Muffins with strawberry jam. Składniki. 12 babeczek kruchych 12 truskawek z konfitury 12 listków mięty Krem. 1/2 kostki masła 3 łyżki cukru pudru 1 jajko 5 truskawek z konfitury Wykonanie. Utrzeć cukier z jajkiem i masłem na pulchną masę. Dodać truskawki i utrzeć krem truskawkowy . Każdą babeczkę napełnić kremem. Na wierzchu położyć truskawkę i ozdobić listkiem mięty. Ułożyć na paterze
Kulinarny karnet Christopherapewno jeszcze je przygotuję! Składniki: biszkopt: 3 jajka, 40 g margaryny, 3/4 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dr. Oetker, 1/2 szklanki cukru, szczypta soli, nadzienie: 500 g truskawek, 2 galaretki truskawkowe Dr. Oetker, 2 szklanki wrzątku. Przygotowanie: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier, żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia(...)Ciasto pieczemy 10 minut w 180 stopniach. Po wyciągnięciu jeszcze ciepłe ciasto wraz z papierem do pieczenia przekładamy do keksówki, delikatnie dociskając boki i dno. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku.Truskawki miksujemy, gdy galaretka będzie już zimna dodajemy zmiksowane truskawki i mieszamy. Odstawiamy do stężenia. Tężejący mus wlewamy do ciasta, uważając by nie wylał się za biszkopt. Odstawiamy do całkowitego stężenia
Aga w kuchniDeserek zrobiony już latem ale gdzieś mi się zapodział. Jednak publikuję go bo to niekoniecznie sezonowe smakołyki. Truskawki można zastąpić innymi owocami jak również dostosować według smaku galaretki. Składniki: 2 galaretki truskawkowe 200 ml kremówki 1 łyżka cukru pudru truskawki sos do deserów o smaku toffi Przygotowanie: Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu i odłożyć do ostudzenia. Gdy galaretka będzie(...)lodówki. Gdy zacznie się ścinać wtedy miksujemy na szybkich obrotach by się spieniła i rozlewamy do pucharków. Ponownie wkładamy do lodówki do stężenia. Bezpośrednio przed podaniem kilka truskawek pokroić w drobniutką kosteczkę i nałożyć 2 łyżki na środek pianki. Zimną kremówkę zmiksować na sztywno z cukrem pudrem. Szprycą udekorować na wierzchu dodać po 3 plasterki truskawek i polać sosem toffi
Ala piecze i gotujeCentralnej – pyszota :)), która występuje prawie we wszystkich produktach o smakach truskawkowych. Nie dodajemy do nich jajek, więc nie ma się co bać o zatrucia pokarmowe. Tutaj macie tylko prawdzie truskawki i śmietanę, a nie chemiczną papkę. A smak? – rewelacja w porównaniu do lodów kupnych. Oczywiście są jeszcze lodziarnie serwujące dobre lody, ale tam zazwyczaj płacicie 3 zł za gałkę(...)wymagają 20 min waszego czasu i nieco cierpliwości przy mieszaniu podczas zamrażania. Wybór należy do Was DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. TRUSKAWKI (3 min): myjemy i obieramy ze szypułek. Wsypujemy do głębokiego naczynia i miażdżymy tłuczkiem tak, aby zostały jeszcze ich małe kawałki, czyli ok. 1 min. Ewentualnie jak nie macie tłuczka
Nerds Kitchenstylu francuskiego galette . W takim wypieku brzegi kruchego ciasta zostają nawinięte na nadzienie, które apetycznie wygląda do nas poprzez tak utworzone "okienko". Moje galette kryje pyszne nadzienie z truskawek i rabarbaru o wspaniałym karmazynowym kolorze. Lubię takie domowe, proste wypieki, a połączenie rabarbaru i truskawek jest jednym z moich ulubionych. Odkąd polubiłam rabarbar (jakieś 3 lata temu), co roku(...)wiosnę piekę kruche ciasto z rabarbarem , dżemem truskawkowym i kruszonką. W tym roku trochę rabarbaru zamroziłam, aby "ożenić" go ze świeżymi truskawkami w nowej formie, właśnie francuskiego galette . Truskawki i rabarbar to według mnie jeden z bardziej zgranych duetów w świecie słodkości. Ciasto z samymi truskawkami jest trochę mdłe, te owoce potrzebuję "kopa" pochodzącego od kwaśnego rabarbaru. Ponadto truskawki dostępne
Chilli Czosnek i OliwaOkazało się, że truskawki świetnie pasują do sałatek. Miałam szparagi więc postanowiłam zrobić sałatkę na ich bazie. Do tego dodałam ser brie. Zamiast robić tradycyjny sos winegret, postanowiłam wykorzystać pozostałe truskawki. Zagrały skojarzenia: jak truskawki to chilli, pieprz, ocet balsamiczny (gęsty ocet z Modeny), sos worcestershire. SKŁADNIKI 10 cienkich szparagów 4 garście rukoli kilkanaście plastrów sera brie ok. 10 truskawek(...)sól cukier Sos truskawkowy: kilkanaście truskawek kilka listków mięty 4-5 centymetrów chilli łyżeczka octu balsamicznego z Modeny łyżeczka sosu worcestershire 1 czubata łyżeczka cukru sól pieprz WYKONANIE Sos truskawkowy: przy użyciu blendera przygotowujemy sos z truskawek. Doprawiamy wszystkimi przyprawami. Szparagi gotujemy w wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki cukru. Szparagi mają być ugotowane co najwyżej
OstryKęssmak zależy od wykorzystanych owoców i innych dodatków. Jogurtowce mogą też mieć różny kształt w zależności od formy. Jogurtowiec z galaretkami Tęczowy jogurtowiec z owocami Deser jogurtowy z truskawkami na spodzie z ciasteczek amaretti Cytrynowy deser jogurtowy Przepis na ten jogurtowiec jest prosty jak drut, robimy go w keksówce wyłożonej folią, Jogurtowiec składa się z dwóch warstw: lekko żółtej warstwy(...)cytrynowej, drugiej różowej truskawkowej. Polecam przygotować ten Lekki jogurtowiec z truskawkami jest idealnym letnim deserem. Polecam. składniki: 2 jogurty greckie po 400 g 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka truskawkowa opakowanie podłużnych biszkoptów truskawki Połowę truskawek kroimy w kostkę. Najpierw w 100 ml wrzątku rozpuszczamy galaretkę truskawkową, studzimy i mieszamy z 400 g jogurtu greckiego dodajemy pokrojone w kostkę truskawki, wkładamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękażdym razie lekkie i truskawkowe, a o to teraz chodzi:) Robię w różnych wersjach, z jogurtem zwykłym albo greckim, ze śmietanką albo bez, z samymi truskawkami albo z dodatkiem bananów. Zawsze robię z galaretką na wierzchu, ale bez galaretki też pewnie będzie dobre. Spód: * 150 g digestive * 50 g orzechów włoskich lub laskowych lub mieszanych * 40 g masła * 3 kostki(...)gorzkiej czekolady Masa: * 500 g truskawek lub 2 niedojrzałe banany i reszta truskawek * ok. 300 g jogurtu naturalnego lub bałkańskiego * 200 ml śmietany kremówki * 2-3 łyżki fruktozy (w zależności od słodkości truskawek) * 2 łyżki żelatyny - ja używam tej do rozpuszczenia w zimnej wodzie * kilka truskawek do przybrania i galaretka truskawkowa, ale może inna też by była ok Składniki
Zdrowa Kuchnia SowySernik - moja miłość ! Żadna dieta nie sprawi, że odpuszczę sobie kawałek sernika ! Tym razem zrobiłam sernik cytrynowo-pomarańczowy na kakaowym spodzie. Do serniczka idealnie pasują macerowane truskawki - sezon już niedługo, więc trzeba gromadzić przepisy z truskawkami :D Spód: 180 g krakersów 150 g kruchych ciastek ( ja użyłam domowych ) 200 g masła 3 łyżki cukru pudru(...)nagrzanego piekarnika, od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i piec 90 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Ostygnięty przechowywać w lodówce. MACEROWANE TRUSKAWKI: 250 g truskawek 1,5 łyżki cukru pudru 1 łyżka octu balsamicznego szczypta kolorowego pieprzu Truskawki umyć, odciąć szypułki. Owoce pokroić w plastry, posypać cukrem pudrem, polać octem balsamicznym i posypać
kolorowotorcikowoCiasto jogurtowo-truskawkowe na zimno to kakaowy biszkopt przełożony lekką masą jogurtową, w której zanurzone są kawałki świeżych truskawek oraz galaretką z musu truskawkowego. Jest to ciasto typowo sezonowe, owocowe, mało słodkie. Należy podawać je mocno schłodzone, gdyż masa jogurtowa ma kremową konsystencję i nie powinna długo stać w temperaturze pokojowej. Do wykonania masy jogurtowej polecam bardzo gęsty jogurt grecki(...)gdyż rzadszy jogurt może wymagać dodania większej ilości galaretki. Najsłodszym elementem ciasta jest galaretka z musu truskawkowego, choć jej słodkość zależy od smaku truskawek oraz ilości dodanego cukru. Biszkopt kakaowy nie wymaga nasączenia, gdyż masa jogurtowa przed zastygnięciem jest rzadka i gdy ją wylejemy na biszkopt, odda mu swoją wilgoć. Ciasto jogurtowo-truskawkowe na zimno Składniki: biszkopt 50g mąki pszennej
Smakołyki BerenikiSezon truskawkowy jeszcze trwa, więc dziś proponujemy orzeźwiający i sycący koktajl z truskawek z jej mniejszymi siostrami - poziomkami, które na szczęście dojrzewają przez całe lato. W roli dodatkowej atrakcji na zdjęciach wystąpiły suszone truskawki, które już poza sezonem stanowią dla moich milusińskich zdrową alternatywę dla chipsów :) Przepis bierze udział w konkursie Fabryka Form: http://fabrykaform.pl/magazyn/konkurs-kulinarny-joseph-joseph-w-ff.php Hurra !!! Nasz przepis(...)został wyróżniony: http://fabrykaform.pl/magazyn/konkurs-kulinarny-joseph-joseph-w-ff-wyniki.php Składniki: 40 dag truskawek, 30 dag poziomek 1 szklanka gęstego jogurtu, 1/2 szklanka mleka, 1-2 łyżek cukru lub wg. uznania. Truskawki z poziomkami miksujemy na gładko z cukrem, następnie dodajemy mleko, jogurt i dokładnie mieszamy. Tak nie wiele trzeba do szczęścia
Delicious TitbitsObiecywalam, ze kolejny przepis bedzie juz pod znakiem truskawki w ramach Truskawkowego tygodnia wiec dotrzymyje slowa. U mnie za oknem panuje juz od dluzszego czasu ponura jesien, ciagle pada i pada i wlasciwie nic sie nie chce. Gotowanie pod znakiem truskawki bardzo mnie wiec ucieszylo, bo to jak zaproszenie wiosny do domu. W obecnej sytuacji to tylko to mi pozostalo(...)moge jeszcze pojechac na wakacje w jakies sloneczne miejsce, ale na to musze jeszcze poczekac. Truskawki przewaznie wykorzystywane sa do slodkich ciast i deserow, a ja postanowilam zrobic z nich salatke. Polaczenie dosc smiale, ale truskawka w sasiedztwie czarnego pieprzu zyskuje na smaku. Do tego sos balsamiczny i wychodzi niecodzienne danie, ktorego warto sprobowac. skladnki dla 2 osob: kilka lisci
Przysmaki KarolkiNadeszla chwila, na ktora dlugo czekalam. Przez ostatnie zawirowania w pogodzie juz myslalam, ze sezon na truskawki nigdy nie nadejdzie, ale w koncu jest. Juz kilka dni temu na targu pojawily sie te wspaniale, czerwone, pachnace latem owoce. Poczatkowo ich cena nieco mnie odstraszala, ale w koncu doczekalam sie tez jej spadku. Niemal codziennie ide wiec na pobliski targ(...)lezka w oku wspominam te czasy gdy bedac u Dziadkow na wsi wystarczylo tylko przejsc przez podworko by znalezc sie na wielkim polu, gdzie rosly male krzaczki pelne truskawek. Uwielbialam je jesc prosto z takiego krzaczka, bez mycia, bez cukru czy innych dodatkow. Teraz to tylko wspomnienie i czasem truskawki bez wspomnianych dodatkow juz nie smakuja tak bardzo. Tym razem
Przysmaki Karolkinaprawdę położyć wszystko, na co mamy ochotę. Pierwszy mazurek, jaki chcę Wam zaproponować, to mazurek czekoladowy, powstały z połączenia ciasta kruchego i dwóch rodzajów czekolad - białej i deserowej, udekorowany truskawkami i płatkami z migdałów. Ciasto do mazurka jest bardzo kruche i przez to dość delikatne, dlatego najlepiej piec je w formie z wyjmowanym spodem lub z jednym wolnym brzegiem(...)łyżki cukru pudru 2 żółtka szczypta soli masa 100g białej czekolady 80g czekolady deserowej 20g czekolady mlecznej 80ml śmietanki 30% 2 łyżeczki masła do dekoracji 4 - 5 dużych truskawek garść płatków migdałowych Wykonanie: - mąkę przesiać, zimne masło posiekać z mąką, dodać cukier, sól i żółtka, szybko zagnieść ciasto - ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 30 minut w lodówce
Smakołyki BerenikiTruskawki tu, truskawki tam. I ja na ogródeczku swe truskawki mam. Kiedy byłam mała, uwielbiałam biegać do ogrodu. Najbardziej cieszyłam się, gdy codziennie rano znajdowałam na krzaczkach truskawek piękne, czerwone owoce. Zrywałam je ukradkiem i nieważne, czy były ubrudzone ziemią, czy też nie, wkładałam ich pełną buzię i rozkoszowałam się ich słodyczą. Sok ściekał po brodzie, wycierany w koszulkę(...)zostawiał trudne do sprania plamy, o które non stop mnie wyzywano. Ale czułam się taka szczęśliwa! Właśnie w niedzielę rano zebrałam świeże truskawki. Już może nie tak po dziecięcemu, że cała się nimi upaćkałam. Świeże, pachnące, w poranek niedzielny... musiałam zmajstrować ciasto. KRUCHY PLACEK Z BUDYNIEM, TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ. /przepis bardzo znany;/ na blaszkę 18x21 (aby wyszedł taki
W kuchni Karmel-itki