zimna do mąki - 2 łyżki woda zimna do żelatyny - 4 łyżki Przygotowanie: Truskawki opłukać, osączyć na sicie, pozbawić szypułek. Następnie przełożyć(...)truskawki do rondla, zasypać cukrem, dokładnie wymieszać, postawić rondel na ogniu i tylko lekko podgrzewać do rozpuszczenia się cukru i puszczenia soku. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z wodą, wlać do truskawek, dodać sok z cytryny, mieszając doprowadzić do zagotowania. Żelatynę wsypać do szklanki, zalać zimną wodą, odstawić do napęcznienia. Zdjąć z ognia rondel z owocami, dodać napęczniałą żelatynę, mieszając
Kuchnia DanusiOlgi z bloga Make Happy Day zobaczyłam letnie wydanie tego pysznego deseru i tak bardzo za mną chodziła realizacja przepisu, że musiałam ten jagielnik jeszcze zrobić Na szczęście truskawki wciąż w sprzedaży (chociaż przygotowuję się na koniec już od mniej więcej dwóch tygodni :D) i można jeszcze dodać je do wypieków albo zrobić przetwory last minute (polecam wam dżem(...)szklanka dowolnego mleka 1 szklanka wody 1 puszka mocno schłodzonego mleczka kokosowego (użyłam EnerBio z Rossmanna) 5 łyżek wiórków kokosowych 5-6 łyżek ksylitolu lub erytrytolu 20 średniej wielkości truskawek Kaszę jaglaną przepłukać. Mleko i wodę zagotować i wsypać kaszę jaglaną, gotować pod przykryciem około 15 minut do wchłonięcia płynu. Przykryć i odstawić do przestudzenia. Daktyle zalać gorącą wodą
Fitkot