truskawka - 16921 przepisów (strona:233/1129)

Red smothies bowl z truskawkami 145

Niestety czas truskawek dobiega nieuchronnie końca, i trzeba będzie czekać znów cały rok.  Na pożegnanie pyszne smothies z dużą ilością truskawek w towarzystwie dojrzałego banana, a także czerwonej porzeczki oraz agrestu. Lekko kwaskowate  z wyraźną słodyczą banana pobudzą was z pewnością. Miseczka pełna wartościowych witamin, przede wszystkim witaminy C zapewni uczucie sytości i zastąpi niejedną kanapkę. Swoją przygotowałam(...)niski IG, który wynosi 15. W związku z tym bez obaw mogą sięgać po niego osoby chore na cukrzycę oraz osoby na diecie ograniczającej cukier. Składniki :  350 g truskawek  100 g banana  50 g czerwonej porzeczki  30 g płatków owsianych  Dodatkowo:  garść ciemnych winogron Porzeczka czerwona i czerwony agrest domowa granola  Wykonanie

vaniliowoczekoladowa
Kremowy sernik w kropki na migdałowym spodzie 154

łyżki mąki migdałowej 2 łyżki cukru pudru 50 g masła kropki morelowe: 30 dkg moreli 125 ml wody 2 łyżki cukru  3 łyżeczki żelatyny kropki truskawkowe: 30 dkg truskawek 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny kropki jagodowe: 40 dkg jagód 100 ml wody 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny sernik: 1 kg twarogu z mascarpone(...)galaretka zielona u mnie gruszkowa może być żółta 2 łyżeczki żelatyny 1 łyżka cukru pudru polewa malinowa: 150 g malin 1 łyżeczka żelatyny dekoracja: borówki, maliny, morele, truskawki, migdały płatki ,mięta Spód migdałowy: Migdały rozdrabniam blenderem, dodaję mąkę migdałową, puder, masło roztopione i mieszam. Dno formy o wymiarach 21 cm wykładam papierem do pieczenia. Wykładam  masę, dociskam palcami. Piekę

wesoła kuchnia
Truskawkowa kostka 115

Truskawki! Teraz jest ich całe mnóstwo. My je uwielbiamy, dlatego co rusz wymyślam nowe przepisy na smakołyki z ich użyciem. Tym razem lekka kostka truskawkowa. Delikatny biszkopt, bita śmietana i owoce. Sami się przekonajcie, że ciasto jest zarówno proste, szybkie jak smaczne ;) Składniki na biszkopt: 6 dużych jaj, 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki mąki, 1,5 łyżeczki proszku(...)szklanki wrzątku, 3 łyżki cukru, Sok z cytryny, Składniki na warstwę śmietankową: 750ml śmietanki 30%, 3 łyżki cukru pudru, 3 łyżeczki żelatyny, 1/4 szklanki zimnej wody, Ponadto: 500g truskawek. Biszkopt:  Białka ucieramy na puszysta masę, dodajemy małymi porcjami cukier. Następnie, cały czas miksując, dodajemy po trochu przesianą mąkę. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet. Dokładnie mieszamy

Słodki Zakątek
Ciasto z truskawkami i budyniem 118

szklanki cukru pudru –  1 jajko budyń – 1l mleka bez laktozy – 2 łyżki masła – 4 łyżki skrobi ziemniaczanej – 2 żółtka – 6 łyżek cukru – 1 cukier wanilinowy nadzienie – 500 g truskawek – 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Przygotowanie: Truskawki płukamy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy skrobią ziemniaczaną. Przygotuj formę do pieczenia –tj.posmaruj masłem i opcjonalnie wyłóż papierem do pieczenia. U mnie(...)wykładamy owoce a następnie  budyń. Na wierzchu ścieramy na grubych oczkach drugą część ciasta. Pieczemy w piekarniku ok. 40 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Artykuł Ciasto z truskawkami i budyniem pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Biszkopt przekładany kwaśną śmietaną, z truskawkami i galaretką 214

kilka razy w roku, z różnymi owocami. Na blogu jest już to ciasto w wersji z brzoskwiniami, i w tej kombinacji smakowej jest ono równie pyszne. W sezonie na truskawki nie można go nie przygotować właśnie z nimi. Spróbujcie, jestem pewna, że Wam zasmakuje. Biszkopt: 4 jajka 1 szkl. drobnego cukru do wypieków 1 szkl. mąki pszennej 1 łyżka mąki(...)ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1-2 łyżki oleju Dodatkowo: średni kubek kwaśnej śmietany 18% Zott (330g) świeże truskawki (około 200-250 g) 2 galaretki truskawkowe/poziomkowe Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody. Odstawiamy do stężenia. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy olej, miksujemy chwilę

Smaki Na Talerzu
Deser ptysiowy 121

jogurtem truskawkowym i kremem orzechowym. 4 porcje: Ciasto ptysiowe: 1/4 szklanki wody 35 g masła 1/2 szklanki mąki 2 jajka Jogurt truskawkowy: 250 g jogurtu naturalnego 150 g truskawek Krem orzechowy: 150 g jogurtu skyr 2 łyżki masła orzechowego (ok. 50 g) 1 łyżka syropu daktylowego (ok. 20 g) 150 g truskawek Ciasto: Wodę gotujemy, dodajemy masło, mieszamy. Gdy masło(...)gładką masę. Na papierze do pieczenia wykładamy ciasto przy pomocy łyżki lub rękawa cukierniczego. Pieczemy ok. 20 minut w 180 st. C. Jogurt i krem orzechowy: Składniki miksujemy razem. Truskawki kroimy drobno. W salaterce lub szklance wykładamy kolejno warstwy jogurtu, truskawek i kremu orzechowego. Deser przechowujemy w lodówce. Dokładamy ptysiowe ciastko przed podaniem. 1 porcja ma ok. 360 kcal

Kucharzyca
ciasto budyniowe mocno truskawkowe... 141

sztuki "L", palma miękka 250 gram, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 3 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, budyń waniliowy 1 opakowanie, mleko 1/2 szklanki, truskawki 1 kg, galaretka krystaliczna cytrynowa 2 opakowania składniki temperatura pokojowa = jajka, cukier, cukier wanilinowy, miękką palmę mikserem utrzeć do spienienia-białości z 4 minuty na najwyższych obrotach. Do masy wsypać(...)pieczenia, wsypać budyń, wlać mleko i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto. Forma silikonowa 26 cm, 20x11 cm (mniejsza dla męża do pracy), ciasto rozsmarować w formach. Opłukane truskawki (połowę) bez szypułek poukładać na cieście, piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 50 minut, ciasto dobrze w formach wystudzić. Galaretki rozmieszać w 900 ml gorącej

W Mojej Kuchni Lubię
Twarogowo-jaglane kluski z owocami 109

uwielniam je przygotowywać jak i jeść. Na lato świetnie sprawdzą się szybkie w przygotowaniu i proste kluchy jaglano-twarogowe. Są delikatne, puchate i świetnie pasują do słodkich rumowo-karmelowych truskawek. Do tego chrupiąca i słodka posypka z kaszy, z maślaną nutą. Składniki (na 2 porcje): 100g kaszy jaglanej 250g chudego twarogu 1 jajko 100g kaszy manny 2 łyżki mąki(...)opcjonalnie, jeśli ciasto bardzo się klei Na sos owocowy: 250g świeżych truskawek lub innych owoców 30ml rumu 4 łyżki cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego Dodatkowo: 2 łyżki masła łyżka cukru cukier puder do oprószenia   Kaszę jaglaną opłukujemy na sicie i gotujemy na sypko w dobrze osolonej wodzie. Ugotowaną odcedzamy porządnie na sicie i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.   W międzyczasie

Smaczna Strona
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką. 131

Ciasto drożdżowe, zawsze jest u mnie mile widziane. Tym bardziej, teraz kiedy jest dostęp do świeżych owoców. Zrobiłam z truskawkami, bo chcę je wykorzystać póki są, a niestety są za krótko. Chyba się ze mną zgodzicie. Bardzo lubię ten przepis. Ciasto wyrabiam mikserem z hakami i od razu przekładam na blaszkę, do wyrośnięcia. Szybko, a pysznie :) Składniki na ciasto(...)mąki 50 g. drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 5 łyżek cukru 2 jajka 1/3 szklanki oleju Kruszonka: 50 g. masła 4 łyżki mąki 3 łyżki cukru Dodatkowo: truskawki, lub inne owoce Wykonanie: Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, dodać łyżkę cukru i wymieszać. Odstawić na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. W misce, ubić jajka z resztą cukru. Następnie wsypać mąkę

Agusiowe smakołyki
Galaretkowiec z truskawkami 133

homogenizowane i odrobina cierpliwości. GALARETKOWIEC Składniki: 3 serki waniliowe homogenizowane (po 200 g każdy) 1 galaretka przezroczysta 3 galaretki kolorowe (np. truskawkowa, wieloowocowa i kiwi)  10-15 szt truskawek Przygotowanie: Truskawki myjemy, obrywamy szypułki, przecinamy na połówki. Truskawki układamy na dnie foremki. Zalewamy je przezroczystą galaretką rozrobioną według przepisu na opakowaniu (przestudzoną i lekko tężejącą). Foremkę odstawiamy do lodówki(...)stężenia galaretki.  W tym czasie rozrabiamy kolejną galaretkę (truskawkową) i studzimy.  Połowę ostudzonej galaretki mieszamy z serkiem homogenizowanym i przelewamy na stężałą galaretkę z truskawkami.  Odstawiamy do lodówki na 15-20 minut.  Kiedy warstwa z serkiem stężeje polewamy ją pozostałą częścią galaretki truskawkowej i ponownie odstawiamy do lodówki.  Czynność powtarzamy rozrabiając kolejne dwie galaretki

Bon appetit mon amie
Ciasto z truskawkami i budyniem 169

szklanki cukru pudru –  1 jajko budyń – 1l mleka bez laktozy – 2 łyżki masła – 4 łyżki skrobi ziemniaczanej – 2 żółtka – 6 łyżek cukru – 1 cukier wanilinowy nadzienie – 500 g truskawek – 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Przygotowanie: Truskawki płukamy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy skrobią ziemniaczaną. Przygotuj formę do pieczenia –tj.posmaruj masłem i opcjonalnie wyłóż papierem do pieczenia. U mnie(...)wykładamy owoce a następnie  budyń. Na wierzchu ścieramy na grubych oczkach drugą część ciasta. Pieczemy w piekarniku ok. 40 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Artykuł Ciasto z truskawkami i budyniem pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Owsianka z truskawkami i migdałami 159

Składniki (na 1 porcję) - 5 łyżek płatków owsianych (ok. 50 g), - pół szklanki mleka 2% (ok. 125 ml), - 10 truskawek (ok. 150 g), - łyżka migdałów (ok. 10 g). Sposób przygotowania 1. Płatki owsiane zalewamy mlekiem i wstawiamy na noc do lodówki (rano owsiankę można podgrzać). 2. Do owsianki dodajemy pokrojone w plasterki truskawki i posiekane migdały. Owsianka z truskawkami(...)migdałami jest bogata w: - błonnik pokarmowy (pochodzący z płatków owsianych i migdałów), który daje uczucie sytości, - witaminę C (pochodzącą z truskawek), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 335 g Energia: 346 ,3 kcal Białko: 13 ,4 g Tłuszcze: 11 ,6 g Węglowodany: 53 ,8 g Błonnik pokarmowy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Ciasto biszkoptowe z truskawkami. 134

najlepsze :) Coś mi się zdaje, że ma rację :) Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 5 łyżek oleju 1,5 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: truskawki, lub inne owoce cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Truskawki umyć i usunąć szypułki. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Wlać olej i wymieszać. Następnie wsypać mąkę i proszek(...)pieczenia.  Zmiksować przez chwilę, na wolnych obrotach miksera. Następnie przemieszać łyżką. Gotowe ciasto, przełożyć do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta wyłożyć truskawki. Większość truskawek wyłożyłam w całości, tylko te bardzo duże, przekroiłam na pół. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, piec 45-50 minut. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem

Agusiowe smakołyki

Proponowane wyszukiwania