Wesołe ciasto truskawkowe z kokosem i advocaatem – Zapraszam na nowe, pyszne ciasto w Małej Cukierence. Jest bardzo smaczne z kokosowym kremem, truskawkami i likierem. Wygląda i pachnie cudownie. Uważam, że nie jest trudne w przygotowaniu. Należy tylko pamiętać, aby składniki na krem miały temperaturę pokojową. Polecam! W przepisie na stronie jest ciut inna kolejność niż na filmie. Na stronie najpierw(...)pszennej 70g mąki ziemniaczanej 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru 150g wiórków kokosowych 250g masła w temperaturze pokojowej 300ml likieru advocaat w temperaturze pokojowej Krem truskawkowy: 200g mrożonych truskawek 2-3 łyżki wody 1 galaretka truskawkowa 330ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: trochę startej, gorzkiej czekolady do posypania ciasta Przygotujemy budyń do kremu
Mała CukierenkaJAGODZIANKI MAŚLANE WYPEŁNIONE PO BRZEGI JAGODAMI! 2. KRUCHA TARTA Z OWOCAMI BEZĄ I KRUSZONKĄ! 5 ZASAD IDEALNIE KRUCHEGO CIASTA. 3. SERNIK NA ZIMNO Z GALARETKĄ I TRUSKAWKAMI TYLKO 5 SKŁADNIKÓW! 4. DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z CZEREŚNIAMI I RABARBAREM! 5. RUSTYKALNA TARTA - CROSTATA 6. TARTA Z KREMEM CZEKOLADOWYM , TRUSKAWKAMI I JAGODAMI! 7. CZEKOLADOWE NALEŚNIKI Z KREMEM(...)KRUSZONKĄ! PRZEPYSZNY DESER Z PIEKARNIKA 12. TARTA Z FRUŻELINĄ WIŚNIOWĄ , BEZĄ I KREMEM BUDYNIOWYM! TO JEST HIT LATA! 13. SERNIK Z BORÓWKAMI NA CIASTECZKOWYM SPODZIE. 14. TRUSKAWKI W FRUŻELINIE W SŁOJU 15. TARTA Z KREMEM I TRUSKAWKAM I! 16. KRUCHE CIASTO Z BUDYNIEM, PORZECZKAMI I MIGDAŁOWĄ BEZĄ Z KRUSZONKĄ . 17. DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI
SMYKWKUCHNIskładniki: 360 g mąki 200 g cukru 200 ml jogurtu naturalnego 200 g masła w temperaturze pokojowej 4 jajka 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 500 g truskawek wykonanie: Z truskawek usuwamy szypułki, myjemy, osuszamy i kroimy na pół. Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę (ok. 5-10min.). Do masy stopniowo dodajemy jajka. Następnie dodajemy(...)mąkę i również miksujemy tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22x32cm, wyłożonej papierem do pieczenia – samo dno, smarujemy tłuszczem boki). Na wierzchu układamy pokrojone truskawki, przecięciem do góry. Pieczemy w ok. 170 st. C do tzw. suchego patyczka, przez
Domowy Smak JedzeniaCześć Kochani, dziś zapraszam Was na rewelacyjne, bardzo pyszne ciasto makowe z kremem,galaretką i truskawkami-Makowa Panienka. Ciasto robi się bardzo łatwo, pięknie wygląda i na prawdę wspaniale smakuje. Sezon na truskawki w pełni, więc gorąco zachęcam do jego przygotowania, jednak wspaniale smakuje też z malinami czy jagodami. Zapraszam też na film, a w nim przygotowanie tego(...)szkl mąki pszennej tortowej -2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -0,5 szkl cukru -0,5 szkl suchego maku DODATKOWO -około 400g truskawek -2 galaretki truskawkowe -750ml wrzątku Na początek przygotowujemy bazę kremu-do miski dajemy 6 łyżek mąki pszennej (pełnych, ale nie kopiastych, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, 250 ml mleka, cukier
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPuszyste, lekkie, a do tego proste - zarówno pod względem wykonania jak i składników - ciasto z truskawkami. Pieczone z dodatkiem oleju, dzięki czemu jest niezwykle wilgotne i długo zachowuje świeżość. A w smaku? Jak dla mnie poezja :). Niby proste, z łatwo dostępnych składników, ale to właśnie w prostocie tkwi siła :). Myślę, że równie pysznie smakowałoby z innymi owocami lata - z malinami(...)szklanka ) 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 250 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego ( 1 szklanka ) 250 ml mleka ( 1 szklanka ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia około 600 g truskawek Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka ubić z cukrem oraz cukrem z wanilią na bardzo puszystą, jasną masę. Należy ubijać na najwyższych obrotach miksera, do momentu, aż masa
Opowieści z piekarnikaowoce 30% (mango 18%, banan 9,6%, sok z marakui 2,4%). Jogurt z owocami (jagoda, banan) – jogurt naturalny 70%, owoce 30% (banan 18%, jagody 12%%). Jogurt pitny (banan, truskawka, jabłko) – jogurt naturalny 60% (mleko, kultury bakterii jogurtowych), przetarte owoce 38% (banan 24%, truskawki 10%, jabłka 4%), płatki owsiane 1%, siemię lniane 1%. Jogurt pitny (banan, gruszka, mango) – jogurt naturalny(...)150g/ 136 kcal, tłuszcz – 4,7g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 2,7g, węglowodany – 17,9g w tym cukry – 13,2g, białko – 6g, sól – 0,23g Jogurt pitny (banan, truskawka, jabłko) – 250g/ 140 kcal, tłuszcz – 2,3g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 1,0g, węglowodany – 21,8g w tym cukry – 15,3g, białko – 7,5g, sól – 0,19g Jogurt pitny
Candy PandasProste, bardzo wilgotne babeczki nadziane kakaowym tahini, czyli zdrową alternatywą dla kremów czekoladowych. Z truskawkami skomponowały się wyśmienicie. 150 g mąki owsianej 30 g mąki krupczatki kopiasta łyżka kakao 70 g cukru trzcinowego łyżeczka sody 200 g kefiru pół szklanki oleju jajko 10 łyżeczek kakaowego tahini szklanka truskawek Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W jednej misce mieszamy składniki płynne(...)drugiej suche. Łączymy je ze sobą. Do papilotek nakładamy po łyżce ciasta. Na środek nakładamy po łyżeczce tahini i przykrywamy resztą ciasta. Na wierzchu układamy pokrojone truskawki. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Odstawiamy do ostudzenia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :) Artykuł Wilgotne babeczki z kakaowym tahini i truskawkami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogokazji przepisu na wrapa w wersji wytrawnej z warzywami i serem feta . Dziś mam dla Was propozycję podania wrapa z tapioki w słodkiej wersji z masłem czekoladowym i truskawkami. Jest to prosty i szybki deser do przygotowania dosłownie w kilka chwil. Truskawki można zastąpić każdym innym lubionym owocem. Mi i mojej rodzinie wrapy z tapioki smakują tak bardzo(...)czasem jeden to za mało :) Składniki na 1 wrapa: * 1 saszetka (90 g) tapioki nawodnionej (użyłam Koala ) * masło czekoladowe do posmarowania * 4 truskawki * kilka płatków migdałów Wykonanie: Patelnię rozgrzać (najlepsza taka z nieprzywierającą powierzchnią). Wsypać saszetkę tapioki, łopatką wyrównać powierzchnię i brzegi wrapa. Podgrzewać go na patelni na średnim ogniu około 1 minutę. Następnie odwrócić na drugą stronę
Zrób to smaczniePonieważ chcemy maksymalnie wykorzystać sezon na truskawki, praktycznie co dwa dni goszczą one w naszej kuchni, gdzie przygotowujemy z nich wiele pysznych dań. Z części robimy zapasy na zimę, tym razem nie w postaci dżemu, a nalewki truskawkowej . Nasze zeszłoroczne jesienne nalewki wyszły doskonałe i do tej pory się nimi cieszymy, więc z dużym prawdopodobieństwem możemy założyć, że i domowej(...)roboty truskawkowa nalewka będzie nam umilała jesienne dni. Składniki na nalewkę truskawkową 1 kg truskawek 500 g cukru 500 ml wódki 3 małe opakowania cukru wanilinowego 1 kora cynamonu sok z 1 cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Truskawki opłukać, pozbawić szypułek, pociąć na ćwiartki i umieścić w dużym słoiku. Dodać korę cynamonu, sok z cytryny oraz cukier i cukier wanilinowy
niecodziennikparyopiera się na umiejętnie skomponowanym menu. Po wybornym głównym posiłku, przystawce przychodzi czas na kieliszek szampana i na zmysłowy deser. Rozpływająca się w ustach bita śmietana, czekolada, owoce granatu, truskawki, czy kuszące maliny – sprawdźcie jakie pyszne połączenia smakowe i kolorystyczne zaserwować w Walentynki , by oczarować wybraną osobę. Pamiętaj jednak, że deser na Walentynki powinien być przemyślany. Dlatego proponuję Wam dzisiaj(...)zakończenie walentynkowej kolacji. Poniżej znajdziecie propozycje słodkich deserów na Walentynki . Deser z czekoladą i bitą śmietaną Deser bezowy z porzeczkami Deser z bitą śmietaną i malinami Deser z galaretką, truskawkami i bitą śmietaną Deser z kaszy manny z owocami Deser jagodowy mrożony. Mrożona śmietana z jagodami Dietetyczny mus z malinami Galaretka jogurtowa z owocami granatu Galaretka z pianką i porzeczkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCzekoladowe batony z kaszą jaglaną ekspandowaną, fistaszkami, sezamem i z truskawkami to pomysł na wyjątkowo łatwą w przygotowaniu przekąskę. Składniki suche, czyli orzechy, ziarna, płatki i suszone owoce możemy komponować według własnych smaków. Wystarczy do ciepłej masy z czekolady, masła i miodu wsypać odpowiednią ilość tych składników. Kiedy dopadnie nas ochota na słodkie, śmiało możemy sięgnąć po takiego domowego batonika(...)który zapewne jest zdrowszą wersją tych “sklepowych”. Składniki 150 g ciemnej czekolady ( w tym przypadku 100 g ciemnej czekolady z kawałkami truskawek i 50 g czekolady 70%) 50 g masła 2 łyżki miodu 80 – 100 g kaszy jaglanej ekspandowanej 200 g orzeszków ziemnych niesolonych prażonych 20 g sezamu białego 10 g truskawek liofilizowanych Wykonanie Formę do pieczenia
Tajemnice Smakupotrzebujemy maszyny do lodów. Wystarczy kilka minut, aby połączyć składniki, potem już tylko musimy zamrozić i … uzbroić się w cierpliwość. Tym razem proponuję lody bez cukru z truskawek, mango i mascarpone. Składniki 250 g truskawek 250 g miąższu z mango 500 g mascarpone sok z 1/2 limonki 1 łyżka miodu Wykonanie Miąższ z mango, sok z limony(...)mascarpone miksujemy na gładki i kremowy mus. Truskawki, miód, 250 g mascarpone również miksujemy na gładko. Masą wypełniamy foremki do lodów, pół masą z mango, pół masą truskawkową. Wtykamy patyczki i mrozimy (możemy udekorować posypką cukrową, czekoladową, orzechami lub wiórkami kokosowymi). Aby w pełni delektować się smakiem i kremową konsystencją lodów, warto wyjąć je z zamrażarki na około
Tajemnice SmakuNastępnie smażyć naleśniki na rumiano z każdej strony na łyżce oleju. Nadzienie; 1 op. serka ricotta ( 250g) 2 łyżki cukru kilka kropel aromatu waniliowego Dodatkowo; 30 dag truskawek (mogą być mrożone) cukier do smaku Ser wymieszać z olejkiem i cukrem. Truskawki umyć, osączyć i pokroić w plasterki. Wrzucić na patelnię, dosypać cukier i mieszać co jakiś(...)czas do momentu aż cukier się rozpuści a truskawki będą szkliste i lekko skarmelizowane. Naleśniki smarować serem. składać w rulon albo w kopertę. Po wierzchu udekorować truskawkami i sosem. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Cześć! Sezon rabarbarowy ma do siebie ciasto rabarbarowe Takie też popełniłam ostatnio. Kwaśny smak rabarbaru przełamałam słodyczą truskawki i bezy. Rodzinie smakowało, koleżankom smakowało, to też postanowiłam podzielić się tym przepisem z czytelnikami. Składniki: * 3/4 kostki masła * 1/2 kg mąki * 6 żółtek * 3/4 szklanki cukru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 2 łyżki śmietany * rabarbar(...)truskawki Składniki na bezę: * 6 białek * 1 szklanka cukru * 1 budyń waniliowy Masło z cukrem utarłam na puszystą masę. Wbijałam po jednym żółtku wciąż ucierając. Dodałam przesianą mąkę i proszek do pieczenia. W razie gdy ciasto nie łączy się zbyt dobrze można dodać odrobinę śmietany. Utarte ciasto przełożyłam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Rabarbar pokroiłam w 1 centymetrowe kawałeczki
Pieprzyć z Fantazją