truskawka - 16921 przepisów (strona:239/1129)

Nalewka z truskawek, truskawkówka 172

przed rokiem na próbę, testowałam na ludziach i twierdzą, że godna polecenia, tak więc dzielę się z Wami przepisem i życzę owocnych degustacji. Składniki: - 2,5 kg dojrzałych truskawek - 1,5 litra wody - 1,5 kg cukru - 1 litr spirytusu 97% 1. Przygotowujemy duży słój. Truskawki obieramy z szypułek, myjemy, a duże okazy kroimy na połowę i umieszczamy w słoju(...)wody i cukru gotujemy syrop, studzimy i zalewamy truskawki. Następnie dodajemy spirytus, mieszamy. Słój zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 6 do 8 tygodni.  Nalewkę zlewamy pierwszy raz po ok. 2 miesiącach, truskawki przekładamy do ścierki lub gazy i wyciskamy bardzo mocno aby owoce oddały całą wilgoć. Zostawiamy w butelkach na ok. 2-3 miesiące i jeszcze

Apetyczna babeczka
Tort z musem truskawkowym 394

drzwiczkach piekarnika. Wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu. Przekroić na 3 blaty. Każdy ponczować leciuteńko osłodzoną wodą z dodatkiem aromatu cytrynowego lub ekstraktu waniliowego. Składniki na krem: • 1 kg truskawek • 2 łyżki soku z cytryny • 10-12 łyżek cukru pudru • 2 łyżki cukru z wanilią • 2 kopiate łyżki stołowe żelatyny • 900 ml śmietany kremówki 36% ponadto: • płatki białej czekolady(...)posypania • kilka truskawek do dekoracji • 12 makaroników, bezików lub ciasteczek amaretto do dekoracji Truskawki obrać i umyć. Dokładnie zmiksować sokiem cytrynowym, cukrem waniliowym i z połową cukru pudru. Żelatynę namoczyć w ok. 8 łyżkach zimnej wody i odstawić na 10minut. Po tym czasie rozpuścić ją dokładnie w kąpieli wodnej (nie zagotować!). Rozpuszczoną żelatynę dodać do musu truskawkowego. Śmietanę ubić

KUCHNIA POLSKA
Surówka z truskawkami i sosem miodowym 110

Zapraszam na super surówkę z dodatkiem truskawek oraz słodko-kwaśnym sosem miodowym. Do zrobienia sosiku do surówki wykorzystałam pyszny miód pomarańczowy od  Huzar . Polecam Składniki: 1 mała sałata rzymska pół małego ogórka 5 rzodkiewek 5 truskawek 1/4 małej żółtej papryki 8 pomidorków koktajlowych szczypiorek sos: 1 łyżeczka miodu pomarańczowego Huzar 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oleju sól(...)pieprz Przygotowanie: Warzywa i truskawki myjemy i osuszamy. Sałatę rwiemy dłońmi wprost do miski. Ogórek kroimy w półplasterki a rzodkiewki kroimy w plasterki i dodajemy do sałaty. Paprykę kroimy w paseczki a pomidorki na połówki i dodajemy do pozostałych składników. Od truskawek odcinamy szypułki i kroimy je w ćwiartki a odrobinę szczypiorku drobno siekamy. Mieszamy wszystkie składniki. Sos:składniki

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Bazyliowy omlet 112

Zielony omlet z włoską nutą. Dużo bazylii, oliwki, feta, pomidory i truskawki. Pewnie zastanawiacie się jak to truskawki. Otóż połączenie tych składników jest pyszne i zapewniam że pasuje. Omlet jest aromatyczny i syty.  5 jajek wielkość M sól, pieprz 1 doniczka bazylii 10 dkg sera typu feta 5 pomidorków koktajlowych 5 truskawek 15 oliwek czarnych 1 łyżka masła klarowanego(...)wylewam masę jajeczną, dodaję kawałki sera, oliwki, pokrojone pomidorki i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 30 minut aż się zetnie.. Podaję z pokrojonymi truskawkami, kawałkami sera feta które odłożyłam i listkami bazylii

wesoła kuchnia
Ciasto orkiszowe z truskawkami św.Hildegardy z Bingen 94

Banalnie proste, szybkie i puszyste ciasto z truskawkami, w sam raz do kawy, w sam raz na śniadanie według średniowiecznej uzdrowicielki św. Hildegardy z Bingen. Kuchnia bazująca na spuściźnie świętej prócz dostarczania nam walorów smakowych ma także na celu uchronić nas przed rozmaitymi chorobami, przynosząc dobre samopoczucie, zdrowie i radość. Jest to możliwe nie tylko dzięki temu, że oparta jest(...)zgodnie z unikalną wizją zdrowia św.Hildegardy, kładąc nacisk na wewnętrzną równowagę i viriditas, czyli uzdrawiającą siłę natury. Mąkę pszenną zamieniłam na mąkę orkiszową pełnoziarnistą. Do dzieła! Składniki truskawki (dowolna ilość) 4 jaja 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g tartych migdałów szczypta soli pół łyżeczki cynamonu 1 cytryna 3 łyżki stołowe mleka pół kostki masła lub pół szklanki oleju

Z Kuchni Do Kuchni
sernik z truskawkami i kruszonką 132

sera białego, zmielonego 4 jajka 125 ml śmietany, kwaśnej 300 g cukru 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego dodatkowo: ok. 400 – 500 g truskawek wykonanie: Wszystkie składniki krótko miksujemy, tylko do połączenia się na jednolitą masę. Przekładamy na podpieczony spód. Na wierzchu układamy połówki truskawek i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez

Domowy Smak Jedzenia
Tort ananasowo-truskawkowy 175

Puszysty biszkopt przełożony kremem ananasowym, truskawkami i bitą śmietaną. Tort idealny dla wielbicieli nie słodkich ciast. Oczywiście można dozować ilość cukru w kremie, zależy kto co lubi. Biszkopt: 5 jajek 0,5 szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli dodając(...)wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch, partiami dodajemy budyń i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Kawałki ananasów dokładnie odsączamy i dodajemy do kremu. Galaretka truskawkowa: 600 g truskawek op.galaretki truskawkowej sok z połowy cytryny 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki żelatyny lub kolejna galaretka Truskawki zasypujemy cukrem i odstawiamy aż puszczą sok. Żelatynę zalewamy połową szklanki wody

Anielskie wypieki
Lemoniada różana z truskawkami 80

arbuza. Od czasu do czasu przyrządzam też lemoniadę ze słodkim syropem i lekko gazowaną wodą. Również świetnie orzeźwia i jest miłym urozmaiceniem. Ta z syropem różanym, płatkami róż i truskawkami jest przepyszna. 1 l wody niegazowanej 1 l wody lekko gazowanej pokruszony lód szklanka truskawek płatki róż syrop z płatków róż (około 70 ml) Wodę niegazowaną mieszamy z lekko gazowaną(...)dodajemy lód i syrop z płatków róż. Do szklanek nakładamy kilka truskawek i po łyżce płatków róży. Możemy lekko je rozgnieść. Zalewamy wodą z syropem różanym. Jeżeli wolicie słodszą lemoniadę, możecie dodać więcej syropu. Smacznego :) Artykuł Lemoniada różana z truskawkami pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Truskawkowe mini torciki 175

szklanki musu truskawkowego 1 łyżka cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny krem ciemny: 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% 1 szklanka musu truskawkowego 1 galaretka truskawkowa pozostałe: 20 dkg truskawek 1/2 galaretki truskawkowej 70 g czekolady gorzkiej 40 % Biszkopt: Jajka wyjmuję wcześniej z lodówki. Do miski wbijam białka, i ubijam na sztywno. Dodaję stopniowo cukier i dalej ubijam. Na końcu dodaję żółtka(...)pieczenia robię obręcze. To znaczy składam papier na trzy części żeby obręcz była grubsza na wysokość około 15 cm  i spinam zszywaczami. Wylewam warstwę jasną kremu, wciskam jedną truskawkę do środka i wstawiam do lodówki. Potem wylewam warstwę ciemną truskawkową i ponownie wstawiam do lodówki. Truskawki do dekoracji kroję w plastry. Galaretkę rozpuszczam w 2/3 szklance gorącej wody. Truskawki

wesoła kuchnia
Tarta z truskawkami 106

Magda Kwintesencja letniego smaku zamknięta w półkruchym cieście – tak właśnie określiłabym tą intensywnie truskawkową tartę. Prezentuje się równie pięknie jak smakuje – latem, słońcem, przesłodkimi i aż bordowymi truskawkami. Do tego lekka nuta cytrynowej skórki i nie trzeba nic więcej tylko bardzo dużego kawałek takiego ciasta do pełni szczęścia. Składniki (na tartę o średnicy około 31cm): 1,5 szklanki(...)mąki 150g zimnego masła 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% Na nadzienie truskawkowe: 350g truskawek skórka otarta z 1 cytryny 1/2 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: łyżka bułki tartej cukier puder do oprószenia   Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy do niej cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone w drobną kostkę masło

Smaczna Strona
Lekkie ciasto z truskawkami (na zimno) 170

Zapraszam na smakowite i proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia z truskawkami. Ciasto z owocami oraz galaretkami super wygląda i smakuje. Tylko 4 składniki! Polecam Składniki: 200 ml śmietanki 30% 2 galaretki truskawkowe w proszku 250 g świeżych truskawek 10-12 okrągłych biszkoptów oraz półokrągła forma 10 x 32 cm Przygotowanie: Formę wykładamy folią aluminiową. Galaretki rozpuszczamy: jedną w szklance(...)gorącej wody a drugą w 400 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Truskawki myjemy i odcinamy szypułki. Zimną śmietankę ubijamy mikserem na sztywno, dolewamy ostudzona galaretkę (rozpuszczoną w 1 szkl wody) i miksujemy. Gdy masa zacznie tężeć, przelewamy ją do foremki i wstawiamy do lodówki. Kiedy zacznie tężeć kolejna galaretka (rozpuszczona w 400 ml wody), wyjmujemy ciasto z lodówki

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Tort truskawkowy 158

moich przepisów. Składniki: biszkopt - 4 jajka - 3/4 szklanki cukru - 1 szklanka mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa - 1000 g jogurtu naturalnego - 4 łyżki cukru waniliowego - 400 g truskawek - 3 łyżki żelatyny Przygotowanie: Na początku zabieramy się za upieczenie biszkopta. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Białka(...)pieczemy około 40 minut w 180 C. Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na pół. Jogurt wyciągamy z lodówki, by miał temperaturę pokojową i ucieramy go z cukrem. 300 g truskawek miksujemy i łączymy z jogurtem. Żelatynę rozpuszczamy w 5 łyżkach gorącej wody i dodajemy do masy. Pozostałe 100 g truskawek kroimy na kawałeczki i mieszamy z masą jogurtową

Zainspirowana w kuchni
Serniczek z galaretką na murzynkowym cieście 431

masa serowa jest błyskawiczna do zrobienia – miksujemy jedynie twaróg ze słodkim mlekiem skondensowanym, a następnie usztywniamy to żelatyną. Pozostaje jeszcze schłodzić ciasto w lodówce, a następnie udekorować świeżymi truskawkami. Ufam jednak, że rozłożenie takiego ciasta w czasie nie zniechęci Was i spróbujecie przygotować je u siebie w domu. Samo ciasto nie jest zbyt lekkie (choć świeżości nadają tu owoce(...)proszku do pieczenia Masa serowa: 700 g twarogu sernikowego (dobrej jakości, najlepiej gęstego) 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (troszkę zostawiłam na dnie) 2 łyżki żelatyny Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe truskawki do dekoracji   Margarynę wkładamy do rondelka. Dodajemy cukier, mleko oraz kakao i podgrzewamy na niewielkim ogniu aż wszystkie składniki się połączą. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Do letniej masy kakaowej

Smaki Na Talerzu
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką 383

Truskawki, kruszonka i placek drożdżowy polecają się na weekend, nasze ciacho zniknie do wieczora. Rozczyn drożdże świeże 30 g mleko ciepłe 0,5 szklanki Kruszonka mąka pszenna 100 g cukier puder 50 g masło 50 g Ciasto Mąka 500g Jajka 2 szt masło 100 g cukier 3/4 szklanki cukier waniliowy 1 łyżka truskawki 500 g Rozczyn Drożdże, pokruszyć, rozpuścić(...)wyrośnięcia. Ciasto Jajka zmiksuj mikserem, dodaj cukier. Do dużej miski przesiać mąkę, wlać wyrośnięte drożdże, utarte jajka, mleko z masłem, cukier z wanilią. Zagnieć ciasto rękami. Przygotuj owoce. Truskawki umyj, zdejmij szypułki. Ciasto wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, ułóż truskawki i odstaw do wyrośnięcia. Kruszonka Palcami rozrobić cukier puder, mąkę i masło. Pokruszyć na ciasto przed pieczeniem Piec

Kurnikowo
Drobiowa sałatka z truskawkami, szpinakiem i chrupiącymi migdałami 146

Szybka w przygotowaniu, bogata w witaminy sezonowa sałatka na bazie dobrze przyprawionego kurczaka, słodkich, soczystych truskawek, liści szpinaku i chrupiących migdałów. Polana dressingiem z nutą jabłkowej słodkości smakuje rewelacyjnie. Składniki: 300g fileta z kurczaka 350g świeżych truskawek 120g mini mozzarelli 100g świeżego szpinaku 40g płatków migdałowych przyprawa do kurczaka olej kokosowy Dressing: 5 łyżek oleju arachidowego 3 łyżeczki miodu(...)zmielony pieprz Wykonanie: 1. Filet z kurczaka pokroić w podłużne paski, oprószyć przyprawą do kurczaka i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na oleju kokosowym. 2. Truskawki umyć, pozbawić szypułek, pokroić na ćwiartki lub połówki. 3. Szpinak umyć i osuszyć, a mozzarellę odsączyć z zalewy. 4. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. 5. Dressing: Składniki sosu dokładnie

Szalona Kuchnia Eweliny