truskawkowy trwa w najlepsze, dlatego uważam, że trzeba korzystać z tych małych pysznych dobrodziejstw. Dzisiaj przedstawiam Wam biszkopt na mące kokosowej z bitą śmietaną na bazie mleczka kokosowego oraz truskawkami. Lekki i pyszny. Bez laktozy, białego cukru oraz glutenu:) Składniki - 4 jajka - 40 g mąki kokosowej - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 łyżki słodzika - ja użyłam cukru kokosowego - puszka(...)mleczka kokosowego (należy pamiętać o odwróceniu puszki na noc i przechowywaniu jej w lodówce) - 1,5 łyżki dowolnego słodzika - truskawki - 40 g gorzkiej czekolady - 1 łyżka oleju kokosowego Wykonanie Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy powoli cukier oraz żółtka. Całość dokładnie blendujemy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Szybko łączymy. Tak przygotowaną masę
Health-Fit-LifeZapraszam na pyszny i aromatyczny deser. Składniki: 100 g truskawek 50 g masła 1/2 szkl mąki 2 łyżki cukru Przygotowanie: Truskawki myjemy i odcinamy szypułki. Następnie truskawki wkładamy do małych kokilek. Z mąki, masła i cukru ugniatamy kruszonkę. Posypujemy kruszonką truskawki i wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Pieczemy nasz deser przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy
słodkie i nie tylko historie kulinarneKolorowe kanapki z serkiem łososiowym i łososiem wędzonym oraz truskawkami. Do schrupania na dwa kęsy i zapewniam że nie zostaną. Powiem świeżości na przekąskę. 10 kromek kawiorka pszennego 1 serek o łososiowym smaku 170 g 100 g łososia wędzonego 15 dkg truskawek 1 kawałek ogórka pieprz czerwony koper świeży 1/2 papryczki chili mozzarella kulka melisa świeża Kawiorek smaruję cienko serkiem(...)łososiowym. Truskawki myję, obieram z szypułek i kroję na plastry. Serek przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam rozetki. Łososia kroję na paski. Owijam nimi rozetki z sera. Układam truskawki, plastry ogórka. Dekoruję pieprzem, koperkiem, chili, listkami melisy. Dodaję po kawałku mozzarelli
wesoła kuchniaTruskawki powoli się kończą, chociaż ja mogłabym je jeść praktycznie cały rok. Ale nie ma się co smucić bo zaraz będą kolejne owoce :) Dzisiejsza wersja ciacha, to ciasto ucierane z truskawkami :) Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej - 3 jajka - 3/4 szklanki cukru - 100 g masła - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/2 szklanki jogurtu naturalnego(...)szklanki posiekanych orzechów włoskich - 1 i 1/2 szklanki posiekanych truskawek - szczypta soli Przygotowanie: Miękkie masło miksujemy z cukrem. Stopniowo dodajemy jajka oraz ekstrakt waniliowy. Do masy partiami dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz jogurt. Na koniec dodajemy orzechy i truskawki. Delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do keksówki i pieczemy około 1 godziny
Zainspirowana w kuchnistale mieszając, około 50 min. Gdy ryż wchłonie mleko dodajemy nasiona chia. Gorący ryż przykrywamy kawałkiem plastikowej , żeby nie utworzył się kożuch i studzimy. Składniki na frużelinę truskawkową truskawki – 500 g 50 ml wody 100g cukru 2 pełne łyżeczki mąki ziemniaczanej Truskawki umyć i pokroić na ćwiartki. Odłożyć kilka sztuk do dekoracji. Włożyć do garnka i zasypać cukrem(...)Dusić około 5 minut.Wodę rozmieszać z mąką ziemniaczaną i cały czas mieszając dodać do gorących truskawek .Zagotować aż powstanie kisiel. Przestudzony pudding przekładamy do pucharków, uzupełniamy frużeliną truskawkową i dekorujemy truskawkami oraz bitą śmietaną. Smacznego Zapisz
Kasia i jej kobiecy światjest rewelacyjne w smaku. W środku delikatna truskawkowa pianka, a na zewnątrz czekoladowe ciasto. Wszystko polane czekoladową polewą. Mega apetyczne ciacho. Troszkę pracy przy nim jest, ale warto zrobić. Truskawki można zastąpić malinami. To kto się skusi na takie słodkości? Ciasto: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki 2 łyżki kakao Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno(...)średnicy 24 cm na górze wykładamy ciastem. Dno i boki. Krem truskawkowy 600 ml śmietany kremówki 36% 3 czubate łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone 300 g truskawek 1 cytrynowa galaretka 3 łyżki cukru Dodatkowo 6-7 okrągłych biszkoptów Truskawki włożyć do rondelka wraz z 3 łyżkami cukru i zmiksować na gładko. Zagotować, a następnie zdjąć z palnika
O kuchni z uczuciemfareast-language:EN-US;} Składniki na spód: opakowanie biszkoptów okrągłych Formę o wymiarach 25 x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia i biszkoptami. Składniki na masę serową: 700 g truskawek 5 łyżek cukru pudru 2 opakowania galaretki truskawkowej 3 łyżeczki żelatyny 125 ml śmietanki 36% 500 g sera białego półtłustego Galaretki truskawkowe oraz żelatynę rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, odstawić(...)przestudzenia. Ser biały zmielić trzykrotnie. Truskawki umyć i odszypułkować, podzielić na 2 części. Jedną część truskawek zblenderować z cukrem pudrem. Dodać ser i zmiksować blenderem do otrzymania gładkiej masy. Zimne galaretki dodawać powoli do masy, jednocześnie miksując. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, przełożyć do masy truskawkowej i delikatnie wmieszać. Schłodzić. Gdy zacznie tężeć wymieszać z pozostałymi
kulinarnyswiatdomiżelatyny (więcej niż na 1 litr), 200 ml słodkiej śmietanki 30%, + 1 kopiasta łyżka cukru pudru Królewski, galaretka owocowa: 150 ml zmiksowanego miąższu arbuza, 250 ml – 300 ml zmiksowanych truskawek, ok. 200 - 250 g, 3 łyżeczki żelatyny (no ok. 0,5 l), 1-2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka cukru pudru (do smaku), ponadto: płatki migdałów, świeże truskawki, listki(...)się składniki. Masa powinna być bardzo delikatna i kremowa. Masę przelewamy do tortownicy i odstawiamy do lodówki, żeby się zastygła. galaretka owocowa: Miąższ z arbuza (bez pestek) miksujemy. Oczyszczone truskawki miksujemy. Owoce mieszamy ze sobą, dodajemy sok z cytryny, cukier puder i całość miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wody gorącej wodzie, przelewamy do owoców i całość, ponownie, dokładnie miksujemy
Moniki SmakołykiSezon truskawki zbliża się powoli ku końcowi, muszę przyznać, że w tym roku u mnie istne truskawkowe szaleństwo i jestem trochę monotematyczna, ale niedługo zaczną się pojawiać także inne owoce, które bardzo lubię, więc postaram się coś stworzyć na bloga. Dzisiaj mam dla Was jeszcze kolejny pomysł z truskawkami, który pozwoli urozmaicać poranki - omleta z piekarnika z dodatkiem kakao(...)pszenna, ryżowa, owsiana) 50 ml mleka (krowie lub roślinne) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 łyżka cukru lub miodu lub ksylitolu (można więcej, do smaku) Kilka truskawek Olej do posmarowania foremki Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mleko. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia
Fabryka pomysłówjogurtu naturalnego, 600 g truskawek, 1/2 szklanki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią. Sezon truskawkowy w pełni! Truskawki na straganach coraz tańsze - więc trzeba korzystać :) Dzisiaj zaproponuję najprostszy koktajl jaki możemy zrobić latem - jogurt, truskawki i cukier. Zachęcam jednak, żeby jednak wzbogacić go niewielką ilością wanilii. To naprawdę zmienia bardzo korzystnie jego smak. Truskawki umyć i odszypułkować. Wszystkie
Świat Domowej KuchniLubicie chia pudding? Uwielbiam zdrowe nasionka chia , więc prawie codziennie zajadam chia pudding, dzisiaj z truskawkami. Jest to na ogół moje śniadanie , mój deser , mój zastrzyk energii po treningu. Nasiona chia zawierają sporo witamin (B3, B1, B2), minerałów ale najbardziej są znane ze względu na dużą zawartość białka i kwasów omega-3. Przepyszny chia pudding z truskawkami…Jego wykonanie(...)tego, co lubicie! Ja dzisiaj miałam ochotę na czekoladę, więc posypałam nią pudding. Chia pudding Składniki: na 2 porcje 250 ml naturalnego jogurtu 2 łyżki nasion chia 150 g truskawek cukier lub miód do posłodzenia garść borówki amerykańskiej po łyżce kakao nibs i nasion konopii 4 tabliczki białej czekolady Wymieszaj chia z jogurtem i odstaw na pół godziny. Nasiona napęcznieją
codojedzeniaPuszyste, maślane no i domowe drożdżówki z truskawkami, serem i kruszonką. Ja się w nich zakochałam od razu. Ostrzegam: Te drożdżówki są uzależniające! Można je jeść i jeść. Końca nie widać…Lepiej zróbcie od razu z podwójnej porcji, bo długo „nie pożyją” w domu, gwarantuję! A i jeszcze jedno. Jeśli dokucza wam brak serotoniny, to te małe wypieki(...)łyżeczki gorącej wody lub soku z cytryny · 3/4 szklanki cukru pudru DODATKOWO: · garść truskawek · 1 żółtko + 2 łyżki mleka PRZYGOTOWANIE: ROZCZYN: Do niewielkiej miski wkruszyć drożdże (koniecznie muszą mieć temp. pokojową), dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wlać ciepłe (nie gorące!) mleko
Calzonella.comPuszyste, maślane no i domowe drożdżówki z truskawkami, serem i kruszonką. Ja się w nich zakochałam od razu. Ostrzegam: Te drożdżówki są uzależniające! Można je jeść i jeść. Końca nie widać…Lepiej zróbcie od razu z podwójnej porcji, bo długo „nie pożyją” w domu, gwarantuję! A i jeszcze jedno. Jeśli dokucza wam brak serotoniny, to te małe wypieki(...)łyżeczki gorącej wody lub soku z cytryny · 3/4 szklanki cukru pudru DODATKOWO: · garść truskawek · 1 żółtko + 2 łyżki mleka PRZYGOTOWANIE: ROZCZYN: Do niewielkiej miski wkruszyć drożdże (koniecznie muszą mieć temp. pokojową), dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wlać ciepłe (nie gorące!) mleko
Calzonella.comDziś znów Wam posłodzę, a co mi tam. Sezon na truskawki pomału dobiega końca, więc trzeba korzystać. Mam dla Was przepis na banalnie proste ciasto truskawkowe, a przy tym bardzo smaczne. Czyli takie jakie lubię najbardziej. Co jak co, ale czas spędzany w kuchni i na sprzątaniu skracam do minimum - o ile to możliwe ;) Ciasto ptasie mleczko truskawkowe przepis(...)śmietany kremówki, 2 galaretki truskawkowe ok 1 kg truskawek, wcześniej przygotowany biszkopt wg. tego przepisu: <<klik>> Ciasto ptasie mleczko truskawkowe - sposób przygotowania. Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml. wrzącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy i dodajemy do niej zimną już galaretkę delikatnie mieszając. Do powstałej masy dodajemy kawałki truskawek (zostawiamy część do dekoracji
Pani domowacałe lub pokrojone owoce zatopione w żelu, który swoją konsystencją przypomina lekko tężejącą galaretkę. Można ją przygotować z niemal każdego gatunku owoców, jednak moim zdaniem najsmaczniejsza jest z truskawek, czereśni wiśni, porzeczek, malin i jagód. Frużelina jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju deserów - lodów, serników, panna cotty, naleśników. Można ją także wykorzystać jako składnik kremów do ciast i napojów. Uwaga(...)frużelina miała ładniejszy kolor można dodać kilka łyżek soku z wiśni lub kilka wydrylowanych wiśni. Składniki 1 kg truskawek (można użyć mrożonych) około 1 szklanki cukru (możecie dodać nieco więcej lub mniej, w zależności od tego jak słodkie są owoce) sok z jednej cytryny 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (około 70g) około
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata